NieuwsOosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw

Oosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw

02-04-2009

Oosterscheldekreeft met bijpassende wijn: Ton Entius schrijft een meeslepend drama rond dit thema. Een wijn die werd gekozen, maar uiteindelijk niet won en buiten mededinging werd geplaatst. Een restaurant waar gewoon erg mooie wijnen worden geschonken, winnaars of niet. En een verrassende vooruitblik op de volgende editie van GrootSpraak.

Het circus Bordeaux beleeft een nieuwe voorstelling

Het circus Bordeaux beleeft een nieuwe voorstelling

31-03-2009

Elk jaar ruimen we in onze agenda zo rond eind maart, begin april een plaatsje in voor de typisch Bordeauxse 'primeur'-proeverij. Prowein of niet. Deze proeverij van een soort virtuele wijnen, de nog niet gebottelde wijn van het afgelopen jaar, in de vorm van monsters -waarmee dus naar lieve lust gesjoemeld en geknoeid kan worden- willen we voor geen goud missen. Maar dit jaar is alles anders...

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009

30-03-2009

Zondag 29 maart vond de Nederlandse wedstrijd om de titel ‘beste sommelier’ van Nederland plaats in Hotel Gastronomique De Echoput. De wedstrijd werd georganiseerd door Edwin Raben en Arie de Vries namens het Nederlands Gilde van Sommeliers. Achttien sommeliers streden om de titel Beste Sommelier van Nederland.

Grahams declareert Vintage 2007

Grahams declareert Vintage 2007

28-03-2009

Het porthuis Graham’s meldt dat het 2007 gedeclareerd heeft als Vintage. Tal van andere producenten zullen naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde doen, aangezien 2007 alles in zich had om wijnen te produceren die de status van klassieke Vintage dubbel en dwars verdienen. Zoals bekend declareren serieuze producenten slechts een paar maal per decennium een Vintage - lees: wanneer de wijn van superbe kwaliteit blijkt te zijn en over houdbaarheidspotentieel beschikt.

Secretaris Productschap Wijn krijgt onderscheiding

Secretaris Productschap Wijn krijgt onderscheiding

21-03-2009

De secretaris van het Productschap Wijn, Hans Burghoorn, ontving donderdag 19 maart een Mérite Agricole. Die onderscheiding wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijk maken voor Franse landbouwproducten, zoals wijn.

Wijnconsumptie blijft gelijk

Wijnconsumptie blijft gelijk

19-03-2009

De gemiddelde wijnconsumptie in 2008 was gelijk aan de jaren ervoor. Iedere Nederlander dronk gemiddeld 21,6 liter wijn. We gaven gemiddeld iets meer geld uit: € 2,75 voor een fles rode wijn. Dat blijkt uit onderzoek van GfK en Trendbox BV.

Brazilië komt naar Nederland

Brazilië komt naar Nederland

19-03-2009

Nee, het is geen grap. Op 1 april laten acht Braziliaanse producenten in Wassenaar hun wijnen proeven aan het Nederlandse vakpubliek. Ze doen dat ten huize van de Braziliaanse ambassadeur. Een buitenkansje voor wie het avontuur niet schuwt.

Wat maakt een wijn top?

Wat maakt een wijn top?

18-03-2009

‘Topwijn van zeven tot vijftien euro – nu al de wijnoverdrijving van deze eeuw’, zegt Frank Jacobs in zijn nieuwste Perswijncolumn. Mmmm fijn en lekker; stof tot nadenken, want Frank Jacobs nemen wij meestal serieus.Topwijn is het wijnjaarboek dat wij, Magda van der Rijst en Noële Ruitenberg maken, met daarin onze lekkerste wijnen tussen de 7 en 15 euro. Dat we zo’n boek wilden schrijven wisten we allang.

Bordeaux onder druk aan vooravond van primeur-proeverijen

Bordeaux onder druk aan vooravond van primeur-proeverijen

16-03-2009

Eind maart, begin april starten in Bordeaux traditiegetrouw de proeverijen waarbij de nieuwe jaargang van de grote Bordeaux wordt gepresenteerd. Voor de komende weken staan de wijnen van 2008 op het programma. Handelaren en journalisten uit de hele wereld worden in Bordeaux verwacht om de wijnen te proeven. Maar het feestje wordt dit jaar verpest door de economische crisis, die zijn schaduw vooruit werpt.

Italia al Dente komt er weer aan

Italia al Dente komt er weer aan

11-03-2009

Zin in Italiaans? In het weekend van 21 en 22 maart 2009 wordt in Loods 6  in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, alweer voor de vierde keer het smaakmakende evenement Italia al Dente gehouden. Er valt te  genieten van authentieke Italiaanse lekkernijen en wijnen, non-foodproducten, cinema en nog veel meer Italiaans. Aan Italia al Dente nemen ruim veertig middelgrote bedrijven deel met een

Rives-Blanques : prachtig wit uit Limoux

Rives-Blanques : prachtig wit uit Limoux

11-03-2009

Limoux is een bijzonder Frans wijngebied. Er werden lang slechts witte anonieme wijnen gemaakt en eigenlijk was alleen de sinds rond 1530 geproduceerde sprankelende Blanquette de Limoux bekend. Daar is in de afgelopen jaren verandering in gekomen. De beste domaines maken nu goede tot zeer goede witte wijnen. Een uitschieter is het hooggelegen Château Rives-Blanques, sinds 2001

Fransen mogen wijn blijven (laten) proeven

Fransen mogen wijn blijven (laten) proeven

07-03-2009

De Franse Kamer van Afgevaardigden, het equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer, heeft in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 maart na lange debatten ingestemd met een amendement dat het voor Franse wijnproducenten mogelijk maakt om hun wijnen te blijven laten proeven. Dat lijkt voor de hand liggender dan het is in tijden waarin Frankrijks nationale culturele erfgoed wijn door een agressieve

Gecertificeerde erkenning van crus bourgeois

Gecertificeerde erkenning van crus bourgeois

28-02-2009

Op de dag af twee jaar na de vernietiging van het uit 2003 daterende klassement van de crus bourgeois door het hof van beroep in Bordeaux heeft de Alliance de Crus bourgeois du Médoc op 27 februari de instelling van een nieuwe vorm van erkenning bekendgemaakt. Deze erkenning zal ingaan met ingang van het oogstjaar 2008 en zal jaarlijks volgens een door het Bureau Veritas gecertificeerde procedure worden uitgevoerd.

GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag

GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag

22-02-2009

We zijn dit keer zomaar eens in een 'gewoon restaurant met gewone prijzen', maar hoe aangenaam! GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag.

GrootSpraak eet á la carte

GrootSpraak eet á la carte

29-01-2009

Á la carte eten? Dat is toch niks voor GrootSpraak? Dat klopt, meestal kiezen we een meergangen-menu. Maar nu maken we een uitzondering: bij De Vrienden van Jacob in Santpoort is dat een uitstekende keus.

Karpendonkse Hoeve wint Riesling Challenge

Karpendonkse Hoeve wint Riesling Challenge

29-01-2009

De tweede editie van de Riesling Challenge is gewonnen door het duo Ralph Kappé (sommelier) en Thijs Berkers (kok) , werkzaam bij Restaurant De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Ze hadden een neuslengte voorsprong op de runners up Anouchka Brunyanski en Denis Nijp van Restaurant La Promenade in Baarn.

Bandol, topper van het zuiden

Bandol, topper van het zuiden

25-01-2009

De mooiste rode wijnen van het zuiden van Frankrijk komen uit Bandol. Dat kun je in diverse wijnboeken lezen. “Bandol, dat is de Pauillac van de Provence”, aldus Hugh Johnson. Jean-Marc Bara, een van Frankrijks betere wijnjournalisten, is een fan van Bandol: “Bandol met zijn aroma en smaak van rode vruchten, truffels en specerijen geeft mij, meer dan welke andere rode wijn uit het Franse Zuiden, een gelukzalig gevoel”.

De prima donna van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs

De prima donna van de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs

18-01-2009

Lars Daniëls is verliefd op de wijnen uit Nieuw-Zeeland. Op Wine Professional proefde hij topcuvées van Pegasus Bay uit Waipara.

Havelaar en Pallas werken samen

Havelaar en Pallas werken samen

17-01-2009

Havelaar Wijnimport uit Den Haag en Pallas Wines uit Waddinxveen werken vanaf 1 januari samen. Dat betekent een bredere portefeuille voor Pallas en meer tijd voor verkoop voor Havelaar.

Derde Copa Jerez voor Nederland

Derde Copa Jerez voor Nederland

17-01-2009

Het Nederlandse duo Jarno Eggen en Cindy Borger, respectievelijk werkzaam als chef en sommelier bij restaurant De Lindenhof in Giethoorn, heeft op 15 januari in Jerez de derde Copa Jerez gewonnen.

Kamptal vijfde DAC in Oostenrijk

Kamptal vijfde DAC in Oostenrijk

08-01-2009

Kamptal in Niederösterreich gaat als vijfde Oostenrijkse gebied wijnen uitbrengen onder het kwaliteitslabel Districtus Austriae Controllatus, kortweg DAC. Een DAC staat voor wijnen die typisch zijn voor een bepaald gebied en die in een duidelijk omschreven stijl gemaakt worden. De primeur hiervoor in het Kamptal is weggelegd voor wijnen van het oogstjaar 2008.

Saint-Emilion (nog maar eens een keer?)

Saint-Emilion (nog maar eens een keer?)

07-01-2009

Wat, al weer Saint-Emilion? Ja, helaas, al weer. Sorry, het valt écht niet meer uit te leggen waarom de slapstick rond het klassement van Saint-Emilion zich ontwikkelt zoals die zich ontwikkelt.

In memoriam Jaap Klosse

In memoriam Jaap Klosse

29-12-2008

Maandag 22 december is oud-restaurateur Jaap Klosse overleden. Met zijn overlijden heeft de Nederlandse horeca een van zijn meest markante vertegenwoordigers verloren. Zonder overdrijven kan immers gesteld worden dat Klosse een beslissende invloed heeft gehad op de ontwikkeling en appreciatie van de haute cuisine in Nederland.

Gerechtigheid in Saint-Emilion

Gerechtigheid in Saint-Emilion

23-12-2008

Zoals verwacht (zie het artikel van 20 december), hebben de Franse Senaat en Assemblée aan acht châteaux in Saint-Emilion alsnog de status van Grand Cru Classé of Premier Grand Cru Classé toegekend. Het betreft de gepromoveerde bedrijven in het door de rechtbank afgewezen klassement van 2006. Dit besluit betekent dat Pavie-Macquin en Troplong-Mondot zich weer Premier Grand Cru Classé mogen noemen en dat Bellefond-Belcier, Destieux, Fleur-Cardinale, Grand Corbin, Grand Corbin-Despagne en Monbousquet toch Grand Cru Classé worden.

Hoop voor promovendi Saint-Emilion

Hoop voor promovendi Saint-Emilion

20-12-2008

De tragikomedie rond het klassement van Saint-Emilion heeft een zoveelste verrassende wending genomen. Twee leden van de Franse Senaat hebben met succes een amendement ingediend bij de begrotingsbehandeling 2008 waarin wordt voorgesteld om aan acht bedrijven alsnog toe te staan hun wijn als Grand Cru Classé of als Premier Cru Classé op de markt te brengen. Hiermee zou een bijzonder scheve situatie rechtgezet worden. Gedeeltelijk althans.

  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • WINO - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2