Nieuws



Giscours onderscheiden voor wijntoerisme op niveau

Giscours onderscheiden voor wijntoerisme op niveau

01-12-2006

Het 'Nederlandse' Château Giscours in Margaux heeft voor Bordeaux de Grand Prix International Best Of Wine Tourism 2007 gewonnen. Het kreeg die onderscheiding bij de recente bijeenkomt van de associatie Wine Captals of the World in het Argentjnse Mendoza. De leden van deze associatie, die zich inzet voor de bevordering van wijntoerisme, zijn: Melbourne, Bordeaux, San Francisco - Napa Valley, Porto, Kaapstad, Bilbao - Rioja, Florence en Mendoza.

Groei biologische wijnbouw Frankrijk

Groei biologische wijnbouw Frankrijk

01-12-2006

Frankrijk telt momenteel ruim 1500 wijnbedrijven die hun wijngaard gecertificeerd biologisch beheren, dan wel bezig zijn op biologische teelt over te schakelen. Eind 2005 stond de teller officieel op 1534, 3% meer dan in 2004. Inmiddels zullen het er dus wel weer wat meer zijn. Deze biologische producenten vormden 1,4% van het totale aantal producenten. Samen waren ze goed voor een aanplant van 18.133 hectare wijngaard. Dat komt neer 2,06% van de totale Franse aanplant en 10% meer dan in 2004.

Vin de France

Vin de France

29-11-2006

De Conseil National de la Viticulture de France - de Staten Generaal van de Franse wijnbouw - die 23 november j.l. op initiatief van de Franse minister van landbouw gehouden is, heeft de wenselijkheid uitgesproken van een 'Vin de France'. Dit liefst snel in te voeren type wijn zou een nieuwe categorie Vin de Pays moeten worden die beter tegemoet komt aan de vermeende wensen van consumenten. Simpel, zonder moeilijke namen, enkel 'Frans'.

Prince Charles ontwerpt voor Mouton

Prince Charles ontwerpt voor Mouton

29-11-2006

Niemand minder dan Prince Charles verantwoordelijk is voor het etiket van Mouton-Rothschild 2004. De schilderende prins treedt hiermee toe tot en select gezelschap van toonaangevende kunstenaars, onder wie Braque, Picasso, Miró, Chagall, Karel Appel, Henry Moore, Andy Warhol, Francis Bacon en Balthus.Hij is gespecialiseerd in aquarellen. Voor het Moutonetiket is door Barones Philippine de Rothschild persoonlijk een afbeelding van pijnbomen bij Cap d'Antibes aan de Côte d'Azur uitgekozen.

Moueix breidt imperium uit

Moueix breidt imperium uit

26-11-2006

Jean Pierre Moueix, producent van befaamde wijnen als Pétrus en Trotanoy in Pomerol, breidt zijn imperium op de rechteroever van de Bordeauxstreek verder uit. Behalve producent en eigenaar van beroemde châteaux is Moueix ook handelshuis, en daarin een van de grote namen in de Bordeaux. Afgelopen week kreeg deze status nog meer allure, met het verwerven van een minderheidsaandeel in Château Belair, Premier Grand Cru Classé in Saint-Émilion. Belair is eigendom van Pascal Delbeck, de veelbesproken oud-wijnmaker van Château Ausone,

Nieuwe classificatie Saint-Emilion

Nieuwe classificatie Saint-Emilion

24-11-2006

2 premiers grands crus classes “a”:château ausonechâteau cheval-blanc 13 premiers grands crus classes “b” (alfabetische volgorde)château angeluschâteau beau-sejour-becotchâteau beausejour (duffau-lagarosse)château belair

Wijnliefhebber niet meer het stiefkind

Wijnliefhebber niet meer het stiefkind

21-11-2006

De nieuwe restaurantgids ‘Grootspraak’, uitgegeven door Perswijn, vraagt meer aandacht voor wijn in het restaurant. Wijn levert de restaurateur veel geld op, met wijnen die wel tot zes, zeven keer ‘over de kop’ gaan. Tegelijk is de wijn voor veel wijnliefhebbers in het restaurant een bron van ergernis. Maar gelukkig zijn er ook restaurants die het fantastisch doen. Grootspraak wijst de weg naar de beste (wijn)restaurants.

Winnaar beste Champagne Brut

Winnaar beste Champagne Brut

20-11-2006

Geen Champagne aan Zee zonder een uitverkiezing van een ‘beste Champagne Brut’. Net als bij de wedstrijden voor klassiek Europa werden de winnaars door het Perswijnpanel gekozen de uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 7 van Perswijn. Het tiental wijnen op tafel werd door het panel van een zeer hoogwaardige kwaliteit bevonden. De concurrentie was dan ook zwaar, met gerenommeerde Champagnes als Pol Roger, Roederer, Laurent-Perrier en veel andere grote namen.

Ongefilterd: waarom Bordeaux uiteindelijk altijd wint

Ongefilterd: waarom Bordeaux uiteindelijk altijd wint

22-10-2006

Bordeaux is en blijft een merkwaardig geval in wijnland. Het is een beetje als met religie. Je probeert je er tegen te verzetten en er van los te komen, maar het lukt niet. Bordeaux blijkt uiteindelijk toch boven alle twijfel verheven! De meeste wijnliefhebbers van middelbare leeftijd zijn ooit met Bordeaux begonnen. Als serieuze wijn, wel te verstaan. Bourgogne deugde immers niet en ook de rest was bij voorbaat al tweederangs. En dat is dan nog mild uitgedrukt.

Winnaar \'beste Merlot\' tot € 10,-

Winnaar 'beste Merlot' tot € 10,-

22-10-2006

Op zondag 22 oktober was het tijd om de winnaars bekend te maken van de wedstrijden rond de beste Merlot en Chardonnay van het oude continent. Het Perswijnpanel koos de winnaars uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 6 van Perswijn. Alle kritiek op de Franse wijnen ten spijt was Frankrijk in beide finales zwaar oververtegenwoordigd. Op die manier leek het een beetje op een wedstrijd tussen de klassieke appellations van deze druiven en de nieuwe wijnen uit de Languedoc.

Oogstverslag Mosel-Saar-Ruwer

Oogstverslag Mosel-Saar-Ruwer

18-10-2006

2006: goede kwaliteit op basis van strenge selectieNa alle lof en euforie over de uitmuntende jaargang 2005 wordt het doorzettingsvermogen van de Duitse wijnboeren dit jaar flink op de proef gesteld. De natuur blijkt heer en meester. Een exceptioneel droge en warme maand juli werd gevolgd door uitzonderlijk veel neerslag in augustus. In september resulteerde dit in vroegrijpe (riesling) druiven die in een vroeg stadium van de rijping werden getroffen door edele rotting (edelfäule).

Wijncolumn Ies Stoel

Wijncolumn Ies Stoel

18-10-2006

Wijnen serverenEen goede serveertemperatuur is van groot belang om wijnen tot hun recht te laten komen. Verkeerde temperaturen kunnen de smaaksensatie van gerenommeerde wijnen groot onrecht aandoen en omgekeerd kunnen de tekorten van slechte wijnen door overmatig koelen worden gemaskeerd.

Overzichtsproeverij Imperial en PIW

Overzichtsproeverij Imperial en PIW

17-10-2006

Overzichtsproeverij Imperial en Partners in WijnDe importeurs Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn hielden op maandag 16 oktober een gezamelijke overzichtsproeverij in de Hoefslag in Bosch en Duin. Imperial, geleid door Regina Meij, is gespecialiseerd in wijnen uit Oostenrijk en Duitsland. Partners in Wijn, het bedrijf van vader en zoon André en Olaf Kerstens, werkt veel met wijnen uit Frankrijk van het Iberisch schiereiland. Beide importeurs beleveren de betere horeca en zelfstandige wijnhandels.

Dirler, Riesling Bollenberg 2005

Dirler, Riesling Bollenberg 2005

16-10-2006

Riesling uit de Elzas roept nog wel eens wat gemengde gevoelens op. Hét land voor Riesling is natuurlijk Duitsland. De Elzas heeft iets onmiskenbaar Duits, maar toch spelen veel andere druiven, zoals pinot blanc, pinot gris en muscat hier een hoofdrol. Bovendien kan een Riesling hier nog wel eens een tikje zwaar uitvallen, door het wat warmere klimaat van de streek. Maar generaliseren is niet goed, en er zijn in de Elzas ook voortreffelijke Rieslings te vinden.

