NieuwsJubileum Nederlandse wijnkring

Jubileum Nederlandse wijnkring

10-05-2007

Voor de leden van de Nederlandse Wijnkring is 2007 een feestelijk jaar. Het markeert het 25-jarig bestaan van een samenwerkingsverband tussen ruim honderd zelfstandige slijterijen en wijnwinkels. De Nederlandse Wijnkring bereikt maandelijks 20.000 consumenten via zijn nieuwsbrief en werkt verder met een onlangs nog compleet vernieuwde website. Om ook anderen te laten delen in de feestvreugde is er een trio vriendelijk geprijsde jubileumwijnen beschikbaar. Een deel van de opbrengst daarvan gaat naar Nationale Vereniging de Zonnebloem,

Gall & Gall test nieuwe winkelformule

Gall & Gall test nieuwe winkelformule

10-05-2007

Gall & Gall wil naar eigen zeggen de toonaangevende drankenwinkel zijn voor iedereen, waarbij het alledaagse betaalbaar en het bijzondere bereikbaar wordt gemaakt met een toegankelijke, aantrekkelijke en inspirerende formule. Gall & Gall, deel uitmakend van Ahold, is in Nederland marktleider in de slijtersbranche met 520 winkels. De ene helft daarvan wordt gerund in eigen beheer, de andere door franchisenemers. Jaarlijks komen er zo’n tien nieuwe vestigingen bij. Ongeveer 120 duizend Nederlanders zijn bovendien kaarthouder bij Gall & Gall.

Matthias Müller (Mittelrhein) nieuw lid VDP

Matthias Müller (Mittelrhein) nieuw lid VDP

07-05-2007

Weingut Matthias Müller uit Spay is als nummer 195 opgenomen in de rangen van VDP, de vereniging van Duitse topwijngoederen. Het wijngoed ligt in het gebied Mittelrhein, waar het de beschikking heeft over ruim 10 hectare wijngaarden. Die bevinden zich op de  steile hellingen van Lagen langs de Rijn, zoals de Bopparder Hamm. Riesling is met een aandeel van een kleine 90 procent in de aanplant verreweg het belangrijkste druivenras voor het bedrijf.

Australië kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Australië kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

06-05-2007

Na geconfronteerd te zijn met overschotten, gaat de Australische wijnbouw het roer drastisch omgooien. De sector wil een eind maken aan het huidige beeld als zou Australische wijn vooral een goedkoop massaproduct zijn. In een recente aanpassing van het meerjarenplan Strategy 2025 van de Australian Wine and Brandy Corporation heet het nu dat Australische wijn voor kwaliteit staat in plaats van volume. En dat Australische wijn dus best een prijs mag hebben.

Minder premiers crus in Volnay, meer in Monthelie

Minder premiers crus in Volnay, meer in Monthelie

06-05-2007

Na zo’n 15 jaar van afwegen, studeren en eindeloos gedelibereer is het dan toch zo ver gekomen: Parijs heeft het groene licht gegeven voor een hertekening van de grenzen voor een aantal premiers crus in Volnay. Deze voor Franse begrippen en al helemaal voor de Bourgogne revolutionaire, maar daarom niet minder realistische, beslissing is er gekomen op verzoek van het Syndicat Viticole van Volnay.

Parker blij met Bordeaux 2006

Parker blij met Bordeaux 2006

06-05-2007

Volgens Robert Parker is oogstjaar 2006 in de Bordeaux beter dan verwacht. In het toekennen van punten blijft hij voorzichtig: slechts drie huizen kregen de allerhoogste score: 96-100. De hoogste punten kent hij toe aan de Mouton-Rothschild, La Mission Haut Brion en St Emillion’s Bellevue Mondotte, zij kregen allemaal 96-100. “De toppers van 2006 zijn veelbelovend, dat had ik niet verwacht,” stelt Parker.

Forse EU-subsidie voor Spaanse wijn

Forse EU-subsidie voor Spaanse wijn

01-05-2007

Steeds meer Spaanse wijnconsumenten drinken liever kwaliteitswijn dan eenvoudige Vino de Mesa. Het gevolg: de tafelwijn wordt met EU-steun gedistilleerd. Daar zijn forse bedragen mee gemoeid, Spanje krijgt dit jaar 159 miljoen euro. Volgens de richtlijnen mag de subsidie ook worden aangewend om andere druivenrassen aan te planten, wijngaarden te herstructureren of te rooien. EU-commissaris Fisher wil het subsidiesysteem voor Europese wijn hervormen. Het huidige systeem kost te veel en de EU komt niet van gedistilleerde alcohol af.

Beste Sauvignon-blanc onder € 10,-

Beste Sauvignon-blanc onder € 10,-

22-04-2007

Net als bij de finale van de wedstrijd bij de beste Cabernet-sauvignon, waren er veel Chileense wijnen doorgedrongen tot de eindstrijd van de wedstrijd om de beste Sauvignon blanc. Maar heel anders was de uitkomst: de twee Nieuw-Zeelandse Sauvignons eindigden bovenaan, met daartussen, op de tweede plaats, een Chileense wijn uit een nieuw, heel koel klimaat, Leyda. Juist in de vergelijkende proeverij, met een hele batterij Chileense exemplaren en een paar Zuid-Afrikaanse en Argentijnse, komt de klasse van de Nieuw-Zeelandse Sauvignon naar voren:

Beste Cabernet-sauvignon onder € 10,-

Beste Cabernet-sauvignon onder € 10,-

22-04-2007

Nadat we uiteindelijk genoodzaakt waren de enige Australische finalewijn in de wedstrijd voor de beste Cabernet-sauvignon te elemineren, omdat de prijs boven de € 10 bleek te liggen, waren er nog acht Chileense en zegge en schrijven twee Argentijnse cabernets over. Een duidelijker bewijs voor de Chileense suprematie op het vlak van betaalbare rode wijnen uit de Nieuwe Wereld valt niet te leveren. Dát er uiteindelijk een Chileense winnaar uit de bus rolde, was dus niet zo verrassend, maar wel wélke. In een fotofinish kwam uiteindelijk de Cabernet-sauvignon van Mouton-Rothschild als winnaar uit de bus

Junior Sommelier Award Duitse Wijn

Junior Sommelier Award Duitse Wijn

22-04-2007

Robbert Nijenhuis, leerling van het Albeda Collega in Rotterdam, heeft de eerste Junior Sommelier Award voor Duitse Wijn gewonnen. Deze wedstrijd stond open voor horecastudenten op niveau 3 (zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw en aankomend gastronoom). Tijdens de finale op 16 april in het Amsterdamse Holiday Inn moesten ze een theoretische test doen, drie series wijnen proeven en in een individuele proef hun kennis over Duitse wijn etaleren.De jury werd gevormd door Martin Kruithof (Restaurant De Lindenhof), Paul op ten Berg (NGS),

Een reisje naar de Pfalz. Deel II

Een reisje naar de Pfalz. Deel II

18-04-2007

Nu ik toch in de Pfalz was, kon en wilde ik de verleidingen van de Weinstrasse niet weerstaan. Honderden vriendelijke gastvrije Winzers, waar proeven nooit een probleem is of verplichtingen oproept. Wat een verschil met de Bourgogne, iets zuidelijker aan de andere kant van de grens. Waar je nog net niet met een dubbelloops jachtgeweer van het erf wordt gejaagd. Als je toch al binnen mag komen, is proeven zonder afspraak al helemaal niet aan de orde. Natuurlijk maken ze in Bourgogne topwijnen, maar zeker ook genoeg rommel.

Finalewijnen Cabernet-Sauvignon

Finalewijnen Cabernet-Sauvignon

18-04-2007

Na de finalewijnen sauvignon-blanc zijn nu ook de finalewijnen bekend voor de wedstrijd voor de beste Cabernet-sauvignon uit de Nieuwe Wereld, eveneens voor een maximale prijs van € 10 consument. Bij deze finale wordt de buit bijna helemaal verdeeld door de twee Zuid-Amerikaanse landen, Chili en Argentinië. Zij genieten dan ook een perfect klimaat voor het maken van Cabernet-sauvignon: intense zonneschijn in combinatie met frisheid van zee (Chili) of door een hoge ligging (Argentinië). Nu afwachten welk land de uiteindelijke winnaar gaat opleveren… Of de enige Australische wijn, de Katnook, zou met het been moeten heengaan…

Een reisje naar de Pfalz. Deel I

Een reisje naar de Pfalz. Deel I

16-04-2007

Je moet toch minstens een wijnfanaat en prettig gestoord zijn, als je 1100 km rijdt om de eerste Duitse port ooit gemaakt te proeven. Ik ben in het bezit van beide eigenschappen, dus reed ik dinsdag de 13de maart met een snelheid van 180 km over een Duitse autobaan.Op 25 km voor mijn bestemming, Bad Dürkheim, klapte mijn rechtervoorband. In enkele seconden zie je je hele leven aan je voorbijflitsen, zeggen ze, maar in mijn geval zag ik alle heerlijke wijnen uit mijn kelder voorbijflitsen, met een gevoel van intense spijt, dat ik die nu allemaal nooit zou drinken. Weer enkele seconden later leefde ik gelukkig nog en stond ik met een sip gezicht naar mijn kale velg te staren.

Jeroen Smeenk nieuwe sommelier van Auguste

Jeroen Smeenk nieuwe sommelier van Auguste

08-04-2007

Jeroen Smeenk, tot voor kort werkzaam als sommelier van Restaurant Le Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura Hotel en daar om nog steeds onopgehelderde redenen abrupt vertrokken, heeft een nieuwe baan als sommelier gevonden bij Auguste in Maarssen, het restaurant van patron-cuisinier Karl van Baggem. Rijzende ster Van Baggem stelde het tot nu toe zonder sommelier, maar heeft grote plannen met zijn zaak. Hij wil binnen ongeveer anderhalf jaar verhuizen naar een volledig nieuw te bouwen onderkomen aan de Vecht. Behalve over een ondergrondse parkeergarage zal het nieuwe restaurant ook gaan beschikken over een echte wijnkelder. Zo ziet een sommelier dat natuurlijk maar wat graag.

Ondertussen in Bordeaux

Ondertussen in Bordeaux

05-04-2007

Het primeurcircus in Bordeaux draait al bijna een week op volle toeren. Natuurlijk zijn er voor journalisten vaste proeverijen, samengesteld door verenigde wijnboeren uit een van de 57 (!) appellations. Maar daarnaast wil een mens natuurlijk ook de groten der aarde bezoeken, dit uiteraard slechts om het referentiekader uit te kunnen breiden.De wijnen van de grote jongens zijn natuurlijk niet in de ‘gewone’ primeurproeverijen te proeven. Je moet (lees: mag) bij ze op bezoek om aldaar een paar wijnen te proeven. Het organiseren van bezoek aan deze “wijnboeren” is een uitdaging op zich.

Béatrice Cointreau weg bij Gosset

Béatrice Cointreau weg bij Gosset

05-04-2007

De raad van bestuur van de groep Cointreau heeft Béatrice Cointreau ontheven van haar taak als CEO van Champagne Gosset en Cognac Frapin. Aanleiding voor deze maatregel was een ernstig verschil van mening over te volgen strategie. Haar broer streeft naar een samensmelting van de drie afzonderlijke verkoopnetwerken (likeuren, cognac en champagne) tot één enkele organisatie. Béatrice, die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor sterke omzetstijgingen bij zowel Gosset als Frapin, was hier op tegen. Met haar vertrek zal het in wijnland nooit meer zo worden zoals het was, aldus een aangeslagen Perswijnredacteur en Béatrice-bewonderaar René van Heusden.

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2007

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2007

03-04-2007

Roy Pelgrim, chef-sommelier van Restaurant Cordial in Oss, mag zich de komende twee jaar Beste Sommelier van Nederland noemen. Op maandag 2 april liet hij in Breda tijdens het nationaal kampioenschap voor sommeliers aangesloten bij het NGS in Breda zijn medefinalisten ruim achter zich en verzekerde zich daarmee van de prestigieuze Trophée Ruinart. Ereplaatsen waren weggelegd voor Martin Verkerk, assistent-sommelier van Pelgrim in Cordial (!) en Jean-Luc Etienne, werkzaam bij Savelberg in Voorburg. Binnenkort een uitgebreid verslag van de wedstrijd.

Charly de Wijs gehuldigd als winnaar Prix Taittinger

Charly de Wijs gehuldigd als winnaar Prix Taittinger

03-04-2007

Charly de Wijs, winnaar van de 40e editie (2006) van de internationale Prix Culinaire Taittinger, heeft op vrijdag 30 maart de bijbehorende wisselbeker ontvangen uit handen van Pierre Emmanuel Taittinger. Taittinger is verbonden aan het organiserende champagnehuis in Reims. De Wijs, ten tijde van de wedstrijd werkzaam bij De Kastanjehof in Lage Vuursche en tegenwoordig chef van bistro De Ruif van De Hoefslag in Bosch en Duin, is de tweede Nederlander die deze uiterst  prestigieuze kookwedstrijd gewonnen heeft. De enige andere die dat ooit presteerde was zijn leermeester Surjahadi Djajapermana (Hilton Hotel Schiphol), precies twintig jaar eerder.

Klassement Saint-Emilion opgeschort

Klassement Saint-Emilion opgeschort

30-03-2007

In afwachting van een nader onderzoek heeft de administratieve rechtbank van Bordeaux het vorig jaar van kracht geworden klassement van Saint-Emilion tijdelijk ongeldig verklaard. De rechtbank uitte serieuze twijfel over de totstandkoming van het klassement en sluit niet uit dat bepaalde bedrijven het slachtoffer geworden zijn van een partijdige selectieprocedure. Hiermee steunt ze in feite de klacht die ingediend was door de châteaux La Tour du Pin Figeac, Cadet Bon, Guadet en la Marzelle, die alle vier degradeerden. De rechters stelden ondermeer vast dat slechts zeven van de in totaal 95 betrokken bedrijven daadwerkelijk bezocht waren en dat kanperswijnen ongelijk behandeld waren.

