NieuwsProsecco in het zonnetje op Bubbles on the Beach

Prosecco in het zonnetje op Bubbles on the Beach

01-09-2007

Prosecco is er in vele soorten en stijlen. Met een krachtige bubbel of een lichte mousse. Droog, of een beetje zoet. Maar altijd is het een aangename, ongecompliceerde belletjeswijn, die zich heerlijk laat drinken op het terras op een zomerdag, maar die ook past op een feestelijk moment. Zoals het evenement Bubbles on the Beach, zaterdag 8 september. Daar wordt de beste Prosecco 2007 bekend gemaakt, de selectie van tien genomineerde Prosecco's is nu bekend.

Groesbeek viert wijnfeest

Groesbeek viert wijnfeest

28-08-2007

In het Gelderse Groesbeek worden eind september de allereerste Nederlandse wijnfeesten gevierd. Met een galafeest, proeverijen, workshops en muziekoptredens staat het wijndorp drie dagen lang in het teken van Nederlandse wijn.

Ongefilterd: Waarom ik niet \'trendy\' wens te zijn

Ongefilterd: Waarom ik niet 'trendy' wens te zijn

26-08-2007

Wie wil er nu op aangesproken worden ‘trendy’ bezig te zijn? Misschien een enkele door de puberteit verwarde en/of intellectueel minder begaafde jongere zonder enig zelfvertrouwen en oordeelsvermogen die het vet, lauw en cool vindt om te pas en te onpas met je, jij en jou en reclame-Engels aangesproken te worden. Of, meer in het algemeen, types die niet verder kijken dan hun neus lang is, maar geloven in het motto ‘hype, hype, hoera!’

Franse wijnoogst begint vroeg

Franse wijnoogst begint vroeg

21-08-2007

In Frankrijk is de oogst begonnen, twee weken vroeger dan verwacht. In de Provence wordt hard gewerkt, oogstploegen in Bandol hebben al ladingen druiven binnengebracht. “Het gaat nog maar om een paar domeinen,” zegt een officiële woordvoerder tegen wijntijdschrift Decanter. “Maar de oogst is inderdaad officieel van start.”

Column: light

Column: light

13-08-2007

In de Diploma Course van dit jaar werd er nog lacherig over gesproken, de eerste light-wijnen. Inmiddels is de realiteit een feit. De Volkskrant zette er een proefpanel aan, waarbij Qool van Ilja Gort opvallend genoeg als eerste eindigde. Er is een toekomst voor light-wijnen, meent het panel. Is dat zo?

In memoriam Hans Jorissen

In memoriam Hans Jorissen

08-08-2007

Op donderdag 2 augustus is Hans Jorissen overleden. Al enkele jaren leed hij aan een ernstige ziekte. Als biochemicus was Jorissen aanvankelijk werkzaam als universitair docent neurofysiologie in zijn woonplaats Leiden, met wijn als hobby. Later ontwikkelde hij zich steeds meer als wijnconsulent, -agent en -auteur.

Hardy’s verhuist naar Baarsma

Hardy’s verhuist naar Baarsma

08-08-2007

Het grootste wijnmerk van Australië, Hardy’s, wordt vanaf 1 oktober in Nederland vertegenwoordigd door Baarsma Wine Group Holding. Vorige maand werd bekend dat Hardy’s afscheid nam van LFE. Baarsma gaat naast Hardy’s nog een groot aantal andere Constellation-merken voeren, zoals Banrock Station, Echo Falls, Da Luca, Robert Mondavi en Nobilo.

Valdivieso in Amsterdam

Valdivieso in Amsterdam

06-08-2007

De Vinexpo was nog maar één dag verleden tijd, maar Brett Jackson en Paul Dunn zaten er alweer fris bij, rechtstreeks vanuit Bordeaux naar Amsterdam, na vijf intensieve beursdagen. Zij vertegenwoordigen het Chileense huis Valdivieso. Brett is de wijnmaker, afkomstig uit Nieuw Zeeland en nu werkzaam in Chili. Engelsman Paul Dunn is Director UK & Europe. Het bedrijf bestaat 130 jaar en is ooit begonnen als producent van mousserende wijnen. Inmiddels maakt men ook negentien verschillende stille wijnen, variërend van Single Vineyard Wines – terroir wijnen – tot Reserve en Varietal Wines.

DOCG voor mousserende Oltrepò Pavese

DOCG voor mousserende Oltrepò Pavese

02-08-2007

Het gebied Oltrepò Pavese in het Italiaanse Lombardije heeft de status van DOCG gekregen voor  mousserende wijn. Deze moet gemaakt worden volgens de traditionele methode - dat wil zeggen met tweede vergisting voor de belletjesvorming op fles – en afkomstig zijn van het druivenras pinot noir (pinot nero).

Column: doping

Column: doping

02-08-2007

De affaires rond de Tour zijn nog maar net achter de rug, of Charlotte van Zummeren ontdekt een andere vorm van doping. Kennelijk wordt wijn al jaren, nee: eeuwen versterkt, verbeterd of aangepast. En de prestaties verhogen mág gewoon in de wijnwereld, of niet?

Linnen verlaat Jeunes Restaurateurs

Linnen verlaat Jeunes Restaurateurs

31-07-2007

Restaurant Linnen heeft het lidmaatschap van de Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) opgezegd. Vanaf 31 december hoort het restaurant in Oisterwijk niet meer bij een van de belangrijke restaurant-organisaties van ons land. Mede-eigenaar en ´gezicht´ van de bediening, Alwin Houwing, is duidelijk: “We kunnen ons niet meer goed vinden in de benadering van de Jeunes Restaurateurs. Kwalitatief zit het niet op het juiste niveau, het heeft voor ons gewoon geen toegevoegde waarde.”

Column: een paar apart

Column: een paar apart

26-07-2007

Past Cécilia Ciganer-Albeniz bij haar echtgenoot Nicolas Sarkozy? En past barbera bij sangiovese? Columniste Charlotte van Zummeren verbaast zich over combinaties van mensen en druiven, die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen.

Wachaupionier Hirtzberger senior overleden

Wachaupionier Hirtzberger senior overleden

24-07-2007

Afgelopen week is de bekende Oostenrijkse wijnmaker Franz Hirtzberger senior overleden. Hij is 85 jaar geworden. Hirtzberger was een van de drijvende krachten achter het huidige succes van de Wachau, het gebied dat internationaal als het paradepaardje van Oostenrijk geldt. Behalve wijnboer is Hirtzberger ook burgemeester geweest van het plaatsje Spitz in diezelfde Wachau.

Academie voor Gastronomie start wijncursus

Academie voor Gastronomie start wijncursus

24-07-2007

De Academie voor Gastronomie, gerund door Peter Klosse, start in het najaar met een gastronomische wijncursus. In de cursus staat de smaak van wijn centraal. De tien lessen zijn gebaseerd op het boek ‘Aan de slag met wijn’, geschreven door Peter Klosse zelf.

Las Palmas - Veel woorden, weinig daden

Las Palmas - Veel woorden, weinig daden

23-07-2007

Eind juni werd met veel bombarie eetgelegenheid Las Palmas te Rotterdam geopend. Het was een mediagebeuren van jewelste. Een reality show in onvervalste RTL-stijl, met als centrale held natuurlijk voormalig chef Herman den Blijker. Ooit, in een al weer beangstigend ver verleden, inderdaad een topkok. Tegenwoordig vooral zakenman, drijvende kracht achter de Engel Groep en dankzij zijn markante verschijning en/op de TV een BN’er.

Twee dagen Vinexpo

Twee dagen Vinexpo

22-07-2007

Eddy Gravemaker bezocht wijnbeurs Vinexpo en proefde verrassend lekkere Spaanse wijn en teleurstellende Bordeaux. Zijn wijnkeldertips, observaties, beoordelingen en zijn analyse van het verschil tussen de eerste en de laatste beursdag deelt hij met Perswijn.

Column: verleidelijke wijn

Column: verleidelijke wijn

19-07-2007

Columniste Charlotte van Zummeren herinnert zich uit haar studententijd mislukte versierpogingen van een vriendje. Een killing diner en desastreuze wijnen hadden niet de gewenste uitwerking. Terwijl verleiden met wijn toch zo geraffineerd eenvoudig kan zijn...

Van Volxem en Clemens Busch nieuwe leden VDP

Van Volxem en Clemens Busch nieuwe leden VDP

14-07-2007

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) heeft twee wijngoederen uit de Mosel als nieuwe leden in zijn rangen opgenomen. De nieuwkomers zijn Weingut Clemens Busch in Pünderich en Weingut Van Volxem in Wiltingen. Beide deden al enige tijd van zich spreken met wijnen van opmerkelijke kwaliteit. Leden van VDP aan de Mosel opereren gezamenlijk binnen de zogeheten 'Grosser Ring', bekend om de jaarlijkse veilingen in Trier.

LFE en Hardy\'s uit elkaar

LFE en Hardy's uit elkaar

11-07-2007

Na een jarenlange samenwerking scheiden zich de wegen van Hardy's en LFE. Deze ‘scheiding’ moet waarschijnlijk worden bezien tegen de achtergrond van een heroriëntatie op de markt van de eigenaar van Hardy's, Constellation.

Column: karatekid in La Clape

Column: karatekid in La Clape

10-07-2007

De eerste column van Charlotte van Zummeren, vinoloog en sommelier, gaat over de overeenkomst tussen de Karatekid en wijnmaker Jerre Hoekstra, die vers uit de collegebanken onkruid wiedde op Cheval Blanc en wat bijkluste op Margaux. Charlotte: “Ik ontmoette Jerre in juni op het Wine en Food Festival van 3 juni. Daar heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe geduldig hij sprak met iedereen.”

Wijnwinkelen in St Emilion

Wijnwinkelen in St Emilion

10-07-2007

St Emilion is een soort bedevaartsoort voor wijnliefhebbers. Vergelijk het maar met Lourdes voor de katholieken. Met een groot verschil: in de wijnwinkels van St Emilion wordt niemand van zijn wijngekte genezen, het wordt alleen maar erger. Eddy Gravemaker neemt Perswijn mee naar zijn favoriete wijnwinkel in St Emilion, Ets Martin, en naar zijn favoriete wijnverkoopster, Anne.

Marc Pagès overleden

Marc Pagès overleden

06-07-2007

Marc Pagès, eigenaar van het welbekende Château La Tour de By in Bégadan (Médoc), is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek in de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 juli aan een hartaanval. Bijna letterlijk in het harnas, want enkele weken geleden was hij nog aanwezig bij de Vinexpo.

Steffen Christmann nieuwe voorzitter VDP

Steffen Christmann nieuwe voorzitter VDP

05-07-2007

De 42-jarige Steffen Christmann uit Gimmeldingen in de Pfalz is tijdens de  jaarvergadering van VDP op 4 juli unaniem tot nieuwe voorzitter gekozen. Christmann is de opvolger van Michael Prinz zu Salm-Salm, die de post sinds 1990 bekleed had. Christmann heeft het voornemen uitgesproken de door zijn voorganger geïnitieerde en geleidelijk uitgewerkte wijngaardclassificatie tot een goed einde te brengen.

Term ‘cru bourgeois’ verboden

Term ‘cru bourgeois’ verboden

05-07-2007

Hebben de klagers tegen het nieuwe klassement uit 2003 van de Crus Bourgeois du Bourgeois du Médoc nu helemaal hun zin? Of hebben ze behalve andermans glazen ook hun eigen glazen ingegooid? Het lijkt op het laatste. Op grond van de ontstane onduidelijkheid is per direct een algeheel verbod uitgevaardigd op het gebruik van de term ‘cru bourgeois’.

Winnaars Champagne op de kaart 2007

Winnaars Champagne op de kaart 2007

03-07-2007

Tijdens de bijzondere Champagne-proeverij Le Tour de Champagne in restaurant Ciel Bleu in het Okura Hotel werden de winnaars bekendgemaakt van de wedstrijd Champagne op de kaart 2007. De wedstrijd is een initiatief van Perswijn en het Champagne Informatie Centrum, die deze wedstrijd dit jaar voor het eerst organiseerden. Er waren drie categorieën, namelijk toprestaurants (7,5 op de schaal van Grootspraak), restaurants (tot 7,5 op de schaal van Grootspraak) en wijnbars.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Winterhalter - t/m?