Laatste nieuws

PERSWIJN #5

PERSWIJN #5 komt volgende week uit met zo’n 500 geproefde en beoordeelde wijnen waarvan maar liefst 80 topwijnen uit de Bourgogne.  Verder het artikel over een wijnreis door de stad: Saint-Émilion, het in memoriam René van Heusden,  wijnproducent Davide Rosso over Barolo, daarnaast wijn uit Servië en Sicilië: zilt & verleidelijk. Verder o.a. Kees van Leeuwen over de winter- en voorjaarsvorst in de wijngaard. Ook in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 24 juli verkrijgbaar.

Advertorial: Serieus werk maken van wijnkennis?

Serieus werk maken van wijnkennis? Neem deel aan de eenjarige opleiding ‘Werken met Wijn’ voor professionals en liefhebbers. De cursus ‘Werken met Wijn’ zit qua niveau tussen SDEN 3 en de vinologenopleiding in. T.o.v. de vinologenopleiding biedt onze wijnopleiding diverse voordelen: geen examen, kost minder tijd èn geld! Na het afronden van de cursus ontvangt u een certificaat als bewijs van uw deelname.

  • Wijn van de Week
  • Restaurant van de Week
  • Webshop Perswijn
  • Perswijn Bladerboek
  • Evenementen Perswijn

Lees meer recent nieuws

Voor een compleet nieuwsoverzicht klik hier.

Domenico Clerico overleden

Domenico Clerico was een van de vernieuwers van Barolo, die wijnen maakte in een zachtere, meer toegankelijke stijl, met gebruikmaking van rijping op barriques. Sommigen vonden hem te ver gaan en vonden zijn wijnen niet klassiek genoeg, maar dat hij zijn tijd vooruit was, dat is zeker zo. Hij was een perfectionist, en zette ook een prachtige, moderne winery neer, waar hij alles perfect voor elkaar had. Domenico Clerico werd 67 jaar.

Persbericht: Let's drink Italy

Maandag 11 september presenteren circa 25 Italiaanse producenten hun wijnen aan de horeca, vakhandel en pers. Samen bieden zij meer dan 400 verschillende kwaliteitswijnen uit heel Italië aan en zij informeren u graag over productiegebied en –proces, druivensoorten en smaakcombinaties. Deze LET’S DRINK ITALY tour was eerder al in Helsinki, Tallínn, Milaan, Rome en Washington en zal hierna doorgaan naar Stockholm en Oslo. Enkele producenten zijn nog op zoek naar Nederlandse importeurs.

Flesaanvraag PERSWIJN #6 (deadline 8 juli)

Geachte importeur, Graag vraag ik uw aandacht voor de aanvraag van proefflessen voor #5 en #6 van PERSWIJN, te verschijnen respectievelijk juli en september 2017. Wij willen u vragen flessen in te zenden voor de hieronder vermelde onderwerpen. De uiterste datum voor het inzenden van de flessen is 8 juli.

In memoriam René van Heusden (1958-2017)

Het onverwachte overlijden van René van Heusden is voor ons, de redactie en de medewerkers van Perswijn, een enorme schok. Het is eigenlijk gewoon niet te bevatten. Zo jong nog, zo in het volle leven, en dan gewoon weg. Het hoort gewoon niet zo te gaan. Je bent bezig met je artikelen voor het volgende nummer en dan, plotseling, is het afgelopen. Dat laat bij ons een grote leegte na, in alle opzichten.

Wijnschrijver René van Heusden overleden

Vandaag is een intens treurige dag, voor zijn familie, voor Perswijn en voor vele andere vrienden en wijnliefhebbers. Vanochtend werd duidelijk dat wijnschrijver en redacteur van Perswijn René van Heusden is overleden. Daarmee is ons een prachtig mens, een vriend, een ongelooflijke levensgenieter en een zeer kundige en totaal originele wijnschrijver ontvallen, die nooit een blad voor zijn mond nam. Iedereen van Perswijn is in en in verdrietig. We zullen hem ontzettend missen. René is slechts 58 jaar geworden. Hier volgt een uitgebreid In Memoriam. Verder is een speciale pagina ingericht voor het plaatsen van reacties op het overlijden van René van Heusden.

Recente artikelen

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 6)

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. In september 2016 was ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste jaar zit erop. Op de site van Perswijn brengt Marije verslag uit van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze aflevering vertelt zij over haar eerstejaarsexamen.

Overpeinzing op de maandagochtend

Zo, nummer vijf van Perswijn is weer klaar. Waarschijnlijk is het blad al gedrukt. Dit was een van meest bizarre uitgaven die we ooit hebben gemaakt. Ik dank mijn team voor hun geweldige inzet. Het overlijden van René van Heusden, twee weken voor het blad klaar moest zijn, hakte er bij iedereen diep in. Persoonlijk, maar natuurlijk ook voor het blad zelf. We moesten doorgaan zonder de gelegenheid van een moment van rouw om het geleden verlies. 

Tekst: Ronald de Groot

Lees meer artikelen

Voor een compleet artikelen overzicht klik hier.

Is de Beaujolais desperaat?

Is de Beaujolais desperaat? Natuurlijk, afgelopen week geselden hagelbuien de villages van de Beaujolais, met Fleurie als grootste slachtoffer. Maar om je wijn nu te gaan promoten als ‘Best Ranked Portuguese Wine’, dat gaat wel heel ver...

Column: Nostalgie over wijn

Ik geef het grif toe: startende wijnliefhebbers kunnen mij wel eens jaloers maken. Wat voor spannende avonturen beleeft een mens niet tijdens zijn eerst wijnjaren? Die eerste jaren, ik vond ze ronduit geweldig. Ik koester de herinneringen aan de opwinding van toen, die frisse vibe, dat onbevangen proeven van die eerste mooie wijnen. Vergelijk het met de eerste geslaagde seks. Of met prille emotie bij muziek. Terugdenken aan toen maakt me nostalgisch.

Recensie: De Zilveren lepel – Napels en de Amalfikust

De boekenreeks van de Zilveren lepel blijft groeien. Het origineel kwam voor het eerst uit in de jaren 50. In veel families gaat het kookboek generaties mee.  Elke paar jaar komt er een herziene versie uit. Met deze nieuwe uitgave groeit het aantal lepels in de besteklade tot een ruim  tiental. Ik zal niet zeggen dat er geen rek meer zit in het concept, maar bij sommige edities kun je je afvragen hoeveel ze nog toevoegen. 

Reacties op het overlijden van René van Heusden

De dood van René heeft veel mensen geraakt. De in memoriam van de redactie en medewerkers van Perswijn kunt u hier lezen. Verder hieronder een aantal stukken die bij ons zijn binnengekomen. We proberen zoveel mogelijk te plaatsen. Mocht u wat over René van Heusden willen vertellen, dan kunt u mailen naar wijnpers@wijnpers.nl of naar Ronald de Groot, Middenweg 193, 1098AN, Amsterdam. Graag aangeven of u toestemming geeft voor het plaatsen van uw schrijven.

Recensie: Champagne volgens Eichelmann

Van de Duitse champagnekenner Gerhard Eichelmann, bekend als uitgever van de toonaangevende jaarlijkse gids Deutschlands Weine – kortweg ‘Eichelmann’, is een geactualiseerde versie van diens in 2015 voor het eerst gepubliceerde standaardwerk Champagne verschenen. 

  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Winterhalter - t/m?
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • WINO - doorlopend
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Riedel - doorlopend
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner