NieuwsGrootSpraak bij de tijd

GrootSpraak bij de tijd

09-04-2008

Op de website van GrootSpraak staat de nieuwe editie van Bij de Tijd: een overzicht van het allerlaatste horeca-nieuws. < lees verder > GrootSpraak ging eten bij restaurant Salentein en nam de complimenten voor het ArgentiniŽ-supplement in ontvangst. Krijgt het restaurant ook complimenten?

Kühn schenkt klare wijn

Kühn schenkt klare wijn

08-04-2008

Je hebt mensen die er alleen over praten, en je hebt mensen die het echt doen. Het verschil tussen die twee heb je al na een kort gesprek door, zegt Angela KŁhn. Ze heeft het over wijnboeren die bio-dynamisch werken. Zij en haar man Peter Jacob doen dat vol passie en overtuiging op hun wijngoed in Oestrich-Winkel (Rheingau).

Bordeaux 2007: Niet klassiek maar elegant

Bordeaux 2007: Niet klassiek maar elegant

05-04-2008

In Bordeaux is veel veranderd. Vroeger werden in moeilijke jaargangen wijnen gemaakt met een onrijp karakter en tannines die nooit rijp werden. ‘Klassieke’ wijnen, zo werden die genoemd. Dat is tegenwoordig helemaal uit den boze. Voor 2007 waren de steekwoorden ‘balans’ en vooral ‘elegantie’.

Bordeaux vervolg: In de voiturette naar Mouton

Bordeaux vervolg: In de voiturette naar Mouton

03-04-2008

Een Franse wijnjournalist heeft Sjoerd en Ronald onder de vleugels genomen. Zo komen ze overal nťt wat makkelijker binnen, ook als hun†gezelschap†te laat op de afspraken verschijnt. Hup, in de voiturette naar Mouton en dan†vlug langs de dames bij de deur naar de gereedstaande proeftafel.

Net als in Hollywood

Net als in Hollywood

31-03-2008

Sjoerd en Ronald mengen zich in het gedrang rond de sterren van de wijn in Bordeaux. Een genante situatie, maar ja, zij willen ook graag Latour proeven. Eťn wijnjournalist heeft het goed voor elkaar, hij maakt geen afspraken en staat niet in de rij. Wie is het? En hoe heeft hij dat geregeld? En wandelen Sjoerd en Ronald ook zomaar bij de grote sterren het chateau binnen?

Ons soort mensen

Ons soort mensen

31-03-2008

In Bordeaux is de dolle parade van de primeurs weer aan de gang. Sjoerd en Ronald de Groot hebben zich naar de wijnhoofdstad van Frankrijk begeven en doen hier verslag van hun ervaringen in de kolkende kermis van journalisten, wijnhandelaren en uiterst formele Fransen...

Wijnen bevatten flink pesticiden

Wijnen bevatten flink pesticiden

28-03-2008

Wijnen, afkomstig uit de gangbare wijnbouw, die verkocht worden in de EU bevatten systematisch sporen van pesticiden. Dit is de uitkomst van een onderzoek door het PAN Europe (Pesticide Action Network). Reactie van lezer Roelof Ligtmans uit Frankrijk: "In de lokale pers wordt dit persbericht een 'petard mouillť', een nat rotje, genoemd, omdat het nieuws al tien jaar oud is." De aangetroffen pesticiden blijven ruimschoots onder de wettelijke limiet.

Duitse riesling 2007: Traumjahrgang

Duitse riesling 2007: Traumjahrgang

27-03-2008

In Duitsland wordt gesproken over 2007 als ‘Traumjahrgang’. Magister Vini Lars DaniŽls vertrok met grote verwachtingen naar wijnbeurs Prowein om zich in de Deutschland Halle op de rieslings te storten. Zijn conclusie: "Zelden heb ik op ťťn dag zůveel overtuigende wijnen geproefd. Bijna alles was zuiver, vol fruitig en zeer sappig, heeft mineraliteit en goede zuren."

Nederland drinkt meer wijn

Nederland drinkt meer wijn

25-03-2008

Meer dan 3 miljoen Nederlanders drinken iedere dag een glas wijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Wijn. We drinken gemiddeld per jaar 21,6 liter wijn, dat zijn bijna dertig flessen per persoon. In 1975 was dat slechts de helft. De meeste wijn wordt in de supermarkt gekocht.

Column: Wijnwachten

Column: Wijnwachten

24-03-2008

Wanneer moet je nog ergens op wachten? De wijnboer wacht ongeduldig op de eerste bloesem, columniste Anda Schippers wacht handenwrijvend op een mooi boek uit het buitenland. Helemaal niet erg: uitstel maakt het plezier groter. Geldt dat ook in een restaurant?

Biodynamische ‘Renaissance des Appellations’

Biodynamische ‘Renaissance des Appellations’

19-03-2008

Aan de vooravond van Prowein, de jaarlijkse internationale wijnbeurs in DŁsseldorf, vond in dezelfde stad een interessante proeverij plaats. Wijnjournaliste en restauranthouder Christine Fischer nodigde de allerbeste biodynamische wijnproducenten uit om hun wijnen te laten proeven en in seminars hun filosofie te promoten. Magister Vini Lars DaniŽls legde zich toe op biodynamische wijnen uit de Elzas.

Nieuwe

Nieuwe

18-03-2008

De hoofdstad heeft er een nieuwe wijnbar bij. Althans... Bodega Keyzer in oud-zuid heeft de hoeveelheid open wijnen uitgebreid naar 18. De champagne valt daar nog buiten. Er was, in goed Nederlands, een 'soft-opening' gepland om een en ander†luister bij te zetten. Keyzer is in Amsterdam een begrip. Houders van een concertabonnement in het naastgelegen concertgebouw eten er een hapje voor aanvang om vervolgens na het concert aan te schuiven voor een drankje.

Miguel Merino nieuw lid Gran Orden

Miguel Merino nieuw lid Gran Orden

16-03-2008

Miguel Merino van Bodegas Miguel Merino is benoemd tot nieuw lid van de Gran Orden de Caballeros del Vino. Eddy Gravenmaker ontmoette de wijnproducent op de Vinexpo en was onder de indruk van de wijn en zijn charisma.

Gezocht: vrouw met kelder

Gezocht: vrouw met kelder

12-03-2008

Voor de rubriek 'Naar de kelder' zoekt Perswijn vrouwen met een wijnkelder. Of is het verzamelen van dure wijnen, zorgvuldig opslaan in de kelder en trots tonen in een wijntijdschrift een echte mannen-aangelegenheid? Vineuze vrouwen, maakt u bekend!

Bordeaux of Rioja?

Bordeaux of Rioja?

08-03-2008

Liever Rioja of een Bordeaux? Eddy Gravemaker probeert zijn Franse vrienden te overtuigen eens spannende Rioja, Zuid-Afrikaanse pinotage of Australische shiraz naast hun vertrouwde Bordeaux te proeven. Want in Bordeaux wordt ‘de beste en de slechtste wijn ter wereld gemaakt.’

Ron Klein (47) overleden

Ron Klein (47) overleden

06-03-2008

Op woensdag 5 maart overleed Ron Klein, als wijnjournalist actief voor onder andere Drankendetail. Een sympathieke collega, die we kenden van wijnreizen, onder andere naar Bordeaux en Oostenrijk. Naar aanleiding van zijn plotselinge overlijden publiceren we een in memoriam van de hand van Ton Borghouts, dat we ontvingen van het Productschap Wijn.

Sjoerd proeft veel Italiaans

Sjoerd proeft veel Italiaans

05-03-2008

Een strak georganiseerde wijnproeverij, sommeliers die in hoog tempo inschenken en rijen en rijen flessen, dat stemt wijnjournalisten tevreden.†Sjoerd de Groot proeft een enorme hoeveelheid Italiaanse wijnen tijdens Chianti Classico Collection, voorheen Anteprima genoemd. Zijn ervaringen staan in de nieuwe editie van Perswijn, zijn proefnotities staan hier op de site.

Spaanse export vestigt records

Spaanse export vestigt records

02-03-2008

Door Fransen wordt wel eens meesmuilend opgemerkt dat in Frankrijk veel ophef wordt gemaakt over het destilleren van overschotten, terwijl ze in Spanje geruisloos zouden worden weggewerkt, zonder dat er een haan naar kraait. Toch zou het geen kwaad kunnen als de Fransen een goed zouden nadenken over het Spaanse voorbeeld. Want in 2007 steeg de Spaanse wijnexport met bijna†7 procent in volume en zelfs 12 procent in waarde.

Reizen door de Langhe

Reizen door de Langhe

29-02-2008

Reizen is romantiek tegen beter weten in. Dat weten ze bij Slow Food ook. Voordat hun reisgids Barolo en barbaresco. De Langhe en zijn grote wijnen echt van start gaat, worden alle illusies die de lees-reiziger nog zou kunnen koesteren over dit gebied hem op twee pagina’s vakkundig ontnomen.

To BIO or not to BIO?

To BIO or not to BIO?

27-02-2008

Bio is in. Of liever: in verklaard. Ook in de wijnhandel. Importeur Vinites meende op deze trend te moeten inhaken met een proeverij op 25 februari in Artis onder de noemer ‘To Bio or not to Bio?’ Welnu, het ging vooral om ‘not Bio’ en meer een verkapte assortimentproeverij. Op het randje van het (on)betamelijke?

Wizards of Oz

Wizards of Oz

17-02-2008

Apart slag mensen, die Australische wijnproducenten. Ze weten als weinig anderen hoe je een product ‘in de markt’ moet zetten. Nu ze hun aandachtsterrein eindelijk wat verlegd hebben van het Verenigd Koninkrijk naar het Continent, valt het me bij herhaling op hoe ze winemaking en winemarketing naadloos met elkaar weten te verbinden. En hoe ook wijnmakers zich bewust zijn van wat wijndrinkers willen.

Zwarte tanden op Gambero Rosso Roadshow

Zwarte tanden op Gambero Rosso Roadshow

13-02-2008

De Gambero Rosso Italian Roadshow trekt door Europa. Het toonaangevende Italiaanse gastronomische tijdschrift Gambero Rosso organiseert samen met 49 kwaliteitsproducenten een wereldtournee, het circus zette afgelopen weekend in Amsterdam de tent op. Marijn Smit proefde mee, tot zijn tanden er zwart van zagen.

Librije start kookschool

Librije start kookschool

13-02-2008

Sterrenrestaurant De Librije begint een kookschool. Op de kookschool, die in mei open gaat, zullen Jonnie en ThťrŤze niet zelf lesgeven. Ze hebben trainers aangenomen om zes verschillende culinaire cursussen te verzorgen. De kookschool heet Librije’s Atelier en is gevestigd in het nieuwe Librije Hotel in Zwolle, op loopafstand van de Librije Winkel en Restaurant De Librije.

Twee nieuwe ereleden Gilde van Sommeliers

Twee nieuwe ereleden Gilde van Sommeliers

12-02-2008

Dolf ten Houte de Lange en Edwin Raben zijn uitgeroepen tot ereleden van het Nederlands Gilde van Sommeliers. De benoeming tijdens de ledenvergadering is een beloning voor hun inzet voor het NGS en het sommelierschap. Dolf ten Houte de Lange is eigenaar van Wijnkooperij de Lange in Oosterhout, Edwin Raben is onlangs gestopt met zijn werk als sommelier bij De Wolfslaar.

Vers van de pers: Zwembadwijn

Vers van de pers: Zwembadwijn

09-02-2008

Stoffige wijnmannen, aan de kant: hier is Perswijn-columniste Nienke. Ze is jong, ze is hip en ze praat op een normale manier over wijn. Geen snorrengelul maar fris als een zwembad en pittig als een pepertje. “Gelukkig lopen in de wijnwereld steeds meer vrouwen rond. En niet alleen huismoeders die elke beurs of evenement aflopen om ‘lekker gratis’ van alles te kunnen proeven.”

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2