NieuwsPortugal on top

Portugal on top

22-06-2009

Hoe lang zeggen we nu al niet in kringen van insiders dat Portugal het in zich heeft? En dat het super originele wijnen produceert die schreeuwen om erkenning? De realiteit blijkt alleen weerbarstig. Het grote publiek en ook gevorderde wijnliefhebbers lijken te aarzelen om Portugese wijn te drinken. Afgezien van port blijven Portugese wijnen nicheproducten. Maar dan wel van de zeer opwindende soort!

Cigales wil doorbreken

Cigales wil doorbreken

22-06-2009

Cigales is tot op heden een vrij onbekende naam geweest binnen het aanbod aan Spaanse DO-wijnen. Slechts een paar honderd hectoliter er vandaan komt naar Nederland, dat daarmee wel direct de grootste importeur is van rosado uit Cigales. Behalve de traditionele rosado is het de afgelopen tijd ook steeds meer tinto gaan produceren, rode wijn dus. Vandaag de dag is de verhouding tussen rosé en rood daarom in evenwicht.

Feest op Lafite: gepaste decadentie

Feest op Lafite: gepaste decadentie

22-06-2009

Het begint al bij het verlaten van de parkeerplaats. In het grasveld staat een smetteloze bediende met een tafeltje. Of we, voordat we naar boven lopen, waar alles zich afspeelt, vast een glaasje water blieven? De meeste mensen lopen aan dit tafeltje voorbij, maar dat is heel sneu. We nemen een glaasje Perrier en spoeden ons naar het feest. 200 meter verderop, onder een boom,

Rosé uit de Provence

Rosé uit de Provence

22-06-2009

Het zal in de zomer van 1992 geweest zijn dat mijn belangstelling voor wijn aangewakkerd werd. Met een paar fietsvrienden verruilde ik voor een weekje de Utrechtse Heuvelrug voor de dennenbossen van de Provence. De flanken van de Mont Ventoux vormden ons strijdterrein, en na een dag flink afzien onder de brandende zon bestelden we gretig literkaraffen lokale rosé om zo de vochttekorten weer aan te vullen.

Appellation Chaume geannuleerd

Appellation Chaume geannuleerd

17-06-2009

Van je buren moet het maar hebben? Alvast niet in Anjou. Want wat is daar het geval? Een ware burenoorlog! Met als verliezer de nog jonge AOC Chaume. Na nog maar twee jaar te hebben bestaan is die nu geannuleerd door het INAO (Institut national de l’origine et de la qualité) dat verantwoordelijk is voor de Franse herkomstbenamingen voor agrarische producten. De appellation had betrekking op zoete witte wijnen op basis van chenin van een handjevol producenten met samen ongeveer 60 hectare wijngaard.

Vijf beste rosés van het strand

Vijf beste rosés van het strand

10-06-2009

Niet alleen veel vloeibaars in het glas tijdens het evenement Rosé aan Zee, helaas viel er af en toe ook een druppel regen op het Zandvoortse strand. Dat hindert niks, in Mango's Beachclub, bij tropische klanken en een vurige barbecue, ontstond toch de zomerse sfeer die we nodig hadden om de vijf lekkerste rosés uit te kiezen. Wat smaakt beter: Twentse rosé of Pinky Chick uit Slovenië?

Saint-Pourçain en Bugey gepromoveerd tot AOC

Saint-Pourçain en Bugey gepromoveerd tot AOC

06-06-2009

Het Franse INAO, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor herkomstbenamingen van agrarische producten, heeft aan Saint-Pourçain de status van AOC toegekend. Het is daarmee de eerste in het departement Allier in het midden van Frankrijk en het eerste in de regio Auvergne.

Concha y Toro zoekt de frisheid

Concha y Toro zoekt de frisheid

18-05-2009

Concha y Toro is een gigant binnen de Chileense wijnbouw. Representatief ook. In volle expansie en stek gericht op export. Het in 1883 gestichte bedrijf verdubbelde sinds 2001 zijn wijngaardbezit tot 7600 hectare en verlegde het zwaartepunt van zijn export van Noord-Amerika naar Europa. Marktgeoriënteerd als Chilenen zijn, werd tegelijkertijd de stijl van de wijnen aangepast.

Winnaars beste Chardonnay en Cabernet bekend

Winnaars beste Chardonnay en Cabernet bekend

18-05-2009

De beste Cabernet Sauvignon onder € 12,50 is Broquel 2005 van Trapiche. Tokara maakt de beste Chardonnay onder € 10,-. Dat werd zondag 17 mei bekend gemaakt tijdens het evenement 'Ontdek de Nieuwe Wereld'.

Proefnotities Bordeaux online te vinden

Proefnotities Bordeaux online te vinden

14-05-2009

Perswijn publiceerde de proefnotities van Bordeaux 2008 al online. Bordoverview biedt een overzicht van de proefnotities van Jancis Robinson, Robert Parker, Michel Bettane, James Suckling, Steven Spurrier en anderen - zoals Perswijn.

Proeven tussen de stellingen bij Okhuysen

Proeven tussen de stellingen bij Okhuysen

12-05-2009

'Maak vooraf een globale keuze van wat u wilt proeven; u zult immers niet alles kunnen proeven.' Aldus een van de tips op het proefboekje voor 'Proeven tussen de stellingen', editie voorjaar 2009 van Wijnkoperij Okhuysen die op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei plaatsvond in het pakhuis in het Haarlemse industriegebied Waarderpolder. Minder sfeervol dan de kelder aan de Gierstraat in het centrum, maar wel met volop ruimte voor een groot aantal proeftafels.

Glen Carlou en Finlayson uit elkaar

Glen Carlou en Finlayson uit elkaar

11-05-2009

Het moet zoiets zijn als een scheiding na een lang huwelijk: David Finlayson moet vertrekken bij Glen Carlou. Een dramatische ontknoping van een overname en een samenwerking van jaren tussen de familie Finlayson, die nu eindigt met dit plotselinge ontslag.

Uitzondering op de regel

Uitzondering op de regel

10-05-2009

GrootSpraak schrijft niet over minder goede ervaringen. Daar doe je niemand een plezier mee. Toch? Op die regel maken we deze keer een uitzondering: De Gastronoom in Harlingen.

Duitse wijnproducenten kiezen voor Riesling en Burgunder

Duitse wijnproducenten kiezen voor Riesling en Burgunder

02-05-2009

Riesling blijft het favoriete druivenras van Duitse wijnproducenten. Volgens de laatste gegevens van het Statistisches Bundesamt steeg de aanplant ervan in 2008 met ongeveer 700 hectare tot een totaal van 22.434. Duitslands internationale visitekaartje is daarmee goed voor een aandeel van bijna 22% in de totale Duitse aanplant van 102.340 hectare. Ook bij weiss- en grauburgunder (resp. pinot blanc en pinot gris) en bij sauvignon blanc was sprake van een significante toename in aanplant.

Württemberg heeft de toekomst

Württemberg heeft de toekomst

01-05-2009

Württemberg ligt in zuidwesten van Duitsland, direct ten oosten van Baden, waarmee het meestal in één adem genoemd wordt. Het is bij ons nauwelijks bekend. Tegenwoordig zijn de wijnen er van dusdanige kwaliteit dat het gebied alle aandacht verdient. De kracht van Württemberg zit hem onder meer in de originele druivenrassen die er zijn aangeplant, zoals lemberger en de vaak verguisde trollinger. Ook de zogenaamde Klimawandlung zit tegenwoordig mee, de klimaatsverandering van de aarde.

Primeur-Campagne Bordeaux 2008 vroeg van start

Primeur-Campagne Bordeaux 2008 vroeg van start

20-04-2009

Tijdens ons verblijf in Bordeaux om de primeur-wijnen te proeven, begin april, gonsde het al van de geruchten. 'De markt zal na Pasen direct op gang komen', zo werd gezegd. En dat is inderdaad gebeurd. Château Latour beet de spits af met een prijs van € 110 per fles -af château. Daarmee werd een prijsverlaging 'gezet' van 45 procent ten opzichte van de 2007, voor een wijn die minstens zo goed, zo niet beter is. De crisis dwingt de château-eigenaren tot een bezinning. Wellicht tijd voor een leuke primeur-aankoop?

