NieuwsBordeaux was, Bordeaux is, Bordeaux blijft!

Bordeaux was, Bordeaux is, Bordeaux blijft!

19-12-2008

Wat maakt Kerstmis nu echt leuk? Niet het overspannen lifestyle- & orgiegedoe op dag 1. Ook niet het deprimerende bezoek aan de meubelboulevard op dag 2. Nee, voor de ware geest van Kerstmis moet je naar de Bordeauxproeverij van Wijnhandel De Gouden Leeuw in Voorschoten. Het is misschien wel dé proeverij van het jaar. Want zeg nu zelf, wat kan er op tegen de vrijwel complete fine fleur van Bordeaux? Inderdaad, helemaal niets. Afgelopen zondag 14 december was het weer zo ver.

Kredietcrisis en recessie treffen Hospices de Beaune

Kredietcrisis en recessie treffen Hospices de Beaune

13-12-2008

Kredietcrisis of niet: natuurlijk gaat de wijnveiling van Hospices de Beaune door. Vooraf werd gespeculeerd of de economische omstandigheden invloed zouden hebben op het resultaat. Laten de Amerikanen het afweten? Of zou er door schaars aanbod juist een prijsstijging optreden? Karel de Graaf merkte dat de professionele proeverij minder druk werd bezocht dan andere jaren.

Errata in GrootSpraak

Errata in GrootSpraak

11-12-2008

Computers maken geen fouten -hoewel? gebruikt u ook Vista? - maar het zijn de mensen die het doen. Toch gooien we het over deze boeg. Want zonder computers zou er geen knippen-plakken zijn. En zou je dus geen oude stukjes tekst hebben die abusievelijk worden overgenomen of anderszins verdwaald terecht komen.

Riesling in De Leest

Riesling in De Leest

06-12-2008

In Perswijn nummer 8 staat een verslag van een fascinerende Rieslinglunch in Restaurant De Leest. Voorafgaand aan deze sessie zijn ongeveer veertig wijnen geproefd om tot een selectie te komen. Het betrof Rieslings uit diverse landen en gebieden, met de nadruk op Duitsland, hét Rieslingland bij uitstek.

De Duitse wijngidsen

De Duitse wijngidsen

29-11-2008

November is de maand van de gidsen. Niet alleen de gidsen waarin restaurants worden gewaardeerd, maar ook die waarin wijnen worden beoordeeld. Er wordt vaak met gemengde gevoelens, maar hooggespannen door producenten en consumenten naar uit gekeken. In Duitsland hangt de hoop van de wijnmakers af van het oordeel van twee wijngidsen, de Eichelmann Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann en Weinguide Deutschland van Gault Millau.

Beaujolais Nouveau lekkerder dan huiswijn

Beaujolais Nouveau lekkerder dan huiswijn

20-11-2008

Beaujolais Nouveau doet het niet goed in Nederland. Sommige supermarkten nemen al niet meer de moeite om de wijn in de schappen te zetten. Terecht? Het proefpanel van de website Wijn Top-5 vergeleek Beaujolais Nouveau 2008 met de huiswijnen van de supermarkt en concludeerde: Beaujolais is beter en maar een tikje duurder.

En de winnaar is...

En de winnaar is...

17-11-2008

De winnende wijnen van het evenement Proef Champagne zijn bekend: Bollinger Special Cuvée Brut is de winnende champagne, Ferrari Perlé 2002 is de winnende mousserende wijn.

Rioja en Porsche 911

Rioja en Porsche 911

14-11-2008

Bij Bodega Lopez de Heredia in Haro Rioja staat de maand november in het teken van de Porsche 911. Vorige week werd het openingsfeest gehouden, waarbij de Porsches links en rechts tussen de oude wijnvaten geparkeerd stonden. Eddy Gravenmaker, fan van zowel de wijn als de auto, nam polshoogte.

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

03-11-2008

Volgens de derde editie van GrootSpraak zijn de restaurants Boreas, Valuas en Oud Sluis de beste wijnrestaurants van 2009. Bij Oud Sluis wint de champagnekaart, bij Valuas is de wijnkaart onovertroffen en restaurant Boreas is op dit moment het beste wijnrestaurant van Nederland. Het eerste exemplaar van GrootSpraak werd maandag 3 november door auteur Ronald de Groot overhandigd aan Peter Klosse, de oprichter van de Academie voor Gastronomie.

De Tre Bicchieri 2009 van Gambero Rosso: Alto Adige

De Tre Bicchieri 2009 van Gambero Rosso: Alto Adige

01-11-2008

In een paar hectische en voor sommigen spannende weken in oktober werden dit jaar de hoogst gewaardeerde wijnen van Italië bekend gemaakt. Althans, de hoogst gewaardeerde wijnen volgens Gambero Rosso en Slow Food, uitgevers van de bekendste Italiaanse wijngids “La Guida dei Vini d'Italia”; deze wijnen krijgen de felbegeerde Tre Bicchieri, oftewel drie bekertjes achter hun naam. Lars Daniëls MV zet de winnaars uit Alto Adige op een rijtje.

Rijpe Rieslings

Rijpe Rieslings

01-11-2008

In Perswijn nummer 7 staat een artikel over de mooie en minder mooie kanten van gerijpte Duitse Rieslings. Lars Daniëls MV maakte notities van de wijnen die op 17 augustus blind geproefd werden in Restaurant De Gouden Leeuw in Scherpenisse.

Riesling Challenge - recepten

Riesling Challenge - recepten

30-10-2008

Teams van chefkok en sommelier wagen zich aan de Riesling Challenge, de wedstrijd op zoek naar de ultieme combinatie tussen wijn en spijs. De voorwaarden: het gerecht moet van kalfsvlees worden gemaakt en de wijn moet riesling zijn. De teams stellen zich voor en delen hun recepten, 26 januari zullen ze tegen elkaar strijden op de BBB 2009 in Maastricht.

AH Wijndomein

AH Wijndomein

28-10-2008

Een dezer dagen hoopt Albert Heijn na maanden van intensieve voorbereiding online te gaan met zijn nieuwe website Wijndomein. Het bedrijf wil hiermee inspelen op de trend van stijgende wijnaankoop via Internet. Tegelijkertijd wordt na 50 jaar de wijnclub Vrienden van de Goede Wijn opgeheven. Bij Albert Heijn hoopt men dat de circa 15.000 leden zonder al te grote problemen de overstap naar Wijndomein zullen maken. Tijdens de ‘site demo’ in Zaandam zag het er al vast veelbelovend uit.

Nieuwe DO Pago in Navarra

Nieuwe DO Pago in Navarra

23-10-2008

In Navarra heeft Prado de Irache, de vlaggenschipwijn van Bodegas Irache, de status van DO Pago verworven. Het is daarmee de tweede wijn in Navarra die onder deze individuele herkomstbenaming op de markt mag komen, met als eerste jaargang 2006.

Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit

Oogstbericht van de Moezel; het ziet er slecht uit

21-10-2008

Lars Daniëls MV was afgelopen weekend in Duitsland om te zien hoe de huidige oogst er voor staat. Zijn indruk van de Mittelmosel: het wordt een matig oogstjaar, tenzij er een wonder gebeurt.

Duet der Lage Landen

Duet der Lage Landen

21-10-2008

Gezamenlijke presentaties van wijnimporteurs die elkaar niet als concurrenten maar als collega’s zien, lijken de toekomst te hebben. Na het zeer geslaagde 500%WIJN in september was het op 20 oktober de beurt aan het Nederlands-Belgische duo Okuysen en ad Bibendum. Ze lieten een deel van hun assortiment proeven onder de ludieke noemer Duet der Lage Landen in het Haagse Hotel des Indes. Met zulke namen was een vol huis al bij voorbaat een zekerheid, want deze importeurs zijn allebei onbetwiste toppers.

Klassiek Europa groot succes

Klassiek Europa groot succes

12-10-2008

Zondag 12 oktober was een stralende dag. Er zijn misschien betere dagen om wijn te proeven. Toch kozen ruim 450 gasten ervoor om wijn te proeven op Klassiek Europa. In het Palace Hotel in Noordwijk waren ruim twintig importeurs die de bezoekers konden verwennen met bijzondere wijnen, Viños de España reikte de prijzen uit die de verschillende wijnen hadden gewonnen, daarnaast was er ook nog een aantal bijzondere begeleide proeverijen. In restaurant Chatillon konden bezoekers een paar wijnen proeven uit 1988, het oprichtingsjaar van Perswijn.

Marché du Vin

Marché du Vin

12-10-2008

De blaadjes vallen weer. Fransen weten wat dat betekent: in het najaar rennen de wijnliefhebbers naar de grote supermarkten voor de bijzondere wijnen op de foire au vin. Daar worden vaak bijzondere Grands Crus verkocht voor zeer concurrerende prijzen. We wilden eerst schrijven dat de wijnen worden verkocht voor ‘sympathieke’ prijzen, maar daar is al lang geen sprake meer van met de huidige prijzen voor de Grands Crus. Toch is het voor de liefhebbers een goede mogelijkheid de kelder te vullen.

Erste Lage 2007 - Proefnotities beste Rieslings Grosses Gewächs (en Erstes Gewächs - Rhein

Erste Lage 2007 - Proefnotities beste Rieslings Grosses Gewächs (en Erstes Gewächs - Rhein

07-10-2008

René van Heusden en Lars Daniëls proefden voor het artikel 'Rieslingrevue', dat in Perswijn nummer 6 staat, een groot aantal wijnen uit de Erste Lagen, de Duitse 'grand crus'. Daarbij maakte Lars uitgebreide proefnotities.

Investeren in druivenstokken

Investeren in druivenstokken

03-10-2008

Michel en Erica van den Beld ruilden hun kaas- en wijnwinkel in Wageningen in voor een verwaarloosd wijndomein in de Dordogne. De afgelopen zes jaar waren ze keihard aan het werk om van La Rogère een bloeiend wijnbedrijf van te maken. Het valt niet mee, het echtpaar wordt nog steeds geconfronteerd met grote investeringen waar de middelen voor ontbreken. Hun oplossing: andere wijnliefhebbers kunnen tijdelijk eigenaar worden van hun eigen druiven op La Rogère.

Hubrecht Duijker krijgt oeuvre-award

Hubrecht Duijker krijgt oeuvre-award

01-10-2008

Het Productschap Wijn heeft Hubrecht Duijker een oeuvre-award toegekend. Het is een nieuwe prijs, waarmee het productschap het marketingdenken in de wijnbranche wil stimuleren. De wijnschrijver heeft de prijs gekregen omdat hij met zijn energie, passie en motivatie voor wijn, de wijnbranche een grote dienst heeft bewezen.

Nederland aan de wijn

Nederland aan de wijn

29-09-2008

Vandaag zijn tijdens het Symposium Wijn & Marketing in het World Forum Convention Center te Den Haag de resultaten bekend gemaakt van het marktonderzoek wijn dat Trendbox BV in 2008 heeft verricht. De marktgegevens werden in opdracht van het Productschap Wijn verzameld.

Genereuze Les Génereux: Domaine de l Arjolle

Genereuze Les Génereux: Domaine de l Arjolle

27-09-2008

Aan het begin van de Week van de Smaak proefde Ton Entius wijnen van Domaine L’Arjolle. Proeven? Genieten! Want het GrootSpraak-team schoof aan een gedekte tafel om de wijnen bij twaalf gerechten te proberen.

PLUS door Wijnalmanak bekroond als beste wijnsupermarkt

PLUS door Wijnalmanak bekroond als beste wijnsupermarkt

27-09-2008

PLUS is voor de vijfde keer in successie door de Wijnalmanak 2009 bekroond als ‘Beste Wijnsupermarkt van Nederland. Ook al geeft dit misschien te denken over het niveau van de collega's/concurrenten, het is een mooie prestatie.

Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008

Will Jansen winnaar Wina Born Prijs 2008

27-09-2008

Donderdag 25 september is tijdens KunsthalKOOKT, het Festival voor de Echte Smaak in de Rotterdamse Kunsthal, de Wina Born Prijs 2008 uitgereikt aan Will Jansen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie.

  • Banner WOSA 3 aug - 3 sept
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner