NieuwsGroot feest bij adBibendum!

Groot feest bij adBibendum!

25-10-2007

Al zijn er binnen de Europese Unie nog zo veel grenzen weggevallen en barrières geslecht, grensoverschrijdende wijnhandel anders dan import blijft een marginaal verschijnsel. Een uitzondering hierop vormt het Belgische adBibendum, dat prominent aanwezig is op wijnkaarten van Nederlandse restaurants.

Portugal on Top

Portugal on Top

24-10-2007

Iedereen zegt het: Portugese wijnen winnen terrein in Nederland. Langzaam, maar gestaag. Toch mogen die wijnen best wat meer zichtbaar worden. Om daar iets aan te doen, hielden drie in Portugese wijnen gespecialiseerde importeurs maandag 22 oktober een gezamenlijke presentatie van hun wijnen onder de noemer Portugal on Top.

Oost-Zwitserland ontdekken

Oost-Zwitserland ontdekken

21-10-2007

Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 1 van de serie: welke druiven, welke wijn, welke gebieden?

Bordeaux Advisory bijna bankroet

Bordeaux Advisory bijna bankroet

17-10-2007

Het omstreden Bordeaux Advisory is op een haar na failliet. Dat staat in een brief die onlangs bij gedupeerden in de bus viel. Bordeaux Advisory haalt nietsvermoedende beleggers over om grote sommen geld te investeren in dure wijn, die bij taxatie niet veel waard blijkt. Volgens Bordeaux Advisory is het dreigende faillissement de schuld van pers en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

130 jaar mega-bodega

130 jaar mega-bodega

16-10-2007

De bodega Vina Tondonia uit Haro Rioja bestaat 130 jaar en dat werd gevierd met een feest en een tentoonstelling over de geschiedenis. Eddy Gravemaker was een van de gelukkige gasten op het spectaculaire feest, waar ongeveer zeshonderd genodigden op af waren gekomen.

Klassiek Europa komt terug

Klassiek Europa komt terug

15-10-2007

Klassieke Europese wijnen zijn op de weg terug. Dat bleek wel uit het record aantal bezoekers dat zondag 14 oktober dit evenement bezocht. 27 Importeurs en wijnhandels presenteerden meer dan 400 wijnen aan de ruim 650 serieuze bezoekers van het evenement Klassiek Europa in het Palace Hotel in Noordwijk.

Oostenrijk en Bordeaux winnaars op Klassiek Europa

Oostenrijk en Bordeaux winnaars op Klassiek Europa

15-10-2007

Een Oostenrijkse sauvignon blanc en een klassieke Bordeaux vielen in de prijzen tijdens de proeverij op het evenement Klassiek Europa, afgelopen weekend in Noordwijk. Winnend wit is Carnuntum van het wijngoed Artner, Thomas Barton 2005, Médoc is de beste cabernet uit Europa onder tien euro.

Prijswinnaars Klassiek Europa

Prijswinnaars Klassiek Europa

15-10-2007

De uitslag van de wedstrijd voor de beste Sauvignon blanc uit Europa kreeg uiteindelijk een overwachte wending. Want niet de Loire, de streek die het beste was vertegenwoordigd in de finale, ging met de eer strijken, maar een bijzondere Sauvignon blanc uit Oostenrijk, een wijn uit het zuiden van het land, Carnuntum, van het wijngoed Artner. Een wat rijpere stijl Sauvignon, met een vleugje hout, minder getypeerd Sauvignon wellicht, maar een heerlijk glas wijn, daar was iedereen het over eens.

Flagstone overgenomen door Constellation

Flagstone overgenomen door Constellation

13-10-2007

Constellation Brands, ’s werelds grootste wijnconcern, heeft er weer een nieuwe dochteronderneming bij. Het is het Zuid-Afrikaanse Flagstone in Somerset-Wes(t). Het is de bedoeling dat eigenaar-wijnmaker Bruce Jack ook na de overname verantwoordelijk blijft voor de vinificatie van het Flagstone-assortiment.

Angélus voor de helft eigenaar van Bellevue

Angélus voor de helft eigenaar van Bellevue

11-10-2007

De familie de Boüard de Laforest, eigenaar van Premier Grand Cru Classé Château Angélus in Saint-Émilion en enkele petits châteaux in de Libournais, heeft een belang van 50 procent verworven in het naburige Château Bellevue.

Uitbreiding Champagne

Uitbreiding Champagne

10-10-2007

Het grondgebied van de appellation Champagne zal worden uitgebreid met een veertigtal dorpen. Vooruitlopend op de officiële aankondiging op 11 oktober maakte Ghislain de Montgolfier, co-voorzitter van het CIVC, dit nieuws al op 9 oktober bekend tijdens een perslunch in Brussel.

Vijfsterrenwijnen Platter 2008

Vijfsterrenwijnen Platter 2008

10-10-2007

In de editie 2008 van de Zuid-Afrikaanse John Platter’s Wine Guide zijn 21 wijnen bekroond met de hoogste onderscheiding van vijf sterren. Deze wijnen werden gepresenteerd tijdens de WOSA Megatasting in Londen op 8 en 9 oktober.

Spindokter actief in Bordeaux

Spindokter actief in Bordeaux

01-10-2007

Terwijl de producenten in de Bordeaux nog maar amper bekomen van de vele behandelingen tegen meeldauw en inmiddels al weer in de regen en kou zitten te wachten of de laatste cabernet misschien nog rijp wordt, heeft spindokter Alain Raynaud, président van de Cercle Rive Droite, ons al vast laten weten dat het wel goedkomt met Bordeaux en de jaargang 2007. Opmerkelijk, op 26 september!

Ongefilterd: Eet smakelijk!

Ongefilterd: Eet smakelijk!

01-10-2007

Wijnliefhebbers worden deze dagen verwend met nieuwe gidsen en almanakken vol sterren en winnaars. René van Heusden wil een recent verschenen boekje onder de aandacht brengen: geen Jamie met vrolijke vrienden of een afvalcursus tegen kerstpondjes, maar serieuze kost over additieven in voedselproducten.

Vers bloed in Rioja

Vers bloed in Rioja

01-10-2007

Natuurlijk wordt Rioja geregeerd door grote bodega’s, die hun macht niet graag uit handen geven, weet Eddy Gravemaker. Daarom is het ook zo moeilijk voor nieuw bloed om een voet tussen de deur te krijgen. Toch vond Eddy nieuw bloed in Rioja. Miguel Merino startte er zeven jaar geleden zijn eigen wijnmakerij.

Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007

Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007

23-09-2007

Tijdens een bijeenkomst in Kasteel Groeneveld te Baarn zijn zondag 23 september de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Wijnkeuring 2007. In totaal werden acht wijnen onderscheiden met een zilveren medaille, negen met een bronzen en 39 met het WIN-keurzegel. WIN staat voor Wijninstituut Nederland dat jaarlijks samen met het Wijngaardeniersgilde en het Productschap Wijn de keuring organiseert.

Leonie Mooijekind is Champagne Ambassadrice 2007

Leonie Mooijekind is Champagne Ambassadrice 2007

21-09-2007

Leonie Mooijekind (rechts op de foto) is de nieuwe Champagne Ambassadrice van de club van Champagne Ambassadeurs. Leonie is wijndocente voor WSET en mede-eigenaresse van restaurant Specktakel in Haarlem. Ze won donderdag 20 september de Nederlandse finale van het Europese Concours voor Champagne Ambassadeurs.

Fourcroy toont nieuwe fles Champagne Deutz

Fourcroy toont nieuwe fles Champagne Deutz

12-09-2007

In het fraaie fort Voordorp hield importeur Fourcroy-Lenselink, gespecialiseerd in wijnen voor de horeca, een uitgebreide assortimentsproeverij. Een heerlijke gelegenheid om een paar snoepjes te proeven en even wat leuke krenten uit de pap te halen. Zoals de champagnes van Champagne Deutz, buurman van Bollinger in Aÿ, maar volkomen verschillend.

Waarom smaakt wijn eigenlijk niet naar druiven?

Waarom smaakt wijn eigenlijk niet naar druiven?

10-09-2007

Eddy Gravemaker van het Franse Le Temple sur Lot legt een verwende Amerikaan alles uit over over wijn uit de Bordeaux. Na een beschamend bezoek aan Smith Haut Lafitte en een jaloersmakende winkelronde in St Émilion stelt zijn gast de lastigse vraag: "Waarom smaakt wijn naar frambozen, bramen, teer, tabak, maar niet naar druiven?"

Bruisend Bubbles on the Beach

Bruisend Bubbles on the Beach

09-09-2007

De eerste editie van Bubbles on the Beach bracht ruim zestig verschillende mousserende wijnen en driehonderd wijnliefhebbers bij elkaar op het Zandvoortse strand. Een bruisend strandfeest was het resultaat, waarbij de beste mousserende wijn en de beste prosecco werden bekroond. Ook is Nederland sinds afgelopen zaterdag een wereldkampioen 'ploppen' rijker: in recordtempo werden flessen mousserende wijn geopend.

Champagne wint van Champagne

Champagne wint van Champagne

08-09-2007

Na vijf jaar nadenken heeft het Europees Gerechtshof bepaald dat wijnproducenten in de Zwitserse gemeente Champagne in het kanton Vaud de naam van hun dorp niet op de etiketten van hun lokale witte wijnen mogen zetten. Met deze uitspraak lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlang aanslepend meningsverschil tussen de Franse gigant Champagne en de Zwitserse dwerg met dezelfde naam.

AOC in ogen van Fransen niet meer geloofwaardig

AOC in ogen van Fransen niet meer geloofwaardig

08-09-2007

Een recent uitgevoerde enquête door de Franse consumentenbond UFC-Que Choisir onder 75 Franse wijnprofessionals heeft aangetoond dat de appellation d’origine contrôlée binnen de branche niet langer beschouwd wordt als garantie voor kwaliteit of terroir. Volgens de enquête zou een derde van alle AOC-wijnen deze status niet verdienen wegens gebrek aan kwaliteit en terroirkarakter.

Ongefilterd: Waarom ik nooit\'trendy\' zal zijn

Ongefilterd: Waarom ik nooit'trendy' zal zijn

07-09-2007

René van Heusden pakt de handschoen op: hoewel hij Noële als slimme, rebelse vrouw adoreert, is hij het met haar oneens. René schrijft niet om zijn lezers te behagen, maar om ze te verheffen. En die ineens trendy prosecco heeft hij jaren geleden al geproefd - en terzijde geschoven.

Waarom ik soms trendy wens te zijn

Waarom ik soms trendy wens te zijn

04-09-2007

René van Heusden wil niet trendy zijn. Noële Ruitenberg soms juist wél. En waarom? "Toch niet alles wat trendy is, is verwarrend en niet-intellectueel? Kom nou." En waarom zijn mensen eigenlijk zo anti-trendy? Levert dat niet nog naarder gedrag op dan het gedrag van zogenaamde trendy types?

Michael Jackson overleden

Michael Jackson overleden

03-09-2007

Afgelopen donderdag is Michael Jackson overleden. Niet de Amerikaanse kindervriend met rare neus en gat in de hand, maar de Britse bierschrijver met die naam. Jackson heeft zich vele jaren lang ingezet voor de erkenning van ambachtelijke bieren en lokale brouwerijen in een wereld die steeds meer gedomineerd dreigde te worden door de eenheidssmaak van karakterloze pilseners van multinationale concerns.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Winterhalter - t/m?
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september