Prowein 2007 - update dag 3

Prowein 2007 - update dag 3

20-03-2007

Was het Frans of Amerikaans eiken? Wie zal het zeggen. Maar de stand van Terrana was absoluut ‚overoaked’. De wanden van de stand waren medium toast –zou ik zeggen, het interieur had de blondbruine kleur van nieuwe barriques. Al dit hout bevatte veel klassewijnen, in diverse prijscategorieen en uit een breed portfolio aan herkomstgebieden. „Een stand op Prowein kost een paar centen maar het is toch de moeite waard“, meende Frank Smulders. „En ook de grootte en aankleding van de stand zijn belangrijk; op de een of andere manier beoordelen mensen de serieusheid van de business toch aan de uitstraling van de stand.“

Prowein 2007

Prowein 2007

18-03-2007

Vandaag is voor de 14e keer de belangrijkste internationale wijnbeurs voor professionals ter wereld van start gegaan: Prowein in Dusseldorf. Kon men in 1994 nog slechts 321 exposanten welkom heten en ruim 1500 bezoekers, anno 2007 is het aantal exposanten meer dan het dubbele van het aantal bezoekers van indertijd (3.041). En ook qua bezoekers verwacht Monika Kissing van de Messe dit jaar aanzienlijk meer bezoekers dan de ruim 32.000 van afgelopen jaar.

Wijncolumn: Frank Smulders

Wijncolumn: Frank Smulders

18-03-2007

Mijn goede vriend Karel de Graaf, nooit te beroerd de knuppel in het hoenderhok te gooien, heeft onlangs in het openbaar de vraag gesteld hoe wijnhandel en pers  het in Nederland eendrachtig voor elkaar hebben  gekregen de consument tot zo’n laag kwaliteits- en prijsniveau te brengen als het gaat om het aankopen en drinken van wijn.  Zijn antwoord was: een gebrek aan opleiding.  Speelt zeker een rol.Maar zelf benader ik het liever vanuit een andere invalshoek:

Gegevens WIC

Gegevens WIC

17-03-2007

Afgelopen donderdag presenteerde het Wijn Informatie Centrum haar cijfers. Ac Nielsen en Trendbox dragen zorg voor de onderzoeken.Uit onderzoek van ACNielsen is gebleken dat de hoeveelheid verkochte wijn in de supermarkt in 2006 met 2% is gestegen ten opzichte van 2005. De verschuiving naar wijnen uit de Nieuwe Wereld is gestagneerd. Zuid-Afrikaanse wijnen staan onder druk, terwijl Franse wijnen licht volume aandeel winnen. Australische wijnen zijn de winnaar in 2006. Het volume aandeel van Australische wijn steeg naar 5,6%.

Nieuw! Wijn voor welgestelde homo´s

Nieuw! Wijn voor welgestelde homo´s

12-03-2007

Nieuw! Argentijnse wijn voor de welgestelde homo. Ja u leest het goed, geachte homo’s en andere geïnteresseerden, er is een wijn gelanceerd, speciaal voor de welgestelde homo. Wel jammer voor de modaal verdienende homo, hij moet, naar het schijnt, gewoon "heterowijn" blijven drinken. Of misschien kan de modale homo zijn auto aan de kant doen, of een geplande vakantie afzeggen en dan toch een flesje welgestelde homo wijn kopen? Mijn vraag is, zitten homo’s hier nu echt op te wachten? Mijn gezonde verstand zegt, nee.

Riesling Challenge: de uitslag

Riesling Challenge: de uitslag

09-03-2007

Restaurant De Tuinkamer is winnaar geworden van de eerste Riesling Challenge. In een spannende finale, tijdens de Horeca Vakbeurs in de Zeelandhallen te Goes, werden de andere vier finalisten verslagen door de enthousiaste Jos en Ria Weel. Bij hun winnende gerecht was de wijn het uitgangspunt. Sommelier Ria koos voor de de Schloss Vollrads Riesling Spätlese Trocken uit 2003. Ria: “De keuze van de wijn was voor mij gemakkelijk. Dit vind ik zelf een heerlijke wijn; hij staat ook op onze wijnkaart. Tijdens een wijnreis naar de Rheingau heb ik een bezoek gebracht aan Schloss Vollrads en dat maakt dat ik deze wijn net iets beter kan promoten.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend