NieuwsChâteau Margaux ontmoet Margo

Château Margaux ontmoet Margo

17-09-2008

Margo Reuten en Petro Kools openden vijftien jaar geleden hun restaurant Da Vinci in het Limburgse Maasbracht. Margo werd door Michelin onderscheiden met een ster en genomineerd als espoir voor een tweede. Petro op zijn beurt is verantwoordelijk voor een van de meest uitgebreide wijnkaarten van Nederland, goed voor de maximale waardering met vijf trosjes in GrootSpraak. Om hun jubileum luister bij te zetten, hielden Reuten en Kools in samenwerking met Heeren van Heusden (geen familie van!) Wijnkoopers een bijzondere lunch met als thema ‘Château Margaux ontmoet Margo’.

Località Zegla: onbekend topterroir in Friuli

Località Zegla: onbekend topterroir in Friuli

16-09-2008

Het oostelijke deel van de regio Friuli-Venezia-Giulia, en dan vooral de DOC Collio, is het beste gebied voor witte wijn van Italië, samen met Alto Adige en het Soave Classico-gebied. Men hoeft er de belangrijke Italiaanse wijngidsen maar op na te slaan om een idee te krijgen van hoe hoog de wijnen uit het gebied worden aangeslagen. Lars Daniëls MV ging op onderzoek.

GrootSpraak: goed eten in vakantiepark

GrootSpraak: goed eten in vakantiepark

16-09-2008

Hadden we ooit gedacht nog eens in een vakantiepark te eten? Nooit! Zelfs niet als dat park in eigentijds marketing-Engels 'resort' heet. Maar nu is dat toch gebeurd in Cour du Nord in De Hof van Saksen. Lees alvast een voorproefje uit de nieuwe GrootSpraak.

Josephine Helders Champagne Ambassadrice 2008

Josephine Helders Champagne Ambassadrice 2008

11-09-2008

Voor de derde keer heeft een vrouw de titel ‘Champagne Ambassadeur’ veroverd! Ditmaal is het Josephine Helders, vinologe in opleiding, verbonden aan Paul’s Vins in Wijk bij Duurstede en docente aan het Openbaar Zeister Lyceum. Ze won de vierde editie van dit Europese Concours.

Perrin koopt wijngoed in Gigondas

Perrin koopt wijngoed in Gigondas

10-09-2008

De familie Perrin, eigenaar van ondermeer het befaamde Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape, heeft haar bezit uitgebreid met een wijngoed in Gigondas. Het betreft het 9 hectare wijngaard tellende Domaine des Tourelles, dat zich aan de voet van de Dentelles de Montmirail bevindt.

Storing bij Perswijn

Storing bij Perswijn

09-09-2008

Volkomen onverwacht liet Perswijn.nl vanaf gistermiddag een oude homepage zien met nieuws uit 2001. Die sprong terug in de tijd was het gevolg van een storing bij onze hostingprovider. De storing heeft een dag geduurd. Onze excuses voor eventueel ongemak!

Château Quinault verkocht aan Frère en Arnault

Château Quinault verkocht aan Frère en Arnault

05-09-2008

Bordeaux blijft onverminderd aantrekkingskracht uitoefenen op het grote geld. Tegelijkertijd hebben eigenaars zonder substantieel vermogen het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Was Pascal Delbeck nog maar kort geleden gedwongen Château Belair verkopen, ditmaal was het de beurt aan Alayn Raynaud om zijn eveneens onder de appellation Saint-Emilion vallende Château Quinault van de hand te doen.

Flying winewriter reikt naar de sterren

Flying winewriter reikt naar de sterren

04-09-2008

Naar het zich laat aanzien, is de internationaal bekende Flying Winewriter aan een nieuwe fase in zijn carrière begonnen. Of liever: heeft hij zijn oude horecastiel weer opgepakt met het ontwikkelen van een restaurantconcept.

Lekkerste mousserende wijn komt uit Frankrijk

Lekkerste mousserende wijn komt uit Frankrijk

31-08-2008

Brut de Bournet Mélodie uit de Ardeche is de lekkerste mousserende wijn. De wijn, gemaakt van honderd procent viognier, won zaterdag 30 augustus de verkiezing op het evenement Bubbles on the Beach. Driehonderd bezoekers proefden mousserende wijnen uit Frankrijk, Australië, Duitsland, Zuid-Afrika, Spanje en Italië. Het Perswijn proefpanel koos de beste cava, zij vielen voor de Reina María Cristina Brut van Codorníu.

Samenwerking Frank Smulders met Geisenheim

Samenwerking Frank Smulders met Geisenheim

28-08-2008

Frank Smulders Wijneducatie, aanbieder van wijncursussen onder auspiciën van de Britse Wine and Sprits Education Trust (WSET), gaat nauw samenwerken met de beroemde wijnbouwhogeschool in het Duitse Geisenheim.

Les meilleurs vins de France 2009

Les meilleurs vins de France 2009

23-08-2008

Hoewel augustus 2008 nog niet ten einde is, komen de eerste wijngidsen voor 2009 al weer op ons af. Een beetje vreemd, al lijken gidsenuitgevers steeds meer geobsedeerd te zijn door het principe ‘hoe eerder hoe beter’. Zo ook de Revue du vin de France, die ons recentelijk trakteerde op Les meilleurs vins de France 2009, de groene gids die vroeger Le Classement heette.

Domaine Cauhapé, de referentie van Jurançon

Domaine Cauhapé, de referentie van Jurançon

14-08-2008

Lars Daniëls MV bezocht eind juli het beroemde Domaine Cauhapé in het wijngebied Jurançon in zuidwest Frankrijk. Hij ontdekte het onbekende wijngebied en proefde het lekkers uit de streek.

Avignonesi in Belgische handen

Avignonesi in Belgische handen

09-08-2008

Het bekende wijngoed Avignonesi, producent van Vino Nobile di Montepulciano en Vin Santo, is verkocht aan een nieuwe eigenaar. Het is de Belgische Virginie Saverys, een van de directieleden van Antwerpse rederij Compagnie Maritime Belge.

Gianni Masciarelli overleden

Gianni Masciarelli overleden

03-08-2008

In een ziekenhuis in München is de afgelopen week Gianni Masciarelli op 53-jarige leeftijd plotseling overleden. Masciarelli was een van de meest vooraanstaande producenten in het gewest Abruzzo. Anders dan zeer traditioneel werkende collega-producenten als Valentini heeft hij de wijnen uit Abruzzo op een eigentijdse manier op de kaart weten te zetten.

Nationaal wijngala in Groesbeek

Nationaal wijngala in Groesbeek

26-07-2008

De Stichting Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek organiseert voor de tweede keer het Nationaal Wijngala. Het gala zal plaatsvinden op vrijdag 26 september in het spiegelpaleis aan de Dorpsstraat in Groesbeek en zal het begin vormen van een weekend lang Nederlandse Wijnfeesten in het grootste wijndorp van Nederland.

Cos d?Estournel neemt Montelena over

Cos d?Estournel neemt Montelena over

24-07-2008

Michel Reybier, eigenaar van 2e cru classé Château Cos d’Estournel in Saint-Estèphe, mag zich nu ook eigenaar noemen van Chateau Montelena in Napa Valley. Hij heeft het overgenomen van Jim Barrett, die sinds 1972 aan het hoofd ervan heeft gestaan.

Best of Riesling 2008: Germany rules!

Best of Riesling 2008: Germany rules!

22-07-2008

In het Duitse Bingen is op 21 en 22 juli de vijfde editie gehouden van het concours Best of Riesling. Sinds 2000 wordt dit georganiseerd door het Bundesland Rheinland-Pfalz, dat in zijn eentje meer dan de helft van alle Duitse wijnen produceert. En Duitse wijnen zijn eerst en vooral Rieslings. Net zoals Riesling eerst en vooral Duits is. Vandaar. Hoewel bedrijven met naam en faam meestal niet meedoen aan een concours als dit, is Best of Riesling onbetwist het belangrijkste in zijn soort.

Saint-Emilion: terugkeer naar classificatie 1996

Saint-Emilion: terugkeer naar classificatie 1996

12-07-2008

De vaudeville rond de classificatie van Saint-Emilion heeft in de nacht van woensdag op donderdag een verrassend vervolg gekregen. Nadat de bestuursrechtbank van Bordeaux een week eerder het klassement uit 2006 definitief ongeldig had verklaard, heeft de Franse senaat een amendement van de regering goedgekeurd waarin het klassement van 1996 weer in ere hersteld wordt! Het gaat hierbij om een amendement bij het wetsvoorstel voor de modernisering van de economie.

Het is even zoeken, maar het loont de moeite

Het is even zoeken, maar het loont de moeite

04-07-2008

Een afvaardiging van de Amersfoortse Wijnsociëteit Les Grands Crus bezocht Château de Crémat, in de Provence. Eigenaar van het château is Cees Kamerbeek, een voormalig stadsgenoot van de Amersfoortse wijnliefhebbers. Hun indruk: mooi kasteel, goede wijn en een fantastisch uitzicht.

Heyl zu Herrnsheim en St. Antony fuseren

Heyl zu Herrnsheim en St. Antony fuseren

01-07-2008

Twee bekende wijngoederen in Nierstein (Rheinhessen) gaan fuseren. Het zijn Heyl zu Herrnsheim en St. Anthony. Beide bedrijven zijn al sinds enige jaren eigendom van de ondernemer Detlev Meyer en maakten gebruik van een en dezelfde kelder en hetzelfde personeel.

Albada Jelgersma veroordeeld in fraudezaak Giscours

Albada Jelgersma veroordeeld in fraudezaak Giscours

30-06-2008

Eric Albada Jelgersma, eigenaar van Château Giscours in Margaux, is vandaag door de rechtbank in Bordeaux schuldig bevonden aan fraude en conform de eis van de openbare aanklager veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van 25.000 euro. Jelgersma zou kort na de overname van Giscours medio jaren negentig opdracht gegeven hebben tot het mengen van Haut-Médoc en Margaux voor de second vin.

Librije scoort bij GrootSpraak

Librije scoort bij GrootSpraak

24-06-2008

Librije’s Zusje scoort goed bij GrootSpraak. Ton Entius voorspelt een 7,5 en vier trosjes in de nieuwe gids van 2009. “Wat is de Librije een fantastisch leerbedrijf, zowel voor keuken als bediening!” Lees meer op de website van GrootSpraak

Australië trekt zich terug uit Europa

Australië trekt zich terug uit Europa

22-06-2008

Het Duitse vakblad Weinwirtschaft meldt dat het informatiebureau voor Australische wijnen in Den Haag op 31 juli zijn deuren sluit. Het land zou zich qua wijn meer op China, Japan en Noord-Amerika willen richten.

Hugel à la table des Indes

Hugel à la table des Indes

19-06-2008

Etienne Hugel moet een onvermoeibaar man zijn. Als verantwoordelijke voor de export van het bekende huis Hugel & Fils in Riquewihr is hij constant onderweg. Met om de andere dag wel ergens een lunch en/of diner waarbij hij met de nodige gedrevenheid de wijnen van zijn eigen huis en van de Alsace in het algemeen promoot. Hugel verkoopt de meerderheid van zijn wijnen immers niet in Frankrijk, maar in het buitenland. Niet voor niets is de website van het bedrijf in zeven talen, waaronder Nederlands, Japans en Chinees.

Bordeaux op z?n best 2008

Bordeaux op z?n best 2008

17-06-2008

De Bordelais hebben besloten dat het tijd werd om iets aan hun imago te gaan doen. Kort samengevat komt dat neer op ‘jeugdig maar stijlvol’. Geen plat puberaal gedoe dus zoals bij Rosé d’Anjou. Posters en covers van proefboekjes laten tegenwoordig goed uitziende tweeverdienende hetero dertigers zien, die dankzij het nuttigen van een fijne Bordeaux uit een passend model glas een zichtbare opstoot van amoureuze gevoelens krijgen. Emotie, zogezegd. In het puriteinse Frankrijk van tegenwoordig schijnt dat allemaal niet vertoond te mogen worden, maar in de rest van de wereld gelukkig wel.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Riedel - doorlopend
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend