Geproefd & BeoordeeldPoderi Aldo Conterno - een van Barolo\'s groten

Poderi Aldo Conterno - een van Barolo's groten

29-05-2015

Zelden stonden een paar weken dermate in het teken van een gebied en een druif als de afgelopen weken in het teken van Barolo, Barbaresco en Roero, met uiteraard nebbiolo als druif. Mega-interessant, maar ook inspannend: Nebbiolo is niet gemakkelijk.

Château Clos Chaumont 2001-2010

Château Clos Chaumont 2001-2010

18-05-2015

Houthandelaar Pieter Verbeek maakte in de jaren '80 kennis met Bordeaux. Het was liefde op het eerste gezicht. Verbeek nam zich daarom voor om er later zelf ooit eens wijn gaan maken. Hij verwezenlijkte dat voornemen met de aankoop van Château Clos Chaumont in Cadillac.

Proefnotities: AOC Saint-Chinian

Proefnotities: AOC Saint-Chinian

12-05-2015

Saint-Chinian is – met buurappellation Faugères – een van de oudste aparte appellations van de Languedoc. Niet onlogisch, gezien de kwaliteit van de wijnen en het bijzondere terroir. Ronald de Groot nam de stand van zaken op.

Proefnotities: Witte Rhône

Proefnotities: Witte Rhône

08-05-2015

In Perswijn nummer 3 van 2015 staat een uitgebreid artikel over de witte wijnen van de Rhône ('Witte Rhône, wijn met toekomst'). Hier vindt u de bijbehorende proefnotities. De scores zijn weergegeven in sterren (maximaal *****) in plaats van in punten (tot 20), want het betreft (zeer) jonge wijnen.

Proefnotities: Bordeaux 2014

Proefnotities: Bordeaux 2014

04-05-2015

Met de oogst van 2014 zijn alle ogen weer gericht op Bordeaux. Het lijkt erop dat steeds minder mensen hoge Bordeaux kopen, maar dat er wel veel meer over wordt gepraat. Naar aanleiding van het artikel 'Bordeaux 2014. Het lijkt wel voetbal' in Perswijn nummer 3, hier de proefnotities.

Graham\'s Ne Oublie, om nooit te vergeten

Graham's Ne Oublie, om nooit te vergeten

28-04-2015

Er zijn maar weinig wijnen die de tand des tijds zo goed doorstaan als tawny-stijl port. Een heel bijzonder voorbeeld daarvan werd op maandag 13 april j.l. door importeur Verbunt Wijnkopers in Nederland gepresenteerd: Ne Oublie van Graham’s.

De Palacios die gek is van wit

De Palacios die gek is van wit

20-04-2015

Zeg je Palacios, dan zeg je Alvaro. En rode wijnen uit Priorat, Rioja en Bierzo. Maar er is een Palacios die gek is van witte wijnen: de negende en jongste telg uit het gezin, Rafael Palacios. Sinds 2004 legt hij zich toe op godello, met groot succes. Ik sprak hem onlangs in Amersfoort en proefde zijn steengoede wijnen.

Champagne Ruinart

Champagne Ruinart

31-03-2015

Moritz Peeters, eigenaar van Wijnhandel Peeters in Rotterdam, is een groot liefhebber van exclusieve wijnen. Graag citeert hij daarom cabaretier Bert Visscher: “Geluk zit in hele grote dingen.” Vervang ‘dingen’ door ‘wijnen’ en je weet waar je aan toe bent als je naar een proeverij in het kader van zijn Fine Wine Experience gaat: topwijnen! De 13e editie stond in het teken van Champagne Ruinart.

Gemengde gevoelens over gerijpte Amarone

Gemengde gevoelens over gerijpte Amarone

30-03-2015

Proeverijen van gerijpte wijnen zijn vaak interessant. Als het goed is, omdat ze laten zien hoe mooi bepaalde wijnen kunnen ouderen en hoe belangrijk het is om ze die tijd te geven. Maar dit soort proeverijen toont ook vaak het tegenovergestelde aan, hoe graag men ook anders wil doen geloven.

 California Classics

California Classics

20-03-2015

'California Classics, then and now.' Dat is de titel van de Masterclass, gegeven door Master of Wine Mark De Vere, tijdens de Grand Tasting California Wines. Het onderwerp: oude en nieuwe wijnstijlen in de Californische wijnen. Het wordt tijd dat we ons beeld van Californische wijn bijstellen. Aldus Mark De Vere.

Phebus: wijnen van de Argentijnse zon

Phebus: wijnen van de Argentijnse zon

17-03-2015

Na bijna een jaar goede ervaringen, vond Koninklijke Distilleerderij M. Dirkzwager BV het hoog tijd hun nieuwe Argentijnse wijnen aan de pers voor te stellen. Phebus is een bodega van de familie Fabre, van Bodegas Fabre, en maakt wijnen bedoeld voor een groot publiek. Geen grootspraak over terroirwijn in Mendoza dus, maar gewoon goede, commerciële wijnen. Ook die moeten er zijn.

Notities: Rueda

Notities: Rueda

17-03-2015

De wijnstreek Rueda heeft een sterke band met Nederland. Ons land was afgelopen jaar weer de grootste markt voor deze witte wijn uit Castilla y León. Nederlandse wijndrinkers houden blijkbaar van het droge, aromatische en licht fruitige karakter van deze wijnen. In Perswijn nummer 2 wordt de stand van zaken in Rueda uitvoerig besproken, hier vindt u de proefnotities behorend bij dit artikel.

Notities: Bordeaux 2012

Notities: Bordeaux 2012

16-03-2015

Begin januari reisde hoofdredacteur Ronald de Groot voor de vierde keer naar Bordeaux om op initiatief van Bernard Burtschy (wijnschrijver voor Le Figaro / Avis Vin) de twee laatste gebottelde jaargangen van de Linkeroever te proeven. In dit artikel jaargang 2012.

Notities: Bordeaux 2011

Notities: Bordeaux 2011

16-03-2015

Begin januari reisde hoofdredacteur Ronald de Groot voor de vierde keer naar Bordeaux om op initiatief van Bernard Burtschy (wijnschrijver voor Le Figaro / Avis Vin) de twee laatste gebottelde jaargangen van de Linkeroever te proeven. Voor Perswijn is dit een mooie aanvulling op de primeurproeverijen.

Oude jaargangen Muscadet: verrassend mooi

Oude jaargangen Muscadet: verrassend mooi

10-03-2015

Witte wijn heeft de reputatie er met het verstrijken van de jaren niet beter op te worden. Ook de wijnen uit de Muscadet ontkomen niet aan dit vooroordeel. Maar, er zijn uitzonderingen, vooral als het gaat om de wijn uit Côtes de Grandlieu. Het geheim? Hoe langer de wijnen op hun lie liggen, hoe beter ze in vorm komen én blijven, zelfs gedurende bijna twee decennia.

Bollinger La Grande Année 2005

Bollinger La Grande Année 2005

06-03-2015

Champagne Bollinger – gesticht in 1829 en nog altijd volledig familiebezit – is een producent die buiten de basischampagne, die overigens veelbetekenend ook al Special Cuvée gedoopt is, eigenlijk louter prestigecuvées in het gamma heeft.

Château Palmer

Château Palmer

10-02-2015

Zijn Nederlandse sommeliers en restaurantbezoekers vervreemd geraakt van de grote Bordeauxwijnen? Afgaand op het sterk geslonken aandeel daarvan op wijnkaarten zou je het wel denken. Toch was het volle bak bij de door het Nederlands Gilde van Sommeliers in restaurant Bord’eau georganiseerde proeverij met wijnen van Château Palmer.

Craggy Range: grenzeloze ambitie

Craggy Range: grenzeloze ambitie

03-02-2015

Toen Terry Peabody, een geslaagde Australische zakenman uit Brisbane, in de jaren negentig van de vorige eeuw eenmaal het besluit had genomen een wijnbedrijf te beginnen, ging hij op zoek naar een goede locatie. Zijn speurtocht leidde hem via Frankrijk, Amerika en uiteraard Australië uiteindelijk naar Nieuw-Zeeland. Naar Hawke’s Bay, aan de oostkust van het Noordereiland om precies te zijn.

Proefnotities Dão - Perswijn nummer 8

Proefnotities Dão - Perswijn nummer 8

09-01-2015

Zo’n dertig jaar geleden genoten de wijnen uit Dão al de nodige bekendheid, op een moment dat Portugal als land voor rode wijnen nog volledig buiten beeld was. Wel waren de wijnen nogal droog van karakter – érg droog zelfs. Maar inmiddels is het roer in Dão volledig om. De streek is gemoderniseerd en maakt aantrekkelijke wijnen waarin het fruit de eerste viool speelt, met touriga nacional als concertmeester.  

Saint-Estèphe proeven bij de Commanderie de Bordeaux

Saint-Estèphe proeven bij de Commanderie de Bordeaux

11-12-2014

Dit jaar had ik voor de tweede keer het genoegen aanwezig te mogen zijn bij een proeverij van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas. Als locatie voor de jaarlijkse proeverij, die ditmaal in het teken stond van de appellation Saint-Estèphe, diende de residentie van de Franse ambassadeur in Den Haag.

Vilmart: Champagne met eigen signatuur (en weer helemaal terug!)

Vilmart: Champagne met eigen signatuur (en weer helemaal terug!)

08-12-2014

Hoe gaat het met dat soort dingen? Ben je een producent van prachtige champagnes, maar verkoopt je importeur, met meer verstand van kaviaar dan van wijn, te lang flessen die al lang gedronken hadden moeten zijn. Het overkwam Champagne Vilmart in Nederland. Een oxidatieve goût anglais is in de 21e eeuw immers allesbehalve gunstig voor je imago. (Bij kaviaar moet je trouwens wodka drinken, maar dat terzijde.)

Op bezoek bij Domaine Alain Voge in Cornas

Op bezoek bij Domaine Alain Voge in Cornas

02-12-2014

Je zou niet zo snel verwachten dat het adres van een van de beste producenten in Cornas te vinden is in een nietig doodlopend steegje. Het bord aan het eind van de Impasse de l’Equerre spreekt echter duidelijke taal. Hier huist Domaine Alain Voge.

Mas Janeil: Roussillon volgens François Lurton

Mas Janeil: Roussillon volgens François Lurton

25-11-2014

Joost mag weten waar François Lurton de energie vandaan haalt. Als een flying winemaker in de ware zin des woords reist hij onophoudelijk op en neer tussen Frankrijk, Spanje, Chili en Argentinië. Perswijn was tijdens de laatste dagen van de oogst 2014 bij hem op bezoek op Mas Janeil in de Roussillon.

Bordeaux et ses vins 2014

Bordeaux et ses vins 2014

18-11-2014

Tweehonderd jaar bestaat de Bordeauxse uitgever Féret en dat wordt gevierd met de 19e uitgave van Bordeaux et ses vins. Dit standaardwerk verscheen voor het eerst in 1850 en bevat een volledige opsomming van alle wijnproducenten uit de Bordeauxse wijnstreek.

Champagne Henriot introduceert magistrale Cuve 38

Champagne Henriot introduceert magistrale Cuve 38

11-11-2014

Grote champagne is het summum van meesterlijke opvoeding, van perfecte rijping. Dat bleek maar weer eens tijdens de introductie van een nieuwe prestige champagne door Henriot: Cuve 38.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Riedel - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017