NieuwsKlassement Saint-Emilion opgeschort

Klassement Saint-Emilion opgeschort

30-03-2007

In afwachting van een nader onderzoek heeft de administratieve rechtbank van Bordeaux het vorig jaar van kracht geworden klassement van Saint-Emilion tijdelijk ongeldig verklaard. De rechtbank uitte serieuze twijfel over de totstandkoming van het klassement en sluit niet uit dat bepaalde bedrijven het slachtoffer geworden zijn van een partijdige selectieprocedure. Hiermee steunt ze in feite de klacht die ingediend was door de châteaux La Tour du Pin Figeac, Cadet Bon, Guadet en la Marzelle, die alle vier degradeerden. De rechters stelden ondermeer vast dat slechts zeven van de in totaal 95 betrokken bedrijven daadwerkelijk bezocht waren en dat kanperswijnen ongelijk behandeld waren.

Prowein 2007 - update dag 3

Prowein 2007 - update dag 3

20-03-2007

Was het Frans of Amerikaans eiken? Wie zal het zeggen. Maar de stand van Terrana was absoluut ‚overoaked’. De wanden van de stand waren medium toast –zou ik zeggen, het interieur had de blondbruine kleur van nieuwe barriques. Al dit hout bevatte veel klassewijnen, in diverse prijscategorieen en uit een breed portfolio aan herkomstgebieden. „Een stand op Prowein kost een paar centen maar het is toch de moeite waard“, meende Frank Smulders. „En ook de grootte en aankleding van de stand zijn belangrijk; op de een of andere manier beoordelen mensen de serieusheid van de business toch aan de uitstraling van de stand.“

Prowein 2007

Prowein 2007

18-03-2007

Vandaag is voor de 14e keer de belangrijkste internationale wijnbeurs voor professionals ter wereld van start gegaan: Prowein in Dusseldorf. Kon men in 1994 nog slechts 321 exposanten welkom heten en ruim 1500 bezoekers, anno 2007 is het aantal exposanten meer dan het dubbele van het aantal bezoekers van indertijd (3.041). En ook qua bezoekers verwacht Monika Kissing van de Messe dit jaar aanzienlijk meer bezoekers dan de ruim 32.000 van afgelopen jaar.

Wijncolumn: Frank Smulders

Wijncolumn: Frank Smulders

18-03-2007

Mijn goede vriend Karel de Graaf, nooit te beroerd de knuppel in het hoenderhok te gooien, heeft onlangs in het openbaar de vraag gesteld hoe wijnhandel en pers  het in Nederland eendrachtig voor elkaar hebben  gekregen de consument tot zo’n laag kwaliteits- en prijsniveau te brengen als het gaat om het aankopen en drinken van wijn.  Zijn antwoord was: een gebrek aan opleiding.  Speelt zeker een rol.Maar zelf benader ik het liever vanuit een andere invalshoek:

Gegevens WIC

Gegevens WIC

17-03-2007

Afgelopen donderdag presenteerde het Wijn Informatie Centrum haar cijfers. Ac Nielsen en Trendbox dragen zorg voor de onderzoeken.Uit onderzoek van ACNielsen is gebleken dat de hoeveelheid verkochte wijn in de supermarkt in 2006 met 2% is gestegen ten opzichte van 2005. De verschuiving naar wijnen uit de Nieuwe Wereld is gestagneerd. Zuid-Afrikaanse wijnen staan onder druk, terwijl Franse wijnen licht volume aandeel winnen. Australische wijnen zijn de winnaar in 2006. Het volume aandeel van Australische wijn steeg naar 5,6%.

Nieuw! Wijn voor welgestelde homo´s

Nieuw! Wijn voor welgestelde homo´s

12-03-2007

Nieuw! Argentijnse wijn voor de welgestelde homo. Ja u leest het goed, geachte homo’s en andere geïnteresseerden, er is een wijn gelanceerd, speciaal voor de welgestelde homo. Wel jammer voor de modaal verdienende homo, hij moet, naar het schijnt, gewoon "heterowijn" blijven drinken. Of misschien kan de modale homo zijn auto aan de kant doen, of een geplande vakantie afzeggen en dan toch een flesje welgestelde homo wijn kopen? Mijn vraag is, zitten homo’s hier nu echt op te wachten? Mijn gezonde verstand zegt, nee.

Riesling Challenge: de uitslag

Riesling Challenge: de uitslag

09-03-2007

Restaurant De Tuinkamer is winnaar geworden van de eerste Riesling Challenge. In een spannende finale, tijdens de Horeca Vakbeurs in de Zeelandhallen te Goes, werden de andere vier finalisten verslagen door de enthousiaste Jos en Ria Weel. Bij hun winnende gerecht was de wijn het uitgangspunt. Sommelier Ria koos voor de de Schloss Vollrads Riesling Spätlese Trocken uit 2003. Ria: “De keuze van de wijn was voor mij gemakkelijk. Dit vind ik zelf een heerlijke wijn; hij staat ook op onze wijnkaart. Tijdens een wijnreis naar de Rheingau heb ik een bezoek gebracht aan Schloss Vollrads en dat maakt dat ik deze wijn net iets beter kan promoten.

Nieuw: Cees van Casteren in Z-A

Nieuw: Cees van Casteren in Z-A

09-03-2007

Dinsdag 6 maart. Na drie dagen overgeven en hoge koorts is Adi weer terug in de wijnkelder. Het is al miserabel om ziek te zijn, voor een wijnmaker is ziek worden tijdens de oogst helemaal ellendig. Hij lijkt echter weer in goede vorm. Als ik wat beteutert naar de vele krenten kijk in de trossen chardonnay, merkt hij: “Dat is fenolische rijpheid, Cees”. Maar even later zegt hij iets serieuzer: “die krenten worden niet geperst, de pers gaat maar tot 1,8 bar, ze zullen er nog precies zo uitkomen als ze erin gaan.” Als ik later bij het verwijderen van de pulp in de pers kijk, heeft hij inderdaad volledig gelijk gehad. De krenten kan ik er nog helemaal intact uithalen en opeten.

Cees van Casteren in Zuid Afrika

Cees van Casteren in Zuid Afrika

06-03-2007

De handen van Sophie lijken op die van een mijnwerker. Ik zou er eigenlijk een foto van moeten maken. Alles is diep paarszwart, niet alleen de groeven maar overall, ook onder en rondom de nagels. Op zondag ging ze naar Franschoek –waar anders, ze is een Francaise, misschien had ze wat heimwee- en liep een juwelier binnen. Ik had haar verteld over Tanzanite, de zeldzame blauwe steen die Zuid-Afrika rijk is. Dus ging ze kijken. De dame in de winkel vroeg haar of ze de ring wilde passen maar die had op dat moment heel zeker haar handen nog niet gezien. Mooi vuil is niet lelijk.

Château Chambert, een Adonis?

Château Chambert, een Adonis?

05-03-2007

Zet een vrouw tijdens een romantisch diner een glaasje Cahors voor van een recent oogstjaar en zij zal je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid trakteren op een zuur gezicht. De rode wijnen uit de Cahors moeten voor minstens 70% uit Malbec bestaan, ook wel bekend als Cot. De inktzwarte Malbec, met zijn harde tannines, is geen makkelijke wijn en al zeker niet als hij jong gedronken wordt. Maar altijd makkelijk wordt op den duur ook saai.

Klassement Saint-Emilion ter discussie

Klassement Saint-Emilion ter discussie

04-03-2007

De vernietiging van het klassement van de Crus Bourgeois du Médoc door de rechtbank in Bordeaux heeft een drietal producenten in Saint- Emilion ertoe geïnspireerd het kersverse klassement van hun eigen appellation juridisch aan te vechten. Het gaat hier uiteraard om châteaux die in 2006 een degradatie te slikken kregen. Begrijpelijk, want zo’n degradatie betekent in commercieel opzicht in de regel een ramp. Van de in totaal elf gedegradeerden die zich niet langer grand cru classé mogen noemen, is het trio Villemaurine, Cadet Bon en Guadet-Saint-Julien nu tot actie overgegaan.

Cees van Casteren in Zuid Afrika

Cees van Casteren in Zuid Afrika

04-03-2007

Mijn vrouw mag gelukkig zijn dat ik niet eerder mijn passie voor wijn heb ontdekt en wijnmaker ben gaan worden. De uren die je maakt tijdens de oogst zijn helemaal idioot. Tijd voor familie of vrienden is er niet. Zeker niet doordeweeks en ook maar nauwelijks in het weekend.Vanochtend om 05.30u begonnen met de laatste oogst van de witte druiven, 7 ton Chardonnay, 8 ton Viognier en bijna 16 ton Chenin Blanc.

Kaefferkopf weer eens ter discussie

Kaefferkopf weer eens ter discussie

01-03-2007

Het was te voorspellen. Er lijkt altijd wel onenigheid rond de Kaefferkopf in Ammerschwihr. En dat is dan zeer diplomatiek uitgedrukt. Nu die wijngaard na jaren van procedurele verwarring eindelijk zijn fel begeerde en zwaar bevochten status van Alsace Grand Cru binnengehaald heeft, is het weer niet goed. Eigenaars van percelen die bij de recente afbakening van de cru door het INAO buiten de boot vielen, vechten de geldigheid hiervan nu aan bij de rechtbank in Colmar.

Klassement Crus Bourgeois ongeldig verklaard

Klassement Crus Bourgeois ongeldig verklaard

01-03-2007

Zoals verwacht heeft het gerechtshof in Bordeaux op 27 februari j.l. het uit 2003 daterende klassement van de Crus Bourgeois du Médoc in zijn geheel ongeldig verklaard. Aan de totstandkoming ervan kleefden dusdanig veel juridische haken en ogen dat een hoge magistraat in Bordeaux eind januari om vernietiging had gevraagd. Degenen die zich destijds tekortgedaan voelden, hebben hiermee dus hun slag binnengehaald. Of de kous daarmee af is, is echter vraag twee. Het klassement van 1932 kan immers bezwaarlijk nog representatief

Sommelier Noël Vanwittenbergh gaat voor Ciel Bleu werken

Sommelier Noël Vanwittenbergh gaat voor Ciel Bleu werken

27-02-2007

Sommelier Noël Vanwittenbergh verlaat 'zijn' Cafe Roux, het restaurant van The Grand in Amsterdam. Per 1 april treedt hij in dienst van Okura, zodat hij zal gaan werken voor restaurant Ciel Bleu (8/10 puntin in de Grootspraak-gids). Het is met pijn in het hart, maar de overstap was naar zijn zeggen onvermijdelijk. "Inmiddels zo ongeveer een jaar geleden kreeg ik te horen dat The Grand wilde bezuinigen op de wijnvoorraad. Ik heb geprobeerd dat te voorkomen, maar er was geen houden aan.

Franse Michelinsterren 2007

Franse Michelinsterren 2007

22-02-2007

Surprise! Voor het eerst sinds ruim een halve eeuw heeft Michelin een vrouwelijke chef met drie sterren onderscheiden. Het is Anne-Sophie Pic (37) van Maison Pic in Valence. Ze is daarmee pas de vierde vrouw die deze eer ooit te beurt viel. In 1933 kregen Eugénie Brazier en Marie Bourgeois drie sterren, Marguerite Bise in 1951. Anne-Sophie Pic stamt uit een bekend geslacht van topkoks. Zowel haar grootvader als haar vader kookten volgens Michelin op het allerhoogste niveau. Aardig is ook dat Pic na 15 jaar weer terug is op dat niveau. Na de dood van Anne-Sophies vader Jacques in 1992 was het zijn derde ster kwijtgeraakt.

Voorspellingen IWSR voor Vinexpo

Voorspellingen IWSR voor Vinexpo

21-02-2007

Behalve dat Vinexpo elke twee jaar een grote wijnbeurs organiseert, doet het ook onderzoek naar de wijnmarkt wereldwijd, naar de productie van wijn en de consumptie van wijn. Dit ter ondersteuning –uiteraard- van de beurs en om het belang er van te benadrukken. Het komt voor Vinexpo dan ook goed uit dat de wijnconsumptie en –productie wereldwijd een stijgende lijn blijven vertonen. General Manager van Vinexpo, Robert Beunat, presenteerde de cijfers, die wellicht iets zonnig zijn voorgesteld –Vinexpo leeft van goed nieuws over de wijnhandel- maar de tendenzen zijn in het algemeen inderdaad positief te noemen.

Provignoble failliet

Provignoble failliet

21-02-2007

Provignoble, importeur gevestigd in Nieuwegein, is failliet. Het faillissement is op 24 januari uitgesproken. Begin januari stond het bedrijf nog met een stand op Wine Professional. Provignoble was gespecialiseerd in wijnen voor de betere restaurants. Het assortiment was dan ook opgebouwd uit veel Franse wijnen. Onder andere de huizen Château de Puligny-Montrachet, Domaine Michelot (Bourgogne), Domaine de la Conciergerie (Chablis) zaten in het assortiment. Maar ook andere landen waren goed vertegenwoordigd:

Rosemount over op schroefdop

Rosemount over op schroefdop

21-02-2007

Slecht nieuws voor de kurkindustrie: het Australische Rosemount, onderdeel van Southcorp, een bedrijf dat onderdeel is van Fosters, gaat al zijn wijnen met ingang van dit en volgend jaar afsluiten met schroefdoppen. Dus niet alleen de gewone wijnen, onder het ‘diamond’-label, maar ook alle grote wijnen krijgen een schroefdop, inclusief de fameuze Show Reserve en de Balmoral Shiraz, rode wijnen die tot de beste van Australië worden gerekend. Het gaat om in totaal maar liefst veertig miljoen flessen. De onvermijdelijke flesuitval bij kurk zal ongetwijfeld de aanleiding vormen voor deze maatregel.

Ongefilterd: bienvenue chez Aldi (suite et fin)

Ongefilterd: bienvenue chez Aldi (suite et fin)

19-02-2007

Toegegeven, ze zijn sportief bij Sopexa. En durf hebben ze er ook, zij het op de verkeerde momenten. Na onze bedenkingen van enkele weken geleden inzake het te verwachten niveau van de wijnen die tijdens de 'workshops' op de beurs Bienvenue en France geschonken zouden worden - alle afkomstig van hard discounter Aldi - kregen we een uitnodiging om zelf aan een van die 'workshops' deel te nemen. In het kader van wat tegenwoordig zo mooi 'participerende journalistiek' genoemd wordt togen we daarom afgelopen vrijdag

Weer overname door Baarsma

Weer overname door Baarsma

13-02-2007

Na eerdere overnames van onder andere Colaris, Wielinga en andere importeurs heeft Baarsma nu ook wijnimporteur Lovian ‘overgenomen’, door het kopen van 70% van de aandelen. Baarsma gelooft in het verhaal van de biologische wijnen en wil hiermee  investeren in de toekomst van groene wijn. Zo langzamerhand gaat de consument meer belangstelling tonen voor biologische wijnen, en is ook bereid om daar meer voor te betalen. Lovian werkt al enige jaren met succes met biologische wijnen,

Eerste WSET diploma\'s Benelux uitgereikt

Eerste WSET diploma's Benelux uitgereikt

11-02-2007

Op vrijdag 9 februari zijn in Meerle bij Breda de eerste vier diploma's uitgereikt aan kanperswijnen die geslaagd zijn voor de Diploma Course van de Wine and Spririt Education Trust (WSET) na een opleiding daarvoor gevolgd te hebben in de Benelux. Twee van de kersverse kanperswijnen waren afkomstig uit België en twee uit Nederland. De vijfde die het diploma ontvangst mocht nemen was al enige tijd geleden geslaagd, na  het grootste gedeelte van de opleiding in Londen gevolgd te hebben.

ABN Amro verwerft meerderheidsbelang in Baarsma

ABN Amro verwerft meerderheidsbelang in Baarsma

06-02-2007

In een transactie waarbij ook andere banken, Friesland Bank en ING worden uitgekocht, verwerft ABN Amro Capital een belang van tussen de 50 en 60% in Baarsma, de grootste wijnimporteur van Nederland. Voormalige meerderheidsaandeelhouders Tjeerd van der Hoek en Cees de Rade (tot nu toe goed voor ruim 80%) behouden een minderheidsbelang van 40%.In zijn totaliteit is Baarsma goed voor naar schatting 20% van de Nederlandse wijnomzet,

Jadot vergroot productiecapaciteit

Jadot vergroot productiecapaciteit

02-02-2007

Louis Jadot in Beaune gaat de komende drie jaar zijn vinificatiecapaciteit verdubbelen. Naast de bestaande cuveries in Beaune en in de Beaujolais zal een nieuwe cuverie gebouwd worden in Givry voor de productie van generieke Bourgognewijnen. Met deze investering van 4 miljoen euro wil het huis de kwaliteit van de regionale appellations een impuls geven. De bestaande cuverie in Beaune zal fors uitgebreid en verbouwd worden om rode en witte wijnen voortaan gescheiden van elkaar te kunnen vinifiëren. Kosten hiervan: 6 miljoen euro.

Bretonse wijn mag

Bretonse wijn mag

02-02-2007

Philippe Chéneau, de wijnmaker uit de omgeving van Nantes die op het rugetiket van van een van zijn vins de pays de aanduiding 'Breizh gwin gwen' - Bretonse wijn -  gebruikt, mag daarmee doorgaan. De procureur in Nantes achtte de klacht van de dienst Répression des Fraudes niet ontvankelijk.

  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • WINO - doorlopend
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend