NieuwsAlois Kracher overleden

Alois Kracher overleden

06-12-2007

Met de dood van Alois Kracher aan de gevolgen van kanker, de ochtend van 5 december op 48-jarige leeftijd, is een van de grootheden van de Oostenrijkse wijnbouw heengegaan. Kracher wist furore te maken met zijn zoete wijnen op een moment, eind jaren tachtig, begin jaren negentig, dat Oostenrijks reputatie aan diggelen lag door het schandaal met glycerol. Hij trok zich van de problemen van de Oostenrijkse wijnbouw niets aan.

Ongefilterd: Vermeer verdient meer!

Ongefilterd: Vermeer verdient meer!

29-11-2007

Het rode boekje mag dan gesproken hebben, daarmee is het laatste woord nog lang niet gezegd. In tegendeel, want de samenstellers van het rode boekje lijken er zo onder de hand een gewoonte van te willen maken om ernstig in de fout te gaan. En zich daarmee stilletjes aan te profileren als onbetrouwbaar. Het tegenovergestelde dus van onfeilbaar. Net als Mao.

Het rode boekje heeft gesproken

Het rode boekje heeft gesproken

28-11-2007

Wat er ook voor restaurantgidsen op de markt zijn, het oordeel van de Michelingids wordt door iedereen toch het belangrijkst gevonden, zeker ook door de horeca zelf. Na één keer de gids te hebben gepresenteerd in het MECC, tijdens de European Fine Food Fair, is Michelin weer terug naar het aloude persbericht. De aanwezigheid van al die restaurateurs was wat al te confronterend.

Drouhin presenteert Montrachet en Clos des Mouches

Drouhin presenteert Montrachet en Clos des Mouches

27-11-2007

Nogal bijzonder: een klassiek handelshuis in de Bourgogne dat nog altijd in het bezit is van de oorspronkelijke familie. Drouhin in Beaune wordt gerund door drie broers en een zuster. Aan het hoofd staat sinds 2003 de jongste van de Drouhins, Fréderic, die zijn vader Maurice opvolgde. Fréderic kwam in Nederland om het evangelie van Drouhin te verkondigen.

Rosé maakt tongen los

Rosé maakt tongen los

22-11-2007

Rosé alleen ’s zomers? Niet volgens François Millo, directeur van de Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence. En wijn-spijscombinaties bewijzen dat ook rood en wit uit de Provence nogal wat los maken in een mens.

Proeven in Graves (of niet)

Proeven in Graves (of niet)

20-11-2007

Wijn proeven is helemaal niet eenvoudig, ontdekt Eddy Gravemaker. En dan laten we het organoleptische aspect nog buiten beschouwing: om een eigenaar van een château in Graves te bewegen de kurk van een fles te trekken voor een stel bezoekende Hollanders, dát is pas een uitdaging.

Cava wint Sprankelend

Cava wint Sprankelend

19-11-2007

De wedstrijd voor de prijs van de beste mousserende wijn is altijd een spannende aangelegenheid, en op de een of andere manier vaak een wedstrijd tussen Frankrijk en Spanje. De helft van de finalewijnen kwam uit Frankrijk, de andere helft uit Spanje, op één wijn na, de Simonsig uit Zuid-Afrika.

Winnaar \'beste gewone Brut Champagne’ 2007

Winnaar 'beste gewone Brut Champagne’ 2007

18-11-2007

Wat zou Champagne aan Zee zijn zonder een uitverkiezing van een ‘beste Champagne Brut’? Een winnaar die wordt gekozen na uitgebreid proeven van een groot aantal Brut Champagnes van kwaliteit. Een echte competitie, waarbij grote namen niet tellen.

Beaujolais Primeur weer in het land

Beaujolais Primeur weer in het land

16-11-2007

Er is weer Beaujolais Primeur. Tenminste, als je zoekt, want nog niet iedere wijnwinkel heeft de nieuwe flessen al binnen. Was de derde donderdag van november te vroeg? Is Beaujolais Primeur niet meer interessant? Perswijn proefde de nieuwe lichting en maakte twee lijstjes met aanraders.

Vrouwelijke Bergerac & haute cuisine

Vrouwelijke Bergerac & haute cuisine

16-11-2007

Voor het wijngebied Bergerac is Nederland een belangrijke markt. Alleen is het imago van de streek voor enige verbetering vatbaar. Daar wordt dus hard aan gewerkt. Recentelijk bracht een delegatie uit Bergerac een bezoek aan restaurant Parkheuvel te Rotterdam om nog eens aandacht te vragen voor wat het gebied zo al te bieden heeft.

Bernhard Huber Winzer des Jahres

Bernhard Huber Winzer des Jahres

15-11-2007

In de nieuw verschenen editie 2008 van de GaultMillau Wein Guide Deutschland is Bernhard Huber uitgeroepen tot Winzer des Jahres, in het Nederlands: producent van het jaar. Het moderne wijngoed van Huber bevindt zich in Malterdingen, in de omgeving van Freiburg im Breisgau.

Classificatie Saint-Émilion (tijdelijk?) weer geldig

Classificatie Saint-Émilion (tijdelijk?) weer geldig

15-11-2007

Laat niemand ooit zeggen dat er in Bordeaux maar weinig gebeurt! Zie het juridisch steekspel rond de diverse classificaties. In Saint-Émilion is men wat dat betreft weer helemaal terug bij af. Nadat een rechtbank in Bordeaux het nieuwe klassement van 2006 in maart van dit jaar tijdelijk ongeldig had verklaard, heeft de Franse Raad van State op maandag 12 november het bewuste klassement weer geldig verklaard.

Een acht van Eddy

Een acht van Eddy

14-11-2007

Onze Franse Hollander Eddy Gravemaker proefde in Rioja de Trodos Quattro 2004, gemaakt door vier vrienden. Hij zag design, rook zoethout en proefde fruit en kruiden. Zijn oordeel: een dikke acht.

Ongefilterd: Top! Top!! Top???

Ongefilterd: Top! Top!! Top???

11-11-2007

Altijd gedacht dat de top – van wat dan ook – smal was? En dat Nederland het land van de nivellering was? Vergeet dat alsjeblieft heel snel. Althans in de horeca, de bedrijfstak die binnenkort trouwens definitief tophoreca gaat heten. Immers, vrijwel iedereen die in de voedsel en drank verstrekkende ‘gastvrijheidsector’ werkzaam is, lijkt vandaag de dag juist torenhoog boven het spreekwoordelijke Nederlandse maaiveld uit te steken. Louter winnaars dus!

Bruisend jubileum Genoels-Elderen

Bruisend jubileum Genoels-Elderen

10-11-2007

Wijnkasteel Genoels-Elderen, het bekendste en qua productie veruit grootste wijngoed in België, viert dit jaar zijn 15-jarig jubileum. De naam ‘wijnkasteel’ is zeker niet misplaatst, want het bedrijf straalt in menig opzicht een Franse grandeur uit, inclusief een statig landhuis en een bijzonder goed geëquipeerde kelder.

Mag ik van jou?

Mag ik van jou?

08-11-2007

Na een paar maanden van betrekkelijke rust valt er weer het nodige te melden uit de Bordelaise wereld van het onroerend goed. Zowel de regionale krant Sud Ouest als decanter.com melden opmerkelijke transacties, zoals de verkoop van Château La Pointe in Pomerol. Voor een bedrag tussen 32 en 35 miljoen euro ging het van de familie d’Artefeuille over in handen van verzekeringsmaatschappij Generali.

Twee nieuwe Magisters Vini

Twee nieuwe Magisters Vini

08-11-2007

Nederland heeft er twee nieuwe Magisters Vini bij! Het zijn Tjitske Brouwer en Lars Daniëls. Ze hebben met succes het zeer zware theorie- en praktijkexamen afgelegd. Vanaf 30 november zullen ze zich, na de formele verdediging van hun eindscriptie, officieel met de prestigieuze titel MV mogen sieren.

Oogst in Oost-Zwitserland

Oogst in Oost-Zwitserland

07-11-2007

Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In het laatste deel van de serie: hoe verliep de oogst dit jaar?

Reypenaer lanceert XO reserve

Reypenaer lanceert XO reserve

03-11-2007

Wijnliefhebbers zijn vaak kaasliefhebbers en bij een mooie kaas past een mooie (versterkte) wijn. Voor de liefhebbers Reypenaer wordt de keuze moeilijker: Reypenaer lanceert de overtreffende trap van de populaire V.S.O.P.  De nieuwe kaas, XO reserve, vraagt om rijpe wijnen en diepgaand onderzoek.

Grapedistrict wint Starters Award Retail Jaarprijs

Grapedistrict wint Starters Award Retail Jaarprijs

01-11-2007

Tijdens het jaarlijkse gala op 31 oktober van de Retail Jaarprijs heeft wijnhandel Grapedistrict de Accon AVM Starters Award 2007 gewonnen. Deze prijs, de Oscar van de detailhandel, wordt uitgereikt aan veelbelovende startende bedrijven. Het gala vond plaats in Studio 21 te Hilversum.

Bordeaux 2005 lost verwachtingen gedeeltelijk in

Bordeaux 2005 lost verwachtingen gedeeltelijk in

31-10-2007

Op 30 oktober lieten in Brussel ruim honderd crus classés en enkele geassocieerde niet-geklasseerde châteaux hun wijnen van het inmiddels al veel bejubelde oogstjaar 2005 proeven. Ook al vinden de nodige Super Seconds zich al enige jaren te goed om nog mee te doen, de proeverij van de Union is en blijft  een hoogtijdag voor onze nog altijd Bordeauxminnende zuiderburen.

Ongefilterd: Perswijn next

Ongefilterd: Perswijn next

30-10-2007

Kuuks, brak, cool, ruk, wreed, lauw, wrak, hot, vet… Ziehier enige eenlettergrepige woorden – bij voorkeur gevolgd door een krachtig uitroepteken – die gebezigd schijnen te worden in kringen van jeugdige personen. Een paar ervan zullen inmiddels al wel weer hopeloos ‘uit’ zijn, maar het gaat hier om het principe.

Finale top-10 Champagne

Finale top-10 Champagne

28-10-2007

Op Champagne aan Zee, zondag 18 november, wordt de winnaar bekend gemaakt van de jaarlijkse trofee voor de Beste Champagne Brut. Een wedstrijd waaraan vrijwel alle belangrijke Bruts deelnemen. En dus ook met een finale die er niet om liegt. Een mix van –steeds betere- wijnen van kleine boeren en van beroemde grote huizen, zoals Bollinger, Gosset, Roeder en Taittinger.

Blauwe druiven dankzij de edelman

Blauwe druiven dankzij de edelman

28-10-2007

Oost-Zwitserland, Graubünden, is een relatief onbekend wijngebied. Zeventig kleinschalige wijnbedrijven werken er met druiven als blauburgunder (pinot noir) en rivaner. Freelance journalist Arnoud van de Ridder woont tussen al dit moois en doet verslag. In deel 2 van de serie: wat is de geschiedenis van de wijnbouw in deze streek?

Geen gezeur: Superwijn 2008

Geen gezeur: Superwijn 2008

28-10-2007

Perswijnlezers houden deze maanden moeilijk de hand op de knip, want het ene na het andere wijnboek verschijnt in de boekenwinkel. Zojuist uit het folie en op de planken: Superwijn 2008. De inzichten van de populaire Australische sommelier Matt Skinner zijn vernederlandst door Cuno van ’t Hoff.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2