NieuwsNieuwe stijl

Nieuwe stijl

15-06-2011

De tijd was rijp voor een nieuwe stijl, dus Perswijn heeft een flinke make-over gekregen. Vanaf het komende nummer (Perswijn nr. 4) zal de opmaak verbeterd zijn, het lettertype aangepast, en de lay-out van de pagina’s overzichtelijker.

Echte Wijnen - aflevering 3

Echte Wijnen - aflevering 3

06-06-2011

Er zijn nog altijd wijnschrijvers/-journalisten die menen dat voor een prijs van minder dan een tientje geen ‘echte’ wijnen kunnen worden gemaakt. En ze menen ook dat er wijnschrijvers zijn die zich door containerladingen ‘hele of half industriŽle meuk’ zitten te proeven en deze wijnen zelf niet drinken. Ik behoor zelf tot de bedoelde wijnschrijvers en ik heb een geruststellende en tegelijk ontnuchterende boodschap: er zijn veel wijnen bij die ik zelf graag drink –en ik doe dat ook nog.

Verkiezing Wijnwinkel van het Jaar 2012

Verkiezing Wijnwinkel van het Jaar 2012

03-06-2011

De wijnwinkelwedstrijd van vorig jaar heeft heel wat losgemaakt. Er zijn zo’n 10.000 stemmen geteld op ruim 200 winkels, waarbij Van Eyck Wijnkelders uit Helmond als winnaar uit de bus is gekomen. Wat is de beste wijnwinkel van Nederland voor het komende jaar? Perswijn zoekt het uit, samen met u.

Proeverij de Gouden Ton

Proeverij de Gouden Ton

30-05-2011

Op 22 mei hield Marcel Arentz van de Gouden Ton Nijmegen zijn jaarlijkse wijnproeverij op Landgoed de Holthurnse Hof in Berg en Dal. En Marcel pakt het groots aan. Hij werkt samen met ondernemers uit de regio: 10 winkels, 10 restaurants, 2 thuiskoks en een kookschool. Gerard Reijmer proefde de wijn... ťn het eten.

Bedankje van een prijswinnaar

Bedankje van een prijswinnaar

23-05-2011

Na afloop van het PERSWIJN-evenement "Grootse Wijnen van Kleine Importeurs" bleek een eenvoudig bezoekje aan deze website een plezierig staartje te hebben gekregen. We ontvingen†het volgende berichtje:

Advertorial: BVA Wine Auctions, altijd wat te bieden

Advertorial: BVA Wine Auctions, altijd wat te bieden

18-05-2011

BVA Wine Auctions is een nieuw onderdeel van BVA Auctions. Het biedt wijnliefhebbers de gelegenheid om op een online veiling mooie wijn te kopen.

Advertorial: Domaine du Tariquet

Advertorial: Domaine du Tariquet

18-05-2011

Familiebedrijf Tariquet maakt avontuurlijke wijnen in het hart van Gascogne.

Storm in glas water?

Storm in glas water?

16-05-2011

Onlangs gaf ik op onze website commentaar op een uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde over mogelijk gerommel met wijn (en water). Naar aanleiding van dit stukje werd ik van de week geÔnterviewd voor een geplande vervolgaflevering van dit programma. Onder insiders houdt het de gemoederen nog steeds bezig, maar wat er precies gebeurt, blijft onduidelijk.

Trend naar arrangement zet klassieke wijnkaart onder druk

Trend naar arrangement zet klassieke wijnkaart onder druk

16-05-2011

De financiŽle crisis en een kritische consument hebben de manier van wijn drinken in de tophoreca flink veranderd. Dat zet de ‘klassieke’ wijnkaart onder druk. In veel restaurants wordt misschien wel 70 tot 80% van de wijnen in arrangementen geschonken. Daarmee neemt het aantal flessen dat van de wijnkaart wordt besteld, flink af. Vooral witte wijnen en rosť dreigen zo kelderdochters te worden. Inkrimpen van de wijnkaart is de enige optie.

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld

Finalewijnen Ontdek de Nieuwe Wereld

16-05-2011

Cabernet sauvignon is in de Nieuwe Wereld wel populair, maar niet zo populair als de merlot. Probleem van de cabernet is dat hij niet altijd perfect fysiologisch rijp wordt. Het betekent dat de beste exemplaren komen van niet te hete plekken, en van plaatsen waar de avonden en nachten koel zijn. In Chili, bij de koele Pacific bijvoorbeeld, maar ook in Zuid-Afrika.

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 3

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 3

16-05-2011

In een korte serie zal in aanloop naar het evenement "Ontdek de Nieuwe Wereld" iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter de masterclasses die er te volgen zijn. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt? Deze week: The Bernard Series -†Iconen van Bellingham, Zuid-Afrika.

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 2

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 2

09-05-2011

In een korte serie zal de komende weken, in aanloop naar het evenement "Ontdek de Nieuwe Wereld", iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter de masterclasses die er te volgen zijn. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt? Deze week: Bodega Saurus uit ArgentiniŽ en Weltevreden Estate uit Zuid-Afrika.

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 1

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 1

02-05-2011

De tijd dat de landen buiten Europa alleen gemakkelijk drinkende massawijnen voortbrachten ligt ver achter ons. Binnen wijnlanden als Zuid-Afrika, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Chili, ArgentiniŽ en CaliforniŽ hebben zich productiegebieden ontwikkeld met een eigen stijl en hoge kwaliteit. Op zondag 22 mei 2011 organiseert Perswijn voor de achtste maal het evenement† “Ontdek de Nieuwe Wereld”, om deze wijnen een podium te geven. In een korte serie zal de komende weken ingegaan worden op de masterclasses die bij dit evenement te volgen zijn. Deze week: ViŮa Los Vascos uit Chili en Newton Johnson Wines uit Zuid-Afrika.

Paniek bij supermarkten rond uitzending Keuringsdienst van Waarde

Paniek bij supermarkten rond uitzending Keuringsdienst van Waarde

29-04-2011

De uitzending van Keuringsdienst van Waarde op donderdag 28 april, waarin werd gesuggereerd dat er in Nederland wijn zou worden ‘gemaakt’ op basis van geconcentreerde most en gedestilleerd water, heeft tot paniekreacties bij de supermarkten geleid. Ontkenningen natuurlijk alom, maar tegelijk wordt van toeleveranciers gevraagd om te verklaren dat er bij de productie van de geleverde wijnen geen water is gebruikt. Tja. Een onmogelijke vraag.

Bordeaux-tips

Bordeaux-tips

19-04-2011

Elke jaargang is beter dan de vorige. Zo lijkt het in ieder geval bij veel wijnboeren het geval. Ook Bordeaux heeft er niet aan kunnen ontsnappen: In Perswijn 3 staat een artikel over de nieuwe jaargang. De (uitgebreide) notities komen binnenkort op deze site!. Nu eerst de koopwaardige wijnen:

Heropening Bosman Wijnkopers

Heropening Bosman Wijnkopers

16-04-2011

De Haagse wijnhandel Bosman Wijnkopers aan de Frederik Hendriklaan is op zaterdag 16 april na een ingrijpende verbouwing officieel heropend.

Grootse Wijnen van Kleine Wijnimporteurs: dit weekend!

Grootse Wijnen van Kleine Wijnimporteurs: dit weekend!

15-04-2011

Dit weekend vindt in Showkas De Arendshoeve te Aalsmeerderbrug de tweede editie plaats van de proeverij Grootse Wijnen van Kleine Wijnimporteurs. De Telegraaf noemde het al een unieke proeverij, vanwege het bijzondere karakter van de kleine importeursbedrijven.

Vinexpo 2011: bent u er ook bij?

Vinexpo 2011: bent u er ook bij?

11-04-2011

Nog twee maanden, en dan opent de Vinexpo haar poorten in Bordeaux (19 t/m 23 juni 2011). Als belangrijkste internationale vakbeurs, waar alle grote (en kleine) namen aanwezig zijn, is een bezoek aan de Vinexpo een must voor iedereen die werkzaam is in de wijnhandel, van slijter tot grootwinkelbedrijf, en van sommelier tot journalist. Bent u er ook bij?

Theater van de Smaak

Theater van de Smaak

31-03-2011

In het Theater van de Smaak, een nieuw onderwijs concept op de Middelbare Horeca School in 's-Hertogenbosch, laat Hugo Linskens studenten en een aantal van hun gastdocenten uit horecabedrijven waarmee de school samenwerkt, kennismaken met de diversiteit van Duitse wijn.

Jubileumproeverij Vinoblesse - 25 jaar ware wijn

Jubileumproeverij Vinoblesse - 25 jaar ware wijn

30-03-2011

Een proeverij van Vinoblesse is altijd al een wijnbelevenis van de eerste orde, maar ditmaal leken Marc Collard, Tjitske Brouwer MV en hun talrijke persoonlijk aanwezige leveranciers zich zelf nog eens overtroffen te hebben om het 25-jarig bestaan van dit markante bedrijf extra luister te geven.

Grootse Wijnen van Kleine Importeurs

Grootse Wijnen van Kleine Importeurs

25-03-2011

Zondag 17 en maandag 18 april houdt Perswijn voor de tweede keer de proeverij 'Grootse wijnen van kleine importeurs'. In Showkas de Arendshoeve te Aalsmeerderbrug zullen meer dan zestig specialisten in vele landen en gebieden meer dan 600 wijnen presenteren, wat deze proeverij op 1400m2 de grootste proeverij in Nederland maakt.

Vinexpo 2011

Vinexpo 2011

05-03-2011

De komende editie van de internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd Vinexpo loopt vijf maanden voor opening al aardig vol. De beurs is het belangrijkste evenement van het jaar voor wijnprofessionals.

Italia al Dente in Loods 6

Italia al Dente in Loods 6

03-03-2011

In het weekend van 19 & 20 maart kunt u alweer voor de zesde keer kijken, ruiken, proeven en genieten op het culinaire festival Italia al Dente. Ruim 45 Italiaanse en Nederlandse bedrijven presenteren er hun authentieke Italiaanse etenswaren en wijnen aan een geÔnteresseerd publiek van liefhebbers uit heel Nederland.

Stenden benoemt Peter Klosse tot lector smaakkunde

Stenden benoemt Peter Klosse tot lector smaakkunde

03-03-2011

Restaurateur en smaakdeskundige Dr. Peter Klosse is per 1 maart benoemd tot lector Gastronomie aan de Stenden Hogeschool/University. In het Engels gaat hij zelfs een professorship vervullen, want de uitnodiging voor de introductiebijeenkomst is in een tweetalige versie gecommuniceerd.

Zuid-Afrikaans wijnconcours 2011

Zuid-Afrikaans wijnconcours 2011

18-02-2011

Perswijn presenteert, in samenwerking met Wines of South Africa (WOSA): de eerste editie van het Zuid-Afrikaans wijnconcours, waarmee beoogd wordt dŪe Zuid-Afrikaanse wijnen te selecteren die het best zijn afgestemd op de Nederlandse markt.

  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend