NieuwsHotel De Librije geopend

Hotel De Librije geopend

25-05-2008

Zondag 25 mei is in Zwolle de officiële opening verricht van Librije’s Hotel. Het hotel is ondergebracht in het voormalige Spinhuis van de stad, oftewel het Zwolse vrouwengevang. Hoewel het uit 1730 daterende pand hiermee een heel wat vriendelijker bestemming gekregen heeft dan de oorspronkelijke, vond de opening plaats in de vorm van een speciale ‘rechtszitting’ met als gedagvaarden het duo Jonnie en Thérèse Boer.

Zomer wijnalmanak

Zomer wijnalmanak

23-05-2008

Slim bedacht, daar in Utrecht bij Uitgeverij Spectrum. Breng de Wijnalmanak niet één keer, maar twee keer per jaar uit. Kassa! Voor het eerst is daarom een Zomer Wijnalmanak op de markt gebracht. Een soort Wijnalmanak ‘light’, met daarin opgenomen ‘de beste witte en rosé wijnen onder € 5’. Volgens samensteller Harold Hamersma althans

Zomer wijnalmanak

Zomer wijnalmanak

23-05-2008

Slim bedacht, daar in Utrecht bij Uitgeverij Spectrum. Breng de Wijnalmanak niet één keer, maar twee keer per jaar uit. Kassa! Voor het eerst is daarom een Zomer Wijnalmanak op de markt gebracht. Een soort Wijnalmanak ‘light’, met daarin opgenomen ‘de beste witte en rosé wijnen onder € 5’. Volgens samensteller Harold Hamersma althans. Hij koos er ruim 400 uit een veelvoud aan inzendingen.

Echoput blij met komst Edwin Raben

Echoput blij met komst Edwin Raben

21-05-2008

Edwin Raben is de nieuwe restaurantmanager van Hotel Gastronomique De Echoput in Hoog Soeren. Raben vetrok op 1 februari jl. bij het Landgoed Wolfslaar te Breda (1 ster Michelin), waar hij 7,5 jaar leiding heeft gegeven. Daarvoor maakte hij carrière bij De Zwethheul en het Amstelhotel. Grote bekendheid als sommelier kreeg hij door in 1997  derde van de wereld te worden. Raben geldt onder collega’s al jaren als een van de beste sommeliers van Nederland.

Ontdek de Nieuwe Wereld

Ontdek de Nieuwe Wereld

18-05-2008

De proeverij van de wijnen van de Nieuwe Wereld is terug in Amsterdam. Steeds meer kwaliteitswijnen komen uit de landen buiten Europa. Niet alleen merk- en massawijnen, maar ook kwaliteitswijnen met een eigen karakter en terroir. De gunstige klimaten en de praktische wijnwetgeving in de Nieuwe Wereld geven de wijnmakers de mogelijkheid om topwijnen te maken. Helaas beperkt het Nederlandse aanbod zich meestal tot te goedkopere wijnen. Daarom zijn wij blij dat weer veel importeurs en wijnhandels hun betere Nieuwe Wereld wijnen willen laten proeven. Maak daar gebruik van!

Robert Mondavi overleden

Robert Mondavi overleden

16-05-2008

Robert Mondavi, dé icoon van de Californische wijnindustrie en al bij zijn leven een legende, is op vrijdag 16 mei overleden in zijn huis in Yountville, Napa. Mondavi was de stichter van het naar hem genoemde wijnbedrijf en een onvermoeibaar promotor van Californische wijnen in het algemeen. Visionair, pionier,

Top-Riesling uit Baden

Top-Riesling uit Baden

16-05-2008

Als men het over Riesling uit Baden heeft, heeft men het al gauw over Andreas Laible uit Durbach. Het is aan Nederlanders vaak moeilijk om uit te leggen hoe goed zijn wijnen zijn, want ze zijn nauwelijks verkrijgbaar en onbekend. Dus verwijs ik vaak naar gidsen als Gault Millau en Eichelmann, die Laible al jaren tot de absolute top van Duitsland rekenen.

Jaap Sonnemans naar Australië

Jaap Sonnemans naar Australië

14-05-2008

Jaap Sonnemans, een van de meest markante en creatieve marketeers binnen de Nederlandse wijnhandel, verlaat Groupe LFE voor een nieuwe baan in Australië. Hij wordt daar global brand manager van Tempus Two en zal gaan opereren vanuit Sydney. Sonnemans liet Nederland de afgelopen jaren onder meer kennismaken met de avontuurlijke wereld van Hardys,

Wijn-Visum

Wijn-Visum

14-05-2008

Wat gaan we deze zomer doen om de vakantie draaglijk te maken? Voor de een zal het allemaal sport zijn, voor een ander op het strand liggen en loungen in ‘beach clubs’ en voor weer een ander Cultuur. De ware vakantievierder gaat natuurlijk op wijnreis. Leuk, leerzaam en goed

Nieuwe president Saint-Emilion

Nieuwe president Saint-Emilion

13-05-2008

Jean-François Quenin, eigenaar van Château de Pressac in Saint-Etienne de Lisse, is verkozen tot president van het Syndicat Viticole van Saint-Emilion. Hij is de opvolger van Hubert de Boüard (Château Angélus) die deze positie vanaf 1999 bekleed heeft en zich niet meer herkiesbaar had gesteld.

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

02-05-2008

De negentien finalewijnen voor Ontdek de Nieuwe Wereld zijn bekend. Op het evenement Ontdek de Nieuwe Wereld wordt vastgesteld wat de beste chardonnay en de beste merlot onder een tientje is. In het lijstje finalisten maar liefst zes rode Chilenen en vijf witte Australiërs.

Nederland viert voor het eerst Slow Food feest

Nederland viert voor het eerst Slow Food feest

01-05-2008

Slow Food Nederland houdt zaterdag 17 en zondag 18 mei de eerste Nederlandse Terra Madre, een bijeenkomst over ambachtelijke en kleinschalige culinaire producten. Er worden Slow Food films vertoond, er zijn proeverijen van lokale producten zoals Nederlandse wijn en Nederlands bier en er wordt gediscussieerd over actuele ontwikkelingen.

Engeland en wijn in 2008

Engeland en wijn in 2008

30-04-2008

Eddy Gravemaker beschouwt Engeland als zijn tweede vaderland. Hij heeft er lang gewoond en reist regelmatig af naar Engeland om zijn Australische wijnvoorraad aan te vullen. Waarom koopt hij eigenlijk geen Engelse wijn? Eerst maar eens proeven…

Wijn en wetenschap: zonneschijn in de Bordeaux

Wijn en wetenschap: zonneschijn in de Bordeaux

30-04-2008

Er zijn weinig gegevens over zonneschijn gepubliceerd, omdat maar weinig weerstations zonneschijn meten. In het artikel 'Estimating spatial and temporal variations in solar radiation within Bordeaux winegrowing region using remotely sensed data' bespreekt Kees van Leeuwen een methode om zonneschijn te meten met satelliet data.

Een topontbijt, spijs en wijn?

Een topontbijt, spijs en wijn?

28-04-2008

Een restaurantrecensie van een ontbijt? Dat kan, op GrootSpraak. Het ontbijt van Le Défi in Sprang-Capelle was bijzonder: lekkere koffie, vers sap en eitje a la minute. Lees meer op GrootSpraak.nl

Culinaire reiswoordenboeken van Onno Kleyn

Culinaire reiswoordenboeken van Onno Kleyn

25-04-2008

Laat Onno Kleyn een telefoonboek of de gebruiksaanwijzing voor een videorecorder schrijven en zelfs dan krijg je gegarandeerd nog meeslepende lectuur. Weinig culinaire schrijvers in het Nederlandse taalgebied hebben zo’n vlotte en lekker makende schrijfstijl als hij. Lees zijn artikelen of boeken, en je krijgt gegarandeerd trek.

Modern leven: rosé tweemaal anders

Modern leven: rosé tweemaal anders

25-04-2008

Rosé is niet langer een trend meer, maar hoort er volgens mensen die het weten kunnen helemaal bij. Hoogste tijd dus voor producenten om met innovatieve concepten op roségebied te komen teneinde de spanning er in te houden. Recentelijk zijn twee opvallende rosés uit onverwachte hoek op de Nederlandse markt gekomen.

Lintje voor ridder Hubrecht

Lintje voor ridder Hubrecht

25-04-2008

Hubrecht Duiker is vandaag in zijn woonplaats Abcoude benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding uit handen van de burgemeester Jan Streng. Hubrecht Duijker geeft aan dit totaal niet verwacht te hebben. Ria Donders, directeur van het Arnhemse wijnmuseum, werd in de lintjesregen benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Sterrenwijn wit in lente-achtige sfeer

Sterrenwijn wit in lente-achtige sfeer

22-04-2008

De eerste proeverij in de serie Sterrenwijn-proeverijen voor professionals in de horeca kwam op het moment dat de late lente eindelijk was begonnen. In een zonnige en opgewekte sfeer genoten de gasten maandag 21 april van de bijzondere witte wijnen op de proeftafels. Slagroom op de taart was een proeverij van een paar bijzondere Sauternes, waarbij chef Onno Kokmeijer een paar uitdagende amuses had bedacht.

Wijn zonder blabla

Wijn zonder blabla

21-04-2008

Met de motorzaag je ruim honderd jaar oude wijnstokken te lijf gaan – is dat nou typisch Frans of moet je er juist Nederlander voor zijn? Daan en Elvira van Dijkman, eigenaars van Domaine de Marotte in de Rhônevallei, deden het. Het was de beste manier om de verwaarloosde stokken uit 1902 weer ‘in model’ te krijgen. En de wijn die deze stokken uiteindelijk opleverde, heeft er niet onder geleden.

Op bezoek in de Kaiserstuhl: Weingut Michel in Achkarren

Op bezoek in de Kaiserstuhl: Weingut Michel in Achkarren

16-04-2008

Duitsland heeft veel bijzondere wijnbouwgebieden en daarvan is de Kaiserstuhl in Baden de meest bijzondere. Het is een gebiedje dat in veel opzichten volkomen op zichzelf staat. Zowel het klimaat, de bodem als de wijnmakers in dit gebied zijn volkomen uniek.

Junior Sommelier Award Duitse Wijn 2008

Junior Sommelier Award Duitse Wijn 2008

15-04-2008

Berber Schmidt, leerlinge van het ROC Leiden en gecoacht door docent Ton Wortelboer, heeft overtuigend de tweede editie gewonnen van het door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde concours voor aspirant-sommeliers. Aan de wedstrijd namen negen kanperswijnen van even zo veel horecaopleidingen deel. Ze waren eerder al op hun school naar voren gekomen als finalist.

Artikelen van Kees van Leeuwen

Artikelen van Kees van Leeuwen

14-04-2008

Vanaf nu op Perswijn te lezen: wetenschappelijke artikelen van Kees van Leeuwen. Het eerste artikel online heeft als titel ‘Different environmental conditions, different results: the role of controlled environmental stress on grape quality potential and the way to monitor it’.

Sommelier Ypelaar begint wat nieuws

Sommelier Ypelaar begint wat nieuws

11-04-2008

Maître sommelier Leon Ypelaar van Chalet Royal in Den Bosch zoekt na vijftien jaar een nieuwe uitdaging. Per 1 juni gaat hij weg om met vrienden een klein etablissement op te zetten in de Bossche binnenstad. Écht wat anders dus. Meer nieuws op GrootSpraak.nl

Een trieste werkelijkheid

Een trieste werkelijkheid

11-04-2008

"In een ideale wereld is het én én," zei een bekende journalist laatst tegen mij. Hij heeft volkomen gelijk. In een ideale wijnwereld, maken gepassioneerde, betrokken mensen én eerlijke wijn én ze verkopen die als een dolle, zodat ze met gemak hun hoofd boven water kunnen houden.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2