NieuwsBandol, topper van het zuiden

Bandol, topper van het zuiden

25-01-2009

De mooiste rode wijnen van het zuiden van Frankrijk komen uit Bandol. Dat kun je in diverse wijnboeken lezen. “Bandol, dat is de Pauillac van de Provence”, aldus Hugh Johnson. Jean-Marc Bara, een van Frankrijks betere wijnjournalisten, is een fan van Bandol: “Bandol met zijn aroma en smaak van rode vruchten, truffels en specerijen geeft mij, meer dan welke andere rode wijn uit het Franse Zuiden, een gelukzalig gevoel”.

De prima donna van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs

De prima donna van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs

18-01-2009

Lars Daniëls is verliefd op de wijnen uit Nieuw-Zeeland. Op Wine Professional proefde hij topcuvées van Pegasus Bay uit Waipara.

Havelaar en Pallas werken samen

Havelaar en Pallas werken samen

17-01-2009

Havelaar Wijnimport uit Den Haag en Pallas Wines uit Waddinxveen werken vanaf 1 januari samen. Dat betekent een bredere portefeuille voor Pallas en meer tijd voor verkoop voor Havelaar.

Derde Copa Jerez voor Nederland

Derde Copa Jerez voor Nederland

17-01-2009

Het Nederlandse duo Jarno Eggen en Cindy Borger, respectievelijk werkzaam als chef en sommelier bij restaurant De Lindenhof in Giethoorn, heeft op 15 januari in Jerez de derde Copa Jerez gewonnen.

Kamptal vijfde DAC in Oostenrijk

Kamptal vijfde DAC in Oostenrijk

08-01-2009

Kamptal in Niederösterreich gaat als vijfde Oostenrijkse gebied wijnen uitbrengen onder het kwaliteitslabel Districtus Austriae Controllatus, kortweg DAC. Een DAC staat voor wijnen die typisch zijn voor een bepaald gebied en die in een duidelijk omschreven stijl gemaakt worden. De primeur hiervoor in het Kamptal is weggelegd voor wijnen van het oogstjaar 2008.

Saint-Emilion (nog maar eens een keer?)

Saint-Emilion (nog maar eens een keer?)

07-01-2009

Wat, al weer Saint-Emilion? Ja, helaas, al weer. Sorry, het valt écht niet meer uit te leggen waarom de slapstick rond het klassement van Saint-Emilion zich ontwikkelt zoals die zich ontwikkelt.

In memoriam Jaap Klosse

In memoriam Jaap Klosse

29-12-2008

Maandag 22 december is oud-restaurateur Jaap Klosse overleden. Met zijn overlijden heeft de Nederlandse horeca een van zijn meest markante vertegenwoordigers verloren. Zonder overdrijven kan immers gesteld worden dat Klosse een beslissende invloed heeft gehad op de ontwikkeling en appreciatie van de haute cuisine in Nederland.

Gerechtigheid in Saint-Emilion

Gerechtigheid in Saint-Emilion

23-12-2008

Zoals verwacht (zie het artikel van 20 december), hebben de Franse Senaat en Assemblée aan acht châteaux in Saint-Emilion alsnog de status van Grand Cru Classé of Premier Grand Cru Classé toegekend. Het betreft de gepromoveerde bedrijven in het door de rechtbank afgewezen klassement van 2006. Dit besluit betekent dat Pavie-Macquin en Troplong-Mondot zich weer Premier Grand Cru Classé mogen noemen en dat Bellefond-Belcier, Destieux, Fleur-Cardinale, Grand Corbin, Grand Corbin-Despagne en Monbousquet toch Grand Cru Classé worden.

Hoop voor promovendi Saint-Emilion

Hoop voor promovendi Saint-Emilion

20-12-2008

De tragikomedie rond het klassement van Saint-Emilion heeft een zoveelste verrassende wending genomen. Twee leden van de Franse Senaat hebben met succes een amendement ingediend bij de begrotingsbehandeling 2008 waarin wordt voorgesteld om aan acht bedrijven alsnog toe te staan hun wijn als Grand Cru Classé of als Premier Cru Classé op de markt te brengen. Hiermee zou een bijzonder scheve situatie rechtgezet worden. Gedeeltelijk althans.

Bordeaux was, Bordeaux is, Bordeaux blijft!

Bordeaux was, Bordeaux is, Bordeaux blijft!

19-12-2008

Wat maakt Kerstmis nu echt leuk? Niet het overspannen lifestyle- & orgiegedoe op dag 1. Ook niet het deprimerende bezoek aan de meubelboulevard op dag 2. Nee, voor de ware geest van Kerstmis moet je naar de Bordeauxproeverij van Wijnhandel De Gouden Leeuw in Voorschoten. Het is misschien wel dé proeverij van het jaar. Want zeg nu zelf, wat kan er op tegen de vrijwel complete fine fleur van Bordeaux? Inderdaad, helemaal niets. Afgelopen zondag 14 december was het weer zo ver.

Kredietcrisis en recessie treffen Hospices de Beaune

Kredietcrisis en recessie treffen Hospices de Beaune

13-12-2008

Kredietcrisis of niet: natuurlijk gaat de wijnveiling van Hospices de Beaune door. Vooraf werd gespeculeerd of de economische omstandigheden invloed zouden hebben op het resultaat. Laten de Amerikanen het afweten? Of zou er door schaars aanbod juist een prijsstijging optreden? Karel de Graaf merkte dat de professionele proeverij minder druk werd bezocht dan andere jaren.

Errata in GrootSpraak

Errata in GrootSpraak

11-12-2008

Computers maken geen fouten -hoewel? gebruikt u ook Vista? - maar het zijn de mensen die het doen. Toch gooien we het over deze boeg. Want zonder computers zou er geen knippen-plakken zijn. En zou je dus geen oude stukjes tekst hebben die abusievelijk worden overgenomen of anderszins verdwaald terecht komen.

Riesling in De Leest

Riesling in De Leest

06-12-2008

In Perswijn nummer 8 staat een verslag van een fascinerende Rieslinglunch in Restaurant De Leest. Voorafgaand aan deze sessie zijn ongeveer veertig wijnen geproefd om tot een selectie te komen. Het betrof Rieslings uit diverse landen en gebieden, met de nadruk op Duitsland, hét Rieslingland bij uitstek.

De Duitse wijngidsen

De Duitse wijngidsen

29-11-2008

November is de maand van de gidsen. Niet alleen de gidsen waarin restaurants worden gewaardeerd, maar ook die waarin wijnen worden beoordeeld. Er wordt vaak met gemengde gevoelens, maar hooggespannen door producenten en consumenten naar uit gekeken. In Duitsland hangt de hoop van de wijnmakers af van het oordeel van twee wijngidsen, de Eichelmann Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann en Weinguide Deutschland van Gault Millau.

Beaujolais Nouveau lekkerder dan huiswijn

Beaujolais Nouveau lekkerder dan huiswijn

20-11-2008

Beaujolais Nouveau doet het niet goed in Nederland. Sommige supermarkten nemen al niet meer de moeite om de wijn in de schappen te zetten. Terecht? Het proefpanel van de website Wijn Top-5 vergeleek Beaujolais Nouveau 2008 met de huiswijnen van de supermarkt en concludeerde: Beaujolais is beter en maar een tikje duurder.

En de winnaar is...

En de winnaar is...

17-11-2008

De winnende wijnen van het evenement Proef Champagne zijn bekend: Bollinger Special Cuvée Brut is de winnende champagne, Ferrari Perlé 2002 is de winnende mousserende wijn.

Rioja en Porsche 911

Rioja en Porsche 911

14-11-2008

Bij Bodega Lopez de Heredia in Haro Rioja staat de maand november in het teken van de Porsche 911. Vorige week werd het openingsfeest gehouden, waarbij de Porsches links en rechts tussen de oude wijnvaten geparkeerd stonden. Eddy Gravenmaker, fan van zowel de wijn als de auto, nam polshoogte.

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

03-11-2008

Volgens de derde editie van GrootSpraak zijn de restaurants Boreas, Valuas en Oud Sluis de beste wijnrestaurants van 2009. Bij Oud Sluis wint de champagnekaart, bij Valuas is de wijnkaart onovertroffen en restaurant Boreas is op dit moment het beste wijnrestaurant van Nederland. Het eerste exemplaar van GrootSpraak werd maandag 3 november door auteur Ronald de Groot overhandigd aan Peter Klosse, de oprichter van de Academie voor Gastronomie.

De Tre Bicchieri 2009 van Gambero Rosso: Alto Adige

De Tre Bicchieri 2009 van Gambero Rosso: Alto Adige

01-11-2008

In een paar hectische en voor sommigen spannende weken in oktober werden dit jaar de hoogst gewaardeerde wijnen van Italië bekend gemaakt. Althans, de hoogst gewaardeerde wijnen volgens Gambero Rosso en Slow Food, uitgevers van de bekendste Italiaanse wijngids “La Guida dei Vini d'Italia”; deze wijnen krijgen de felbegeerde Tre Bicchieri, oftewel drie bekertjes achter hun naam. Lars Daniëls MV zet de winnaars uit Alto Adige op een rijtje.

Rijpe Rieslings

Rijpe Rieslings

01-11-2008

In Perswijn nummer 7 staat een artikel over de mooie en minder mooie kanten van gerijpte Duitse Rieslings. Lars Daniëls MV maakte notities van de wijnen die op 17 augustus blind geproefd werden in Restaurant De Gouden Leeuw in Scherpenisse.

Riesling Challenge - recepten

Riesling Challenge - recepten

30-10-2008

Teams van chefkok en sommelier wagen zich aan de Riesling Challenge, de wedstrijd op zoek naar de ultieme combinatie tussen wijn en spijs. De voorwaarden: het gerecht moet van kalfsvlees worden gemaakt en de wijn moet riesling zijn. De teams stellen zich voor en delen hun recepten, 26 januari zullen ze tegen elkaar strijden op de BBB 2009 in Maastricht.

AH Wijndomein

AH Wijndomein

28-10-2008

Een dezer dagen hoopt Albert Heijn na maanden van intensieve voorbereiding online te gaan met zijn nieuwe website Wijndomein. Het bedrijf wil hiermee inspelen op de trend van stijgende wijnaankoop via Internet. Tegelijkertijd wordt na 50 jaar de wijnclub Vrienden van de Goede Wijn opgeheven. Bij Albert Heijn hoopt men dat de circa 15.000 leden zonder al te grote problemen de overstap naar Wijndomein zullen maken. Tijdens de ‘site demo’ in Zaandam zag het er al vast veelbelovend uit.

Nieuwe DO Pago in Navarra

Nieuwe DO Pago in Navarra

23-10-2008

In Navarra heeft Prado de Irache, de vlaggenschipwijn van Bodegas Irache, de status van DO Pago verworven. Het is daarmee de tweede wijn in Navarra die onder deze individuele herkomstbenaming op de markt mag komen, met als eerste jaargang 2006.

Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit

Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit

21-10-2008

Lars Daniëls MV was afgelopen weekend in Duitsland om te zien hoe de huidige oogst er voor staat. Zijn indruk van de Mittelmosel: het wordt een matig oogstjaar, tenzij er een wonder gebeurt.

Duet der Lage Landen

Duet der Lage Landen

21-10-2008

Gezamenlijke presentaties van wijnimporteurs die elkaar niet als concurrenten maar als collega’s zien, lijken de toekomst te hebben. Na het zeer geslaagde 500%WIJN in september was het op 20 oktober de beurt aan het Nederlands-Belgische duo Okuysen en ad Bibendum. Ze lieten een deel van hun assortiment proeven onder de ludieke noemer Duet der Lage Landen in het Haagse Hotel des Indes. Met zulke namen was een vol huis al bij voorbaat een zekerheid, want deze importeurs zijn allebei onbetwiste toppers.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Riedel - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner