NieuwsOngefilterd: Doet u mij maar een huiswijntje…

Ongefilterd: Doet u mij maar een huiswijntje…

16-01-2008

Tegenwoordig kun je als nietsvermoedend bezoeker van een Nederlandse horecagelegenheid met een redelijk gerust hart een glaasje of flesje huiswijn bestellen. De doorsnee kwaliteit daarvan is de afgelopen jaren namelijk sterk verbeterd. Ere wie ere toekomt, dat is in belangrijke mate te danken geweest aan het fenomeen Huiswijncompetitie. Diezelfde competitie dreigt zichzelf nu echter volstrekt belachelijk te maken.

Hoofdrol voor Sauternes bij proeverij Poot

Hoofdrol voor Sauternes bij proeverij Poot

16-01-2008

Dertig jaar heeft het bedrijf zich niet gemanifesteerd met proeverijen, maar sinds 2006 heeft Poot Agenturen de smaak te pakken van uitgebreide assortimentspresentaties met alles erop en eraan. Nog steeds in de nuchtere no nonsensstijl die Poot eigen is, maar allerminst kinderachtig. Poot zorgt voor een veelheid aan wijnen. Dan kun je daar in Voorschoten dus met genoegen een paar uurtjes zoet brengen.

De proeverij: moment van de waarheid

De proeverij: moment van de waarheid

12-01-2008

Oogstjaar 2007 in Bourgogne had kleine oogsten door hoge tries, rottingsproblemen en bizarre klimatologische omstandigheden. Wat betekent dat voor de wijn? Karel de Graaf proefde het tijdens de wijnveiling van Hospice de Beaune. In het vierde en laatste artikel in zijn serie over de wereldberoemde wijnveiling doet hij verslag.

Perswijn houdt Spaanse wijnwedstrijd

Perswijn houdt Spaanse wijnwedstrijd

09-01-2008

Perswijn en Vinos de España organiseren samen het eerste Spaanse wijnconcours in Nederland. Tijdens het concours vallen de lekkerste Spaanse wijnen in de prijzen. Een vakjury proeft en beoordeelt de ingestuurde wijnen. Ook bodega’s die nog geen importeur in Nederland hebben, kunnen meedoen.

Laatste hamsterweek voor wijn?

Laatste hamsterweek voor wijn?

09-01-2008

Het is de wet van Murphy. Tegenvallende oogsten, drastische prijsverhogingen voor verpakking en transport, een nieuwe belasting én een accijnsverhoging. En dat allemaal tegelijkertijd. Is dit het moment om wijn te gaan hamsteren?

Señorío de Arínzano gepromoveerd tot pago

Señorío de Arínzano gepromoveerd tot pago

09-01-2008

In Spanje is aan het wijngoed Señorío de Arínzano in Navarra de status van pago toegekend. Een pago is een bijzondere categorie D.O. (denominación de origen) die uitsluitend aan individuele wijngoederen kan worden verleend die zich onderscheiden met wijnen van hoge kwaliteit en een dienovereenkomstige reputatie en prijs.

La dolce vita in een bagageloods

La dolce vita in een bagageloods

07-01-2008

Het duurt nog even voor het zo ver is, maar het is al wel vast het noteren waard. Op zaterdag 8 en zondag 9 maart 2008 zal voor de derde keer het evenement Italia al Dente worden gehouden. Zoals de naam al doet vermoeden, staat Italia al Dente helemaal in het teken van la dolce vita. Bezoekers kunnen in de Bagagehal van Loods 6 in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied kennismaken met authentieke Italiaanse lekkernijen en wijnen, non-foodproducten, muziek en cinema.

Ongefilterd: Wine Professional

Ongefilterd: Wine Professional

07-01-2008

René van Heusden, Master of Lunch, is optimistisch gestemd wat betreft wijn in restaurants. Enthousiaste sommeliers laten zich onderwijzen tijdens een vakbeurs, huiswijnen krijgen de ene prijs na de andere en chefs koken ‘naar de wijn toe’. Alleen die gepeperde prijzen op de wijnkaart, daar kan hij niet aan wennen.

Pavie 2001 ‘winnaar’ bij Grand Jury Européen

Pavie 2001 ‘winnaar’ bij Grand Jury Européen

04-01-2008

Er zijn al talloze discussies gevoerd over de wijnen van Château Pavie, het paradepaardje van de ambitieuze Gerard Perse. Critici als Robert Parker en Jancis Robinson zijn elkaar zelfs al eens in de haren gevlogen over de positieve dan wel negatieve aspecten van deze wijn. Volgens Jancis een soort droge port, volgens de wijnadvocaat een heerlijk glas.

Bourgogne 2007: zeldzame omstandigheden

Bourgogne 2007: zeldzame omstandigheden

03-01-2008

Oogstjaar 2007 was in de Bourgogne een bijzonder jaar. In april lagen de wijnboeren drie weken voor op schema, maar van mei tot en met augustus werd het weer ongekend slecht. Bourgogne-kenner Karel de Graaf sprak producenten die zich niet konden heugen zulke slechte omstandigheden te hebben meegemaakt. Lees deel drie in zijn serie over de wijnveiling van Hospices de Beaune.

Christie’s hervormt de veiling

Christie’s hervormt de veiling

25-12-2007

De wijnveiling van Hospices de Beaune werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door veilinghuis Christies. Aan het begin van de eeuw zakten de veilingprijzen. De directie wendde zich tot Christie’s om de veiling te reorganiseren. Dat werpt zijn vruchten af: de opbrengst steeg dit jaar meer dan 25 procent, vertelt Bourgogne-expert Karel de Graaf in deel twee van zijn serie over de beroemde wijnveiling.

Europese wijnbouw (een beetje) hervormd

Europese wijnbouw (een beetje) hervormd

23-12-2007

In Brussel is men er uit wat betreft de toekomst op middellange termijn van de Europese wijnbouw. Min of meer althans. Het hervormingsplan voor de Europese wijnbouw moet worden ontdaan van scherpe kantjes om het door alle ministers van landbouw van de lidstaten aangenomen te krijgen. Na drie dagen onderhandelen kwam voorzitter Portugal met een compromis waar alle grote Europese wijnlanden zich in konden vinden.

Wijnveiling Beaune succesvol

Wijnveiling Beaune succesvol

15-12-2007

De 148ste liefdadigheidsveiling van de wijnen van Hospices de Beaune werd druk bezocht, maar niet door de Nederlandse wijnhandel. De prijzen van de witte en de rode wijnen stegen meer dan verwacht. Karel de Graaf, Bourgogne-kenner bij uitstek, woonde de wereldberoemde Vente des Vins bij en doet verslag.

Help! Welke wijn wil ik bij het eten?

Help! Welke wijn wil ik bij het eten?

15-12-2007

Mag je een boekje recenseren van mensen die je persoonlijk goed kent en die je ook nog eens na aan het hart liggen? Ik meen van wel, zolang de lezer maar weet hoe de vork in de steel zit. Vandaar dat ik zonder aarzeling toch een  naar mijn mening heel leuke uitgave onder de aandacht wil brengen.

Nieuwe DAC in Oostenrijk

Nieuwe DAC in Oostenrijk

12-12-2007

Oostenrijk heeft er een nieuwe DAC (Districtus Austriae Controllatus) bij. De kersverse herkomstbenaming geldt met ingang van het oogstjaar 2007 voor wijnen op basis van grüner veltliner en riesling uit het gebied Kremstal. Kremstal is daarmee Oostenrijks vierde DAC na Weinviertel (2003), Mittelburgenland (2006) en Traisental (2007).

Hugh Johnson’s Wijngids 2008

Hugh Johnson’s Wijngids 2008

12-12-2007

Hoewel de uitgevers het liever niet horen, kun je bij het aanschaffen van periodiek verschijnende wijngidsen rustig eens een jaartje of wat overslaan. René van Heusden sloeg Hugh Johnson’s Wijngids, de Moeder aller Wijngidsen, voor het laatst eind 2002 open. Nu neemt hij de jubileumuitgave 2008 ter hand.

Alois Kracher overleden

Alois Kracher overleden

06-12-2007

Met de dood van Alois Kracher aan de gevolgen van kanker, de ochtend van 5 december op 48-jarige leeftijd, is een van de grootheden van de Oostenrijkse wijnbouw heengegaan. Kracher wist furore te maken met zijn zoete wijnen op een moment, eind jaren tachtig, begin jaren negentig, dat Oostenrijks reputatie aan diggelen lag door het schandaal met glycerol. Hij trok zich van de problemen van de Oostenrijkse wijnbouw niets aan.

Ongefilterd: Vermeer verdient meer!

Ongefilterd: Vermeer verdient meer!

29-11-2007

Het rode boekje mag dan gesproken hebben, daarmee is het laatste woord nog lang niet gezegd. In tegendeel, want de samenstellers van het rode boekje lijken er zo onder de hand een gewoonte van te willen maken om ernstig in de fout te gaan. En zich daarmee stilletjes aan te profileren als onbetrouwbaar. Het tegenovergestelde dus van onfeilbaar. Net als Mao.

Het rode boekje heeft gesproken

Het rode boekje heeft gesproken

28-11-2007

Wat er ook voor restaurantgidsen op de markt zijn, het oordeel van de Michelingids wordt door iedereen toch het belangrijkst gevonden, zeker ook door de horeca zelf. Na één keer de gids te hebben gepresenteerd in het MECC, tijdens de European Fine Food Fair, is Michelin weer terug naar het aloude persbericht. De aanwezigheid van al die restaurateurs was wat al te confronterend.

Drouhin presenteert Montrachet en Clos des Mouches

Drouhin presenteert Montrachet en Clos des Mouches

27-11-2007

Nogal bijzonder: een klassiek handelshuis in de Bourgogne dat nog altijd in het bezit is van de oorspronkelijke familie. Drouhin in Beaune wordt gerund door drie broers en een zuster. Aan het hoofd staat sinds 2003 de jongste van de Drouhins, Fréderic, die zijn vader Maurice opvolgde. Fréderic kwam in Nederland om het evangelie van Drouhin te verkondigen.

Rosé maakt tongen los

Rosé maakt tongen los

22-11-2007

Rosé alleen ’s zomers? Niet volgens François Millo, directeur van de Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence. En wijn-spijscombinaties bewijzen dat ook rood en wit uit de Provence nogal wat los maken in een mens.

Proeven in Graves (of niet)

Proeven in Graves (of niet)

20-11-2007

Wijn proeven is helemaal niet eenvoudig, ontdekt Eddy Gravemaker. En dan laten we het organoleptische aspect nog buiten beschouwing: om een eigenaar van een château in Graves te bewegen de kurk van een fles te trekken voor een stel bezoekende Hollanders, dát is pas een uitdaging.

Cava wint Sprankelend

Cava wint Sprankelend

19-11-2007

De wedstrijd voor de prijs van de beste mousserende wijn is altijd een spannende aangelegenheid, en op de een of andere manier vaak een wedstrijd tussen Frankrijk en Spanje. De helft van de finalewijnen kwam uit Frankrijk, de andere helft uit Spanje, op één wijn na, de Simonsig uit Zuid-Afrika.

Winnaar \'beste gewone Brut Champagne’ 2007

Winnaar 'beste gewone Brut Champagne’ 2007

18-11-2007

Wat zou Champagne aan Zee zijn zonder een uitverkiezing van een ‘beste Champagne Brut’? Een winnaar die wordt gekozen na uitgebreid proeven van een groot aantal Brut Champagnes van kwaliteit. Een echte competitie, waarbij grote namen niet tellen.

Beaujolais Primeur weer in het land

Beaujolais Primeur weer in het land

16-11-2007

Er is weer Beaujolais Primeur. Tenminste, als je zoekt, want nog niet iedere wijnwinkel heeft de nieuwe flessen al binnen. Was de derde donderdag van november te vroeg? Is Beaujolais Primeur niet meer interessant? Perswijn proefde de nieuwe lichting en maakte twee lijstjes met aanraders.

  • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Riedel - doorlopend
  • Banner WOSA 3 aug - 3 sept
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september