NieuwsIn de hemel met Pétrus

In de hemel met Pétrus

30-03-2010

Net als je denkt dat het in Bordeaux net gekker kan, wordt bewezen dat dit het toch echt zo is. Ook in dit geval blijkt Einstein nuttig: "Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet dat ik eigenlijk niks weet." En zo is het maar net. In alle gekte rond de primeurs rijden de journalisten van hot naar her.

Nederland drinkt meer bubbels

Nederland drinkt meer bubbels

25-03-2010

Prosecco, cava, vonkelwijn of zelfs champagne: als Nederlanders gieten we er steeds meer van door onze kelen. Dat blijkt uit het marktonderzoek van het Productschap Wijn. Dit jaar dronken we 30 procent meer parelwijn en 49 procent meer mousserende wijn. Prosecco maakt een derde van de bubbelende markt uit.

Storing enquete verholpen

Storing enquete verholpen

16-03-2010

De storing in het online enquête-formulier is verholpen. Dit weekend vertoonde het digitale formulier, waarmee lezers hun mening over Perswijn kunnen geven, onverwacht een storing. Maandag was die verholpen. We bieden onze excuses aan aan lezers die na het invullen van de enquête de storingsmelding kregen en vragen ze vriendelijk of ze hun mening over Perswijn nog een keer kunnen geven.

Klazien Vermeer nieuwe cursusleider De Wijnacademie

Klazien Vermeer nieuwe cursusleider De Wijnacademie

09-03-2010

Klazien Vermeer volgt eind maart Ellen Dekkers op als cursusleider van De Wijnacademie. Dekkers neemt na achter jaar afscheid, ze gaat zich voortaan richten op schrijven over wijn en reizen.

Chileense wijnbouw flink getroffen door aardbeving

Chileense wijnbouw flink getroffen door aardbeving

04-03-2010

Het was even afwachten, want door het stilvallen van de communicatie met Chili na de aardbeving van afgelopen zaterdag waren er nog even geen berichten over de staat van de Chileense wijnbouw na de zwaarste aardbeving in vijftig jaar. Maar de eerste berichten sijpelen binnen. Daarin wordt gesproken van een flinke schade.

Sabotage bij Pech Redon

Sabotage bij Pech Redon

03-03-2010

Château Pech Redon, een van de toonaangevende producenten van La Clape, een cru van de AC Languedoc, is afgelopen zaterdagmiddag slachtoffer geworden van een ongelooflijke act van vandalisme. En dat terwijl de familie Bousquet en vrienden gewoon op het domein aanwezig waren. Indringers hebben alle acht cuves met wijn van 2008 en 2009 laten leeg lopen. Het zou daarbij gaan om een verlies van ongeveer 700 hectoliter.

Laville Haut-Brion wordt (weer) La Mission Haut-Brion Blanc

Laville Haut-Brion wordt (weer) La Mission Haut-Brion Blanc

02-03-2010

Volop naamveranderingen bij de wijnen van Domaine Clarence Dillon, eigenaar van de Haut-Brion groep met châteaux als o.a. Haut-Brion en La Mission Haut-Brion. Werd eerder al Bahans Haut-Bruion, de tweede rode wijn van Haut-Brion, omgedoopt in Le Clarence, in het jubileumjaar 2010 - waarin herdacht wordt dat de Amerikaan Clarence Dillon 75 jaar gelden Château Haut-Brion kocht - moeten ook de zeldzame witte wijnen eraan geloven.

Overname Fourcroy door Baarsma afgeketst

Overname Fourcroy door Baarsma afgeketst

24-02-2010

De onderhandelingen tussen Fourcroy en Baarsma over de overname van Fourcroy Nederland en België zijn afgesprongen. Dit meldt interim-directeur Alain Mertens in een telefonische reactie op het eerdere bericht over de onderhandelingen tussen de twee bedrijven. Mertens, een oude vertrouweling van de familie Fourcroy, was aangesteld om het Nederlandse deel van het bedrijf van Fourcroy te herstructureren.

Pro Riesling Förderpreis 2010 voor Albert de Jong

Pro Riesling Förderpreis 2010 voor Albert de Jong

23-02-2010

Albert de Jong, sinds jaar en dag onvermoeibaar ijveraar voor Duitse wijnen, zal tijdens de beurs Prowein in Düsseldorf de Förderpreis van de vereniging Pro Riesling in de categorie buitenlandse publicisten in ontvangst mogen nemen. Pro Riesling onderscheidt met deze jaarlijks uitgereikte prijs personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de promotie van Duitse Rieslings.

Kleine oogst 2010 in Zuid-Afrika

Kleine oogst 2010 in Zuid-Afrika

23-02-2010

Udo Göebel was kortgeleden op bezoek in zijn geliefde Zuid-Afrika. Hij was er om sfeer te proeven tijdens de pluk voor de oogst 2010. Udo laat in een eerste impressie weten dat de opbrengst dit jaar bijzonder klein lijkt te gaan uitvallen, met grote verschillen van regio tot regio. Dat heeft te maken met een aantal zaken,

Harold Hamersma gaat solo

Harold Hamersma gaat solo

19-02-2010

Harold Hamersma gaat weg bij Unieboek Het Spectrum, de uitgeverij van zijn Wijnalmanak. Van de Wijnalmanak gingen afgelopen jaar ruim een half miljoen exemplaren over de toonbank. Hamersma wilde de almanak uitbouwen tot een multimediaal totaalconcept, maar dat ziet Unieboek Het Spectrum niet zitten. Uitgeverij Nieuw Amsterdam durft het wel aan, zij geven volgend jaar De Grote Hamersma uit. Unieboek was niet bereikbaar voor commentaar.

Visuele wijnkaart Raj succes

Visuele wijnkaart Raj succes

30-01-2010

De wijnkaart in restaurants kan een stuk visueler, schreef Perswijn vorige maand. Jasper van Papeghem, sommelier in opleiding bij het Indiase restaurant Raj in Gent, laat weten dat hij al jaren een visuele wijnkaart hanteert. Met succes, want zijn gasten laten zich door zijn kaart verleiden tot wijnexperimenten.

Baarsma wil Fourcroy kopen

Baarsma wil Fourcroy kopen

29-01-2010

De directie van Baarsma Holding had het al aangekondigd: groei door overnames blijft een belangrijk doel. Met de bedoeling een groot speelveld te creëren in Noordwest-Europa in de distributie van wijn. Stap voor stap worden de doelen gerealiseerd. De volgende overname moet er aan komen. Prooi: Fourcroy. Bij het Belgische bedrijf Fourcroy rommelt het al een tijd.

The Battle for Wine and Love

The Battle for Wine and Love

26-01-2010

Tot voor kort kende ik de naam Alice Feiring niet. Gelukkig kreeg ik in december de paperbackeditie van haar al in 2008 verschenen The Battle for Wine and Love: or How I Saved the World from Parkerization onder ogen. Om van te smullen. Wijnboek en autobiografie tegelijk, vol sappige details, heel persoonlijk en met veel humor geschreven door iemand die zich zelf durft bloot te geven en stelling durft te nemen.

Ellen Dekkers krijgt Spaanse persprijs

Ellen Dekkers krijgt Spaanse persprijs

19-01-2010

Wijnschrijver Ellen Dekkers heeft de Vinos de España Prijs voor de Pers 2009 gewonnen. De prijs is een cheque voor een volledig verzorgde reis naar Spanje. De vakjury, bestaande uit communicatie- en wijnexperts, kende haar de prijs toe vanwege haar enthousiaste, inspirerende en persoonlijke schrijfwijze.

Zes geslaagden Diploma Course

Zes geslaagden Diploma Course

18-01-2010

De Diploma Course van de Wine & Spirit Education Trust (WSET) heeft zes nieuwe geslaagden afgeleverd. Mike Heyer, Huibert Jan Edixhoven, Chantal Smeets , Jan Rokyta, Jan Vegter en Rien van der Meulen hebben het diploma binnen. Jan Vegter en Olle Swets slaagden bovendien ook voor de titel 'Weinakademiker'.

Nog meer DAC in Oostenrijk

Nog meer DAC in Oostenrijk

11-01-2010

Herkomstbenamingen in Oostenrijk met de officiële status van Districtus Austriae Controllatus (DAC) winnen sterk aan belang en bekendheid. DAC's zijn gebaseerd zijn op duidelijk gedefinieerde profielwijnen die representatief zijn voor het herkomstgebied. De tot nu toe jongste DAC in de rij was het in het najaar van 2009 erkende Leithaberg, waarmee de teller op zes uitkwam.

Italiaanse Wijn Vakdag

Italiaanse Wijn Vakdag

07-01-2010

Maandag 8 maart 2010 houden het Italiaans Instituut voor Buitenlandse handel (ICE) en ITALENT een Italiaanse Wijn Vakdag. Plaats van handeling is de Kookfabriek in Amsterdam. Het evenement wordt gehouden in samenwerking met circa dertig wijnimporteurs.

Eerste lustrum Italia al Dente

Eerste lustrum Italia al Dente

07-01-2010

In het weekend van 6 en 7 maart kunnen Italië-liefhebbers in Loods 6 in Amsterdamse Oostelijk Havengebied voor de vijfde keer genieten van authentieke Italiaanse lekkernijen en wijnen, non-foodproducten, kunst en nog veel meer Italiaans.

Management buy out Sauter

Management buy out Sauter

06-01-2010

Het management van Sauter wijnen en voormalig eigenaar Erik Sauter hebben op 31 december de aandelen Sauter van Kwast wijnkopers overgenomen. Guido Quaden, Ralph Habets en Erik Sauter hebben elk een gelijk deel van het bedrijf gekocht. Opmerkelijk is dat Erik Sauter nu zelf weer een belangrijke rol gaat spelen bij zijn eigen oude onderneming. Erik Sauter was de afgelopen jaren natuurlijk nog actief als adviseu

Soave Classico, de mooiste witte wijn van Italië

Soave Classico, de mooiste witte wijn van Italië

10-12-2009

'This is one of the great white wine vineyards of the world...', zegt Stefano Inama, een lokale topproducent, altijd tegen zijn niet-Italiaans sprekende gasten, als hij hen de prachtige wijngaarden van Soave Classico laat zien. Ik heb er talloze keren gestaan en één ding is zeker: het is een zeer bijzondere plek met een fantastisch uitzicht.

Stripboek bepaalt Japanse wijnverkoop

Stripboek bepaalt Japanse wijnverkoop

07-12-2009

De flessen Château Lynch-Bages zijn de komende weken niet aan te slepen in Japan. De wijn speelt namelijk de hoofdrol in Kami no Shizuku, een stripverhaal over wijn. Letterlijk vertaald heet de stripserie 'Goddelijke druppels'. Iedere week verschijnt een aflevering, miljoenen lezers verslinden de boekjes.

Amarone DOCG

Amarone DOCG

06-12-2009

Eindelijk gerechtigheid. Amarone della Valpolicella is gepromoveerd tot de status van Denominazione di Origine Controllata en Garantita (DOCG). Ook de zoete Recioto della Valpolicella maakte de stap naar de hoogste trede op de ladder van Italiaanse herkomstbenamingen. Amarone was al jarenlang een voor de hand liggende promotiekandidaat.

György Lörinc Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009

György Lörinc Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009

06-12-2009

György Lörinc, keldermeester van St. Andrea in Eger, is verkozen tot 'Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009'. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Magyar Bor Akadémia (MBA), de belangrijkste organisatie van wijnmakers in Hongarije. Lörinc produceerde pas in 1999 zijn eerste wijn voor commerciële doeleinden. Sinds 2002 staat hij aan het hoofd van St. Andrea.

Valentine\'s Finest: Crème de la crème uit Zwitserland

Valentine's Finest: Crème de la crème uit Zwitserland

06-12-2009

Zwitserse wijn is het tot nu toe best bewaarde geheim van Europa. Wordt er dan wijn gemaakt in Zwitserland? Nou en of, in zowat alle delen van het land die zich daar enigszins voor lenen. Jaarlijks ruim een miljoen hectoliter. Waarom is Zwitserse wijn dan zo onbekend? Omdat de Zwitsers, enthousiaste wijndrinkers als ze zijn, die bijna allemaal zelf opdrinken, de meeste producenten kleinschalig werken, er bijgevolg weinig volume beschikbaar is, en omdat de prijs in de regel hoger ligt dan in andere landen.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Banner Kwast 1 sept 2017 tm 1 dec 2017
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Riedel - doorlopend
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend