NieuwsAngélus voor de helft eigenaar van Bellevue

Angélus voor de helft eigenaar van Bellevue

11-10-2007

De familie de Boüard de Laforest, eigenaar van Premier Grand Cru Classé Château Angélus in Saint-Émilion en enkele petits châteaux in de Libournais, heeft een belang van 50 procent verworven in het naburige Château Bellevue.

Uitbreiding Champagne

Uitbreiding Champagne

10-10-2007

Het grondgebied van de appellation Champagne zal worden uitgebreid met een veertigtal dorpen. Vooruitlopend op de officiële aankondiging op 11 oktober maakte Ghislain de Montgolfier, co-voorzitter van het CIVC, dit nieuws al op 9 oktober bekend tijdens een perslunch in Brussel.

Vijfsterrenwijnen Platter 2008

Vijfsterrenwijnen Platter 2008

10-10-2007

In de editie 2008 van de Zuid-Afrikaanse John Platter’s Wine Guide zijn 21 wijnen bekroond met de hoogste onderscheiding van vijf sterren. Deze wijnen werden gepresenteerd tijdens de WOSA Megatasting in Londen op 8 en 9 oktober.

Spindokter actief in Bordeaux

Spindokter actief in Bordeaux

01-10-2007

Terwijl de producenten in de Bordeaux nog maar amper bekomen van de vele behandelingen tegen meeldauw en inmiddels al weer in de regen en kou zitten te wachten of de laatste cabernet misschien nog rijp wordt, heeft spindokter Alain Raynaud, président van de Cercle Rive Droite, ons al vast laten weten dat het wel goedkomt met Bordeaux en de jaargang 2007. Opmerkelijk, op 26 september!

Ongefilterd: Eet smakelijk!

Ongefilterd: Eet smakelijk!

01-10-2007

Wijnliefhebbers worden deze dagen verwend met nieuwe gidsen en almanakken vol sterren en winnaars. René van Heusden wil een recent verschenen boekje onder de aandacht brengen: geen Jamie met vrolijke vrienden of een afvalcursus tegen kerstpondjes, maar serieuze kost over additieven in voedselproducten.

Vers bloed in Rioja

Vers bloed in Rioja

01-10-2007

Natuurlijk wordt Rioja geregeerd door grote bodega’s, die hun macht niet graag uit handen geven, weet Eddy Gravemaker. Daarom is het ook zo moeilijk voor nieuw bloed om een voet tussen de deur te krijgen. Toch vond Eddy nieuw bloed in Rioja. Miguel Merino startte er zeven jaar geleden zijn eigen wijnmakerij.

Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007

Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007

23-09-2007

Tijdens een bijeenkomst in Kasteel Groeneveld te Baarn zijn zondag 23 september de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Wijnkeuring 2007. In totaal werden acht wijnen onderscheiden met een zilveren medaille, negen met een bronzen en 39 met het WIN-keurzegel. WIN staat voor Wijninstituut Nederland dat jaarlijks samen met het Wijngaardeniersgilde en het Productschap Wijn de keuring organiseert.

Leonie Mooijekind is Champagne Ambassadrice 2007

Leonie Mooijekind is Champagne Ambassadrice 2007

21-09-2007

Leonie Mooijekind (rechts op de foto) is de nieuwe Champagne Ambassadrice van de club van Champagne Ambassadeurs. Leonie is wijndocente voor WSET en mede-eigenaresse van restaurant Specktakel in Haarlem. Ze won donderdag 20 september de Nederlandse finale van het Europese Concours voor Champagne Ambassadeurs.

Fourcroy toont nieuwe fles Champagne Deutz

Fourcroy toont nieuwe fles Champagne Deutz

12-09-2007

In het fraaie fort Voordorp hield importeur Fourcroy-Lenselink, gespecialiseerd in wijnen voor de horeca, een uitgebreide assortimentsproeverij. Een heerlijke gelegenheid om een paar snoepjes te proeven en even wat leuke krenten uit de pap te halen. Zoals de champagnes van Champagne Deutz, buurman van Bollinger in Aÿ, maar volkomen verschillend.

Waarom smaakt wijn eigenlijk niet naar druiven?

Waarom smaakt wijn eigenlijk niet naar druiven?

10-09-2007

Eddy Gravemaker van het Franse Le Temple sur Lot legt een verwende Amerikaan alles uit over over wijn uit de Bordeaux. Na een beschamend bezoek aan Smith Haut Lafitte en een jaloersmakende winkelronde in St Émilion stelt zijn gast de lastigse vraag: "Waarom smaakt wijn naar frambozen, bramen, teer, tabak, maar niet naar druiven?"

Bruisend Bubbles on the Beach

Bruisend Bubbles on the Beach

09-09-2007

De eerste editie van Bubbles on the Beach bracht ruim zestig verschillende mousserende wijnen en driehonderd wijnliefhebbers bij elkaar op het Zandvoortse strand. Een bruisend strandfeest was het resultaat, waarbij de beste mousserende wijn en de beste prosecco werden bekroond. Ook is Nederland sinds afgelopen zaterdag een wereldkampioen 'ploppen' rijker: in recordtempo werden flessen mousserende wijn geopend.

Champagne wint van Champagne

Champagne wint van Champagne

08-09-2007

Na vijf jaar nadenken heeft het Europees Gerechtshof bepaald dat wijnproducenten in de Zwitserse gemeente Champagne in het kanton Vaud de naam van hun dorp niet op de etiketten van hun lokale witte wijnen mogen zetten. Met deze uitspraak lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlang aanslepend meningsverschil tussen de Franse gigant Champagne en de Zwitserse dwerg met dezelfde naam.

AOC in ogen van Fransen niet meer geloofwaardig

AOC in ogen van Fransen niet meer geloofwaardig

08-09-2007

Een recent uitgevoerde enquête door de Franse consumentenbond UFC-Que Choisir onder 75 Franse wijnprofessionals heeft aangetoond dat de appellation d’origine contrôlée binnen de branche niet langer beschouwd wordt als garantie voor kwaliteit of terroir. Volgens de enquête zou een derde van alle AOC-wijnen deze status niet verdienen wegens gebrek aan kwaliteit en terroirkarakter.

Ongefilterd: Waarom ik nooit\'trendy\' zal zijn

Ongefilterd: Waarom ik nooit'trendy' zal zijn

07-09-2007

René van Heusden pakt de handschoen op: hoewel hij Noële als slimme, rebelse vrouw adoreert, is hij het met haar oneens. René schrijft niet om zijn lezers te behagen, maar om ze te verheffen. En die ineens trendy prosecco heeft hij jaren geleden al geproefd - en terzijde geschoven.

Waarom ik soms trendy wens te zijn

Waarom ik soms trendy wens te zijn

04-09-2007

René van Heusden wil niet trendy zijn. Noële Ruitenberg soms juist wél. En waarom? "Toch niet alles wat trendy is, is verwarrend en niet-intellectueel? Kom nou." En waarom zijn mensen eigenlijk zo anti-trendy? Levert dat niet nog naarder gedrag op dan het gedrag van zogenaamde trendy types?

Michael Jackson overleden

Michael Jackson overleden

03-09-2007

Afgelopen donderdag is Michael Jackson overleden. Niet de Amerikaanse kindervriend met rare neus en gat in de hand, maar de Britse bierschrijver met die naam. Jackson heeft zich vele jaren lang ingezet voor de erkenning van ambachtelijke bieren en lokale brouwerijen in een wereld die steeds meer gedomineerd dreigde te worden door de eenheidssmaak van karakterloze pilseners van multinationale concerns.

Prosecco in het zonnetje op Bubbles on the Beach

Prosecco in het zonnetje op Bubbles on the Beach

01-09-2007

Prosecco is er in vele soorten en stijlen. Met een krachtige bubbel of een lichte mousse. Droog, of een beetje zoet. Maar altijd is het een aangename, ongecompliceerde belletjeswijn, die zich heerlijk laat drinken op het terras op een zomerdag, maar die ook past op een feestelijk moment. Zoals het evenement Bubbles on the Beach, zaterdag 8 september. Daar wordt de beste Prosecco 2007 bekend gemaakt, de selectie van tien genomineerde Prosecco's is nu bekend.

Groesbeek viert wijnfeest

Groesbeek viert wijnfeest

28-08-2007

In het Gelderse Groesbeek worden eind september de allereerste Nederlandse wijnfeesten gevierd. Met een galafeest, proeverijen, workshops en muziekoptredens staat het wijndorp drie dagen lang in het teken van Nederlandse wijn.

Ongefilterd: Waarom ik niet \'trendy\' wens te zijn

Ongefilterd: Waarom ik niet 'trendy' wens te zijn

26-08-2007

Wie wil er nu op aangesproken worden ‘trendy’ bezig te zijn? Misschien een enkele door de puberteit verwarde en/of intellectueel minder begaafde jongere zonder enig zelfvertrouwen en oordeelsvermogen die het vet, lauw en cool vindt om te pas en te onpas met je, jij en jou en reclame-Engels aangesproken te worden. Of, meer in het algemeen, types die niet verder kijken dan hun neus lang is, maar geloven in het motto ‘hype, hype, hoera!’

Franse wijnoogst begint vroeg

Franse wijnoogst begint vroeg

21-08-2007

In Frankrijk is de oogst begonnen, twee weken vroeger dan verwacht. In de Provence wordt hard gewerkt, oogstploegen in Bandol hebben al ladingen druiven binnengebracht. “Het gaat nog maar om een paar domeinen,” zegt een officiële woordvoerder tegen wijntijdschrift Decanter. “Maar de oogst is inderdaad officieel van start.”

Column: light

Column: light

13-08-2007

In de Diploma Course van dit jaar werd er nog lacherig over gesproken, de eerste light-wijnen. Inmiddels is de realiteit een feit. De Volkskrant zette er een proefpanel aan, waarbij Qool van Ilja Gort opvallend genoeg als eerste eindigde. Er is een toekomst voor light-wijnen, meent het panel. Is dat zo?

In memoriam Hans Jorissen

In memoriam Hans Jorissen

08-08-2007

Op donderdag 2 augustus is Hans Jorissen overleden. Al enkele jaren leed hij aan een ernstige ziekte. Als biochemicus was Jorissen aanvankelijk werkzaam als universitair docent neurofysiologie in zijn woonplaats Leiden, met wijn als hobby. Later ontwikkelde hij zich steeds meer als wijnconsulent, -agent en -auteur.

Hardy’s verhuist naar Baarsma

Hardy’s verhuist naar Baarsma

08-08-2007

Het grootste wijnmerk van Australië, Hardy’s, wordt vanaf 1 oktober in Nederland vertegenwoordigd door Baarsma Wine Group Holding. Vorige maand werd bekend dat Hardy’s afscheid nam van LFE. Baarsma gaat naast Hardy’s nog een groot aantal andere Constellation-merken voeren, zoals Banrock Station, Echo Falls, Da Luca, Robert Mondavi en Nobilo.

Valdivieso  in Amsterdam

Valdivieso in Amsterdam

06-08-2007

De Vinexpo was nog maar één dag verleden tijd, maar Brett Jackson en Paul Dunn zaten er alweer fris bij, rechtstreeks vanuit Bordeaux naar Amsterdam, na vijf intensieve beursdagen. Zij vertegenwoordigen het Chileense huis Valdivieso. Brett is de wijnmaker, afkomstig uit Nieuw Zeeland en nu werkzaam in Chili. Engelsman Paul Dunn is Director UK & Europe. Het bedrijf bestaat 130 jaar en is ooit begonnen als producent van mousserende wijnen. Inmiddels maakt men ook negentien verschillende stille wijnen, variërend van Single Vineyard Wines – terroir wijnen – tot Reserve en Varietal Wines.

DOCG voor mousserende Oltrepò Pavese

DOCG voor mousserende Oltrepò Pavese

02-08-2007

Het gebied Oltrepò Pavese in het Italiaanse Lombardije heeft de status van DOCG gekregen voor  mousserende wijn. Deze moet gemaakt worden volgens de traditionele methode - dat wil zeggen met tweede vergisting voor de belletjesvorming op fles – en afkomstig zijn van het druivenras pinot noir (pinot nero).

  • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Winterhalter - t/m?
  • WINO - doorlopend