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

19-04-2009

Bij elke editie van Ontdek de Nieuwe Wereld is er een wedstrijd. Deze keer kiezen we de beste chardonnay tot € 10,- en de beste cabernet-sauvignon tot € 12,50. Wijn uit Zuid-Afrika, Australië, Chili en Argentinië staan in de finale. In de proefzaal van Ontdek de Nieuwe Wereld vindt u deze wijnen terug, zodat u zelf uw oordeel kunt vellen.

Duitsland 2008: eerste indruk van klassiek jaar

Duitsland 2008: eerste indruk van klassiek jaar

10-04-2009

Prowein is ieder jaar de eerste grote gelegenheid om wijn van de meest recente oogst te proeven en te beoordelen. De verwachtingen voor de wijnen van 2008, grotendeels wit uiteraard, waren hooggespannen. Dit keer niet omdat het weer een topjaar zou betreffen, maar juist omdat het wel eens een matig jaar zou kunnen zijn.

Oosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw

Oosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw

02-04-2009

Oosterscheldekreeft met bijpassende wijn: Ton Entius schrijft een meeslepend drama rond dit thema. Een wijn die werd gekozen, maar uiteindelijk niet won en buiten mededinging werd geplaatst. Een restaurant waar gewoon erg mooie wijnen worden geschonken, winnaars of niet. En een verrassende vooruitblik op de volgende editie van GrootSpraak.

Het circus Bordeaux beleeft een nieuwe voorstelling

Het circus Bordeaux beleeft een nieuwe voorstelling

31-03-2009

Elk jaar ruimen we in onze agenda zo rond eind maart, begin april een plaatsje in voor de typisch Bordeauxse 'primeur'-proeverij. Prowein of niet. Deze proeverij van een soort virtuele wijnen, de nog niet gebottelde wijn van het afgelopen jaar, in de vorm van monsters -waarmee dus naar lieve lust gesjoemeld en geknoeid kan worden- willen we voor geen goud missen. Maar dit jaar is alles anders...

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009

30-03-2009

Zondag 29 maart vond de Nederlandse wedstrijd om de titel ‘beste sommelier’ van Nederland plaats in Hotel Gastronomique De Echoput. De wedstrijd werd georganiseerd door Edwin Raben en Arie de Vries namens het Nederlands Gilde van Sommeliers. Achttien sommeliers streden om de titel Beste Sommelier van Nederland.

Grahams declareert Vintage 2007

Grahams declareert Vintage 2007

28-03-2009

Het porthuis Graham’s meldt dat het 2007 gedeclareerd heeft als Vintage. Tal van andere producenten zullen naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde doen, aangezien 2007 alles in zich had om wijnen te produceren die de status van klassieke Vintage dubbel en dwars verdienen. Zoals bekend declareren serieuze producenten slechts een paar maal per decennium een Vintage - lees: wanneer de wijn van superbe kwaliteit blijkt te zijn en over houdbaarheidspotentieel beschikt.

Secretaris Productschap Wijn krijgt onderscheiding

Secretaris Productschap Wijn krijgt onderscheiding

21-03-2009

De secretaris van het Productschap Wijn, Hans Burghoorn, ontving donderdag 19 maart een Mérite Agricole. Die onderscheiding wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijk maken voor Franse landbouwproducten, zoals wijn.

Wijnconsumptie blijft gelijk

Wijnconsumptie blijft gelijk

19-03-2009

De gemiddelde wijnconsumptie in 2008 was gelijk aan de jaren ervoor. Iedere Nederlander dronk gemiddeld 21,6 liter wijn. We gaven gemiddeld iets meer geld uit: € 2,75 voor een fles rode wijn. Dat blijkt uit onderzoek van GfK en Trendbox BV.

Brazilië komt naar Nederland

Brazilië komt naar Nederland

19-03-2009

Nee, het is geen grap. Op 1 april laten acht Braziliaanse producenten in Wassenaar hun wijnen proeven aan het Nederlandse vakpubliek. Ze doen dat ten huize van de Braziliaanse ambassadeur. Een buitenkansje voor wie het avontuur niet schuwt.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb