NieuwsModern leven: rosé tweemaal anders

Modern leven: rosé tweemaal anders

25-04-2008

Rosé is niet langer een trend meer, maar hoort er volgens mensen die het weten kunnen helemaal bij. Hoogste tijd dus voor producenten om met innovatieve concepten op roségebied te komen teneinde de spanning er in te houden. Recentelijk zijn twee opvallende rosés uit onverwachte hoek op de Nederlandse markt gekomen.

Lintje voor ridder Hubrecht

Lintje voor ridder Hubrecht

25-04-2008

Hubrecht Duiker is vandaag in zijn woonplaats Abcoude benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding uit handen van de burgemeester Jan Streng. Hubrecht Duijker geeft aan dit totaal niet verwacht te hebben. Ria Donders, directeur van het Arnhemse wijnmuseum, werd in de lintjesregen benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Sterrenwijn wit in lente-achtige sfeer

Sterrenwijn wit in lente-achtige sfeer

22-04-2008

De eerste proeverij in de serie Sterrenwijn-proeverijen voor professionals in de horeca kwam op het moment dat de late lente eindelijk was begonnen. In een zonnige en opgewekte sfeer genoten de gasten maandag 21 april van de bijzondere witte wijnen op de proeftafels. Slagroom op de taart was een proeverij van een paar bijzondere Sauternes, waarbij chef Onno Kokmeijer een paar uitdagende amuses had bedacht.

Wijn zonder blabla

Wijn zonder blabla

21-04-2008

Met de motorzaag je ruim honderd jaar oude wijnstokken te lijf gaan – is dat nou typisch Frans of moet je er juist Nederlander voor zijn? Daan en Elvira van Dijkman, eigenaars van Domaine de Marotte in de Rhônevallei, deden het. Het was de beste manier om de verwaarloosde stokken uit 1902 weer ‘in model’ te krijgen. En de wijn die deze stokken uiteindelijk opleverde, heeft er niet onder geleden.

Op bezoek in de Kaiserstuhl: Weingut Michel in Achkarren

Op bezoek in de Kaiserstuhl: Weingut Michel in Achkarren

16-04-2008

Duitsland heeft veel bijzondere wijnbouwgebieden en daarvan is de Kaiserstuhl in Baden de meest bijzondere. Het is een gebiedje dat in veel opzichten volkomen op zichzelf staat. Zowel het klimaat, de bodem als de wijnmakers in dit gebied zijn volkomen uniek.

Junior Sommelier Award Duitse Wijn 2008

Junior Sommelier Award Duitse Wijn 2008

15-04-2008

Berber Schmidt, leerlinge van het ROC Leiden en gecoacht door docent Ton Wortelboer, heeft overtuigend de tweede editie gewonnen van het door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde concours voor aspirant-sommeliers. Aan de wedstrijd namen negen kanperswijnen van even zo veel horecaopleidingen deel. Ze waren eerder al op hun school naar voren gekomen als finalist.

Artikelen van Kees van Leeuwen

Artikelen van Kees van Leeuwen

14-04-2008

Vanaf nu op Perswijn te lezen: wetenschappelijke artikelen van Kees van Leeuwen. Het eerste artikel online heeft als titel ‘Different environmental conditions, different results: the role of controlled environmental stress on grape quality potential and the way to monitor it’.

Sommelier Ypelaar begint wat nieuws

Sommelier Ypelaar begint wat nieuws

11-04-2008

Maître sommelier Leon Ypelaar van Chalet Royal in Den Bosch zoekt na vijftien jaar een nieuwe uitdaging. Per 1 juni gaat hij weg om met vrienden een klein etablissement op te zetten in de Bossche binnenstad. Écht wat anders dus. Meer nieuws op GrootSpraak.nl

Een trieste werkelijkheid

Een trieste werkelijkheid

11-04-2008

"In een ideale wereld is het én én," zei een bekende journalist laatst tegen mij. Hij heeft volkomen gelijk. In een ideale wijnwereld, maken gepassioneerde, betrokken mensen én eerlijke wijn én ze verkopen die als een dolle, zodat ze met gemak hun hoofd boven water kunnen houden.

GrootSpraak bij de tijd

GrootSpraak bij de tijd

09-04-2008

Op de website van GrootSpraak staat de nieuwe editie van Bij de Tijd: een overzicht van het allerlaatste horeca-nieuws. < lees verder > GrootSpraak ging eten bij restaurant Salentein en nam de complimenten voor het Argentinië-supplement in ontvangst. Krijgt het restaurant ook complimenten?

Kühn schenkt klare wijn

Kühn schenkt klare wijn

08-04-2008

Je hebt mensen die er alleen over praten, en je hebt mensen die het echt doen. Het verschil tussen die twee heb je al na een kort gesprek door, zegt Angela Kühn. Ze heeft het over wijnboeren die bio-dynamisch werken. Zij en haar man Peter Jacob doen dat vol passie en overtuiging op hun wijngoed in Oestrich-Winkel (Rheingau).

Bordeaux 2007: Niet klassiek maar elegant

Bordeaux 2007: Niet klassiek maar elegant

05-04-2008

In Bordeaux is veel veranderd. Vroeger werden in moeilijke jaargangen wijnen gemaakt met een onrijp karakter en tannines die nooit rijp werden. ‘Klassieke’ wijnen, zo werden die genoemd. Dat is tegenwoordig helemaal uit den boze. Voor 2007 waren de steekwoorden ‘balans’ en vooral ‘elegantie’.

Bordeaux vervolg: In de voiturette naar Mouton

Bordeaux vervolg: In de voiturette naar Mouton

03-04-2008

Een Franse wijnjournalist heeft Sjoerd en Ronald onder de vleugels genomen. Zo komen ze overal nét wat makkelijker binnen, ook als hun gezelschap te laat op de afspraken verschijnt. Hup, in de voiturette naar Mouton en dan vlug langs de dames bij de deur naar de gereedstaande proeftafel.

Net als in Hollywood

Net als in Hollywood

31-03-2008

Sjoerd en Ronald mengen zich in het gedrang rond de sterren van de wijn in Bordeaux. Een genante situatie, maar ja, zij willen ook graag Latour proeven. Eén wijnjournalist heeft het goed voor elkaar, hij maakt geen afspraken en staat niet in de rij. Wie is het? En hoe heeft hij dat geregeld? En wandelen Sjoerd en Ronald ook zomaar bij de grote sterren het chateau binnen?

Ons soort mensen

Ons soort mensen

31-03-2008

In Bordeaux is de dolle parade van de primeurs weer aan de gang. Sjoerd en Ronald de Groot hebben zich naar de wijnhoofdstad van Frankrijk begeven en doen hier verslag van hun ervaringen in de kolkende kermis van journalisten, wijnhandelaren en uiterst formele Fransen...

Wijnen bevatten flink pesticiden

Wijnen bevatten flink pesticiden

28-03-2008

Wijnen, afkomstig uit de gangbare wijnbouw, die verkocht worden in de EU bevatten systematisch sporen van pesticiden. Dit is de uitkomst van een onderzoek door het PAN Europe (Pesticide Action Network). Reactie van lezer Roelof Ligtmans uit Frankrijk: "In de lokale pers wordt dit persbericht een 'petard mouillé', een nat rotje, genoemd, omdat het nieuws al tien jaar oud is." De aangetroffen pesticiden blijven ruimschoots onder de wettelijke limiet.

Duitse riesling 2007: Traumjahrgang

Duitse riesling 2007: Traumjahrgang

27-03-2008

In Duitsland wordt gesproken over 2007 als ‘Traumjahrgang’. Magister Vini Lars Daniëls vertrok met grote verwachtingen naar wijnbeurs Prowein om zich in de Deutschland Halle op de rieslings te storten. Zijn conclusie: "Zelden heb ik op één dag zóveel overtuigende wijnen geproefd. Bijna alles was zuiver, vol fruitig en zeer sappig, heeft mineraliteit en goede zuren."

Nederland drinkt meer wijn

Nederland drinkt meer wijn

25-03-2008

Meer dan 3 miljoen Nederlanders drinken iedere dag een glas wijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Wijn. We drinken gemiddeld per jaar 21,6 liter wijn, dat zijn bijna dertig flessen per persoon. In 1975 was dat slechts de helft. De meeste wijn wordt in de supermarkt gekocht.

Column: Wijnwachten

Column: Wijnwachten

24-03-2008

Wanneer moet je nog ergens op wachten? De wijnboer wacht ongeduldig op de eerste bloesem, columniste Anda Schippers wacht handenwrijvend op een mooi boek uit het buitenland. Helemaal niet erg: uitstel maakt het plezier groter. Geldt dat ook in een restaurant?

Biodynamische ‘Renaissance des Appellations’

Biodynamische ‘Renaissance des Appellations’

19-03-2008

Aan de vooravond van Prowein, de jaarlijkse internationale wijnbeurs in Düsseldorf, vond in dezelfde stad een interessante proeverij plaats. Wijnjournaliste en restauranthouder Christine Fischer nodigde de allerbeste biodynamische wijnproducenten uit om hun wijnen te laten proeven en in seminars hun filosofie te promoten. Magister Vini Lars Daniëls legde zich toe op biodynamische wijnen uit de Elzas.

Nieuwe

Nieuwe

18-03-2008

De hoofdstad heeft er een nieuwe wijnbar bij. Althans... Bodega Keyzer in oud-zuid heeft de hoeveelheid open wijnen uitgebreid naar 18. De champagne valt daar nog buiten. Er was, in goed Nederlands, een 'soft-opening' gepland om een en ander luister bij te zetten. Keyzer is in Amsterdam een begrip. Houders van een concertabonnement in het naastgelegen concertgebouw eten er een hapje voor aanvang om vervolgens na het concert aan te schuiven voor een drankje.

Miguel Merino nieuw lid Gran Orden

Miguel Merino nieuw lid Gran Orden

16-03-2008

Miguel Merino van Bodegas Miguel Merino is benoemd tot nieuw lid van de Gran Orden de Caballeros del Vino. Eddy Gravenmaker ontmoette de wijnproducent op de Vinexpo en was onder de indruk van de wijn en zijn charisma.

Gezocht: vrouw met kelder

Gezocht: vrouw met kelder

12-03-2008

Voor de rubriek 'Naar de kelder' zoekt Perswijn vrouwen met een wijnkelder. Of is het verzamelen van dure wijnen, zorgvuldig opslaan in de kelder en trots tonen in een wijntijdschrift een echte mannen-aangelegenheid? Vineuze vrouwen, maakt u bekend!

Bordeaux of Rioja?

Bordeaux of Rioja?

08-03-2008

Liever Rioja of een Bordeaux? Eddy Gravemaker probeert zijn Franse vrienden te overtuigen eens spannende Rioja, Zuid-Afrikaanse pinotage of Australische shiraz naast hun vertrouwde Bordeaux te proeven. Want in Bordeaux wordt ‘de beste en de slechtste wijn ter wereld gemaakt.’

Ron Klein (47) overleden

Ron Klein (47) overleden

06-03-2008

Op woensdag 5 maart overleed Ron Klein, als wijnjournalist actief voor onder andere Drankendetail. Een sympathieke collega, die we kenden van wijnreizen, onder andere naar Bordeaux en Oostenrijk. Naar aanleiding van zijn plotselinge overlijden publiceren we een in memoriam van de hand van Ton Borghouts, dat we ontvingen van het Productschap Wijn.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2