NieuwsOvername Weterings door Wine & Spirits

Overname Weterings door Wine & Spirits

02-09-2009

Wine & Spirits B.V. en Jacobus Toet B.V. uit Wateringen en Weterings Wijnen uit Den Haag werken vanaf 1 september 2009 samen. Het Wateringse bedrijf heeft van Weterings zowel de import- als handelsactiviteiten overgenomen. Weterings heeft zich de afgelopen jaren vooral geprofileerd als importeur van hoogwaardige Griekse wijnen van producenten als Gerovassiliou, Alpha en Sigalas.

Première Grosse Gewächse

Première Grosse Gewächse

02-09-2009

Voor de achtste keer op rij presenteerde het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), op 24 en 25 augustus in de Kolonnaden van het Kurhaus te Wiesbaden droge topwijnen uit Erste Lagen, de zogeheten Grosse Gewächse. Daarbij ging het om witte wijnen uit 2008 (vooral Riesling) en rode uit 2007 (hoofdzakelijk Spätburgunder). In Perswijn nr. 7 zullen we een uitgebreide analyse van de proeverij publiceren; nu beperken we ons tot de voornaamste conclusies en favorieten.

Eerste wereldbulkwijnbeurs in Amsterdam

Eerste wereldbulkwijnbeurs in Amsterdam

30-08-2009

Wijnhandel is maar in bescheiden mate een romantische aangelegenheid. In hoofdzaak is het gewoon keiharde business. Zie de handel in bulkwijnen. Amsterdam beleeft op 9 en 10 november een bijzondere première wat betreft dit soort wijnen. In de/het RAI Elicium (sic!) zal dan namelijk de eerste editie van de World Bulk Wine Exhibition worden gehouden. Waarin een klein land groot kan zijn!

Tim Fröhlich winnaar Rieslingerzeugerpreis 2009

Tim Fröhlich winnaar Rieslingerzeugerpreis 2009

28-08-2009

Tim Fröhlich van Weingut Schäfer-Fröhlich in Bockenau (Nahe) is winnaar van de prestigieuze Duitse Rieslingerzeugerpreis 2009. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de vereniging Pro Riesling en het wijnmagazine Vinum. De bekroning van Fröhlich komt niet als volslagen verrassing, want de afgelopen jaren heeft hij zich ontpopt als een van Duitslands meest getalenteerde wijnmakers.

Leithaberg DAC

Leithaberg DAC

21-08-2009

Leithaberg wordt de tweede DAC (Districtus Austriae Controllatus) in het Oostenrijkse Burgenland. Op vallend aan deze zesde in de rij van Oostenrijkse DAC's is dat hij zowel voor rode als witte wijnen zal gelden. Bestaande DAC's slaan alleen op witte of op rode wijnen.

Rhône Méridional van topniveau

Rhône Méridional van topniveau

15-08-2009

Le Clos des Cazaux is een mooi gelegen wijndomein, net buiten Vacqueyras. Eigenaar Jean-Michel Vache lijkt meer op een surfer dan een wijnboer, met zijn Billabong petje en zijn Bollé zonnebril. Deze vigneron heeft geen alledaags karakter, zijn wijnen ook niet. Hoewel hij toch een kind van de streek is. Lars Daniëls MV ging op bezoek en proefde.

Wijncursus op Domaine Gayda

Wijncursus op Domaine Gayda

15-08-2009

Wijnhandel Pasteuning organiseert, samen met Domaine Gayda, een wijncursus op locatie: tussen de wijngaarden in Languedoc.

André Kerstens B.V. terug in de familie

André Kerstens B.V. terug in de familie

14-08-2009

Olaf Kerstens van Partners in Wijn heeft André Kerstens B.V. overgenomen van Pernod Ricard Nederland B.V. Partners in Wijn zal uiteindelijk worden ondergebracht in André Kerstens B.V. en zal verder gaan onder de naam: André Kerstens B.V. - Partners in Wijn sinds 1880.  Tevens is aan André Kerstens B.V. de verklaring van geen bezwaar voor de bestendiging van het voeren van het predicaat

Authentieke charme van Jura

Authentieke charme van Jura

09-08-2009

Het woord authentiek wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt, ook voor zaken die geen greintje oorspronkelijkheid hebben. Maar dat geldt niet voor het wijngebied Jura. Dat loopt namelijk over van de echte eigen charme.

Wekelijks tekenfilmpje over wijn op By The Grape

Wekelijks tekenfilmpje over wijn op By The Grape

06-08-2009

Hoe deel je wijnkennis en hoe bereik je een nieuwe doelgroep wijndrinkers op originele en vernieuwende wijze? Volgens Derrick Neleman, initiatiefnemer van het wijnportaal By The Grape, zou dat ondermeer kunnen met een grappige en informatieve tekenfilmserie rond het thema wijn.

Weense wijn

Weense wijn

02-08-2009

Wenen is de enige hoofdstad ter wereld met serieuze wijnbouw binnen de stadsgrenzen. Eveneens binnen die stadsgrenzen ligt het voormalige keizerlijke paleis Schönbrunn, het Versailles van de Habsburgers en een van de grootste toeristische trekpleisters van heel Oostenrijk. Tot in het midden van de 18e eeuw werden voor het hof wijnen gemaakt van druiven uit de eigen paleiswijngaard Liesenpfennig.

Rives-Blanques introduceert twee nieuwe wijnen

Rives-Blanques introduceert twee nieuwe wijnen

30-07-2009

Er is belangrijk nieuws te melden over Château Rives-Blanques, het wijngoed in Limoux van het alleraardigste koppel Jan en Caryl Panman. Ze zijn zelf enorm in hun nopjes met een lovend commentaar van Jancis Robinson. In haar ‘Purple Pages’ omschreef ze de van chenin blanc gemaakte Dedicace 2006 als “Smoky, mineral and a delicate scent of fresh moss. Intense. Apricot and a rapier-like lime acidity. Arch minerality and then a trail of white blossom on the finish. 17.5 pts. Drink 2009-2011.”

Otazu wordt DO Pago

Otazu wordt DO Pago

28-07-2009

Bodega Otazu heeft de status toegekend gekregen van DO Pago, de prestigieuze Spaanse herkomstbenaming voor wijn afkomstig van één enkel, individueel wijngoed. Otazu is daarmee het zevende bedrijf in Spanje dat deze benaming mag gebruiken en het derde in Navarra. De andere vier vallen onder Castilla y León.

Nieuwe Europese wijnetikettering

Nieuwe Europese wijnetikettering

21-07-2009

Met ingang van 1 augustus 2008 is de zogeheten Gemeenschappelijke ordening van de Europese wijnmarkt een feit. De hiermee samenhangende nieuwe voorschriften ten aanzien van de etikettering van wijn en van de toegestane oenologische procedés worden per 1 augustus 2009 van toepassing, met de aantekening dat wel voorzien is in een ruime overgangstermijn.

Nieuw van Rabelais: Traité de bon usage du vin

Nieuw van Rabelais: Traité de bon usage du vin

21-07-2009

Goed nieuws voor de liefhebbers van Franse wijn en Franse literatuur en in het bijzonder voor de bewonderaars van wijn uit Anjou en van François Rabelais. Voor het eerst is namelijk diens Traité de bon usage du vin in Frankrijk verschenen. Dit bij uitstek hedonistische geschrift van de 16e eeuwse schrijver had op geen beter moment kunnen verschijnen in een land dat geplaagd wordt door een fanatieke ‘gezondheidslobby’ die het doet voorkomen alsof wijn drinken erger is dan alle plagen van Egypte bij elkaar.

Prosecco maakt promotie

Prosecco maakt promotie

13-07-2009

De huidige DOC Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene DOC zal vanaf 1 augustus aanstaande de status van DOCG gaan dragen. Wijnen van de oogst 2009 zullen de eerste zijn die hiervan gaan profiteren. Op het etiket van die wijnen kom als nieuwe naam 'DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore' te staan. De promotie komt precies 40 jaar nadat een zone van 15 gemeentes bij de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene erkenning kreeg als DOC. Deze oorspronkelijke 'Classico' zone wordt nu dus DOCG.

Wijn en Gezondheid

Wijn en Gezondheid

11-07-2009

Het Productschap Wijn heeft een kersverse voorlichtingsbrochure gepubliceerd met als titel Wijn en Gezondheid. In deze brochure wordt op een voor ene groot publiek toegankelijke manier aandacht besteed aan de effecten van wijnconsumptie op de gezondheid. Gelet op de belangen van de opdrachtgever is de toon van de 26 pagina's tellende uitgave voorspelbaar positief.

Een mening in crisistijd

Een mening in crisistijd

10-07-2009

Het gaat bepaald niet goed in de economie. Het gaat dus ook minder goed in de horeca. Zeker in het segment waar wij over schrijven. Op vrijdagavonden in top-etablissementen een aantal keren een heel kleine bezetting meegemaakt.'Het is wisselend' wordt dan gezegd. Maar dat zijn maar persoonlijke waarnemingen zou mijn wetenschappelijk geweten Theo zeggen. Maar wel vol betekenis, zou ik dan antwoorden. En de bedrijfsgegevens zoals Misset Horeca die bijhoudt liegen er niet om.

Tumult rondom de Gault Millau WeinGuide Deutschland

Tumult rondom de Gault Millau WeinGuide Deutschland

10-07-2009

In Duitsland is commotie ontstaan rond de Gault Millau WeinGuide Deutschland, een van de belangrijkste wijngidsen van het land. Veertien topproducenten weigeren proefflessen in te sturen en er worden vraagtekens gezet bij de dubbelrol van de hoofdredacteur en uitgever Armin Diel. Aanleiding is een bijdrage die de uitgeverij aan de wijnproducenten heeft gevraagd.

De schouders eronder in Almere

De schouders eronder in Almere

03-07-2009

Het werd tijd dat een gemeente van het formaat van Almere een toprestaurant zou krijgen. GrootSpraak werd expliciet gevraagd opbouwende kritiek te leveren. En dat doen we dan ook.

Bubbels erbij?

Bubbels erbij?

01-07-2009

De prijzen voor de beste Champagne wijnkaart gingen afgelopen maandag naar De Librije in Zwolle, In de keuken van Floris in Rotterdam en wijnbar Taste in Den Haag. De wedstrijd is een initiatief van het Champagne Bureau Nederland en Perswijn, om toprestaurants, 'gewone' restaurants en wijnbars te stimuleren meer verschillende en betere Champagnes op de kaart te zetten.

Quinta de Roriz (weer) in handen van Symington

Quinta de Roriz (weer) in handen van Symington

25-06-2009

Na een jarenlange samenwerking kwam in 2006 abrupt een einde aan de relatie tussen de familie Symington en de eigenaar van Quita de Roriz, João van Zeller. Bankier Van Zeller was niet tevreden met de resultaten. Hij verweet de Symington dat Quinta de Roriz ondersneeuwde in het grote aantal ports van dit familiebedrijf en besloot de marketing en verkoop zelf ter hand te nemen, met zijn neef Cristiano van Zeller als manager. Dat was blijkbaar geen succes, want João Van Zeller heeft nu besloten de wijngaard te verkopen aan de familie Symington. Niet tot genoegen van neef Cristiano.

Premiers Crus van Saint-Emilion laten zien hoe het moet

Premiers Crus van Saint-Emilion laten zien hoe het moet

24-06-2009

Degenen die Bordeaux kennen, weten dat er een groot verschil is tussen de beide oevers, de rive gauche, de Médoc & Graves, en de rive droite, Saint-Emilion en omstreken. Een verschil in wijnen, in mentaliteit, en zoals we op een dinsdagavond tijdens Vinexpo konden constateren, ook in het organiseren van partijtjes. Op Château l’Angélus lieten de Premiers Crus van Saint-Emilion zien hoe je een partijtje organiseert. Daarbij verbleekte het feestje op Lafite, van de zondag er voor, in alle opzichten.

Dertig jaar Le Bon Pasteur

Dertig jaar Le Bon Pasteur

23-06-2009

Een bijzondere proeverij in Parijs: Michel Rolland en zijn vrouw Dany lieten dertig oogsten Le Bon Pasteur proeven, om te vieren dat ze al dertig jaar wijn maken op het ouderlijk domein van de familie Rolland. In Perswijn nummer 4 staat een reportage, hier zijn de volledige proefnotities.

Magister Vini in nieuwe opzet van start

Magister Vini in nieuwe opzet van start

23-06-2009

Het vernieuwde traject naar het examen Magister Vini is op maandag 8 juni van start gegaan. Het betreft geen echte opleiding, maar een begeleidingstraject dat bestaat uit diverse trainingen op het niveau van het uiteindelijke examen.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Le Salon des Vins de Loire t/m 6 feb
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Riedel - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend