NieuwsRioja en Porsche 911

Rioja en Porsche 911

14-11-2008

Bij Bodega Lopez de Heredia in Haro Rioja staat de maand november in het teken van de Porsche 911. Vorige week werd het openingsfeest gehouden, waarbij de Porsches links en rechts tussen de oude wijnvaten geparkeerd stonden. Eddy Gravenmaker, fan van zowel de wijn als de auto, nam polshoogte.

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

03-11-2008

Volgens de derde editie van GrootSpraak zijn de restaurants Boreas, Valuas en Oud Sluis de beste wijnrestaurants van 2009. Bij Oud Sluis wint de champagnekaart, bij Valuas is de wijnkaart onovertroffen en restaurant Boreas is op dit moment het beste wijnrestaurant van Nederland. Het eerste exemplaar van GrootSpraak werd maandag 3 november door auteur Ronald de Groot overhandigd aan Peter Klosse, de oprichter van de Academie voor Gastronomie.

De Tre Bicchieri 2009 van Gambero Rosso: Alto Adige

De Tre Bicchieri 2009 van Gambero Rosso: Alto Adige

01-11-2008

In een paar hectische en voor sommigen spannende weken in oktober werden dit jaar de hoogst gewaardeerde wijnen van ItaliŽ bekend gemaakt. Althans, de hoogst gewaardeerde wijnen volgens Gambero Rosso en Slow Food, uitgevers van de bekendste Italiaanse wijngids “La Guida dei Vini d'Italia”; deze wijnen krijgen de felbegeerde Tre Bicchieri, oftewel drie bekertjes achter hun naam. Lars DaniŽls MV zet de winnaars uit Alto Adige op een rijtje.

Rijpe Rieslings

Rijpe Rieslings

01-11-2008

In Perswijn nummer 7 staat een artikel over de mooie en minder mooie kanten van gerijpte Duitse Rieslings. Lars DaniŽls MV maakte notities van de wijnen die op 17 augustus blind geproefd werden in Restaurant De Gouden Leeuw in Scherpenisse.

Riesling Challenge - recepten

Riesling Challenge - recepten

30-10-2008

Teams van chefkok en sommelier wagen zich aan de Riesling Challenge, de wedstrijd op zoek naar de ultieme combinatie tussen wijn en spijs. De voorwaarden: het gerecht moet van kalfsvlees worden gemaakt en de wijn moet riesling zijn. De teams stellen zich voor en delen hun recepten, 26 januari zullen ze tegen elkaar strijden op de BBB 2009 in Maastricht.

AH Wijndomein

AH Wijndomein

28-10-2008

Een dezer dagen hoopt Albert Heijn na maanden van intensieve voorbereiding online te gaan met zijn nieuwe website Wijndomein. Het bedrijf wil hiermee inspelen op de trend van stijgende wijnaankoop via Internet. Tegelijkertijd wordt na 50 jaar de wijnclub Vrienden van de Goede Wijn opgeheven. Bij Albert Heijn hoopt men dat de circa 15.000 leden zonder al te grote problemen de overstap naar Wijndomein zullen maken. Tijdens de ‘site demo’ in Zaandam zag het er al vast veelbelovend uit.

Nieuwe DO Pago in Navarra

Nieuwe DO Pago in Navarra

23-10-2008

In Navarra heeft Prado de Irache, de vlaggenschipwijn van Bodegas Irache, de status van DO Pago verworven. Het is daarmee de tweede wijn in Navarra die onder deze individuele herkomstbenaming op de markt mag komen, met als eerste jaargang 2006.

Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit

Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit

21-10-2008

Lars DaniŽls MV was afgelopen weekend in Duitsland om te zien hoe de huidige oogst er voor staat. Zijn indruk van de Mittelmosel: het wordt een matig oogstjaar, tenzij er een wonder gebeurt.

Duet der Lage Landen

Duet der Lage Landen

21-10-2008

Gezamenlijke presentaties van wijnimporteurs die elkaar niet als concurrenten maar als collega’s zien, lijken de toekomst te hebben. Na het zeer geslaagde 500%WIJN in september was het op 20 oktober de beurt aan het Nederlands-Belgische duo Okuysen en ad Bibendum. Ze lieten een deel van hun assortiment proeven onder de ludieke noemer Duet der Lage Landen in het Haagse Hotel des Indes. Met zulke namen was een vol huis al bij voorbaat een zekerheid, want deze importeurs zijn allebei onbetwiste toppers.

Klassiek Europa groot succes

Klassiek Europa groot succes

12-10-2008

Zondag 12 oktober was een stralende dag. Er zijn misschien betere dagen om wijn te proeven. Toch kozen ruim 450 gasten ervoor om wijn te proeven op Klassiek Europa. In het Palace Hotel in Noordwijk waren ruim twintig importeurs die de bezoekers konden verwennen met bijzondere wijnen, ViŮos de EspaŮa reikte de prijzen uit die de verschillende wijnen hadden gewonnen, daarnaast was er ook nog een aantal bijzondere begeleide proeverijen. In restaurant Chatillon konden bezoekers een paar wijnen proeven uit 1988, het oprichtingsjaar van Perswijn.

Marché du Vin

Marché du Vin

12-10-2008

De blaadjes vallen weer. Fransen weten wat dat betekent: in het najaar rennen de wijnliefhebbers naar de grote supermarkten voor de bijzondere wijnen op de foire au vin. Daar worden vaak bijzondere Grands Crus verkocht voor zeer concurrerende prijzen. We wilden eerst schrijven dat de wijnen worden verkocht voor ‘sympathieke’ prijzen, maar daar is al lang geen sprake meer van met de huidige prijzen voor de Grands Crus. Toch is het voor de liefhebbers een goede mogelijkheid de kelder te vullen.

Erste Lage 2007 - Proefnotities beste Rieslings Grosses Gewächs (en Erstes Gewächs - Rhein

Erste Lage 2007 - Proefnotities beste Rieslings Grosses Gewächs (en Erstes Gewächs - Rhein

07-10-2008

Renť van Heusden en Lars DaniŽls proefden voor het artikel 'Rieslingrevue', dat in Perswijn nummer 6 staat, een groot aantal wijnen uit de Erste Lagen, de Duitse 'grand crus'. Daarbij maakte Lars uitgebreide proefnotities.

Investeren in druivenstokken

Investeren in druivenstokken

03-10-2008

Michel en Erica van den Beld ruilden hun kaas- en wijnwinkel in Wageningen in voor een verwaarloosd wijndomein in de Dordogne. De afgelopen zes jaar waren ze keihard aan het werk om van La RogŤre een bloeiend wijnbedrijf van te maken. Het valt niet mee, het echtpaar wordt nog steeds geconfronteerd met grote investeringen waar de middelen voor ontbreken. Hun oplossing: andere wijnliefhebbers kunnen tijdelijk eigenaar worden van hun eigen druiven op La RogŤre.

Hubrecht Duijker krijgt oeuvre-award

Hubrecht Duijker krijgt oeuvre-award

01-10-2008

Het Productschap Wijn heeft Hubrecht Duijker een oeuvre-award toegekend. Het is een nieuwe prijs, waarmee het productschap het marketingdenken in de wijnbranche wil stimuleren. De wijnschrijver heeft de prijs gekregen omdat hij met zijn energie, passie en motivatie voor wijn, de wijnbranche een grote dienst heeft bewezen.

Nederland aan de wijn

Nederland aan de wijn

29-09-2008

Vandaag zijn tijdens het Symposium Wijn & Marketing in het World Forum Convention Center te Den Haag de resultaten bekend gemaakt van het marktonderzoek wijn dat Trendbox BV in 2008 heeft verricht. De marktgegevens werden in opdracht van het Productschap Wijn verzameld.

Genereuze Les Génereux: Domaine de l Arjolle

Genereuze Les Génereux: Domaine de l Arjolle

27-09-2008

Aan het begin van de Week van de Smaak proefde Ton Entius wijnen van Domaine L’Arjolle. Proeven? Genieten! Want het GrootSpraak-team schoof aan een gedekte tafel om de wijnen bij twaalf gerechten te proberen.

PLUS door Wijnalmanak bekroond als beste wijnsupermarkt

PLUS door Wijnalmanak bekroond als beste wijnsupermarkt

27-09-2008

PLUS is voor de vijfde keer in successie door de Wijnalmanak 2009 bekroond als ‘Beste Wijnsupermarkt van Nederland. Ook al geeft dit misschien te denken over het niveau van de collega's/concurrenten, het is een mooie prestatie.

Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008

Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008

27-09-2008

Donderdag 25 september is tijdens KunsthalKOOKT, het Festival voor de Echte Smaak†in de Rotterdamse Kunsthal, de Wina Born Prijs 2008 uitgereikt aan Will Jansen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie.

Film Bottle Shock must voor wijnliefhebbers

Film Bottle Shock must voor wijnliefhebbers

27-09-2008

In 1976 ging er een schok door de wijnwereld. De crŤme de la crŤme van Franse proevers koos tijdens een prestigieuze blindproeverij in Parijs met wijnen uit Napa enerzijds en grands crus uit Bordeaux en Bourgogne anderzijds tweemaal een wijn uit Napa als nummer 1. Bij wit ťn rood. Deze†proeverij met schokkende uitslag†is het onderwerp van een nieuwe wijnfilm, Bottleshock.

Anthony Perrin (Carbonnieux) overleden

Anthony Perrin (Carbonnieux) overleden

24-09-2008

In Bordeaux is Anthony Perrin, eigenaar van o.a. Ch‚teau Carbonnieux, op 68-jarige leeftijd aan longkanker overleden. Perrin was een geziene persoonlijkheid in wijnbouwkringen. Hij speelde een belangrijke rol bij de creatie van de zelfstandige appellation binnen de Graves. Ook was hij van 1992 tot 1994 voorzitter van de prestigieuze Union des Grands Crus de Bordeaux.

Nationale Wijnkeuring 2008

Nationale Wijnkeuring 2008

24-09-2008

Bijna tachtig Nederlandse wijnen kregen zondag 21 september een onderscheiding op de Nationale†Wijnkeuring 2008. De grote winnaars zijn De Houterd in Schijndel, St. Martinus in Vijlen, Betuws Wijndomein in Erichem, de Achterhoekse Wijnbouwers in De Achterhoek en wijngaard De Linie in Made.

Finalisten Riesling Challenge bekend

Finalisten Riesling Challenge bekend

24-09-2008

Koks en sommeliers van De Karpendonkse Hoeve (Eindhoven), ‘t Nonnetje (Harderwijk), La Promenade (Zeist), De Wanne (Ootmarsum) en Wolfslaar (Breda) doen mee aan de finale van de Riesling Challenge. Zij hebben maandag 22 september de halve finale gewonnen. De Riesling Challenge is een wedstrijd waarin teams van kok en sommelier de allerbeste wijn-spijscombinatie met Duitse riesling bedenken.

Nieuwe Taste, the wine bar

Nieuwe Taste, the wine bar

20-09-2008

Taste, the wine bar in Den Haag heeft vanaf maandag 29 september een nieuw onderkomen. De nieuwe locatie van Bert de Boer’s trendy en stijlvolle etablissement is aan het Tournooiveld, tegenover de Hofvijver.

Didier Dagueneau overleden

Didier Dagueneau overleden

20-09-2008

Op woensdag 17 september is een van Frankrijks markantste wijnproducenten volkomen onverwacht om het leven gekomen. Het was Didier Dagueneau, de ‘wildeman’ van de Loire. Hij verongelukte in de Dordogne tijdens een vlucht met een zogeheten microlite. Het is onbedoeld symbolisch voor de persoon, die een sterke voorkeur voor extremen had. Zowel in sport als in wijn. En ook in zijn opinies en gedrag. Een dwarsligger van de geniale soort.

500% wijn 100% geslaagd

500% wijn 100% geslaagd

17-09-2008

Wat een paar jaar geleden begon als een toevallige gemeenschappelijke presentatie van Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn is sindsdien uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement waarin vijf kleinere, maar kwalitatief toonaangevende Nederlandse wijnimporteurs hun krachten bundelen. Dat evenement is 500%WIJN, met als deelnemers behalve de twee al genoemde ook De Vier Heemskinderen, New World Wineries en Anfors.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Winterhalter - t/m?
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Riedel - doorlopend
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?