NieuwsTwee nieuwe Magisters Vini

Twee nieuwe Magisters Vini

08-11-2007

Nederland heeft er twee nieuwe Magisters Vini bij! Het zijn Tjitske Brouwer en Lars Daniëls. Ze hebben met succes het zeer zware theorie- en praktijkexamen afgelegd. Vanaf 30 november zullen ze zich, na de formele verdediging van hun eindscriptie, officieel met de prestigieuze titel MV mogen sieren.

Oogst in Oost-Zwitserland

Oogst in Oost-Zwitserland

07-11-2007

Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In het laatste deel van de serie: hoe verliep de oogst dit jaar?

Reypenaer lanceert XO reserve

Reypenaer lanceert XO reserve

03-11-2007

Wijnliefhebbers zijn vaak kaasliefhebbers en bij een mooie kaas past een mooie (versterkte) wijn. Voor de liefhebbers Reypenaer wordt de keuze moeilijker: Reypenaer lanceert de overtreffende trap van de populaire V.S.O.P.  De nieuwe kaas, XO reserve, vraagt om rijpe wijnen en diepgaand onderzoek.

Grapedistrict wint Starters Award Retail Jaarprijs

Grapedistrict wint Starters Award Retail Jaarprijs

01-11-2007

Tijdens het jaarlijkse gala op 31 oktober van de Retail Jaarprijs heeft wijnhandel Grapedistrict de Accon AVM Starters Award 2007 gewonnen. Deze prijs, de Oscar van de detailhandel, wordt uitgereikt aan veelbelovende startende bedrijven. Het gala vond plaats in Studio 21 te Hilversum.

Bordeaux 2005 lost verwachtingen gedeeltelijk in

Bordeaux 2005 lost verwachtingen gedeeltelijk in

31-10-2007

Op 30 oktober lieten in Brussel ruim honderd crus classés en enkele geassocieerde niet-geklasseerde châteaux hun wijnen van het inmiddels al veel bejubelde oogstjaar 2005 proeven. Ook al vinden de nodige Super Seconds zich al enige jaren te goed om nog mee te doen, de proeverij van de Union is en blijft  een hoogtijdag voor onze nog altijd Bordeauxminnende zuiderburen.

Ongefilterd: Perswijn next

Ongefilterd: Perswijn next

30-10-2007

Kuuks, brak, cool, ruk, wreed, lauw, wrak, hot, vet… Ziehier enige eenlettergrepige woorden – bij voorkeur gevolgd door een krachtig uitroepteken – die gebezigd schijnen te worden in kringen van jeugdige personen. Een paar ervan zullen inmiddels al wel weer hopeloos ‘uit’ zijn, maar het gaat hier om het principe.

Finale top-10 Champagne

Finale top-10 Champagne

28-10-2007

Op Champagne aan Zee, zondag 18 november, wordt de winnaar bekend gemaakt van de jaarlijkse trofee voor de Beste Champagne Brut. Een wedstrijd waaraan vrijwel alle belangrijke Bruts deelnemen. En dus ook met een finale die er niet om liegt. Een mix van –steeds betere- wijnen van kleine boeren en van beroemde grote huizen, zoals Bollinger, Gosset, Roeder en Taittinger.

Blauwe druiven dankzij de edelman

Blauwe druiven dankzij de edelman

28-10-2007

Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 2 van de serie: wat is de geschiedenis van de wijnbouw in deze streek?

Geen gezeur: Superwijn 2008

Geen gezeur: Superwijn 2008

28-10-2007

Perswijnlezers houden deze maanden moeilijk de hand op de knip, want het ene na het andere wijnboek verschijnt in de boekenwinkel. Zojuist uit het folie en op de planken: Superwijn 2008. De inzichten van de populaire Australische sommelier Matt Skinner zijn vernederlandst door Cuno van ’t Hoff.

Groot feest bij adBibendum!

Groot feest bij adBibendum!

25-10-2007

Al zijn er binnen de Europese Unie nog zo veel grenzen weggevallen en barrières geslecht, grensoverschrijdende wijnhandel anders dan import blijft een marginaal verschijnsel. Een uitzondering hierop vormt het Belgische adBibendum, dat prominent aanwezig is op wijnkaarten van Nederlandse restaurants.

Portugal on Top

Portugal on Top

24-10-2007

Iedereen zegt het: Portugese wijnen winnen terrein in Nederland. Langzaam, maar gestaag. Toch mogen die wijnen best wat meer zichtbaar worden. Om daar iets aan te doen, hielden drie in Portugese wijnen gespecialiseerde importeurs maandag 22 oktober een gezamenlijke presentatie van hun wijnen onder de noemer Portugal on Top.

Oost-Zwitserland ontdekken

Oost-Zwitserland ontdekken

21-10-2007

Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 1 van de serie: welke druiven, welke wijn, welke gebieden?

Bordeaux Advisory bijna bankroet

Bordeaux Advisory bijna bankroet

17-10-2007

Het omstreden Bordeaux Advisory is op een haar na failliet. Dat staat in een brief die onlangs bij gedupeerden in de bus viel. Bordeaux Advisory haalt nietsvermoedende beleggers over om grote sommen geld te investeren in dure wijn, die bij taxatie niet veel waard blijkt. Volgens Bordeaux Advisory is het dreigende faillissement de schuld van pers en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

130 jaar mega-bodega

130 jaar mega-bodega

16-10-2007

De bodega Vina Tondonia uit Haro Rioja bestaat 130 jaar en dat werd gevierd met een feest en een tentoonstelling over de geschiedenis. Eddy Gravemaker was een van de gelukkige gasten op het spectaculaire feest, waar ongeveer zeshonderd genodigden op af waren gekomen.

Klassiek Europa komt terug

Klassiek Europa komt terug

15-10-2007

Klassieke Europese wijnen zijn op de weg terug. Dat bleek wel uit het record aantal bezoekers dat zondag 14 oktober dit evenement bezocht. 27 Importeurs en wijnhandels presenteerden meer dan 400 wijnen aan de ruim 650 serieuze bezoekers van het evenement Klassiek Europa in het Palace Hotel in Noordwijk.

Oostenrijk en Bordeaux winnaars op Klassiek Europa

Oostenrijk en Bordeaux winnaars op Klassiek Europa

15-10-2007

Een Oostenrijkse sauvignon blanc en een klassieke Bordeaux vielen in de prijzen tijdens de proeverij op het evenement Klassiek Europa, afgelopen weekend in Noordwijk. Winnend wit is Carnuntum van het wijngoed Artner, Thomas Barton 2005, Médoc is de beste cabernet uit Europa onder tien euro.

Prijswinnaars Klassiek Europa

Prijswinnaars Klassiek Europa

15-10-2007

De uitslag van de wedstrijd voor de beste Sauvignon blanc uit Europa kreeg uiteindelijk een overwachte wending. Want niet de Loire, de streek die het beste was vertegenwoordigd in de finale, ging met de eer strijken, maar een bijzondere Sauvignon blanc uit Oostenrijk, een wijn uit het zuiden van het land, Carnuntum, van het wijngoed Artner. Een wat rijpere stijl Sauvignon, met een vleugje hout, minder getypeerd Sauvignon wellicht, maar een heerlijk glas wijn, daar was iedereen het over eens.

Flagstone overgenomen door Constellation

Flagstone overgenomen door Constellation

13-10-2007

Constellation Brands, ’s werelds grootste wijnconcern, heeft er weer een nieuwe dochteronderneming bij. Het is het Zuid-Afrikaanse Flagstone in Somerset-Wes(t). Het is de bedoeling dat eigenaar-wijnmaker Bruce Jack ook na de overname verantwoordelijk blijft voor de vinificatie van het Flagstone-assortiment.

Angélus voor de helft eigenaar van Bellevue

Angélus voor de helft eigenaar van Bellevue

11-10-2007

De familie de Boüard de Laforest, eigenaar van Premier Grand Cru Classé Château Angélus in Saint-Émilion en enkele petits châteaux in de Libournais, heeft een belang van 50 procent verworven in het naburige Château Bellevue.

Uitbreiding Champagne

Uitbreiding Champagne

10-10-2007

Het grondgebied van de appellation Champagne zal worden uitgebreid met een veertigtal dorpen. Vooruitlopend op de officiële aankondiging op 11 oktober maakte Ghislain de Montgolfier, co-voorzitter van het CIVC, dit nieuws al op 9 oktober bekend tijdens een perslunch in Brussel.

Vijfsterrenwijnen Platter 2008

Vijfsterrenwijnen Platter 2008

10-10-2007

In de editie 2008 van de Zuid-Afrikaanse John Platter’s Wine Guide zijn 21 wijnen bekroond met de hoogste onderscheiding van vijf sterren. Deze wijnen werden gepresenteerd tijdens de WOSA Megatasting in Londen op 8 en 9 oktober.

Spindokter actief in Bordeaux

Spindokter actief in Bordeaux

01-10-2007

Terwijl de producenten in de Bordeaux nog maar amper bekomen van de vele behandelingen tegen meeldauw en inmiddels al weer in de regen en kou zitten te wachten of de laatste cabernet misschien nog rijp wordt, heeft spindokter Alain Raynaud, président van de Cercle Rive Droite, ons al vast laten weten dat het wel goedkomt met Bordeaux en de jaargang 2007. Opmerkelijk, op 26 september!

Ongefilterd: Eet smakelijk!

Ongefilterd: Eet smakelijk!

01-10-2007

Wijnliefhebbers worden deze dagen verwend met nieuwe gidsen en almanakken vol sterren en winnaars. René van Heusden wil een recent verschenen boekje onder de aandacht brengen: geen Jamie met vrolijke vrienden of een afvalcursus tegen kerstpondjes, maar serieuze kost over additieven in voedselproducten.

Vers bloed in Rioja

Vers bloed in Rioja

01-10-2007

Natuurlijk wordt Rioja geregeerd door grote bodega’s, die hun macht niet graag uit handen geven, weet Eddy Gravemaker. Daarom is het ook zo moeilijk voor nieuw bloed om een voet tussen de deur te krijgen. Toch vond Eddy nieuw bloed in Rioja. Miguel Merino startte er zeven jaar geleden zijn eigen wijnmakerij.

Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007

Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007

23-09-2007

Tijdens een bijeenkomst in Kasteel Groeneveld te Baarn zijn zondag 23 september de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Wijnkeuring 2007. In totaal werden acht wijnen onderscheiden met een zilveren medaille, negen met een bronzen en 39 met het WIN-keurzegel. WIN staat voor Wijninstituut Nederland dat jaarlijks samen met het Wijngaardeniersgilde en het Productschap Wijn de keuring organiseert.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend