NieuwsBelair verkocht aan Moueix

Belair verkocht aan Moueix

15-06-2008

Château Belair, premier grand cru classé B in Saint-Emilion, staat op het punt van eigenaar te verwisselen. Het komt zo goed als zeker volledig in handen van het huis Jean-Pierre Moueix, waarvan de naam onlosmakelijk verbonden is met Petrus. Moueix had sinds 2006 al een aandeel van 31% in Belair.

Riesling Challenge 2008

Riesling Challenge 2008

12-06-2008

Riesling is een culinaire wijn bij uitstek. Om dat te onderstrepen, organiseren Perswijn en het Informatiebureau voor Duitse wijn de Riesling Challenge 2008. Een team van kok en sommelier kunnen bewijzen hoe veelzijdig riesling is door een gastronomische bereiding met kalfsvlees en een bijpassende Duitse wijn te verzinnen. De hoofdprijs: een culinair rieslingweekend in Duitsland.

Ik verkoop wijn in de horeca

Ik verkoop wijn in de horeca

05-06-2008

Hoe veel wijnkennis mag je verwachten bij een adolescent(e) die net in de horeca is gaan werken? Iemand die tevoren misschien wel wat elementaire drankenkennis onderwezen gekregen heeft, maar zelf nog nauwelijks een druppel wijn gedronken heeft? Laat staan een ontwikkelde smaak heeft. En dat terwijl een groot referentiekader van essentieel belang is voor eenieder die pretendeert, dan wel gevraagd wordt, serieus met wijn om te gaan. En die succesvol te verkopen.

Strengere controle voor Brunello

Strengere controle voor Brunello

03-06-2008

De producenten van het Consorzio Vino Brunello di Montalcino hebben besloten om als eerste in Italië, over te stappen op een controlesysteem aan de hand van moderne technieken en analysemethoden. Dit is besloten in een algemene vergadering van het Consorzio, eind mei.

Kees van Leeuwen: Terroir

Kees van Leeuwen: Terroir

30-05-2008

'Terroir' is een veelgebruikt begrip in de wijnbouw waar veel misverstand over bestaat. In het artikel The Concept of Terroir in Viticulture, eerder gepubliceerd in Journal of Wine Research, legt Kees van Leeuwen uit wat 'terroir' precies inhoudt en hoe het de kwaliteit en het smaaktype van de wijn beïnvloedt. Lees het artikel...

Verticale proeverij Wither Hills

Verticale proeverij Wither Hills

30-05-2008

Ben Glover, de Nieuw-Zeelandse wijnmaker van Wither Hills was in Nederland voor een proeverij. Dat wordt sauvignon blanc proeven, maar ook chardonnay en pinot noir. Niet hap-slik-weg, maar culinair en met bewaarpotentieel, meldt Anda Schippers.

Masterclass van Weingut Fritz Haag: hoog niveau

Masterclass van Weingut Fritz Haag: hoog niveau

28-05-2008

De overzichtsproeverij van Résidence Wijnen in het Grand Winston Hotel in Rijswijk kreeg extra cachet door de persoonlijke aanwezigheid van veel wijnproducenten. Hoogtepunt van het evenement was een Masterclass van de wijnen van Weingut Fritz Haag uit Brauneberg aan de Moezel, geleid door wijnmaker Oliver Haag zelf. Restaurant LEDS van het hotel verzorgde begeleidende hapjes.

Wijn Verlinden viert verhuizing

Wijn Verlinden viert verhuizing

27-05-2008

Hoewel magazijn en kantoren er al een maand of wat in gevestigd waren, is op 27 mei het nieuwe bedrijfsgebouw van Wijn Verlinden feestelijk geopend met een open huis voor relaties. Na vele jaren lang gehuisvest te zijn in het statige Zuiderbosch aan de rand van ’s-Hertogenbosch, werd het betrekken van een nieuw pand met meer ruimte en een gunstiger verkeersligging een steeds dringender noodzaak.

Winnaars Ontdek bekend

Winnaars Ontdek bekend

25-05-2008

Ruim vierhonderd bezoekers maakten van een verregende zondag een opwindende ontdekkingstocht langs de wijnen van de Nieuwe Wereld. Het evenement Ontdek de Nieuwe Wereld, dit jaar voor het eerst in het Mövenpick in Amsterdam, was een groot succes. Rond vier uur werd bovendien bekend gemaakt wat de lekkerste chardonnay en merlot onder € 10,- zijn.

Hotel De Librije geopend

Hotel De Librije geopend

25-05-2008

Zondag 25 mei is in Zwolle de officiële opening verricht van Librije’s Hotel. Het hotel is ondergebracht in het voormalige Spinhuis van de stad, oftewel het Zwolse vrouwengevang. Hoewel het uit 1730 daterende pand hiermee een heel wat vriendelijker bestemming gekregen heeft dan de oorspronkelijke, vond de opening plaats in de vorm van een speciale ‘rechtszitting’ met als gedagvaarden het duo Jonnie en Thérèse Boer.

Zomer wijnalmanak

Zomer wijnalmanak

23-05-2008

Slim bedacht, daar in Utrecht bij Uitgeverij Spectrum. Breng de Wijnalmanak niet één keer, maar twee keer per jaar uit. Kassa! Voor het eerst is daarom een Zomer Wijnalmanak op de markt gebracht. Een soort Wijnalmanak ‘light’, met daarin opgenomen ‘de beste witte en rosé wijnen onder € 5’. Volgens samensteller Harold Hamersma althans

Zomer wijnalmanak

Zomer wijnalmanak

23-05-2008

Slim bedacht, daar in Utrecht bij Uitgeverij Spectrum. Breng de Wijnalmanak niet één keer, maar twee keer per jaar uit. Kassa! Voor het eerst is daarom een Zomer Wijnalmanak op de markt gebracht. Een soort Wijnalmanak ‘light’, met daarin opgenomen ‘de beste witte en rosé wijnen onder € 5’. Volgens samensteller Harold Hamersma althans. Hij koos er ruim 400 uit een veelvoud aan inzendingen.

Echoput blij met komst Edwin Raben

Echoput blij met komst Edwin Raben

21-05-2008

Edwin Raben is de nieuwe restaurantmanager van Hotel Gastronomique De Echoput in Hoog Soeren. Raben vetrok op 1 februari jl. bij het Landgoed Wolfslaar te Breda (1 ster Michelin), waar hij 7,5 jaar leiding heeft gegeven. Daarvoor maakte hij carrière bij De Zwethheul en het Amstelhotel. Grote bekendheid als sommelier kreeg hij door in 1997  derde van de wereld te worden. Raben geldt onder collega’s al jaren als een van de beste sommeliers van Nederland.

Ontdek de Nieuwe Wereld

Ontdek de Nieuwe Wereld

18-05-2008

De proeverij van de wijnen van de Nieuwe Wereld is terug in Amsterdam. Steeds meer kwaliteitswijnen komen uit de landen buiten Europa. Niet alleen merk- en massawijnen, maar ook kwaliteitswijnen met een eigen karakter en terroir. De gunstige klimaten en de praktische wijnwetgeving in de Nieuwe Wereld geven de wijnmakers de mogelijkheid om topwijnen te maken. Helaas beperkt het Nederlandse aanbod zich meestal tot te goedkopere wijnen. Daarom zijn wij blij dat weer veel importeurs en wijnhandels hun betere Nieuwe Wereld wijnen willen laten proeven. Maak daar gebruik van!

Robert Mondavi overleden

Robert Mondavi overleden

16-05-2008

Robert Mondavi, dé icoon van de Californische wijnindustrie en al bij zijn leven een legende, is op vrijdag 16 mei overleden in zijn huis in Yountville, Napa. Mondavi was de stichter van het naar hem genoemde wijnbedrijf en een onvermoeibaar promotor van Californische wijnen in het algemeen. Visionair, pionier,

Top-Riesling uit Baden

Top-Riesling uit Baden

16-05-2008

Als men het over Riesling uit Baden heeft, heeft men het al gauw over Andreas Laible uit Durbach. Het is aan Nederlanders vaak moeilijk om uit te leggen hoe goed zijn wijnen zijn, want ze zijn nauwelijks verkrijgbaar en onbekend. Dus verwijs ik vaak naar gidsen als Gault Millau en Eichelmann, die Laible al jaren tot de absolute top van Duitsland rekenen.

Jaap Sonnemans naar Australië

Jaap Sonnemans naar Australië

14-05-2008

Jaap Sonnemans, een van de meest markante en creatieve marketeers binnen de Nederlandse wijnhandel, verlaat Groupe LFE voor een nieuwe baan in Australië. Hij wordt daar global brand manager van Tempus Two en zal gaan opereren vanuit Sydney. Sonnemans liet Nederland de afgelopen jaren onder meer kennismaken met de avontuurlijke wereld van Hardys,

Wijn-Visum

Wijn-Visum

14-05-2008

Wat gaan we deze zomer doen om de vakantie draaglijk te maken? Voor de een zal het allemaal sport zijn, voor een ander op het strand liggen en loungen in ‘beach clubs’ en voor weer een ander Cultuur. De ware vakantievierder gaat natuurlijk op wijnreis. Leuk, leerzaam en goed

Nieuwe president Saint-Emilion

Nieuwe president Saint-Emilion

13-05-2008

Jean-François Quenin, eigenaar van Château de Pressac in Saint-Etienne de Lisse, is verkozen tot president van het Syndicat Viticole van Saint-Emilion. Hij is de opvolger van Hubert de Boüard (Château Angélus) die deze positie vanaf 1999 bekleed heeft en zich niet meer herkiesbaar had gesteld.

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

02-05-2008

De negentien finalewijnen voor Ontdek de Nieuwe Wereld zijn bekend. Op het evenement Ontdek de Nieuwe Wereld wordt vastgesteld wat de beste chardonnay en de beste merlot onder een tientje is. In het lijstje finalisten maar liefst zes rode Chilenen en vijf witte Australiërs.

Nederland viert voor het eerst Slow Food feest

Nederland viert voor het eerst Slow Food feest

01-05-2008

Slow Food Nederland houdt zaterdag 17 en zondag 18 mei de eerste Nederlandse Terra Madre, een bijeenkomst over ambachtelijke en kleinschalige culinaire producten. Er worden Slow Food films vertoond, er zijn proeverijen van lokale producten zoals Nederlandse wijn en Nederlands bier en er wordt gediscussieerd over actuele ontwikkelingen.

Engeland en wijn in 2008

Engeland en wijn in 2008

30-04-2008

Eddy Gravemaker beschouwt Engeland als zijn tweede vaderland. Hij heeft er lang gewoond en reist regelmatig af naar Engeland om zijn Australische wijnvoorraad aan te vullen. Waarom koopt hij eigenlijk geen Engelse wijn? Eerst maar eens proeven…

Wijn en wetenschap: zonneschijn in de Bordeaux

Wijn en wetenschap: zonneschijn in de Bordeaux

30-04-2008

Er zijn weinig gegevens over zonneschijn gepubliceerd, omdat maar weinig weerstations zonneschijn meten. In het artikel 'Estimating spatial and temporal variations in solar radiation within Bordeaux winegrowing region using remotely sensed data' bespreekt Kees van Leeuwen een methode om zonneschijn te meten met satelliet data.

Een topontbijt, spijs en wijn?

Een topontbijt, spijs en wijn?

28-04-2008

Een restaurantrecensie van een ontbijt? Dat kan, op GrootSpraak. Het ontbijt van Le Défi in Sprang-Capelle was bijzonder: lekkere koffie, vers sap en eitje a la minute. Lees meer op GrootSpraak.nl

Culinaire reiswoordenboeken van Onno Kleyn

Culinaire reiswoordenboeken van Onno Kleyn

25-04-2008

Laat Onno Kleyn een telefoonboek of de gebruiksaanwijzing voor een videorecorder schrijven en zelfs dan krijg je gegarandeerd nog meeslepende lectuur. Weinig culinaire schrijvers in het Nederlandse taalgebied hebben zo’n vlotte en lekker makende schrijfstijl als hij. Lees zijn artikelen of boeken, en je krijgt gegarandeerd trek.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Winterhalter - t/m?