NieuwsColumn: Wijnwachten

Column: Wijnwachten

24-03-2008

Wanneer moet je nog ergens op wachten? De wijnboer wacht ongeduldig op de eerste bloesem, columniste Anda Schippers wacht handenwrijvend op een mooi boek uit het buitenland. Helemaal niet erg: uitstel maakt het plezier groter. Geldt dat ook in een restaurant?

Biodynamische ‘Renaissance des Appellations’

Biodynamische ‘Renaissance des Appellations’

19-03-2008

Aan de vooravond van Prowein, de jaarlijkse internationale wijnbeurs in DŁsseldorf, vond in dezelfde stad een interessante proeverij plaats. Wijnjournaliste en restauranthouder Christine Fischer nodigde de allerbeste biodynamische wijnproducenten uit om hun wijnen te laten proeven en in seminars hun filosofie te promoten. Magister Vini Lars DaniŽls legde zich toe op biodynamische wijnen uit de Elzas.

Nieuwe

Nieuwe

18-03-2008

De hoofdstad heeft er een nieuwe wijnbar bij. Althans... Bodega Keyzer in oud-zuid heeft de hoeveelheid open wijnen uitgebreid naar 18. De champagne valt daar nog buiten. Er was, in goed Nederlands, een 'soft-opening' gepland om een en ander†luister bij te zetten. Keyzer is in Amsterdam een begrip. Houders van een concertabonnement in het naastgelegen concertgebouw eten er een hapje voor aanvang om vervolgens na het concert aan te schuiven voor een drankje.

Miguel Merino nieuw lid Gran Orden

Miguel Merino nieuw lid Gran Orden

16-03-2008

Miguel Merino van Bodegas Miguel Merino is benoemd tot nieuw lid van de Gran Orden de Caballeros del Vino. Eddy Gravenmaker ontmoette de wijnproducent op de Vinexpo en was onder de indruk van de wijn en zijn charisma.

Gezocht: vrouw met kelder

Gezocht: vrouw met kelder

12-03-2008

Voor de rubriek 'Naar de kelder' zoekt Perswijn vrouwen met een wijnkelder. Of is het verzamelen van dure wijnen, zorgvuldig opslaan in de kelder en trots tonen in een wijntijdschrift een echte mannen-aangelegenheid? Vineuze vrouwen, maakt u bekend!

Bordeaux of Rioja?

Bordeaux of Rioja?

08-03-2008

Liever Rioja of een Bordeaux? Eddy Gravemaker probeert zijn Franse vrienden te overtuigen eens spannende Rioja, Zuid-Afrikaanse pinotage of Australische shiraz naast hun vertrouwde Bordeaux te proeven. Want in Bordeaux wordt ‘de beste en de slechtste wijn ter wereld gemaakt.’

Ron Klein (47) overleden

Ron Klein (47) overleden

06-03-2008

Op woensdag 5 maart overleed Ron Klein, als wijnjournalist actief voor onder andere Drankendetail. Een sympathieke collega, die we kenden van wijnreizen, onder andere naar Bordeaux en Oostenrijk. Naar aanleiding van zijn plotselinge overlijden publiceren we een in memoriam van de hand van Ton Borghouts, dat we ontvingen van het Productschap Wijn.

Sjoerd proeft veel Italiaans

Sjoerd proeft veel Italiaans

05-03-2008

Een strak georganiseerde wijnproeverij, sommeliers die in hoog tempo inschenken en rijen en rijen flessen, dat stemt wijnjournalisten tevreden.†Sjoerd de Groot proeft een enorme hoeveelheid Italiaanse wijnen tijdens Chianti Classico Collection, voorheen Anteprima genoemd. Zijn ervaringen staan in de nieuwe editie van Perswijn, zijn proefnotities staan hier op de site.

Spaanse export vestigt records

Spaanse export vestigt records

02-03-2008

Door Fransen wordt wel eens meesmuilend opgemerkt dat in Frankrijk veel ophef wordt gemaakt over het destilleren van overschotten, terwijl ze in Spanje geruisloos zouden worden weggewerkt, zonder dat er een haan naar kraait. Toch zou het geen kwaad kunnen als de Fransen een goed zouden nadenken over het Spaanse voorbeeld. Want in 2007 steeg de Spaanse wijnexport met bijna†7 procent in volume en zelfs 12 procent in waarde.

Reizen door de Langhe

Reizen door de Langhe

29-02-2008

Reizen is romantiek tegen beter weten in. Dat weten ze bij Slow Food ook. Voordat hun reisgids Barolo en barbaresco. De Langhe en zijn grote wijnen echt van start gaat, worden alle illusies die de lees-reiziger nog zou kunnen koesteren over dit gebied hem op twee pagina’s vakkundig ontnomen.

To BIO or not to BIO?

To BIO or not to BIO?

27-02-2008

Bio is in. Of liever: in verklaard. Ook in de wijnhandel. Importeur Vinites meende op deze trend te moeten inhaken met een proeverij op 25 februari in Artis onder de noemer ‘To Bio or not to Bio?’ Welnu, het ging vooral om ‘not Bio’ en meer een verkapte assortimentproeverij. Op het randje van het (on)betamelijke?

Wizards of Oz

Wizards of Oz

17-02-2008

Apart slag mensen, die Australische wijnproducenten. Ze weten als weinig anderen hoe je een product ‘in de markt’ moet zetten. Nu ze hun aandachtsterrein eindelijk wat verlegd hebben van het Verenigd Koninkrijk naar het Continent, valt het me bij herhaling op hoe ze winemaking en winemarketing naadloos met elkaar weten te verbinden. En hoe ook wijnmakers zich bewust zijn van wat wijndrinkers willen.

Zwarte tanden op Gambero Rosso Roadshow

Zwarte tanden op Gambero Rosso Roadshow

13-02-2008

De Gambero Rosso Italian Roadshow trekt door Europa. Het toonaangevende Italiaanse gastronomische tijdschrift Gambero Rosso organiseert samen met 49 kwaliteitsproducenten een wereldtournee, het circus zette afgelopen weekend in Amsterdam de tent op. Marijn Smit proefde mee, tot zijn tanden er zwart van zagen.

Librije start kookschool

Librije start kookschool

13-02-2008

Sterrenrestaurant De Librije begint een kookschool. Op de kookschool, die in mei open gaat, zullen Jonnie en ThťrŤze niet zelf lesgeven. Ze hebben trainers aangenomen om zes verschillende culinaire cursussen te verzorgen. De kookschool heet Librije’s Atelier en is gevestigd in het nieuwe Librije Hotel in Zwolle, op loopafstand van de Librije Winkel en Restaurant De Librije.

Twee nieuwe ereleden Gilde van Sommeliers

Twee nieuwe ereleden Gilde van Sommeliers

12-02-2008

Dolf ten Houte de Lange en Edwin Raben zijn uitgeroepen tot ereleden van het Nederlands Gilde van Sommeliers. De benoeming tijdens de ledenvergadering is een beloning voor hun inzet voor het NGS en het sommelierschap. Dolf ten Houte de Lange is eigenaar van Wijnkooperij de Lange in Oosterhout, Edwin Raben is onlangs gestopt met zijn werk als sommelier bij De Wolfslaar.

Vers van de pers: Zwembadwijn

Vers van de pers: Zwembadwijn

09-02-2008

Stoffige wijnmannen, aan de kant: hier is Perswijn-columniste Nienke. Ze is jong, ze is hip en ze praat op een normale manier over wijn. Geen snorrengelul maar fris als een zwembad en pittig als een pepertje. “Gelukkig lopen in de wijnwereld steeds meer vrouwen rond. En niet alleen huismoeders die elke beurs of evenement aflopen om ‘lekker gratis’ van alles te kunnen proeven.”

Wijnwinkelen in Parijs

Wijnwinkelen in Parijs

03-02-2008

Geen file, geen ratrace, maar een ontspannen bestaan in Zuid-Frankrijk op een echt ch‚teau. Eddy Gravemaker leidt een benijdenswaardig leven. Af en toe is hij die rustige voorspelbaarheid van het Franse platteland een beetje zat. Hij troost zichzelf met een opwindend uitstapje: een paar dagen lekker wijnwinkelen in Parijs.

Poujeaux in andere handen

Poujeaux in andere handen

01-02-2008

Philippe Cuvelier, ook bekend van Clos Fourtet, heeft Ch‚teau Poujeaux in de Mťdoc overgenomen van de Familie Theil.De laatste jaren had de familie Theil wat moeite met het op peil houden van de kwaliteit. Ruzies binnen de familie, echtscheidingen en andere ellende leidden de aandacht van de wijn af. De jaren vanaf 2000 waren al niet van het bekende niveau. Natuurlijk meldt het persbericht dat de familie Cuvelier gaat voor de hoogste kwaliteit. Vanzelfsprekend moeten we dat afwachten, maar aangetrokken hulp in de personen van Christophe Labenne,

Riesling Challenge 2008

Riesling Challenge 2008

27-01-2008

Riesling is een culinaire wijn bij uitstek. Om dat te onderstrepen, organiseren Perswijn en het Informatiebureau voor Duitse wijn de Riesling Challenge 2008. Een team van kok en sommelier kunnen bewijzen hoe veelzijdig riesling is door een gastronomische bereiding met kalfsvlees en een bijpassende Duitse wijn te verzinnen. De hoofdprijs: een culinair rieslingweekend in Duitsland.

Jeroen Smeenk opvolger Edwin Raben

Jeroen Smeenk opvolger Edwin Raben

27-01-2008

Jeroen Smeenk (35) volgt per 1 februari Edwin Raben op als sommelier van restaurant Wolfslaar in Breda. Hij was lange tijd in dienst als sommelier van restaurant Le Ciel Bleu in het Amsterdamse Okura Hotel.

Enorme belangstelling voor afscheid Jaap Donders

Enorme belangstelling voor afscheid Jaap Donders

26-01-2008

Wijnjournalist Christian Callec moest 22 januari afscheid nemen van zijn eerste wijnmentor, Jaap Donders. Hij overleed op 68-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte. Jaap Donders†was bijna†vijftig jaar werkzaam bij de wijnhandel Robbers & van den Hoogen, waarvan ruim†twintig jaar in de functie van algemeen directeur. Daarnaast bekleedde hij diverse bestuursfuncties, zowel in de wijnwereld als daarbuiten.†Christian Callec doet verslag van de uitvaart.

Nahe imponeert bij twintigste Deutscher Rieslingpreis

Nahe imponeert bij twintigste Deutscher Rieslingpreis

24-01-2008

De wijngoederen Emrich-SchŲnleber en Dr. Loosen zijn de winnaars van de recent gehouden competitie om de Deutscher Rieslingpreis. Deze prijs is twintig jaar geleden in het leven geroepen door het gezaghebbende Duitse gastronomische magazine Der Feinschmecker en wordt jaarlijks vergeven.

Elf keer honderd Parkerpunten

Elf keer honderd Parkerpunten

23-01-2008

Eddy Gravemaker, onze man in Frankrijk, liet zich adviseren door de Wine Advocate in eigen persoon. Robert Parker kende honderd punten toe aan de Ch‚teau Montrose 1990. Eddy kocht een kist met twaalf flessen. De eerste fles ging vorige maand open. Lekker? “Genoegen bij de eerste slok werd genot bij slok twee en drie! En het mooiste: ik heb nog elf flessen over.”

Vinites reikt Philipponnat-trofee uit

Vinites reikt Philipponnat-trofee uit

21-01-2008

Tja. We vonden het zelf ook wel een beetje moeilijk, maar het was afgelopen najaar al weer de derde keer dat de Brut van het champagnehuis Philipponnat de prijs won voor de ‘Beste Brut Champagne’, in het kader van het evenement Champagne aan Zee. Reden voor importeur Vinites om een trofee Philipponnat in het leven te roepen.

Grote vakproeverij biodynamische wijnen in Düsseldorf

Grote vakproeverij biodynamische wijnen in Düsseldorf

21-01-2008

Zaterdag 15 maart – daags voor het begin van Prowein – wordt in DŁsseldorf een bijzondere proeverij gehouden†met wijnen van 71 biologisch-dynamisch werkende producenten uit diverse Europese landen. Ze zijn alle lid van de in 2001 door Nicolas Joly opgerichte vereniging La Renaissance des Appellations.

  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Banner WOSA 3 aug - 3 sept
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?