NieuwsKlassiek Europa groot succes

Klassiek Europa groot succes

12-10-2008

Zondag 12 oktober was een stralende dag. Er zijn misschien betere dagen om wijn te proeven. Toch kozen ruim 450 gasten ervoor om wijn te proeven op Klassiek Europa. In het Palace Hotel in Noordwijk waren ruim twintig importeurs die de bezoekers konden verwennen met bijzondere wijnen, Viños de España reikte de prijzen uit die de verschillende wijnen hadden gewonnen, daarnaast was er ook nog een aantal bijzondere begeleide proeverijen. In restaurant Chatillon konden bezoekers een paar wijnen proeven uit 1988, het oprichtingsjaar van Perswijn.

Marché du Vin

Marché du Vin

12-10-2008

De blaadjes vallen weer. Fransen weten wat dat betekent: in het najaar rennen de wijnliefhebbers naar de grote supermarkten voor de bijzondere wijnen op de foire au vin. Daar worden vaak bijzondere Grands Crus verkocht voor zeer concurrerende prijzen. We wilden eerst schrijven dat de wijnen worden verkocht voor ‘sympathieke’ prijzen, maar daar is al lang geen sprake meer van met de huidige prijzen voor de Grands Crus. Toch is het voor de liefhebbers een goede mogelijkheid de kelder te vullen.

Erste Lage 2007 - Proefnotities beste Rieslings Grosses Gewächs (en Erstes Gewächs - Rhein

Erste Lage 2007 - Proefnotities beste Rieslings Grosses Gewächs (en Erstes Gewächs - Rhein

07-10-2008

René van Heusden en Lars Daniëls proefden voor het artikel 'Rieslingrevue', dat in Perswijn nummer 6 staat, een groot aantal wijnen uit de Erste Lagen, de Duitse 'grand crus'. Daarbij maakte Lars uitgebreide proefnotities.

Investeren in druivenstokken

Investeren in druivenstokken

03-10-2008

Michel en Erica van den Beld ruilden hun kaas- en wijnwinkel in Wageningen in voor een verwaarloosd wijndomein in de Dordogne. De afgelopen zes jaar waren ze keihard aan het werk om van La Rogère een bloeiend wijnbedrijf van te maken. Het valt niet mee, het echtpaar wordt nog steeds geconfronteerd met grote investeringen waar de middelen voor ontbreken. Hun oplossing: andere wijnliefhebbers kunnen tijdelijk eigenaar worden van hun eigen druiven op La Rogère.

Hubrecht Duijker krijgt oeuvre-award

Hubrecht Duijker krijgt oeuvre-award

01-10-2008

Het Productschap Wijn heeft Hubrecht Duijker een oeuvre-award toegekend. Het is een nieuwe prijs, waarmee het productschap het marketingdenken in de wijnbranche wil stimuleren. De wijnschrijver heeft de prijs gekregen omdat hij met zijn energie, passie en motivatie voor wijn, de wijnbranche een grote dienst heeft bewezen.

Nederland aan de wijn

Nederland aan de wijn

29-09-2008

Vandaag zijn tijdens het Symposium Wijn & Marketing in het World Forum Convention Center te Den Haag de resultaten bekend gemaakt van het marktonderzoek wijn dat Trendbox BV in 2008 heeft verricht. De marktgegevens werden in opdracht van het Productschap Wijn verzameld.

Genereuze Les Génereux: Domaine de l Arjolle

Genereuze Les Génereux: Domaine de l Arjolle

27-09-2008

Aan het begin van de Week van de Smaak proefde Ton Entius wijnen van Domaine L’Arjolle. Proeven? Genieten! Want het GrootSpraak-team schoof aan een gedekte tafel om de wijnen bij twaalf gerechten te proberen.

PLUS door Wijnalmanak bekroond als beste wijnsupermarkt

PLUS door Wijnalmanak bekroond als beste wijnsupermarkt

27-09-2008

PLUS is voor de vijfde keer in successie door de Wijnalmanak 2009 bekroond als ‘Beste Wijnsupermarkt van Nederland. Ook al geeft dit misschien te denken over het niveau van de collega's/concurrenten, het is een mooie prestatie.

Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008

Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008

27-09-2008

Donderdag 25 september is tijdens KunsthalKOOKT, het Festival voor de Echte Smaak in de Rotterdamse Kunsthal, de Wina Born Prijs 2008 uitgereikt aan Will Jansen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie.

Film Bottle Shock must voor wijnliefhebbers

Film Bottle Shock must voor wijnliefhebbers

27-09-2008

In 1976 ging er een schok door de wijnwereld. De crème de la crème van Franse proevers koos tijdens een prestigieuze blindproeverij in Parijs met wijnen uit Napa enerzijds en grands crus uit Bordeaux en Bourgogne anderzijds tweemaal een wijn uit Napa als nummer 1. Bij wit én rood. Deze proeverij met schokkende uitslag is het onderwerp van een nieuwe wijnfilm, Bottleshock.

Anthony Perrin (Carbonnieux) overleden

Anthony Perrin (Carbonnieux) overleden

24-09-2008

In Bordeaux is Anthony Perrin, eigenaar van o.a. Château Carbonnieux, op 68-jarige leeftijd aan longkanker overleden. Perrin was een geziene persoonlijkheid in wijnbouwkringen. Hij speelde een belangrijke rol bij de creatie van de zelfstandige appellation binnen de Graves. Ook was hij van 1992 tot 1994 voorzitter van de prestigieuze Union des Grands Crus de Bordeaux.

Nationale Wijnkeuring 2008

Nationale Wijnkeuring 2008

24-09-2008

Bijna tachtig Nederlandse wijnen kregen zondag 21 september een onderscheiding op de Nationale Wijnkeuring 2008. De grote winnaars zijn De Houterd in Schijndel, St. Martinus in Vijlen, Betuws Wijndomein in Erichem, de Achterhoekse Wijnbouwers in De Achterhoek en wijngaard De Linie in Made.

Finalisten Riesling Challenge bekend

Finalisten Riesling Challenge bekend

24-09-2008

Koks en sommeliers van De Karpendonkse Hoeve (Eindhoven), ‘t Nonnetje (Harderwijk), La Promenade (Zeist), De Wanne (Ootmarsum) en Wolfslaar (Breda) doen mee aan de finale van de Riesling Challenge. Zij hebben maandag 22 september de halve finale gewonnen. De Riesling Challenge is een wedstrijd waarin teams van kok en sommelier de allerbeste wijn-spijscombinatie met Duitse riesling bedenken.

Nieuwe Taste, the wine bar

Nieuwe Taste, the wine bar

20-09-2008

Taste, the wine bar in Den Haag heeft vanaf maandag 29 september een nieuw onderkomen. De nieuwe locatie van Bert de Boer’s trendy en stijlvolle etablissement is aan het Tournooiveld, tegenover de Hofvijver.

Didier Dagueneau overleden

Didier Dagueneau overleden

20-09-2008

Op woensdag 17 september is een van Frankrijks markantste wijnproducenten volkomen onverwacht om het leven gekomen. Het was Didier Dagueneau, de ‘wildeman’ van de Loire. Hij verongelukte in de Dordogne tijdens een vlucht met een zogeheten microlite. Het is onbedoeld symbolisch voor de persoon, die een sterke voorkeur voor extremen had. Zowel in sport als in wijn. En ook in zijn opinies en gedrag. Een dwarsligger van de geniale soort.

500% wijn 100% geslaagd

500% wijn 100% geslaagd

17-09-2008

Wat een paar jaar geleden begon als een toevallige gemeenschappelijke presentatie van Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn is sindsdien uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement waarin vijf kleinere, maar kwalitatief toonaangevende Nederlandse wijnimporteurs hun krachten bundelen. Dat evenement is 500%WIJN, met als deelnemers behalve de twee al genoemde ook De Vier Heemskinderen, New World Wineries en Anfors.

Château Margaux ontmoet Margo

Château Margaux ontmoet Margo

17-09-2008

Margo Reuten en Petro Kools openden vijftien jaar geleden hun restaurant Da Vinci in het Limburgse Maasbracht. Margo werd door Michelin onderscheiden met een ster en genomineerd als espoir voor een tweede. Petro op zijn beurt is verantwoordelijk voor een van de meest uitgebreide wijnkaarten van Nederland, goed voor de maximale waardering met vijf trosjes in GrootSpraak. Om hun jubileum luister bij te zetten, hielden Reuten en Kools in samenwerking met Heeren van Heusden (geen familie van!) Wijnkoopers een bijzondere lunch met als thema ‘Château Margaux ontmoet Margo’.

Località Zegla: onbekend topterroir in Friuli

Località Zegla: onbekend topterroir in Friuli

16-09-2008

Het oostelijke deel van de regio Friuli-Venezia-Giulia, en dan vooral de DOC Collio, is het beste gebied voor witte wijn van Italië, samen met Alto Adige en het Soave Classico-gebied. Men hoeft er de belangrijke Italiaanse wijngidsen maar op na te slaan om een idee te krijgen van hoe hoog de wijnen uit het gebied worden aangeslagen. Lars Daniëls MV ging op onderzoek.

GrootSpraak: goed eten in vakantiepark

GrootSpraak: goed eten in vakantiepark

16-09-2008

Hadden we ooit gedacht nog eens in een vakantiepark te eten? Nooit! Zelfs niet als dat park in eigentijds marketing-Engels 'resort' heet. Maar nu is dat toch gebeurd in Cour du Nord in De Hof van Saksen. Lees alvast een voorproefje uit de nieuwe GrootSpraak.

Josephine Helders Champagne Ambassadrice 2008

Josephine Helders Champagne Ambassadrice 2008

11-09-2008

Voor de derde keer heeft een vrouw de titel ‘Champagne Ambassadeur’ veroverd! Ditmaal is het Josephine Helders, vinologe in opleiding, verbonden aan Paul’s Vins in Wijk bij Duurstede en docente aan het Openbaar Zeister Lyceum. Ze won de vierde editie van dit Europese Concours.

Perrin koopt wijngoed in Gigondas

Perrin koopt wijngoed in Gigondas

10-09-2008

De familie Perrin, eigenaar van ondermeer het befaamde Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape, heeft haar bezit uitgebreid met een wijngoed in Gigondas. Het betreft het 9 hectare wijngaard tellende Domaine des Tourelles, dat zich aan de voet van de Dentelles de Montmirail bevindt.

Storing bij Perswijn

Storing bij Perswijn

09-09-2008

Volkomen onverwacht liet Perswijn.nl vanaf gistermiddag een oude homepage zien met nieuws uit 2001. Die sprong terug in de tijd was het gevolg van een storing bij onze hostingprovider. De storing heeft een dag geduurd. Onze excuses voor eventueel ongemak!

Château Quinault verkocht aan Frère en Arnault

Château Quinault verkocht aan Frère en Arnault

05-09-2008

Bordeaux blijft onverminderd aantrekkingskracht uitoefenen op het grote geld. Tegelijkertijd hebben eigenaars zonder substantieel vermogen het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Was Pascal Delbeck nog maar kort geleden gedwongen Château Belair verkopen, ditmaal was het de beurt aan Alayn Raynaud om zijn eveneens onder de appellation Saint-Emilion vallende Château Quinault van de hand te doen.

Flying winewriter reikt naar de sterren

Flying winewriter reikt naar de sterren

04-09-2008

Naar het zich laat aanzien, is de internationaal bekende Flying Winewriter aan een nieuwe fase in zijn carrière begonnen. Of liever: heeft hij zijn oude horecastiel weer opgepakt met het ontwikkelen van een restaurantconcept.

Lekkerste mousserende wijn komt uit Frankrijk

Lekkerste mousserende wijn komt uit Frankrijk

31-08-2008

Brut de Bournet Mélodie uit de Ardeche is de lekkerste mousserende wijn. De wijn, gemaakt van honderd procent viognier, won zaterdag 30 augustus de verkiezing op het evenement Bubbles on the Beach. Driehonderd bezoekers proefden mousserende wijnen uit Frankrijk, Australië, Duitsland, Zuid-Afrika, Spanje en Italië. Het Perswijn proefpanel koos de beste cava, zij vielen voor de Reina María Cristina Brut van Codorníu.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Riedel - doorlopend
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september