NieuwsJunior Sommelier Award Duitse Wijn

Junior Sommelier Award Duitse Wijn

22-04-2007

Robbert Nijenhuis, leerling van het Albeda Collega in Rotterdam, heeft de eerste Junior Sommelier Award voor Duitse Wijn gewonnen. Deze wedstrijd stond open voor horecastudenten op niveau 3 (zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw en aankomend gastronoom). Tijdens de finale op 16 april in het Amsterdamse Holiday Inn moesten ze een theoretische test doen, drie series wijnen proeven en in een individuele proef hun kennis over Duitse wijn etaleren.De jury werd gevormd door Martin Kruithof (Restaurant De Lindenhof), Paul op ten Berg (NGS),

Een reisje naar de Pfalz. Deel II

Een reisje naar de Pfalz. Deel II

18-04-2007

Nu ik toch in de Pfalz was, kon en wilde ik de verleidingen van de Weinstrasse niet weerstaan. Honderden vriendelijke gastvrije Winzers, waar proeven nooit een probleem is of verplichtingen oproept. Wat een verschil met de Bourgogne, iets zuidelijker aan de andere kant van de grens. Waar je nog net niet met een dubbelloops jachtgeweer van het erf wordt gejaagd. Als je toch al binnen mag komen, is proeven zonder afspraak al helemaal niet aan de orde. Natuurlijk maken ze in Bourgogne topwijnen, maar zeker ook genoeg rommel.

Finalewijnen Cabernet-Sauvignon

Finalewijnen Cabernet-Sauvignon

18-04-2007

Na de finalewijnen sauvignon-blanc zijn nu ook de finalewijnen bekend voor de wedstrijd voor de beste Cabernet-sauvignon uit de Nieuwe Wereld, eveneens voor een maximale prijs van € 10 consument. Bij deze finale wordt de buit bijna helemaal verdeeld door de twee Zuid-Amerikaanse landen, Chili en Argentinië. Zij genieten dan ook een perfect klimaat voor het maken van Cabernet-sauvignon: intense zonneschijn in combinatie met frisheid van zee (Chili) of door een hoge ligging (Argentinië). Nu afwachten welk land de uiteindelijke winnaar gaat opleveren… Of de enige Australische wijn, de Katnook, zou met het been moeten heengaan…

Een reisje naar de Pfalz. Deel I

Een reisje naar de Pfalz. Deel I

16-04-2007

Je moet toch minstens een wijnfanaat en prettig gestoord zijn, als je 1100 km rijdt om de eerste Duitse port ooit gemaakt te proeven. Ik ben in het bezit van beide eigenschappen, dus reed ik dinsdag de 13de maart met een snelheid van 180 km over een Duitse autobaan.Op 25 km voor mijn bestemming, Bad Dürkheim, klapte mijn rechtervoorband. In enkele seconden zie je je hele leven aan je voorbijflitsen, zeggen ze, maar in mijn geval zag ik alle heerlijke wijnen uit mijn kelder voorbijflitsen, met een gevoel van intense spijt, dat ik die nu allemaal nooit zou drinken. Weer enkele seconden later leefde ik gelukkig nog en stond ik met een sip gezicht naar mijn kale velg te staren.

Jeroen Smeenk nieuwe sommelier van Auguste

Jeroen Smeenk nieuwe sommelier van Auguste

08-04-2007

Jeroen Smeenk, tot voor kort werkzaam als sommelier van Restaurant Le Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura Hotel en daar om nog steeds onopgehelderde redenen abrupt vertrokken, heeft een nieuwe baan als sommelier gevonden bij Auguste in Maarssen, het restaurant van patron-cuisinier Karl van Baggem. Rijzende ster Van Baggem stelde het tot nu toe zonder sommelier, maar heeft grote plannen met zijn zaak. Hij wil binnen ongeveer anderhalf jaar verhuizen naar een volledig nieuw te bouwen onderkomen aan de Vecht. Behalve over een ondergrondse parkeergarage zal het nieuwe restaurant ook gaan beschikken over een echte wijnkelder. Zo ziet een sommelier dat natuurlijk maar wat graag.

Ondertussen in Bordeaux

Ondertussen in Bordeaux

05-04-2007

Het primeurcircus in Bordeaux draait al bijna een week op volle toeren. Natuurlijk zijn er voor journalisten vaste proeverijen, samengesteld door verenigde wijnboeren uit een van de 57 (!) appellations. Maar daarnaast wil een mens natuurlijk ook de groten der aarde bezoeken, dit uiteraard slechts om het referentiekader uit te kunnen breiden.De wijnen van de grote jongens zijn natuurlijk niet in de ‘gewone’ primeurproeverijen te proeven. Je moet (lees: mag) bij ze op bezoek om aldaar een paar wijnen te proeven. Het organiseren van bezoek aan deze “wijnboeren” is een uitdaging op zich.

Béatrice Cointreau weg bij Gosset

Béatrice Cointreau weg bij Gosset

05-04-2007

De raad van bestuur van de groep Cointreau heeft Béatrice Cointreau ontheven van haar taak als CEO van Champagne Gosset en Cognac Frapin. Aanleiding voor deze maatregel was een ernstig verschil van mening over te volgen strategie. Haar broer streeft naar een samensmelting van de drie afzonderlijke verkoopnetwerken (likeuren, cognac en champagne) tot één enkele organisatie. Béatrice, die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor sterke omzetstijgingen bij zowel Gosset als Frapin, was hier op tegen. Met haar vertrek zal het in wijnland nooit meer zo worden zoals het was, aldus een aangeslagen Perswijnredacteur en Béatrice-bewonderaar René van Heusden.

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2007

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2007

03-04-2007

Roy Pelgrim, chef-sommelier van Restaurant Cordial in Oss, mag zich de komende twee jaar Beste Sommelier van Nederland noemen. Op maandag 2 april liet hij in Breda tijdens het nationaal kampioenschap voor sommeliers aangesloten bij het NGS in Breda zijn medefinalisten ruim achter zich en verzekerde zich daarmee van de prestigieuze Trophée Ruinart. Ereplaatsen waren weggelegd voor Martin Verkerk, assistent-sommelier van Pelgrim in Cordial (!) en Jean-Luc Etienne, werkzaam bij Savelberg in Voorburg. Binnenkort een uitgebreid verslag van de wedstrijd.

Charly de Wijs gehuldigd als winnaar Prix Taittinger

Charly de Wijs gehuldigd als winnaar Prix Taittinger

03-04-2007

Charly de Wijs, winnaar van de 40e editie (2006) van de internationale Prix Culinaire Taittinger, heeft op vrijdag 30 maart de bijbehorende wisselbeker ontvangen uit handen van Pierre Emmanuel Taittinger. Taittinger is verbonden aan het organiserende champagnehuis in Reims. De Wijs, ten tijde van de wedstrijd werkzaam bij De Kastanjehof in Lage Vuursche en tegenwoordig chef van bistro De Ruif van De Hoefslag in Bosch en Duin, is de tweede Nederlander die deze uiterst  prestigieuze kookwedstrijd gewonnen heeft. De enige andere die dat ooit presteerde was zijn leermeester Surjahadi Djajapermana (Hilton Hotel Schiphol), precies twintig jaar eerder.

Klassement Saint-Emilion opgeschort

Klassement Saint-Emilion opgeschort

30-03-2007

In afwachting van een nader onderzoek heeft de administratieve rechtbank van Bordeaux het vorig jaar van kracht geworden klassement van Saint-Emilion tijdelijk ongeldig verklaard. De rechtbank uitte serieuze twijfel over de totstandkoming van het klassement en sluit niet uit dat bepaalde bedrijven het slachtoffer geworden zijn van een partijdige selectieprocedure. Hiermee steunt ze in feite de klacht die ingediend was door de châteaux La Tour du Pin Figeac, Cadet Bon, Guadet en la Marzelle, die alle vier degradeerden. De rechters stelden ondermeer vast dat slechts zeven van de in totaal 95 betrokken bedrijven daadwerkelijk bezocht waren en dat kanperswijnen ongelijk behandeld waren.

Prowein 2007 - update dag 3

Prowein 2007 - update dag 3

20-03-2007

Was het Frans of Amerikaans eiken? Wie zal het zeggen. Maar de stand van Terrana was absoluut ‚overoaked’. De wanden van de stand waren medium toast –zou ik zeggen, het interieur had de blondbruine kleur van nieuwe barriques. Al dit hout bevatte veel klassewijnen, in diverse prijscategorieen en uit een breed portfolio aan herkomstgebieden. „Een stand op Prowein kost een paar centen maar het is toch de moeite waard“, meende Frank Smulders. „En ook de grootte en aankleding van de stand zijn belangrijk; op de een of andere manier beoordelen mensen de serieusheid van de business toch aan de uitstraling van de stand.“

Prowein 2007

Prowein 2007

18-03-2007

Vandaag is voor de 14e keer de belangrijkste internationale wijnbeurs voor professionals ter wereld van start gegaan: Prowein in Dusseldorf. Kon men in 1994 nog slechts 321 exposanten welkom heten en ruim 1500 bezoekers, anno 2007 is het aantal exposanten meer dan het dubbele van het aantal bezoekers van indertijd (3.041). En ook qua bezoekers verwacht Monika Kissing van de Messe dit jaar aanzienlijk meer bezoekers dan de ruim 32.000 van afgelopen jaar.

Wijncolumn: Frank Smulders

Wijncolumn: Frank Smulders

18-03-2007

Mijn goede vriend Karel de Graaf, nooit te beroerd de knuppel in het hoenderhok te gooien, heeft onlangs in het openbaar de vraag gesteld hoe wijnhandel en pers  het in Nederland eendrachtig voor elkaar hebben  gekregen de consument tot zo’n laag kwaliteits- en prijsniveau te brengen als het gaat om het aankopen en drinken van wijn.  Zijn antwoord was: een gebrek aan opleiding.  Speelt zeker een rol.Maar zelf benader ik het liever vanuit een andere invalshoek:

Gegevens WIC

Gegevens WIC

17-03-2007

Afgelopen donderdag presenteerde het Wijn Informatie Centrum haar cijfers. Ac Nielsen en Trendbox dragen zorg voor de onderzoeken.Uit onderzoek van ACNielsen is gebleken dat de hoeveelheid verkochte wijn in de supermarkt in 2006 met 2% is gestegen ten opzichte van 2005. De verschuiving naar wijnen uit de Nieuwe Wereld is gestagneerd. Zuid-Afrikaanse wijnen staan onder druk, terwijl Franse wijnen licht volume aandeel winnen. Australische wijnen zijn de winnaar in 2006. Het volume aandeel van Australische wijn steeg naar 5,6%.

Nieuw! Wijn voor welgestelde homo´s

Nieuw! Wijn voor welgestelde homo´s

12-03-2007

Nieuw! Argentijnse wijn voor de welgestelde homo. Ja u leest het goed, geachte homo’s en andere geïnteresseerden, er is een wijn gelanceerd, speciaal voor de welgestelde homo. Wel jammer voor de modaal verdienende homo, hij moet, naar het schijnt, gewoon "heterowijn" blijven drinken. Of misschien kan de modale homo zijn auto aan de kant doen, of een geplande vakantie afzeggen en dan toch een flesje welgestelde homo wijn kopen? Mijn vraag is, zitten homo’s hier nu echt op te wachten? Mijn gezonde verstand zegt, nee.

Riesling Challenge: de uitslag

Riesling Challenge: de uitslag

09-03-2007

Restaurant De Tuinkamer is winnaar geworden van de eerste Riesling Challenge. In een spannende finale, tijdens de Horeca Vakbeurs in de Zeelandhallen te Goes, werden de andere vier finalisten verslagen door de enthousiaste Jos en Ria Weel. Bij hun winnende gerecht was de wijn het uitgangspunt. Sommelier Ria koos voor de de Schloss Vollrads Riesling Spätlese Trocken uit 2003. Ria: “De keuze van de wijn was voor mij gemakkelijk. Dit vind ik zelf een heerlijke wijn; hij staat ook op onze wijnkaart. Tijdens een wijnreis naar de Rheingau heb ik een bezoek gebracht aan Schloss Vollrads en dat maakt dat ik deze wijn net iets beter kan promoten.

Nieuw: Cees van Casteren in Z-A

Nieuw: Cees van Casteren in Z-A

09-03-2007

Dinsdag 6 maart. Na drie dagen overgeven en hoge koorts is Adi weer terug in de wijnkelder. Het is al miserabel om ziek te zijn, voor een wijnmaker is ziek worden tijdens de oogst helemaal ellendig. Hij lijkt echter weer in goede vorm. Als ik wat beteutert naar de vele krenten kijk in de trossen chardonnay, merkt hij: “Dat is fenolische rijpheid, Cees”. Maar even later zegt hij iets serieuzer: “die krenten worden niet geperst, de pers gaat maar tot 1,8 bar, ze zullen er nog precies zo uitkomen als ze erin gaan.” Als ik later bij het verwijderen van de pulp in de pers kijk, heeft hij inderdaad volledig gelijk gehad. De krenten kan ik er nog helemaal intact uithalen en opeten.

Cees van Casteren in Zuid Afrika

Cees van Casteren in Zuid Afrika

06-03-2007

De handen van Sophie lijken op die van een mijnwerker. Ik zou er eigenlijk een foto van moeten maken. Alles is diep paarszwart, niet alleen de groeven maar overall, ook onder en rondom de nagels. Op zondag ging ze naar Franschoek –waar anders, ze is een Francaise, misschien had ze wat heimwee- en liep een juwelier binnen. Ik had haar verteld over Tanzanite, de zeldzame blauwe steen die Zuid-Afrika rijk is. Dus ging ze kijken. De dame in de winkel vroeg haar of ze de ring wilde passen maar die had op dat moment heel zeker haar handen nog niet gezien. Mooi vuil is niet lelijk.

Château Chambert, een Adonis?

Château Chambert, een Adonis?

05-03-2007

Zet een vrouw tijdens een romantisch diner een glaasje Cahors voor van een recent oogstjaar en zij zal je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid trakteren op een zuur gezicht. De rode wijnen uit de Cahors moeten voor minstens 70% uit Malbec bestaan, ook wel bekend als Cot. De inktzwarte Malbec, met zijn harde tannines, is geen makkelijke wijn en al zeker niet als hij jong gedronken wordt. Maar altijd makkelijk wordt op den duur ook saai.

Klassement Saint-Emilion ter discussie

Klassement Saint-Emilion ter discussie

04-03-2007

De vernietiging van het klassement van de Crus Bourgeois du Médoc door de rechtbank in Bordeaux heeft een drietal producenten in Saint- Emilion ertoe geïnspireerd het kersverse klassement van hun eigen appellation juridisch aan te vechten. Het gaat hier uiteraard om châteaux die in 2006 een degradatie te slikken kregen. Begrijpelijk, want zo’n degradatie betekent in commercieel opzicht in de regel een ramp. Van de in totaal elf gedegradeerden die zich niet langer grand cru classé mogen noemen, is het trio Villemaurine, Cadet Bon en Guadet-Saint-Julien nu tot actie overgegaan.

Cees van Casteren in Zuid Afrika

Cees van Casteren in Zuid Afrika

04-03-2007

Mijn vrouw mag gelukkig zijn dat ik niet eerder mijn passie voor wijn heb ontdekt en wijnmaker ben gaan worden. De uren die je maakt tijdens de oogst zijn helemaal idioot. Tijd voor familie of vrienden is er niet. Zeker niet doordeweeks en ook maar nauwelijks in het weekend.Vanochtend om 05.30u begonnen met de laatste oogst van de witte druiven, 7 ton Chardonnay, 8 ton Viognier en bijna 16 ton Chenin Blanc.

Kaefferkopf weer eens ter discussie

Kaefferkopf weer eens ter discussie

01-03-2007

Het was te voorspellen. Er lijkt altijd wel onenigheid rond de Kaefferkopf in Ammerschwihr. En dat is dan zeer diplomatiek uitgedrukt. Nu die wijngaard na jaren van procedurele verwarring eindelijk zijn fel begeerde en zwaar bevochten status van Alsace Grand Cru binnengehaald heeft, is het weer niet goed. Eigenaars van percelen die bij de recente afbakening van de cru door het INAO buiten de boot vielen, vechten de geldigheid hiervan nu aan bij de rechtbank in Colmar.

Klassement Crus Bourgeois ongeldig verklaard

Klassement Crus Bourgeois ongeldig verklaard

01-03-2007

Zoals verwacht heeft het gerechtshof in Bordeaux op 27 februari j.l. het uit 2003 daterende klassement van de Crus Bourgeois du Médoc in zijn geheel ongeldig verklaard. Aan de totstandkoming ervan kleefden dusdanig veel juridische haken en ogen dat een hoge magistraat in Bordeaux eind januari om vernietiging had gevraagd. Degenen die zich destijds tekortgedaan voelden, hebben hiermee dus hun slag binnengehaald. Of de kous daarmee af is, is echter vraag twee. Het klassement van 1932 kan immers bezwaarlijk nog representatief

Sommelier Noël Vanwittenbergh gaat voor Ciel Bleu werken

Sommelier Noël Vanwittenbergh gaat voor Ciel Bleu werken

27-02-2007

Sommelier Noël Vanwittenbergh verlaat 'zijn' Cafe Roux, het restaurant van The Grand in Amsterdam. Per 1 april treedt hij in dienst van Okura, zodat hij zal gaan werken voor restaurant Ciel Bleu (8/10 puntin in de Grootspraak-gids). Het is met pijn in het hart, maar de overstap was naar zijn zeggen onvermijdelijk. "Inmiddels zo ongeveer een jaar geleden kreeg ik te horen dat The Grand wilde bezuinigen op de wijnvoorraad. Ik heb geprobeerd dat te voorkomen, maar er was geen houden aan.

Franse Michelinsterren 2007

Franse Michelinsterren 2007

22-02-2007

Surprise! Voor het eerst sinds ruim een halve eeuw heeft Michelin een vrouwelijke chef met drie sterren onderscheiden. Het is Anne-Sophie Pic (37) van Maison Pic in Valence. Ze is daarmee pas de vierde vrouw die deze eer ooit te beurt viel. In 1933 kregen Eugénie Brazier en Marie Bourgeois drie sterren, Marguerite Bise in 1951. Anne-Sophie Pic stamt uit een bekend geslacht van topkoks. Zowel haar grootvader als haar vader kookten volgens Michelin op het allerhoogste niveau. Aardig is ook dat Pic na 15 jaar weer terug is op dat niveau. Na de dood van Anne-Sophies vader Jacques in 1992 was het zijn derde ster kwijtgeraakt.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Winterhalter - t/m?