Duitse Toppers bij Résidence

Duitse Toppers bij Résidence

14-10-2006

Résidence Wijnen - en daarmee de winkels van De Gouden Ton groep - is sinds kort importeur van het wijngoed Heymann-Löwenstein. Beter laat dan nooit, want dit fabuleuze wijngoed in Winningen aan de Moezel schreeuwde al jaren om een importeur met enige impact op de Nederlandse markt. Reinhard Löwenstein en zijn echtgenote Cornelia Heymann waren in eigen persoon naar de Hoop op d'Swarte Walvis aan de Zaanse Schans gekomen om hun wijnen voor te stellen. Even snel op en neer, want de oogst stond net op punt van beginnen.

Australië bij Gall & Gall

Australië bij Gall & Gall

14-10-2006

Gall & Gall pakt dit najaar uit met een ambitieuze serie Australische wijnen in diverse smaken en stijlen. De van origine Australische Matt Skinner, sommelier van Jamie Oliver, was speciaal uit Londen overgekomen naar restaurant Southern Cross in Heemstede om de wijnen te presenteren en om en passant het eerste exemplaar van zijn eigen boekje Superwijn 2007 in ontvangst te nemen. Hij had het niet al te moeilijk,

Productie tafelwijn omlaag

Productie tafelwijn omlaag

08-10-2006

Frankrijk heeft voor de productie van tafelwijnen na enig onderhandelen een limiet gesteld van 110 hectoliter per hectare. Dit is een verlaging van 20 hectoliter per hectare ten opzichte van de limiet van vorig jaar, die op 130 hl/ha stond. Oorspronkelijk was de Franse regering van plan om te werken met een beperking tot 90 hectoliter, om te komen tot een beperking van de overproductie van wijn, die het land al enige tijd parten speelt.

Nieuwe Duitse wijnkoningin

Nieuwe Duitse wijnkoningin

08-10-2006

Katja Schweder uit Hochstadt in de Pfalz is in Dresden gekozen en gekroond als 58e Duitse wijnkoningin. Ook de koningin van het afgelopen jaar, Sylvia Benzinger, was uit dat gebied afkomstig. De nieuwe koningin wacht de taak om gedurende het komende jaar als ambasadrice van de Duitse wijn bij ongeveer 200 manifestaties in binnen- en buitenland aanwezig te zijn. Saillant detail: de jury voor de verkiezing bestond uit niet minder dan 73 leden…

Tre Bicchieri 2007

Tre Bicchieri 2007

06-10-2006

Voor de 20e keer heeft de belangrijkste Italiaanse wijngids Vini d’Italia - ook wel bekend als Gambero Rosso - zijn sterrenwaarderingen bekend gemaakt. De editie 2007 beschrijft op ruim 1000 pagina's maar liefst 2206 producenten en vermeldt daarvan 16 duizend wijnen. De beoordeling gebeurde door een team van 130 proevers. Dit jaar kregen 282 wijnen de hoogste waardering van drie glazen, alias tre bicchieri. Toscane haalde er daarvan 55 binnen, Piemonte 53. Subtoppers zijn Friuli Venezia Giulia met 29 wijnen, Veneto met 24 en Südtirol / Alto Adige met 23. Onderstaand het volledig overzicht van bekroonde wijnen.

Oud Reuchlin & Boelen aan de Kook

Oud Reuchlin & Boelen aan de Kook

06-10-2006

De locatie is op het eerste gezicht niet geweldig, ook Arno van Pinxteren van Oud Reuchlin en Boelen had zijn bedenkingen. ‘Toen ik hier op af kwam lopen leek het me niets’ vertelt hij ‘nadat ik over de drempel kwam was de twijfel direct weg. Een superlocatie’.We hebben het hier over de kookfabriek in Den Haag. Op het oog loop je af op een kantoorpand naast een tegelgigant. Eenmaal binnen is alles anders. Een grote open ruimte om mensen te ontvangen en zes kookeilanden om aan te koken.

Nieuwe Importeur voor Graham Beck

Nieuwe Importeur voor Graham Beck

05-10-2006

De wijnen van het Zuid-Afrikaanse Graham Beck worden met ingang van 1 oktober geïmporteerd door Sauter Wijnen te Maastricht. De eerste container is inmiddels onderweg. Graham Beck, met een kelder in zowel Robertson als Franschhoek, is een van de Zuid-Afrikaanse wijnproducenten met visie. Een jonge ploeg wijnmakers en viticulturists werkt keihard aan een vernieuwing van wijnen en wijngaarden. Dat betekent dat alles wordt gerooid wat op de verkeerde plek staat aangeplant.

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Bossenbroek B.V. - doorlopend
    • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
    • Riedel - doorlopend
    • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
    • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner