NieuwsWijnwinkelen in Parijs

Wijnwinkelen in Parijs

03-02-2008

Geen file, geen ratrace, maar een ontspannen bestaan in Zuid-Frankrijk op een echt château. Eddy Gravemaker leidt een benijdenswaardig leven. Af en toe is hij die rustige voorspelbaarheid van het Franse platteland een beetje zat. Hij troost zichzelf met een opwindend uitstapje: een paar dagen lekker wijnwinkelen in Parijs.

Poujeaux in andere handen

Poujeaux in andere handen

01-02-2008

Philippe Cuvelier, ook bekend van Clos Fourtet, heeft Château Poujeaux in de Médoc overgenomen van de Familie Theil.De laatste jaren had de familie Theil wat moeite met het op peil houden van de kwaliteit. Ruzies binnen de familie, echtscheidingen en andere ellende leidden de aandacht van de wijn af. De jaren vanaf 2000 waren al niet van het bekende niveau. Natuurlijk meldt het persbericht dat de familie Cuvelier gaat voor de hoogste kwaliteit. Vanzelfsprekend moeten we dat afwachten, maar aangetrokken hulp in de personen van Christophe Labenne,

Riesling Challenge 2008

Riesling Challenge 2008

27-01-2008

Riesling is een culinaire wijn bij uitstek. Om dat te onderstrepen, organiseren Perswijn en het Informatiebureau voor Duitse wijn de Riesling Challenge 2008. Een team van kok en sommelier kunnen bewijzen hoe veelzijdig riesling is door een gastronomische bereiding met kalfsvlees en een bijpassende Duitse wijn te verzinnen. De hoofdprijs: een culinair rieslingweekend in Duitsland.

Jeroen Smeenk opvolger Edwin Raben

Jeroen Smeenk opvolger Edwin Raben

27-01-2008

Jeroen Smeenk (35) volgt per 1 februari Edwin Raben op als sommelier van restaurant Wolfslaar in Breda. Hij was lange tijd in dienst als sommelier van restaurant Le Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura Hotel.

Enorme belangstelling voor afscheid Jaap Donders

Enorme belangstelling voor afscheid Jaap Donders

26-01-2008

Wijnjournalist Christian Callec moest 22 januari afscheid nemen van zijn eerste wijnmentor, Jaap Donders. Hij overleed op 68-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte. Jaap Donders was bijna vijftig jaar werkzaam bij de wijnhandel Robbers & van den Hoogen, waarvan ruim twintig jaar in de functie van algemeen directeur. Daarnaast bekleedde hij diverse bestuursfuncties, zowel in de wijnwereld als daarbuiten. Christian Callec doet verslag van de uitvaart.

Nahe imponeert bij twintigste Deutscher Rieslingpreis

Nahe imponeert bij twintigste Deutscher Rieslingpreis

24-01-2008

De wijngoederen Emrich-Schönleber en Dr. Loosen zijn de winnaars van de recent gehouden competitie om de Deutscher Rieslingpreis. Deze prijs is twintig jaar geleden in het leven geroepen door het gezaghebbende Duitse gastronomische magazine Der Feinschmecker en wordt jaarlijks vergeven.

Elf keer honderd Parkerpunten

Elf keer honderd Parkerpunten

23-01-2008

Eddy Gravemaker, onze man in Frankrijk, liet zich adviseren door de Wine Advocate in eigen persoon. Robert Parker kende honderd punten toe aan de Château Montrose 1990. Eddy kocht een kist met twaalf flessen. De eerste fles ging vorige maand open. Lekker? “Genoegen bij de eerste slok werd genot bij slok twee en drie! En het mooiste: ik heb nog elf flessen over.”

Vinites reikt Philipponnat-trofee uit

Vinites reikt Philipponnat-trofee uit

21-01-2008

Tja. We vonden het zelf ook wel een beetje moeilijk, maar het was afgelopen najaar al weer de derde keer dat de Brut van het champagnehuis Philipponnat de prijs won voor de ‘Beste Brut Champagne’, in het kader van het evenement Champagne aan Zee. Reden voor importeur Vinites om een trofee Philipponnat in het leven te roepen.

Grote vakproeverij biodynamische wijnen in Düsseldorf

Grote vakproeverij biodynamische wijnen in Düsseldorf

21-01-2008

Zaterdag 15 maart – daags voor het begin van Prowein – wordt in Düsseldorf een bijzondere proeverij gehouden met wijnen van 71 biologisch-dynamisch werkende producenten uit diverse Europese landen. Ze zijn alle lid van de in 2001 door Nicolas Joly opgerichte vereniging La Renaissance des Appellations.

Ongefilterd: Doet u mij maar een huiswijntje…

Ongefilterd: Doet u mij maar een huiswijntje…

16-01-2008

Tegenwoordig kun je als nietsvermoedend bezoeker van een Nederlandse horecagelegenheid met een redelijk gerust hart een glaasje of flesje huiswijn bestellen. De doorsnee kwaliteit daarvan is de afgelopen jaren namelijk sterk verbeterd. Ere wie ere toekomt, dat is in belangrijke mate te danken geweest aan het fenomeen Huiswijncompetitie. Diezelfde competitie dreigt zichzelf nu echter volstrekt belachelijk te maken.

Hoofdrol voor Sauternes bij proeverij Poot

Hoofdrol voor Sauternes bij proeverij Poot

16-01-2008

Dertig jaar heeft het bedrijf zich niet gemanifesteerd met proeverijen, maar sinds 2006 heeft Poot Agenturen de smaak te pakken van uitgebreide assortimentspresentaties met alles erop en eraan. Nog steeds in de nuchtere no nonsensstijl die Poot eigen is, maar allerminst kinderachtig. Poot zorgt voor een veelheid aan wijnen. Dan kun je daar in Voorschoten dus met genoegen een paar uurtjes zoet brengen.

De proeverij: moment van de waarheid

De proeverij: moment van de waarheid

12-01-2008

Oogstjaar 2007 in Bourgogne had kleine oogsten door hoge tries, rottingsproblemen en bizarre klimatologische omstandigheden. Wat betekent dat voor de wijn? Karel de Graaf proefde het tijdens de wijnveiling van Hospice de Beaune. In het vierde en laatste artikel in zijn serie over de wereldberoemde wijnveiling doet hij verslag.

Perswijn houdt Spaanse wijnwedstrijd

Perswijn houdt Spaanse wijnwedstrijd

09-01-2008

Perswijn en Vinos de España organiseren samen het eerste Spaanse wijnconcours in Nederland. Tijdens het concours vallen de lekkerste Spaanse wijnen in de prijzen. Een vakjury proeft en beoordeelt de ingestuurde wijnen. Ook bodega’s die nog geen importeur in Nederland hebben, kunnen meedoen.

Laatste hamsterweek voor wijn?

Laatste hamsterweek voor wijn?

09-01-2008

Het is de wet van Murphy. Tegenvallende oogsten, drastische prijsverhogingen voor verpakking en transport, een nieuwe belasting én een accijnsverhoging. En dat allemaal tegelijkertijd. Is dit het moment om wijn te gaan hamsteren?

Señorío de Arínzano gepromoveerd tot pago

Señorío de Arínzano gepromoveerd tot pago

09-01-2008

In Spanje is aan het wijngoed Señorío de Arínzano in Navarra de status van pago toegekend. Een pago is een bijzondere categorie D.O. (denominación de origen) die uitsluitend aan individuele wijngoederen kan worden verleend die zich onderscheiden met wijnen van hoge kwaliteit en een dienovereenkomstige reputatie en prijs.

La dolce vita in een bagageloods

La dolce vita in een bagageloods

07-01-2008

Het duurt nog even voor het zo ver is, maar het is al wel vast het noteren waard. Op zaterdag 8 en zondag 9 maart 2008 zal voor de derde keer het evenement Italia al Dente worden gehouden. Zoals de naam al doet vermoeden, staat Italia al Dente helemaal in het teken van la dolce vita. Bezoekers kunnen in de Bagagehal van Loods 6 in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied kennismaken met authentieke Italiaanse lekkernijen en wijnen, non-foodproducten, muziek en cinema.

Ongefilterd: Wine Professional

Ongefilterd: Wine Professional

07-01-2008

René van Heusden, Master of Lunch, is optimistisch gestemd wat betreft wijn in restaurants. Enthousiaste sommeliers laten zich onderwijzen tijdens een vakbeurs, huiswijnen krijgen de ene prijs na de andere en chefs koken ‘naar de wijn toe’. Alleen die gepeperde prijzen op de wijnkaart, daar kan hij niet aan wennen.

Pavie 2001 ‘winnaar’ bij Grand Jury Européen

Pavie 2001 ‘winnaar’ bij Grand Jury Européen

04-01-2008

Er zijn al talloze discussies gevoerd over de wijnen van Château Pavie, het paradepaardje van de ambitieuze Gerard Perse. Critici als Robert Parker en Jancis Robinson zijn elkaar zelfs al eens in de haren gevlogen over de positieve dan wel negatieve aspecten van deze wijn. Volgens Jancis een soort droge port, volgens de wijnadvocaat een heerlijk glas.

Bourgogne 2007: zeldzame omstandigheden

Bourgogne 2007: zeldzame omstandigheden

03-01-2008

Oogstjaar 2007 was in de Bourgogne een bijzonder jaar. In april lagen de wijnboeren drie weken voor op schema, maar van mei tot en met augustus werd het weer ongekend slecht. Bourgogne-kenner Karel de Graaf sprak producenten die zich niet konden heugen zulke slechte omstandigheden te hebben meegemaakt. Lees deel drie in zijn serie over de wijnveiling van Hospices de Beaune.

Christie’s hervormt de veiling

Christie’s hervormt de veiling

25-12-2007

De wijnveiling van Hospices de Beaune werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd door veilinghuis Christies. Aan het begin van de eeuw zakten de veilingprijzen. De directie wendde zich tot Christie’s om de veiling te reorganiseren. Dat werpt zijn vruchten af: de opbrengst steeg dit jaar meer dan 25 procent, vertelt Bourgogne-expert Karel de Graaf in deel twee van zijn serie over de beroemde wijnveiling.

Europese wijnbouw (een beetje) hervormd

Europese wijnbouw (een beetje) hervormd

23-12-2007

In Brussel is men er uit wat betreft de toekomst op middellange termijn van de Europese wijnbouw. Min of meer althans. Het hervormingsplan voor de Europese wijnbouw moet worden ontdaan van scherpe kantjes om het door alle ministers van landbouw van de lidstaten aangenomen te krijgen. Na drie dagen onderhandelen kwam voorzitter Portugal met een compromis waar alle grote Europese wijnlanden zich in konden vinden.

Wijnveiling Beaune succesvol

Wijnveiling Beaune succesvol

15-12-2007

De 148ste liefdadigheidsveiling van de wijnen van Hospices de Beaune werd druk bezocht, maar niet door de Nederlandse wijnhandel. De prijzen van de witte en de rode wijnen stegen meer dan verwacht. Karel de Graaf, Bourgogne-kenner bij uitstek, woonde de wereldberoemde Vente des Vins bij en doet verslag.

Help! Welke wijn wil ik bij het eten?

Help! Welke wijn wil ik bij het eten?

15-12-2007

Mag je een boekje recenseren van mensen die je persoonlijk goed kent en die je ook nog eens na aan het hart liggen? Ik meen van wel, zolang de lezer maar weet hoe de vork in de steel zit. Vandaar dat ik zonder aarzeling toch een  naar mijn mening heel leuke uitgave onder de aandacht wil brengen.

Nieuwe DAC in Oostenrijk

Nieuwe DAC in Oostenrijk

12-12-2007

Oostenrijk heeft er een nieuwe DAC (Districtus Austriae Controllatus) bij. De kersverse herkomstbenaming geldt met ingang van het oogstjaar 2007 voor wijnen op basis van grüner veltliner en riesling uit het gebied Kremstal. Kremstal is daarmee Oostenrijks vierde DAC na Weinviertel (2003), Mittelburgenland (2006) en Traisental (2007).

Hugh Johnson’s Wijngids 2008

Hugh Johnson’s Wijngids 2008

12-12-2007

Hoewel de uitgevers het liever niet horen, kun je bij het aanschaffen van periodiek verschijnende wijngidsen rustig eens een jaartje of wat overslaan. René van Heusden sloeg Hugh Johnson’s Wijngids, de Moeder aller Wijngidsen, voor het laatst eind 2002 open. Nu neemt hij de jubileumuitgave 2008 ter hand.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Winterhalter - t/m?
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september