Nieuws11-10-2009

Schaapveld in Zutphen beste wijnwinkel van Nederland

Schaapveld in Zutphen beste wijnwinkel van Nederland

11-10-2009

Op Klassiek Europa werden dit jaar veel prijzen uitgereikt. Het proefpanel van Perswijn koos de beste chardonnay tot € 12,50 en de beste cabernet sauvignon tot € 12,50, een vakjury besloot wat de beste wijnwinkel van 2010 is en By The Grape presenteerde de beste wijnwebwinkel. Wie won wat?

Tokara maakt naam

Tokara maakt naam

10-10-2009

Altijd gedacht dat de naam van het wijngoed Tokara in Stellenbosch uit het Xhosa kwam en een bijzondere betekenis had? Vergeet het maar snel. Hij is gewoon een samentrekking van de voornamen van de zoon en dochter van eigenaar Gerrit Thomas Ferreira. Bankier Ferreira, in Zuid-Afrikaanse societykringen beter bekend als 'GT', is een van die vermogende zakenlieden die zich geroepen voelden om bij wijze van ontspanning een lifestyle wijngoed in Stellenbosch te beginnen. Het lijkt onvermijdelijk dat zulke liefhebberijen uit de hand lopen en de hobby plaatsmaakt voor een serieus bedrijf.

Association of New Eastern Cuisine wil Oosterse keuken moderniseren

Association of New Eastern Cuisine wil Oosterse keuken moderniseren

08-10-2009

In juli 2009 is een nieuwe organisatie opgericht voor oosterse restaurants. Deze Association of New Eastern Cuisine is een initiatief van de befaamde Chinese chef Chen Yu Yeh. Samen met vice-voorzitter sommelier Arman Chan wil hij de ‘nieuwe’ Chinese keuken promoten en uitbouwen.

Oogst Léoville Poyferré

Oogst Léoville Poyferré

05-10-2009

Jaco van Hensbergen ruilde eerder dit jaar zijn baan als sommelier bij het Haagse restaurant Calla’s in voor die van assistent-wijnmaker in de Médoc. Op Château Léoville Poyferré, een 2e cru classé in Saint-Julien, is hij nu bezig met zijn eerste oogst. Hij lijkt daar aardig met zijn neus in de boter te zijn gevallen. Het zomerweer kent deze jaargang geen grenzen!

Es sieht gut aus an der Mosel!

Es sieht gut aus an der Mosel!

05-10-2009

Begin oktober is voor wijnboeren in Duitsland altijd een spannende tijd. De oogst is in volle gang of staat op het punt om te beginnen, afhankelijk van druivenras en gebied natuurlijk. Tijd dus ook om weer te peilen hoe het er dit jaar voor staat. Een update over de Mosel vooral, met ook wat aandacht voor de Pfalz. Verleden jaar waren mijn verwachtingen over de gemiddelde kwaliteit,

De Morgenzon straalt in Loosdrecht

De Morgenzon straalt in Loosdrecht

01-10-2009

Wijnhandelaar Eduard Mol uit Bussum werkt sinds kort met de wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijngoed De Morgenzon in Stellenbosch. Om dat te communiceren aan zijn favoriete relaties organiseerde hij een bijzondere lunchpresentatie in het Loosdrechtse restaurant Fitou. Het gezelschap bestond overwegend uit VIP's die wereldberoemd menen te zijn in Groot Hilversum en klant zijn van Mol. Dat was dus even stevig dringen geblazen om op de foto te komen voor het Stan Huygens Journaal in de krant voor Wakker Nederland…

Jan Rokyta nieuwe Vinoloog van het jaar

Jan Rokyta nieuwe Vinoloog van het jaar

29-09-2009

Jan Rokyta won zondag 27 september de Prix Pommery. Hij mag zich het hele jaar Vinoloog van het Jaar noemen. Samen met zeven andere finalisten van de wedstrijd proefde hij twaalf wijnen, waar hij 25 vragen over moest beantwoorden. De beloning is een weekend naar Champagne, met een uitgebreide proeverij bij Champagne Pommery.

Trendbox ontdekt: klassiek wijnetiket favoriet

Trendbox ontdekt: klassiek wijnetiket favoriet

29-09-2009

Wijndrinkers in Nederland kopen het liefst een wijn met een relatief klassiek wijnetiket. Die wijn ziet er volgens de wijnliefhebbers ook duurder uit. Dat blijkt uit onderzoek van Trendbox BV, uitgevoerd in onderzoek van het Productschap Wijn. De uitkomsten van het onderzoek werden bekend gemaakt tijdens het symposium Wijn & Marketing. Een andere frappante uitkomst: mannen willen meer over wijn leren, vrouwen zien wijn als prettig en gezellig.

Wijnmood wint marketingprijs

Wijnmood wint marketingprijs

29-09-2009

Marketingbureau Alterego wint een Productschap Wijn Marketing Award met de campagne ‘In welke wijnmood ben jij?’. De campagne koppelde Franse wijnen aan bepaalde gemoedstoestanden. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse symposium Wijn & Marketing. Ook Groupe LFE viel in de prijzen, de importeur kreeg een Marketing Award voor de introductie van Osborne Rosafina Rosé.

Prachtige vooruitzichten voor Bordeaux 2009

Prachtige vooruitzichten voor Bordeaux 2009

29-09-2009

Normaliter is het niet verstandig om de Bordelais letterlijk op hun woord te geloven. Ze houden er immers een nogal merkwaardige - lees: roze gekleurde - perceptie van de werkelijkheid op na, terwijl ze als spindokters hun gelijke niet hebben. Oogstjaren in Bordeaux zijn dientengevolge ofwel 'klassiek', ofwel 'exceptioneel'. Niettemin mag bij wijze van uitzondering geloof gehecht worden aan de euforische berichten over de oogst 2009. Evenals in de Bourgogne vindt de pluk in Bordeaux namelijk onder ideale omstandigheden plaats en lijkt er een waarlijk exceptionele jaargang in de maak.

Nieuw logo en veel geslaagden Wijnacademie

Nieuw logo en veel geslaagden Wijnacademie

27-09-2009

Op 1 september hebben cursisten van de Vinologenopleiding module-examens gedaan. Een recordpercentage van 65 procent van de deelnemers heeft de diverse module-examens gehaald. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de opleiding en ook de examens sinds 2004 in vier modules zijn opgesplitst. Hierdoor kunnen cursisten de steeds omvangrijkere studie beter spreiden en is de studiedruk lager.

Weens zilver voor Hof van Twente

Weens zilver voor Hof van Twente

27-09-2009

Het regende de afgelopen week medailles voor Roelof en Ilse Visscher van Wijngaard Hof van Twente. Bij de Nederlandse Wijnkeuring in wonnen ze vier medailles, bij de International Wine Challenge in Wenen zelfs vijf. Als aanvulling op het nationale succes van de voorbije jaren betekent deze bekroning nu ook een ondubbelzinnige internationale erkenning voor de kwaliteit van het bedrijf in het Overijsselse Bentelo. De wijnkeuring in Wenen is met een inzending van 9000 wijnen uit 33 verschillende landen de grootste wijncompetitie ter wereld.

Petit Clos officieel geopend

Petit Clos officieel geopend

27-09-2009

Er is geen betere woonplaats voor wijnliefhebbers denkbaar dan Bussum. Het lijkt daar niet op te kunnen. Bussum is namelijk alweer een prachtige wijnwinkel rijker. Ditmaal gaat het om Petit Clos, de winkel met 'bijzondere wijnen' van importeur De Vier Heemskinderen. Op 25 september vond de officiële opening daarvan plaats. Vaut le voyage!

Nederlandse wijn in de prijzen, maar geen goud

Nederlandse wijn in de prijzen, maar geen goud

21-09-2009

De uitslag van de Nationale Wijnkeuring is bekend, er werden acht zilveren en 44 bronzen medailles toegekend. Net als vorige jaar verdiende geen enkele wijn een gouden medaille. Opvallend bij de medaille-winnaars: bekende Nederlandse wijngaarden ontbreken, vooral onbekende wijnen vielen in de prijzen. Dit jaar werd meer wijn ingestuurd dan ooit: 57 wijngaarden stuurden maar liefst 166 wijnen in, die werden geproefd door een jury van 24 wijnexperts.

Sybille Kuntz jubileert

Sybille Kuntz jubileert

21-09-2009

Sybille Kuntz viert dit jaar haar 25-jarig jubileum als wijnproducente. Proficiat, want dit is iemand die van zich heeft doen spreken dankzij haar afwijkende aanpak. Een schoolvoorbeeld van zo iemand die bij de gevestigde orde weerstand en afkeuring oproept, maar die wel het zout in de pap is. Welnu, la Kuntz is voor de Moezel zout en peper tegelijk geweest! Zij en haar wederhelft Markus vierden het jubileum met een speciale proeverij in haar kelder in Lieser. Van 2008 konden maar twee wijnen worden voorgesteld, maar dat werd goedgemaakt door 30 andere wijnen van oudere jaren.

Crisis slaat hard toe in Nieuw-Zeelands Gisborne

Crisis slaat hard toe in Nieuw-Zeelands Gisborne

18-09-2009

Via vinoloog Wim de Kort bereikte ons het bericht dat de wijnbouw in Nieuw-Zeeland zwaar te lijden heeft onder de mondiale crisis. We willen niet flauw zijn, maar dat zagen we natuurlijk al een beetje aankomen. De prijzen van wijnen uit Nieuw-Zeeland waren lang relatief hoog, maar de afgelopen maanden kwamen er steeds goedkopere exemplaren op de markt. Een teken dat de producenten van hun wijn af moeten.

In memoriam: Keith Floyd, inspirerend en overdadig

In memoriam: Keith Floyd, inspirerend en overdadig

15-09-2009

Maandag 14 september 2009 zal immer te boek staan als een treurige dag. Een dag waarop twee mensen, die in mijn jeugd en in die van vele anderen op een of andere manier een inspiratie zijn geweest, ons te vroeg zijn ontvallen: acteur Patrick Swayze en TV-kok Keith Floyd. En waar anderen waarschijnlijk vooral stil staan bij Swayze's oeuvre, met hitfilms als Dirty Dancing en Ghost, denk ik alsmaar aan Floyd: "Right Clive, a big fat close up on that please, while I have a slurp".

Dieuwke is nieuwe Champagne-ambassadeur

Dieuwke is nieuwe Champagne-ambassadeur

14-09-2009

Dieuwke Engelsma wint de vijfde finale van het Europese Concours voor Champagne Ambassadeurs. De vinologe, werkzaam bij Wijnhandel Koninginneweg in Amsterdam, mag zich een jaar lang Champagne-ambassadeur noemen. Ook vertegenwoordigt ze Nederland bij de Europese finale van het Concours voor Champagne Ambassadeurs.

WeetvanWijnSpecalist

WeetvanWijnSpecalist

11-09-2009

Oud Reuchlin & Boelen B.V., Baarsma Tradition en Wijnkoperij Wielinga B.V. worden vanaf 1 oktober WeetvanWijnSpecialist voor de vakhandel. Vanuit Zoetermeer zullen de drie bedrijven, die onder de Baarsma Wine Group Holding vallen, als één bedrijf de vakhandel gaan bedienen. "De huidige markt vraagt om professionalisering en specialisatie," zegt directeur Rudolf Th. Bijleveld.

Riesling volgens Daniel Wagner

Riesling volgens Daniel Wagner

09-09-2009

De afgelopen tien jaar heeft een generatie getalenteerde jonge wijnmakers, aaneengesloten in de smaakmakende club Message in a Bottle, furore gemaakt in Rheinhessen en het imago daarvan enorm verbeterd. Een ervan is Daniel Wagner van Weingut Wagner-Stempel in Siefersheim. In sneltreinvaart heeft hij zich ontwikkeld tot een van de allerbeste producenten van Rheinhessen. Met wijnen die een zeer duidelijke eigen signatuur dragen en die qua stijl eerder aan die van de naburige Nahe doen denken...

Klaar voor de toekomst

Klaar voor de toekomst

08-09-2009

Het is niet louter crisis in wijnland. Integendeel. Een overtuigend bewijs daarvoor vormde de door Delta Wines georganiseerde beurs 'Klaar voor de toekomst!' die op 6 en 7 september in Waddinxveen gehouden werd en daarmee het eerste grote evenement van het nieuwe seizoen was. Een evenement met zo'n naam getuigt van gezonde ambitie en vertrouwen in de toekomst.

Crisis dwingt Champagne tot pas op de plaats

Crisis dwingt Champagne tot pas op de plaats

04-09-2009

Tot voor kort leken de bomen in de Champagne tot aan de hemel te groeien. Hoe meer productie, hoe beter. Het toverwoord was immers groei, groei en nog eens groei. Daar kijkt men inmiddels wat anders tegenaan. Noodgedwongen.

2009 wordt topjaar voor Bougogne

2009 wordt topjaar voor Bougogne

04-09-2009

De Bourgogne-oogst 2009 belooft zeer hoog van kwaliteit te worden. Zowel voor rood als wit. De producenten lopen te juichen. Gelijk hebben ze. Een topjaar in een economische crisis. De tijd zal uitwijzen hoe de jaargang 2009 op de markt ontvangen zal worden. Karel de Graaf, Bourgogne-specialist, doet verslag.

Zon, zee en mousserende wijn

Zon, zee en mousserende wijn

03-09-2009

Bubbles on the Beach was een groot succes. Jong en oud proefden op het zonnige Zandvoortse strand ruim tachtig mousserende wijnen. De lekkerste? Volgens de bezoekers was dat Sua Sparkling uit Argentinië. Het Perswijn-panel riep de Grüner Veltliner van Pfaffl uit tot beste sekt en Jeio tot beste prosecco.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept