Nieuws



Nieuwe categorie Grosse Gewächse in Moezel

Nieuwe categorie Grosse Gewächse in Moezel

21-08-2006

Net nu er eindelijk wat meer klaarheid in de wondere wereld van de Grosse Gewächse leek te gaan komen met uniforme benamingen en criteria, is er een verwarrende nieuwe categorie Grosse Gewächse bijgekomen! Het gaat om een initiatief van de Bernkasteler Ring - een regionale vereniging van Moezelproducenten - die deze wijnen voor het eerst zal veilen bij de traditionele Herbstversteigerung in september. Het oogstjaar voor deze primeur is 2005. Evenals bij de reeds bestaande Grosse Gewächse gaat het om wijnen die volgens speciale, redelijk strenge criteria geproduceerd worden. Tot zo ver de positieve kant van de zaak.

Jackson Family groeit als kool

Jackson Family groeit als kool

21-08-2006

Jess Jackson, de niet onbemiddelde stichter van het bekende Californische Kendall-Jackson, is in één klap de nieuwe eigenaar geworden van drie bekende Wineries: Freemark Abbey in Napa Valley, Arrowood in Sonoma County en Byron in Santa Barbara County. Hij bood er in totaal 97 miljoen dollar voor, nadat de vorige eigenaar, Legacy Estates Group, wegens faillissement gedwongen was ze te verkopen. Nog pas in juni voegde Jackson ook al de Robert Pecota winery in Napa en Murphy-Goode aan zijn al rijkelijk gevulde portfolio toe. Who's next?

Len Evans overleden

Len Evans overleden

17-08-2006

De Australische wijnlegende Len Evans is op 17 augustus op 75-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Ruim 40 jaar was hij een van de gezichtsbepalende persoonlijkheden binnen de Australische wijnwereld. Evans overleed achter het stuur van zijn wagen op het parkeerterrein van een ziekenhuis in de Hunter Valley waar hij een familielid wilde bezoeken. Drie maanden geleden had hij zelf een derde by-pass operatie ondergaan. Evans arriveerde in de jaren '50 in Australië als emigrant uit Wales en ontwikkelde zich al snel tot een van de grote promotoren van Australische wijnen in woord, geschrift, zowel binnen Australië zelf als daarbuiten.

Symington op overnamepad

Symington op overnamepad

17-08-2006

Symington neemt wijngaarden en installaties van Cockburn’s overWeer een opmerkelijke deal rond de familie Symington, nu al eigenaar van een groot aantal fantastische wijngaarden in de portstreek, met bijbehorende prestigieuze porthuizen, als Dow’s, Graham’s, Warre’s, etc. Nu is de aankoop rond van de wijngaarden en productiefaciliteiten van –weer- een van oorsprong zo typisch Engels porthuis: Cockburn’s. In dit geval echter is de aard van de transactie niet dezelfde als voorheen. Waar de Symington’s steeds wijngaarden inlijfden voor hun eigen productie of huizen kochten om deze zelf op de markt te brengen, verandert Cockburn als merk niet van eigenaar.

Frank Smulders: Positieve discriminatie

Frank Smulders: Positieve discriminatie

16-08-2006

Gisteren was ik op bezoek bij familie. Niet iedereen heeft de mogelijkheden om flessen wijn van vijf, vijftien of vijftig euro open te trekken, en dus was de keuze tussen Liebfraumilch in een melkpak van 1,49 euro de liter, of Kaapse Pracht; beide wijnen waren dus afkomstig van ‘tief discounter’ Aldi.Ik voel mij in het leven nergens te goed voor, dus deed ik gewoon mee en koos voor de Liebfraumilch. Zuiver, fris, makkelijk zoetje, geen probleem. Mijn vrouw echter koos voor de droge witte wijn, ofwel de Kaapse Pracht. Dat had ze niet moeten doen. Laf, licht zoetje maar te weinig zuren ter compensatie, en ook niet helemaal zuiver.

Mosel-Saar-Ruwer wordt Mosel

Mosel-Saar-Ruwer wordt Mosel

13-08-2006

Mosel-Saar-Ruwer wordt Mosel, QmP wordt Prädikatswein De Duitse regering heeft de afgelopen week twee maatregelen goedgekeurd die voor een behoorlijk ingrijpende verandering van de Duitse wijnetiketten zullen gaan zorgen. Wijnen uit het 'Anbaugebiet' Mosel-Saar-Ruwer zullen vanaf najaar 2007 alleen nog maar op de markt komen met de herkomstbenaming Mosel. Deze maatregel is genomen op verzoek van de overkoepelende brancheorganisatie van Mosel-Saar-Ruwer zelf.

Champagne Ambassadeur 2006

Champagne Ambassadeur 2006

10-08-2006

In de Nederlandse finale van het Europese Concours voor Champagne Ambassadeurs staan dit jaar als kanperswijnen Cees van Casteren, Leonie Mooijekind en Ton Wortelboer.Cees van Casteren, bij de editie van vorig jaar tweede, is freelance wijndocent en redacteur voor zijn eigen bedrijf Cees van Casteren Wine Consultancy. Leonie Mooijekind is wijndocent voor Stilla wijnopleidingen en mede-eigenaar van Restaurant Specktakel in Haarlem. Ton Wortelboer is docent gastronomie bij het ROC van Leiden en verzorgt proeverijen voor zijn bedrijf Procuwijs. De drie wijndocenten zullen strijden om te titel ‘Champagne Ambassadeur 2006.

Het boek van den wijn (2)

Het boek van den wijn (2)

10-08-2006

Wijn kopen is een altijd een zaak van vertrouwen geweest en zal dat ook altijd blijven. Ook J.P.M. Keuls was die mening in 1931 toegedaan. Het thema komt zelfs uitvoerig aan de orde in zijn Boek van den Wijn. Keuls begint zijn verhaal met de vraag te stellen die de titel van het hoofdstuk vormt: 'Hoe koopt men wijn' (zonder vraagteken!)Ziet daar een vraag, die gemakkelijker is te stellen, dan te beantwooren, althans op volledige wijze. Men zal zeggen:"wijn koopen is een vertrouwenszaak, dus reken ik op de vakkennis en de eerlijkheid van mijn wijnhandelaar, die mij ongetwijfeld naar mijn smaak zal bedienen."

Wijn van de week: Redoma rosé

Wijn van de week: Redoma rosé

08-08-2006

Rosé voor regenachtige dagenRosé is een wijn van cliché’s. Het zou een wijn voor zomerdagen zijn en alleen geschikt om te nuttigen op het terras. Het zou geen serieuze wijn zijn. Ongetwijfeld zijn deze standaard-kwalificaties van toepassing op veel rosé, maar zeker niet op alle. En als de getalenteerde wijnmaker Dirk van der Niepoort een rosé maakt, dan kun je er al van uitgaan dat het geen ‘doetje’ is, maar een wijn met smaak en kracht. Een rosé die ook kan worden gedronken op regenachtige dagen. Kortom, een glas dat we de komende tijd goed kunnen gebruiken.

Ongefilterd: Participerende wijnjournalistiek

Ongefilterd: Participerende wijnjournalistiek

07-08-2006

Toegegeven, er was ooit een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat 'wijnjournalistiek' vooral bestond uit het aanzitten aan copieuze lunches en diners. Die tijd is helaas voorbij. Niet langer mag het eigen belang en welbevinden centraal bij de beroepsuitoefening, maar enkel nog het vermeende belang van de lezer of lezeres. Binnen de organisatie die verantwoordelijk is voor de publicatie van deze fijne site en van het prachtblad Perswijn heeft de Hoofdredacteur met zijn wetenschappelijk verantwoorde bêta-achtergrond zich opgeworpen als de ambitieuze Jonge Onderzoeker die met ware doodsverachting en zonder beschermende maskers ontplofbare spuitbussen met gas en andere verdachte wijnconserveringssystemen op hun (on)deugdelijkheid test. Voor u!

Wisseling van de wacht bij Pol Roger

Wisseling van de wacht bij Pol Roger

07-08-2006

Na meer dan 40 jaar neemt Christian Pol Roger afscheid als boegbeeld van het champagnehuis Pol Roger om te gaan genieten van zijn pensioen. Mede dankzij zijn inzet is Pol Roger Champagne uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze huizen in Epernay. Hij wordt opgevolgd door Laurent d’Harcourt, een man met ruime ervaring in de champagne-industrie. Pol Roger Champagne dateert van 1849 en heeft sindsdien zijn familiekarakter intact weten te houden. Tegenwoordig is dat een zeldzaamheid in de Champagne.

François Pinautl koopt Domaine Engel

François Pinautl koopt Domaine Engel

05-08-2006

Zakenman en financier François Pinault is sinds kort de nieuwe eigenaar van het domaine Engel in Vosne-Romanée. Pinault controleert warenhuisgroepen als La Redoute, Le Printemps en FNAC en staat te boek als een van de meest gefortuneerde personen in Frankrijk. Sinds 1993 mag hij zich kasteelheer noemen van premier cru Latour in Pauillac. Hij nam het wijngoed in Vosne over van Frédéric Engel, die het sinds de plotselinge dood van broer Philippe in mei vorig jaar alleen leidde. Domaine Engel heeft zes hectare eigen wijngaarden, waaronder percelen in crus als Clos Vougeot, Échézeaux en Grands Échézeaux.

Faugères zwaar getroffen door hagel

Faugères zwaar getroffen door hagel

05-08-2006

Nadat eerder dit jaar al delen van de Dourovallei en de Champagnestreek zware schade opliepen als gevolg van felle hagelstormen, heeft afgelopen week ook de Languedoc zijn portie gekregen. In de nacht van 28 op 29 juli werd daar de appellation Faugères door noodweer getroffen. Naar schatting 7 à 800 van de in totaal 2000 hectare wijngaarden zijn hierdoor volledig vernield. Ook gebouwen en materieel liepen de nodige schade op. Een en ander betekent dat het oogstvolume dit jaar een stuk lager zal uitvallen dan normaal. Witte Faugères, nog maar sinds twee jaar AOC, zal zelfs vrijwel helemaal niet geproduceerd kunnen worden.

Het boek van den wijn (1)

Het boek van den wijn (1)

04-08-2006

In 1931, precies 75 jaar geleden, verscheen 'Het Boek van den Wijn'. Het was geschreven door J.P.M. Keuls, Nederlandsch (!) vice-consul te Bordeaux. Het was een van de allereerste wijnboeken die ooit in Nederland verschenen. Anno 2006 biedt het fascinerende lectuur. Vanwege het taalgebruik en vanwege de mstandigheid dat de wijnwereld er toen in sommige opzichten iets anders uitzag dan nu het geval is. In andere opzichten eigenlijk ook weer niet. Van populair gejij en gejou, zoals tegenwoordig schering en inslag is in wijnboeken, had de schrijver gelukkig geen weet.

Udo Göebel start WineMatters

Udo Göebel start WineMatters

02-08-2006

Na een half jaar in Zuid-Afrika te hebben verbleven, heeft Udo Göebel besloten Gall&Gall definitief te verlaten en zijn eigen bedrijf te beginnen. Onder de naam WineMatters gaat hij de naar eigen zeggen 'beste Zuid-Afrikaanse wijnen' importeren en rechtstreeks aan consumenten verkopen via een internetwinkel. Het is de bedoeling dat WineMatters in september van start gaat.

Wijncolumn Ies Stoel: de Wijnkaart

Wijncolumn Ies Stoel: de Wijnkaart

01-08-2006

Een Wijnkaart kan worden beschouwd als de Mission Statement van het restaurant. Een belangrijk onderdeel van gastronomie is het combineren van gerechten met wijnen. Het gerecht moet beter smaken door de wijn en de wijn kan daarbij vaak beter tot zijn recht komen. Een spannend alternatief is om eerst de wijn te kiezen en daarop de keuze van het menu af te stemmen.Een Wijnkaart moet zoveel mogelijk tegemoet komen aan ieders smaak. De ideale kaart laat zich lezen en beleven als een ontdekkingsreis, die u op eigen kracht, of met hulp van uw gids,

Eindredacteur Peter v/der Hoest verlaat Perswijn

Eindredacteur Peter v/der Hoest verlaat Perswijn

20-07-2006

Na een periode van vruchtbare samenwerking heeft Peter van der Hoest afscheid genomen als eindredacteur van Perswijn. Zijn afscheid is een gevoelig verlies, want dankzij zijn professionele achtergrond in de dagbladjournalistiek - Peter is jarenlang aan de Haagse Courant verbonden geweest - heeft hij een belangrijke inbreng gehad bij de gedaanteverwisseling die het blad de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Redactie en medewerkers danken hem daarom voor de goede onderlinge samenwerking en wensen hem veel succes bij zijn verdere activiteiten. Peter gaat ondermeer bijdragen leveren aan het Algemeen Dagblad.

Best of Riesling 2006

Best of Riesling 2006

19-07-2006

In Schloss Engers in het Duitse Neuwied am Rhein is op 17 en 18 juli j.l. de vierde editie gehouden van de competitie Best of Riesling. In totaal werden daarbij 1803 Rieslings door een gemengde Duits-internationale vakjury op hun merites beoordeeld. De competitie wordt georganiseerd door het Bundesland Rheinland-Pfalz, dat goed is voor het leeuwendeel van alle in Duitslang geproduceerde wijnen. Binnen zijn grenzen liggen  Ahr, Mittelrhein, Mosel-Saar-Ruwer, Nahe, Pfalz en Rheinhessen. Hoewel de competitie probeert een internationaal karakter te dragen, is de deelname tot op heden sterk Duits gekleurd.

Marco Pallenti president Chianti Classico

Marco Pallenti president Chianti Classico

19-07-2006

Marco Pallanti, verbonden aan Castello di Ama, is door de raad van bestuur van het Consorzio Chianti Classico unaniem gekozen tot nieuwe president. Gekozen tot vice.-president werden Nunzio Capurso, manager van Melini en Machiavelli, en  Francesco Colpizzi, voorzitter van de coöperatie van Castelli del Grevepesa.Pallanti is de opvolger van Vittorio Pozzesi, die zich de afgelopen hard heeft gemaakt voor de eigen positie van chianti Classico, los van Chiantie als geheel. De nieuwe president is oenoloog van opleiding. Naast zijn werkzaamheden voor Castello di Ama is hij ook actief als professor in de oenologie.

Ongefilterd: Aan de rosé!

Ongefilterd: Aan de rosé!

13-07-2006

Vandaag de dag wordt zo ongeveer het hele alfabet gebruikt om bepaalde 'gebruiksmomenten' voor wijn mee aan te duiden. Een kleine bloemlezing: aperitiefwijn, aspergewijn, avondwijn, avondmaalswijn, barbecuewijn, begrafeniswijn, bewaarwijn, doordeweekse wijn, drinkwijn (!), huiswijn, huwelijkswijn, Kerstwijn, meditatiewijn, miswijn, picknickwijn, primeurwijn, receptiewijn, sigarenwijn, supermarktwijn, terraswijn, tuinwijn, viswijn, vleeswijn, voetbalwijn, weekendwijn, wildwijn en ga zo nog maar even door. Allemaal mooi en aardig, maar op dit moment telt natuurlijk alleen de zomerwijn. Alleen, wat moeten we ons daar nu concreet bij voorstellen?

VDP herziet Grosse Gewächse

VDP herziet Grosse Gewächse

12-07-2006

Tijdens de algemene ledenvergadering van de VDP Prädikatsweingüter op 11 juli is besloten om enkele belangrijke wijzigingen aan te brengen in het statuut voor Grosse Gewächse. Deze zijn vastgelegd in de Agenda 2015. Vanaf 2015 moeten de regels voor deze wijnen in alle gebieden hetzelfde zijn. Ook aan de nu heersende naamsverwarring, met zowel Grosses Gewächs, Erstes Gewächs (Rheingau) en Erste Lage (Mosel-Saar-Ruwer) moet dan een eind komen. De nieuwe gemeenschappelijke noemer wordt Erste Lage, met als bijpassend beeldmerk de '1 met de druiventros'.  Producenten zullen de mogelijkheid krijgen om onder deze aanduiding naast droge wijnen ook restzoete wijnen te produceren,

Specials: Weingut Walter Rauen

Specials: Weingut Walter Rauen

12-07-2006

Goede wijnbouwers zijn rasechte individualisten die eigenwijs en overtuigd zijn van hun gelijk. Op de eerste dag van mijn wijnreis door de Moezelstreek werd dit idee nog eens bevestigd. Hoewel de een wat gereserveerder oogt dan de ander, komt elke weer de passie boven drijven als in een goed gesprek gekeken wordt naar allerlei facetten van het boeiende vak dat wijn maken is. Schijnbare reserves verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Op de tot nu toe warmste dag van 2006 stond ik in de Detzemer Würzgarten te wachten op Stefan Rauen. Precies op de afgesproken tijd arriveert Stefan in korte broek op de tractor. Hij heeft wat druiven moeten behandelen tegen meeldauw.

Columns van Ies Stoel

Columns van Ies Stoel

11-07-2006

Wijn proeven: een kunst, een kunde?Aan de objectiviteit van een groot aantal gerenommeerde wijnproevers moet op zijn minst worden getwijfeld.Wanneer niet echt blind wordt geproefd, bepaalt een groot aantal andere zaken dan geur en smaak onze voorkeur.Brochet liet een aantal panelleden een wijn proeven met het etiket ‘Vin de table’ en een week later hetzelfde panel identieke wijn met het etiket ‘Grand Cru’. Bij de beschrijving van de Grand Cru werden termen gebruikt als complex, evenwichtig, zwart fruit e.d., terwijl voor dezelfde wijn met het etiket Vin de table v.n.l. termen werden gebruikt als eenvoudig, onevenwichtig, licht fruitig.

Bob de Bourg

Bob de Bourg

10-07-2006

Wie zei daar dat de Bordelais gespeend zijn van elk gevoel voor humor of originaliteit?  De appellation Côtes de Bourg gaat zich al vast op een hoogst originele manier presenteren. Dat gebeurt met een mascotte in de gedaante van een beagle met een hoge aaibaarheidsfactor! De viervoeter is bedacht met de naam Bob. Een subtiele verwijzing naar de 'grote Bob' uit Maryland??? Hoe het ook zij, Bob, een hond 'of best breed' zoals dat in hedendaags franglais heet, staat voor tal van 'positieve waarden' die kenmerkend zouden zijn voor de appellation en de producenten van Côtes de Bourg.

Duitse wijn profiteert van WK

Duitse wijn profiteert van WK

10-07-2006

Het WK voetbal heeft Duitsland geen windeieren gelegd. Ook voor de meeste van de 55 bedrijven die zich lieten verleiden tot het aanbieden van 130 wijnen met speciale WK-etiketten is de balans positief uitgevallen. In totaal zijn ongeveer 2 miljoen flessen van deze WK-wijnen verkocht. Daarnaast is er volgens het Deutsches Weininstitut nog sprake van een niet te onderschatten 'imagoverhogend effect' voor Duitse wijnen in het algemeen.  De beste resultaten werden geboekt in het levensmiddelenkanaal, in mindere mate in de vakhandel en de horeca.

  • Winterhalter - t/m?
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Banner WOSA 3 aug - 3 sept
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend