NieuwsProefnotities Bordeaux online te vinden

Proefnotities Bordeaux online te vinden

14-05-2009

Perswijn publiceerde de proefnotities van Bordeaux 2008 al online. Bordoverview biedt een overzicht van de proefnotities van Jancis Robinson, Robert Parker, Michel Bettane, James Suckling, Steven Spurrier en anderen - zoals Perswijn.

Proeven tussen de stellingen bij Okhuysen

Proeven tussen de stellingen bij Okhuysen

12-05-2009

'Maak vooraf een globale keuze van wat u wilt proeven; u zult immers niet alles kunnen proeven.' Aldus een van de tips op het proefboekje voor 'Proeven tussen de stellingen', editie voorjaar 2009 van Wijnkoperij Okhuysen die op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei plaatsvond in het pakhuis in het Haarlemse industriegebied Waarderpolder. Minder sfeervol dan de kelder aan de Gierstraat in het centrum, maar wel met volop ruimte voor een groot aantal proeftafels.

Glen Carlou en Finlayson uit elkaar

Glen Carlou en Finlayson uit elkaar

11-05-2009

Het moet zoiets zijn als een scheiding na een lang huwelijk: David Finlayson moet vertrekken bij Glen Carlou. Een dramatische ontknoping van een overname en een samenwerking van jaren tussen de familie Finlayson, die nu eindigt met dit plotselinge ontslag.

Uitzondering op de regel

Uitzondering op de regel

10-05-2009

GrootSpraak schrijft niet over minder goede ervaringen. Daar doe je niemand een plezier mee. Toch? Op die regel maken we deze keer een uitzondering: De Gastronoom in Harlingen.

Duitse wijnproducenten kiezen voor Riesling en Burgunder

Duitse wijnproducenten kiezen voor Riesling en Burgunder

02-05-2009

Riesling blijft het favoriete druivenras van Duitse wijnproducenten. Volgens de laatste gegevens van het Statistisches Bundesamt steeg de aanplant ervan in 2008 met ongeveer 700 hectare tot een totaal van 22.434. Duitslands internationale visitekaartje is daarmee goed voor een aandeel van bijna 22% in de totale Duitse aanplant van 102.340 hectare. Ook bij weiss- en grauburgunder (resp. pinot blanc en pinot gris) en bij sauvignon blanc was sprake van een significante toename in aanplant.

Württemberg heeft de toekomst

Württemberg heeft de toekomst

01-05-2009

Württemberg ligt in zuidwesten van Duitsland, direct ten oosten van Baden, waarmee het meestal in één adem genoemd wordt. Het is bij ons nauwelijks bekend. Tegenwoordig zijn de wijnen er van dusdanige kwaliteit dat het gebied alle aandacht verdient. De kracht van Württemberg zit hem onder meer in de originele druivenrassen die er zijn aangeplant, zoals lemberger en de vaak verguisde trollinger. Ook de zogenaamde Klimawandlung zit tegenwoordig mee, de klimaatsverandering van de aarde.

Primeur-Campagne Bordeaux 2008 vroeg van start

Primeur-Campagne Bordeaux 2008 vroeg van start

20-04-2009

Tijdens ons verblijf in Bordeaux om de primeur-wijnen te proeven, begin april, gonsde het al van de geruchten. 'De markt zal na Pasen direct op gang komen', zo werd gezegd. En dat is inderdaad gebeurd. Château Latour beet de spits af met een prijs van € 110 per fles -af château. Daarmee werd een prijsverlaging 'gezet' van 45 procent ten opzichte van de 2007, voor een wijn die minstens zo goed, zo niet beter is. De crisis dwingt de château-eigenaren tot een bezinning. Wellicht tijd voor een leuke primeur-aankoop?

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld bekend

19-04-2009

Bij elke editie van Ontdek de Nieuwe Wereld is er een wedstrijd. Deze keer kiezen we de beste chardonnay tot € 10,- en de beste cabernet-sauvignon tot € 12,50. Wijn uit Zuid-Afrika, Australië, Chili en Argentinië staan in de finale. In de proefzaal van Ontdek de Nieuwe Wereld vindt u deze wijnen terug, zodat u zelf uw oordeel kunt vellen.

Duitsland 2008: eerste indruk van klassiek jaar

Duitsland 2008: eerste indruk van klassiek jaar

10-04-2009

Prowein is ieder jaar de eerste grote gelegenheid om wijn van de meest recente oogst te proeven en te beoordelen. De verwachtingen voor de wijnen van 2008, grotendeels wit uiteraard, waren hooggespannen. Dit keer niet omdat het weer een topjaar zou betreffen, maar juist omdat het wel eens een matig jaar zou kunnen zijn.

Oosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw

Oosterscheldekreeftenwijn: intriges, jaloezie, leugentjes en trouw

02-04-2009

Oosterscheldekreeft met bijpassende wijn: Ton Entius schrijft een meeslepend drama rond dit thema. Een wijn die werd gekozen, maar uiteindelijk niet won en buiten mededinging werd geplaatst. Een restaurant waar gewoon erg mooie wijnen worden geschonken, winnaars of niet. En een verrassende vooruitblik op de volgende editie van GrootSpraak.

Het circus Bordeaux beleeft een nieuwe voorstelling

Het circus Bordeaux beleeft een nieuwe voorstelling

31-03-2009

Elk jaar ruimen we in onze agenda zo rond eind maart, begin april een plaatsje in voor de typisch Bordeauxse 'primeur'-proeverij. Prowein of niet. Deze proeverij van een soort virtuele wijnen, de nog niet gebottelde wijn van het afgelopen jaar, in de vorm van monsters -waarmee dus naar lieve lust gesjoemeld en geknoeid kan worden- willen we voor geen goud missen. Maar dit jaar is alles anders...

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009

Roy Pelgrim winnaar Trophée Ruinart 2009

30-03-2009

Zondag 29 maart vond de Nederlandse wedstrijd om de titel ‘beste sommelier’ van Nederland plaats in Hotel Gastronomique De Echoput. De wedstrijd werd georganiseerd door Edwin Raben en Arie de Vries namens het Nederlands Gilde van Sommeliers. Achttien sommeliers streden om de titel Beste Sommelier van Nederland.

Grahams declareert Vintage 2007

Grahams declareert Vintage 2007

28-03-2009

Het porthuis Graham’s meldt dat het 2007 gedeclareerd heeft als Vintage. Tal van andere producenten zullen naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde doen, aangezien 2007 alles in zich had om wijnen te produceren die de status van klassieke Vintage dubbel en dwars verdienen. Zoals bekend declareren serieuze producenten slechts een paar maal per decennium een Vintage - lees: wanneer de wijn van superbe kwaliteit blijkt te zijn en over houdbaarheidspotentieel beschikt.

Secretaris Productschap Wijn krijgt onderscheiding

Secretaris Productschap Wijn krijgt onderscheiding

21-03-2009

De secretaris van het Productschap Wijn, Hans Burghoorn, ontving donderdag 19 maart een Mérite Agricole. Die onderscheiding wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijk maken voor Franse landbouwproducten, zoals wijn.

Wijnconsumptie blijft gelijk

Wijnconsumptie blijft gelijk

19-03-2009

De gemiddelde wijnconsumptie in 2008 was gelijk aan de jaren ervoor. Iedere Nederlander dronk gemiddeld 21,6 liter wijn. We gaven gemiddeld iets meer geld uit: € 2,75 voor een fles rode wijn. Dat blijkt uit onderzoek van GfK en Trendbox BV.

Brazilië komt naar Nederland

Brazilië komt naar Nederland

19-03-2009

Nee, het is geen grap. Op 1 april laten acht Braziliaanse producenten in Wassenaar hun wijnen proeven aan het Nederlandse vakpubliek. Ze doen dat ten huize van de Braziliaanse ambassadeur. Een buitenkansje voor wie het avontuur niet schuwt.

Wat maakt een wijn top?

Wat maakt een wijn top?

18-03-2009

‘Topwijn van zeven tot vijftien euro – nu al de wijnoverdrijving van deze eeuw’, zegt Frank Jacobs in zijn nieuwste Perswijncolumn. Mmmm fijn en lekker; stof tot nadenken, want Frank Jacobs nemen wij meestal serieus.Topwijn is het wijnjaarboek dat wij, Magda van der Rijst en Noële Ruitenberg maken, met daarin onze lekkerste wijnen tussen de 7 en 15 euro. Dat we zo’n boek wilden schrijven wisten we allang.

Bordeaux onder druk aan vooravond van primeur-proeverijen

Bordeaux onder druk aan vooravond van primeur-proeverijen

16-03-2009

Eind maart, begin april starten in Bordeaux traditiegetrouw de proeverijen waarbij de nieuwe jaargang van de grote Bordeaux wordt gepresenteerd. Voor de komende weken staan de wijnen van 2008 op het programma. Handelaren en journalisten uit de hele wereld worden in Bordeaux verwacht om de wijnen te proeven. Maar het feestje wordt dit jaar verpest door de economische crisis, die zijn schaduw vooruit werpt.

Italia al Dente komt er weer aan

Italia al Dente komt er weer aan

11-03-2009

Zin in Italiaans? In het weekend van 21 en 22 maart 2009 wordt in Loods 6  in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, alweer voor de vierde keer het smaakmakende evenement Italia al Dente gehouden. Er valt te  genieten van authentieke Italiaanse lekkernijen en wijnen, non-foodproducten, cinema en nog veel meer Italiaans. Aan Italia al Dente nemen ruim veertig middelgrote bedrijven deel met een

Rives-Blanques : prachtig wit uit Limoux

Rives-Blanques : prachtig wit uit Limoux

11-03-2009

Limoux is een bijzonder Frans wijngebied. Er werden lang slechts witte anonieme wijnen gemaakt en eigenlijk was alleen de sinds rond 1530 geproduceerde sprankelende Blanquette de Limoux bekend. Daar is in de afgelopen jaren verandering in gekomen. De beste domaines maken nu goede tot zeer goede witte wijnen. Een uitschieter is het hooggelegen Château Rives-Blanques, sinds 2001

Fransen mogen wijn blijven (laten) proeven

Fransen mogen wijn blijven (laten) proeven

07-03-2009

De Franse Kamer van Afgevaardigden, het equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer, heeft in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 maart na lange debatten ingestemd met een amendement dat het voor Franse wijnproducenten mogelijk maakt om hun wijnen te blijven laten proeven. Dat lijkt voor de hand liggender dan het is in tijden waarin Frankrijks nationale culturele erfgoed wijn door een agressieve

Gecertificeerde erkenning van crus bourgeois

Gecertificeerde erkenning van crus bourgeois

28-02-2009

Op de dag af twee jaar na de vernietiging van het uit 2003 daterende klassement van de crus bourgeois door het hof van beroep in Bordeaux heeft de Alliance de Crus bourgeois du Médoc op 27 februari de instelling van een nieuwe vorm van erkenning bekendgemaakt. Deze erkenning zal ingaan met ingang van het oogstjaar 2008 en zal jaarlijks volgens een door het Bureau Veritas gecertificeerde procedure worden uitgevoerd.

GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag

GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag

22-02-2009

We zijn dit keer zomaar eens in een 'gewoon restaurant met gewone prijzen', maar hoe aangenaam! GrootSpraak eet bij Christian in Den Haag.

GrootSpraak eet á la carte

GrootSpraak eet á la carte

29-01-2009

Á la carte eten? Dat is toch niks voor GrootSpraak? Dat klopt, meestal kiezen we een meergangen-menu. Maar nu maken we een uitzondering: bij De Vrienden van Jacob in Santpoort is dat een uitstekende keus.

Karpendonkse Hoeve wint Riesling Challenge

Karpendonkse Hoeve wint Riesling Challenge

29-01-2009

De tweede editie van de Riesling Challenge is gewonnen door het duo Ralph Kappé (sommelier) en Thijs Berkers (kok) , werkzaam bij Restaurant De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Ze hadden een neuslengte voorsprong op de runners up Anouchka Brunyanski en Denis Nijp van Restaurant La Promenade in Baarn.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Winterhalter - t/m?
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend