NieuwsColumn: verleidelijke wijn

Column: verleidelijke wijn

19-07-2007

Columniste Charlotte van Zummeren herinnert zich uit haar studententijd mislukte versierpogingen van een vriendje. Een killing diner en desastreuze wijnen hadden niet de gewenste uitwerking. Terwijl verleiden met wijn toch zo geraffineerd eenvoudig kan zijn...

Van Volxem en Clemens Busch nieuwe leden VDP

Van Volxem en Clemens Busch nieuwe leden VDP

14-07-2007

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) heeft twee wijngoederen uit de Mosel als nieuwe leden in zijn rangen opgenomen. De nieuwkomers zijn Weingut Clemens Busch in Pünderich en Weingut Van Volxem in Wiltingen. Beide deden al enige tijd van zich spreken met wijnen van opmerkelijke kwaliteit. Leden van VDP aan de Mosel opereren gezamenlijk binnen de zogeheten 'Grosser Ring', bekend om de jaarlijkse veilingen in Trier.

LFE en Hardy\'s uit elkaar

LFE en Hardy's uit elkaar

11-07-2007

Na een jarenlange samenwerking scheiden zich de wegen van Hardy's en LFE. Deze ‘scheiding’ moet waarschijnlijk worden bezien tegen de achtergrond van een heroriëntatie op de markt van de eigenaar van Hardy's, Constellation.

Column: karatekid in La Clape

Column: karatekid in La Clape

10-07-2007

De eerste column van Charlotte van Zummeren, vinoloog en sommelier, gaat over de overeenkomst tussen de Karatekid en wijnmaker Jerre Hoekstra, die vers uit de collegebanken onkruid wiedde op Cheval Blanc en wat bijkluste op Margaux. Charlotte: “Ik ontmoette Jerre in juni op het Wine en Food Festival van 3 juni. Daar heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe geduldig hij sprak met iedereen.”

Wijnwinkelen in St Emilion

Wijnwinkelen in St Emilion

10-07-2007

St Emilion is een soort bedevaartsoort voor wijnliefhebbers. Vergelijk het maar met Lourdes voor de katholieken. Met een groot verschil: in de wijnwinkels van St Emilion wordt niemand van zijn wijngekte genezen, het wordt alleen maar erger. Eddy Gravemaker neemt Perswijn mee naar zijn favoriete wijnwinkel in St Emilion, Ets Martin, en naar zijn favoriete wijnverkoopster, Anne.

Marc Pagès overleden

Marc Pagès overleden

06-07-2007

Marc Pagès, eigenaar van het welbekende Château La Tour de By in Bégadan (Médoc), is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 juli aan een hartaanval. Bijna letterlijk in het harnas, want enkele weken geleden was hij nog aanwezig bij de Vinexpo.

Steffen Christmann nieuwe voorzitter VDP

Steffen Christmann nieuwe voorzitter VDP

05-07-2007

De 42-jarige Steffen Christmann uit Gimmeldingen in de Pfalz is tijdens de  jaarvergadering van VDP op 4 juli unaniem tot nieuwe voorzitter gekozen. Christmann is de opvolger van Michael Prinz zu Salm-Salm, die de post sinds 1990 bekleed had. Christmann heeft het voornemen uitgesproken de door zijn voorganger geïnitieerde en geleidelijk uitgewerkte wijngaardclassificatie tot een goed einde te brengen.

Term ‘cru bourgeois’ verboden

Term ‘cru bourgeois’ verboden

05-07-2007

Hebben de klagers tegen het nieuwe klassement uit 2003 van de Crus Bourgeois du Bourgeois du Médoc nu helemaal hun zin? Of hebben ze behalve andermans glazen ook hun eigen glazen ingegooid? Het lijkt op het laatste. Op grond van de ontstane onduidelijkheid is per direct een algeheel verbod uitgevaardigd op het gebruik van de term ‘cru bourgeois’.

Winnaars Champagne op de kaart 2007

Winnaars Champagne op de kaart 2007

03-07-2007

Tijdens de bijzondere Champagne-proeverij Le Tour de Champagne in restaurant Ciel Bleu in het Okura Hotel werden de winnaars bekendgemaakt van de wedstrijd Champagne op de kaart 2007. De wedstrijd is een initiatief van Perswijn en het Champagne Informatie Centrum, die deze wedstrijd dit jaar voor het eerst organiseerden. Er waren drie categorieën, namelijk toprestaurants (7,5 op de schaal van Grootspraak), restaurants (tot 7,5 op de schaal van Grootspraak) en wijnbars.

Chris Williams, Meerlust: “Perfect smaakt saai”

Chris Williams, Meerlust: “Perfect smaakt saai”

25-06-2007

Wijnmaker Chris Williams van Meerlust reist van hot naar her. Hij heeft zojuist in Londen een examen voor zijn Master of Wine-opleiding achter de rug, nu sjeest hij in Nederland van de ene wijnhandel naar de andere en daarna vliegt hij door, naar de Verenigde Staten. En dat terwijl hij eigenlijk liever in de kelder of de wijngaarden zou werken aan de nieuwe Rubicon 2007, een klassieke Zuid-Afrikaanse topwijn.

Bergerac wil vooruit

Bergerac wil vooruit

21-06-2007

Bergerac heeft het al jaren moeilijk. Buur Bordeaux gooit daarbij het meeste roet in het eten. De druiven die je voor wit en rood treft zijn veelal dezelfde en dan is de keuze voor een bekendere fles voor de meeste mensen snel gemaakt. Ook voor zoete wijnen geldt hetzelfde. Bergerac zoekt naar mogelijkheden op zich meer te ‘onderscheiden’ van Bordeaux.

Mouton schittert, zoals alleen Mouton dat kan…

Mouton schittert, zoals alleen Mouton dat kan…

20-06-2007

Maandagavond 18 juni was het weer de avond van het diner van de internationale pers, dat altijd wordt gehouden tijdens de grote beurs Vinexpo in Bordeaux. Dit diner wordt door de Grands Crus Classe’s van 1855 aangeboden aan de internationale pers en bij toerbeurt gehouden op een van de Premiers Crus, ditmaal Mouton-Rothschild.

Gedupeerde wijnbeleggers samen in actie

Gedupeerde wijnbeleggers samen in actie

17-06-2007

Beleggers die de dupe zijn geworden van het wijnbeleggingsbedrijf Bordeaux Advisory hebben de krachten gebundeld. Ze willen als Stichting Bobel (Bordeaux Beleggers Belangen) gezamenlijk actie ondernemen tegen de twee bedrijven om hun ingelegde geld terug te krijgen. Om daarin te slagen, heeft de stichting een advocaat in de arm genomen.

Hof van Twente: weer Publieksprijs Rosé aan Zee

Hof van Twente: weer Publieksprijs Rosé aan Zee

13-06-2007

De beste rosé van 2006 komt uit de Wijngaard Hof van Twente. Alweer, want vorig jaar wist de Nederlandse wijngaard ook de prijs voor de favoriete rosé op het evenement Rosé aan Zee binnen te slepen. Rosé aan Zee beleefde zaterdag 9 en zondag 10 juni zijn eerste lustrum, de organisatoren kijken terug op een heerlijk ontspannen evenement met uitzonderlijke drukte.

Bordeaux op z\'n best

Bordeaux op z'n best

12-06-2007

Bordeauxwijnen hebben het momenteel niet makkelijk op de Nederlandse markt. Afgelopen jaar viel er een daling in volume van 12% te noteren en een daling in waarde van 3%.  Hoewel er daarmee nog altijd 97.700 hectoliter overbleef, verdeeld over 74% rood en 26% wit, is het de hoogste tijd voor een tegenoffensief om het tij te doen keren. In samenwerking met Sopexa voert het CIVB daarom campagne rond het thema ‘betaalbaar’.

Delta Wines (DGS) verkocht

Delta Wines (DGS) verkocht

12-06-2007

Investeringsmaatschappij HAL Investments B.V. heeft op 12 juni een meerderheid in de aandelen van Delta Wines verworven. Ook het management wordt een belangrijke aandeelhouder. Delta Wines is de overkoepelende holding van drie bedrijven die in 2006 een gezamenlijke omzet van 75 miljoen euro realiseerden.

Languedoc verzet zich tegen nationale vin de pays

Languedoc verzet zich tegen nationale vin de pays

08-06-2007

Ook buiten Bordeaux weten wijnproducenten snel de rechtbank te vinden, wanneer hun iets niet zint. Zie de Languedoc. Daar hebben producenten bij de Franse justitie en verzoek ingediend om de kersverse Vin de Pays de Vignobles de la France te verbieden. Het verzoek is direct gekomen na de publicatie van het officiële decreet voor deze nieuwe categorie vin de pays.

Château La Pointe (Pomerol) te koop

Château La Pointe (Pomerol) te koop

08-06-2007

Het is even een poosje rustig geweest in makelaarskringen te Bordeaux, maar nu is het weer zover. Opnieuw staat daar een bekend château openlijk te koop. Ditmaal betreft het Château La Pointe in Pomerol, dat eigenlijk al een half jaar officieus op de markt was. Voor wie geïnteresseerd mocht zijn in een wijnbelegging die naam waardig, huidig eigenaar Stéphane d’Arfeuille heeft momenteel een vraagprijs in gedachte van 32 miljoen euro.

Bouchard Père et Fils presenteert 2005

Bouchard Père et Fils presenteert 2005

07-06-2007

Voor de Bourgogne is de jaargang 2005 een absolute droom: de wijnen hebben rijpheid, kracht en frisheid tegelijk. De streek is al verwend met veel goede jaren, maar 2005 spant de kroon. In het prachtig verbouwde Restaurant De Echoput presenteerde Bouchard Père et Fils de jaargang 2005 samen met zijn importeur Oud, Reuchlin & Boelen.

Persinformatie Qool bevat fouten

Persinformatie Qool bevat fouten

01-06-2007

Veel media gebruikten de persinformatie die Ilja Gort verspreidde rond de introductie van zijn nieuwe wijn Qool. Hubrecht Duijker besloot een aantal feiten in het persbericht te verifiëren en stuitte op onwaarheden. Niet tot genoegen van wijnmaker Gort, die dreigt met juridische stappen als Duijker doorgaat met het ‘beschadigen’ van Ilja. Duijker: “Het doel van mijn commentaar is echter niet om te beschadigen, maar om te herstellen.”

Proeven met het wijndispuut

Proeven met het wijndispuut

31-05-2007

Eddy Gravemaker gaat borrelen met een groep studenten. Wordt dat slempen uit literflessen Lambrusco? Neehoor, de heren van wijndispuut Pino(t) uit Groningen kiezen drie fantastische flessen uit Eddy’s wijnkelder en overtuigen met hun wijnkennis. En dat allemaal met het altruïstische doel het niveau van de eigen wijnkennis te verhogen én dat van de andere leden van studentenverenigingen. Daar draagt Eddy graag een Tour Blanche of Lascombes aan bij.

Slecht advies van Ilja Gort

Slecht advies van Ilja Gort

31-05-2007

Parkeer je auto op een invalidenparkeerplaats, daar is ruimte genoeg. Toiletbezoek? De rolstoelwc’s zijn ruim en schoon. Dat zijn adviezen van wijnschrijver Ilja Gort, die bij wijnliefhebber E. van Bruinessen in het verkeerde keelgat schoten. Hij schreef boze brieven naar de uitgever van Gort en naar de grappende wijnmaker zelf. De reactie? Helemaal niets…

Van der Niepoort boegbeeld eigenzinnig Horizon

Van der Niepoort boegbeeld eigenzinnig Horizon

23-05-2007

Het is niet altijd gemakkelijk kiezen naar welke proeverij je moet gaan. Met enige spijt moest ik het proeven van de Graham’s 1963 en 1945 overlaten aan René van Heusden. Maar er was compensatie: op de proeverij van Horizon Wines liet Dirk van der Niepoort zijn eigen wijnen proeven naast de wijnen die hem inspireerden. Wat een wijnen, en wat een inspiratie!

Overzichtsproeverij Kwast Wijnkopers

Overzichtsproeverij Kwast Wijnkopers

18-05-2007

J.J.C Kwast Wijnkopers organiseerde op maandag 14 mei een grote overzichtsproeverij in het Noordwijkse hotel Huis ter Duin. Gelet op de massaal opgekomen bezoekers, variërend van wijnhandelaren tot sterrenrestaurateurs, mogen Jaap en Elise Kwast en hun team terugkijken op een buitengewoon geslaagd evenement. Ze hadden terecht al hun bedrijfsvlaggen voor heel Noordwijk zichtbaar uitgestoken.

Regen? Champagne

Regen? Champagne

10-05-2007

De dromerige geur van brood, croissants en biscuitjes naast de opwekkende geur van appeltjes, citroen en zelfs citroenmerengue: dat kan alleen maar een proeftafel vol champagne zijn. Het Champagne Informatie Centrum (CIVC) pakte op maandag 7 mei – dé perfecte Nederlandse champagnedag: in de spits 560 km file en de hele dag regen – mooi uit met een serie van twaalf bruts en acht millésimés. Tussendoor werden vier uitgelezen gerechtjes van Chris Naylor (Vermeer) geserveerd, allemaal vergezeld van een glas champagne. Heel bijzonder was bijvoorbeeld de combinatie van een stukje ham van het Ibericovarken,

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Winterhalter - t/m?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept