11

Wijn van de week: Château L’Argenteyre 2005

Het is weer zover, de Paasdagen zijn in aantocht. Ik was er nog helemaal niet op voorbereid, maar in de lokale supermarkt werd ik wakker geschud: de vacuüm verpakte gerookte zalm lag weer stapels hoog opgetast, dus het moest wel weer Pasen worden. Vreemd toch, hoe de moderne mens zich door de marketeers gewillig laat commanderen wat te eten & drinken tijdens de feestdagen.

Paaswijnen en andere paaskwellingen


Het is weer zover, de Paasdagen zijn in aantocht. Ik was er nog helemaal niet op voorbereid, maar in de lokale supermarkt werd ik wakker geschud: de vacuüm verpakte gerookte zalm lag weer stapels hoog opgetast, dus het moest wel weer Pasen worden. Vreemd toch, hoe de moderne mens zich door de marketeers gewillig laat commanderen wat te eten & drinken tijdens de feestdagen. Sterker nog, de Paasdagen zijn uitgeroepen tot een moment dat we onszelf even ‘culinair mogen verwennen’. Toe maar. Alsof we dat op andere dagen níet mogen… Maar één geluk: we ‘mogen’ ook klassieke wijnen drinken met de Pasen, zoals rode Bordeaux. Terwijl we juist dachten dat rode Bordeaux helemaal uit en fout was.


Dat de lokale supermarkt Bordeaux in de aanbieding heeft, dat doet ons genoegen. Zelfs een echte Cru Bourgeois, een aanduiding die een jaar geleden door een uitspraak van de rechtbank in de Bordeaux nog voor zijn voortbestaan moest vrezen. Gelukkig hebben de Fransen er met een noodgreep –alles is daar politiek- voor gezorgd dat je je nog altijd Cru Bourgeois mag noemen als je voldoet aan een paar simpele regels. Gelukkig. En, dat kunnen nog lekkere wijnen zijn, zoals de wijn die we vonden bij Albert Heijn, de Château L’Argenteyre 2005.  Deze Médoc uit Bégadan, het noordelijke deel van de streek boven de stad Bordeaux, bevat zo’n 50% merlot. Denk dus niet dat hij heel streng is, zoals bij veel Bordeaux nog steeds wordt gedacht. Nee, hij is heerlijk soepel en zacht, en tegelijk mooi fris door het rijpe cabernet-fruit, dat zo perfect heeft kunnen profiteren van het bijzondere jaar 2005. Hij heeft een heerlijke vleug vanille en aangenaam fruit, wat cassis en kersen, lekker pittig en sappig. Tja, wat moeten we zeggen? Een échte Paaswijn, om op je Paasbest aan tafel te zitten. Wat moet je anders met de Pasen?


Château L’Argenteyre 2005, Médoc

Albert Heijn, € 9,99


Ronald de Groot



Wijn van de week: Château L’Argenteyre 2005

Wijn van de week: Château L’Argenteyre 2005

17-03-2008

Het is weer zover, de Paasdagen zijn in aantocht. Ik was er nog helemaal niet op voorbereid, maar in de lokale supermarkt werd ik wakker geschud: de vacuüm verpakte gerookte zalm lag weer stapels hoog opgetast, dus het moest wel weer Pasen worden. Vreemd toch, hoe de moderne mens zich door de marketeers gewillig laat commanderen wat te eten & drinken tijdens de feestdagen.

Wijn van de week: Pédesclaux

Wijn van de week: Pédesclaux

10-03-2008

In Frankrijk is het al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld: Grands Crus Classé’s uit de Bordeaux in de supermarkt. Nederland blijft daarbij ver achter. Maar gelukkig begint het een beetje te schuiven. Zeker ketens van wijnspeciaalzaken beginnen steeds meer zaken te doen met ‘grote’ Bordeaux, die soms zelfs voor interessante prijzen worden aangeboden. Een van de leuke vondsten is een Pédesclaux (Pauillac 5e Cru) uit 2004. Bij Dirck III.

Wijn van de week: Pédesclaux

Wijn van de week: Pédesclaux

10-03-2008

In Frankrijk is het al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld: Grands Crus Classé’s uit de Bordeaux in de supermarkt. Nederland blijft daarbij ver achter. Maar gelukkig begint het een beetje te schuiven. Zeker ketens van wijnspeciaalzaken beginnen steeds meer zaken te doen met ‘grote’ Bordeaux, die soms zelfs voor interessante prijzen worden aangeboden. Een van de leuke vondsten is een Pédesclaux (Pauillac 5e Cru) uit 2004. Bij Dirck III.

Wijn van de week: Mouraz

Wijn van de week: Mouraz

03-03-2008

Jaren was het produceren van biologische wijnen totaal geen item, en nu moet plotseling alles bio zijn van de klok slaat. Nogal vreemd. Mag het ook gewoon goed en lekker zijn? Daar komt bij dat veel boeren die biologisch produceren, dat om allerlei redenen helemaal niet op het etiket vermelden. Bijvoorbeeld omdat ze de mogelijkheid open willen houden om in een moeilijk jaar toch gewoon te spuiten. Of –heel platvloers- omdat het te duur is.

Wijn van de week: Mouraz

Wijn van de week: Mouraz

03-03-2008

Jaren was het produceren van biologische wijnen totaal geen item, en nu moet plotseling alles bio zijn van de klok slaat. Nogal vreemd. Mag het ook gewoon goed en lekker zijn? Daar komt bij dat veel boeren die biologisch produceren, dat om allerlei redenen helemaal niet op het etiket vermelden. Bijvoorbeeld omdat ze de mogelijkheid open willen houden om in een moeilijk jaar toch gewoon te spuiten. Of –heel platvloers- omdat het te duur is.

Wijn van de week: Bio niet per se duur

Wijn van de week: Bio niet per se duur

25-02-2008

Een paar jaar geleden werd bij ons in het kleine winkelcentrum een winkel gevestigd met biologische producten. Typisch een plek waar dat zou moeten kunnen, in het welvarende deel van Amsterdam Oost, waar stadse mensen zich veel zorgen maken over de natuur waar ze zelf nooit in komen. Het was in de tijd dat biologisch bijna automatisch werd geassocieerd met geitenwollen sokken, groenten met wat rotte plekjes en wijnen die niet lekker hoefden te zijn, maar alleen maar voorzien hoefden te zijn van het label ‘biologisch’.

Wijn van de week: Bio niet per se duur

Wijn van de week: Bio niet per se duur

25-02-2008

Een paar jaar geleden werd bij ons in het kleine winkelcentrum een winkel gevestigd met biologische producten. Typisch een plek waar dat zou moeten kunnen, in het welvarende deel van Amsterdam Oost, waar stadse mensen zich veel zorgen maken over de natuur waar ze zelf nooit in komen. Het was in de tijd dat biologisch bijna automatisch werd geassocieerd met geitenwollen sokken, groenten met wat rotte plekjes en wijnen die niet lekker hoefden te zijn, maar alleen maar voorzien hoefden te zijn van het label ‘biologisch’.

Wijn van de week: Voorbeeld Côte Rôtie vindt steeds meer navolging

Wijn van de week: Voorbeeld Côte Rôtie vindt steeds meer navolging

18-02-2008

In een nog niet eens zo ver verleden was het gebruikelijk om aan de rode wijnen van Côte Rôtie, gemaakt op basis van syrah, ook wat viognier toe te voegen, een beetje wijn van witte druiven. Niet onlogisch. Klassieke wijnen van de steile hellingen konden behoorlijk hard en zuur zijn, en viognier kon dat leed een beetje verzachten, in letterlijke zin. Met de komst van het ontstelen van de druiven konden de tannines zo zacht worden, dat de meeste producenten het toevoegen van viognier nu achterwege laten.

Wijn van de week: Voorbeeld Côte Rôtie vindt steeds meer navolging

Wijn van de week: Voorbeeld Côte Rôtie vindt steeds meer navolging

18-02-2008

In een nog niet eens zo ver verleden was het gebruikelijk om aan de rode wijnen van Côte Rôtie, gemaakt op basis van syrah, ook wat viognier toe te voegen, een beetje wijn van witte druiven. Niet onlogisch. Klassieke wijnen van de steile hellingen konden behoorlijk hard en zuur zijn, en viognier kon dat leed een beetje verzachten, in letterlijke zin. Met de komst van het ontstelen van de druiven konden de tannines zo zacht worden, dat de meeste producenten het toevoegen van viognier nu achterwege laten.

Wijn van de week: Regent

Wijn van de week: Regent

11-02-2008

Sinds een paar jaar worden de Nederlandse en Belgische wijnen internationaal gevolgd door het Tom Stevenson Wine report. Om het praktisch te houden, proeven we –Ronald de Groot en René van Heusden- de wijnen voor deze gids samen met Fiona Morrison MW, die verantwoordelijk is voor het Belgische gedeelte.

Wijn van de week: Regent

Wijn van de week: Regent

11-02-2008

Sinds een paar jaar worden de Nederlandse en Belgische wijnen internationaal gevolgd door het Tom Stevenson Wine report. Om het praktisch te houden, proeven we –Ronald de Groot en René van Heusden- de wijnen voor deze gids samen met Fiona Morrison MW, die verantwoordelijk is voor het Belgische gedeelte.

Wijn van de week: Santadi

Wijn van de week: Santadi

04-02-2008

Sardinië is relatief onbekend als wijnstreek. Dat heeft te maken met de relatief afgelegen ligging, en daarnaast met zijn onbekende druiven. Toch zijn deze de moeite waard, niet alleen omdat het leuk is eens wat ‘anders’ te proeven, maar ook omdat deze druiven vaak goed zijn toegerust voor het hete klimaat op dit fraaie eiland, waar de voormalige premier Berlusconi niet voor niets een luxueus buitenhuis bezit…

Wijn van de week: Santadi

Wijn van de week: Santadi

04-02-2008

Sardinië is relatief onbekend als wijnstreek. Dat heeft te maken met de relatief afgelegen ligging, en daarnaast met zijn onbekende druiven. Toch zijn deze de moeite waard, niet alleen omdat het leuk is eens wat ‘anders’ te proeven, maar ook omdat deze druiven vaak goed zijn toegerust voor het hete klimaat op dit fraaie eiland, waar de voormalige premier Berlusconi niet voor niets een luxueus buitenhuis bezit…

Wijn van de week: Sant\'Antonio

Wijn van de week: Sant'Antonio

28-01-2008

Soms moet je wat meer inspanning doen voor het vinden van een mooie wijn van de week. We zijn daarom naar Verona gevlogen om rond te kijken in de streek Valpolicella. Een interessant gebied, dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld, vooral door het succes van zijn Amarone –maar daarover later meer in Perswijn. Wie in Valpolicella is, komt tegelijk ook een beetje in Soave:

Wijn van de week: Sant\'Antonio

Wijn van de week: Sant'Antonio

28-01-2008

Soms moet je wat meer inspanning doen voor het vinden van een mooie wijn van de week. We zijn daarom naar Verona gevlogen om rond te kijken in de streek Valpolicella. Een interessant gebied, dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld, vooral door het succes van zijn Amarone –maar daarover later meer in Perswijn. Wie in Valpolicella is, komt tegelijk ook een beetje in Soave:

Wijn van de week: Saint Martin

Wijn van de week: Saint Martin

20-01-2008

De grenache is een rijkelijk onderschatte druif. In de ratrace om populariteit heeft het de eer moeten laten aan bekende collega’s als syrah, merlot en chardonnay. Onterecht. Aandacht dus deze week voor een wijn met veel grenache: Domaine de la Ferme Saint Martin, Les Terres Jaunes 2006, Beaumes de Venise.

Wijn van de week: Saint Martin

Wijn van de week: Saint Martin

20-01-2008

De grenache is een rijkelijk onderschatte druif. In de ratrace om populariteit heeft het de eer moeten laten aan bekende collega’s als syrah, merlot en chardonnay. Onterecht. Aandacht dus deze week voor een wijn met veel grenache: Domaine de la Ferme Saint Martin, Les Terres Jaunes 2006, Beaumes de Venise.

Wijn van de Week: Waarom Marsala?

Wijn van de Week: Waarom Marsala?

13-01-2008

Onlangs kwamen hier een paar flessen Marsala binnen, die smeekten om geproefd te worden. Marsala, ja, wat is dat ook al weer? Een soort sherry-achtige wijn, maar dan van Sicilië? Een wijn die vooral in de keuken wordt gebruikt, maar verder niet zo interessant is? Dat ligt toch wat genuanceerder, maar dat bericht zal niet veel mensen bereiken. Want in het grote aanbod van versterkte wijnen –waar Marsala er een van is- zal deze wijn gemakkelijk verzuipen en niet snel grote bekendheid verwerven. Helaas.

Wijn van de Week: Waarom Marsala?

Wijn van de Week: Waarom Marsala?

13-01-2008

Onlangs kwamen hier een paar flessen Marsala binnen, die smeekten om geproefd te worden. Marsala, ja, wat is dat ook al weer? Een soort sherry-achtige wijn, maar dan van Sicilië? Een wijn die vooral in de keuken wordt gebruikt, maar verder niet zo interessant is? Dat ligt toch wat genuanceerder, maar dat bericht zal niet veel mensen bereiken. Want in het grote aanbod van versterkte wijnen –waar Marsala er een van is- zal deze wijn gemakkelijk verzuipen en niet snel grote bekendheid verwerven. Helaas.

Wijn van de week: Château Mire l\'Étang 2006

Wijn van de week: Château Mire l'Étang 2006

06-01-2008

Bij de wijn van de week hoort natuurlijk het cliché van de week: na de dure decembermaand moeten we het nieuwe jaar beginnen met goedkope huishoudboodschappen, om de portemonnee weer te spekken. Fout! Op wijn mogen we natuurlijk nooit bezuinigen! Nou ja, vooruit dan, deze week een wijn die we voor zijn prijs in elk geval niet hoeven te laten staan: een rode Languedoc uit het gebiedje La Clape.

Wijn van de week: Château Mire l\'Étang 2006

Wijn van de week: Château Mire l'Étang 2006

06-01-2008

Bij de wijn van de week hoort natuurlijk het cliché van de week: na de dure decembermaand moeten we het nieuwe jaar beginnen met goedkope huishoudboodschappen, om de portemonnee weer te spekken. Fout! Op wijn mogen we natuurlijk nooit bezuinigen! Nou ja, vooruit dan, deze week een wijn die we voor zijn prijs in elk geval niet hoeven te laten staan: een rode Languedoc uit het gebiedje La Clape.

Wijn van de week: Santadi, Rocca Rubia Riserva 2004

Wijn van de week: Santadi, Rocca Rubia Riserva 2004

15-08-2007

Sardinië is als vakantie-eiland wellicht bekender dan als wijnproducerend gebied. Bekende Italianen als Silvio Berlusconi hebben er hun buitenhuis, om te genieten van de ruigte van dit bijzondere eiland. Maar er komen ook voortreffelijke wijnen van Sardinië, vooral als ze gemaakt zijn van autochtone druiven.

Wijn van de week: Santadi, Rocca Rubia Riserva 2004

Wijn van de week: Santadi, Rocca Rubia Riserva 2004

15-08-2007

Sardinië is als vakantie-eiland wellicht bekender dan als wijnproducerend gebied. Bekende Italianen als Silvio Berlusconi hebben er hun buitenhuis, om te genieten van de ruigte van dit bijzondere eiland. Maar er komen ook voortreffelijke wijnen van Sardinië, vooral als ze gemaakt zijn van autochtone druiven.

Wijn van de week: Rosemount vernieuwt wijn, label en fles

Wijn van de week: Rosemount vernieuwt wijn, label en fles

06-07-2007

Australië heeft een naam op te houden in branding, het op de markt brengen van wijnen als merk, los van de herkomst en vooral gebaseerd op stijl en uitstraling. Een benadering die in het verleden goed heeft gewerkt en die dan ook onverdroten wordt voortgezet. Rosemount, eerst opgeslokt door Southcorp en inmiddels opgeslokt door bierbrouwer Fosters, besloot tot een herziening van zijn brands, om zijn wat afgekalfde marktpositie weer terug te krijgen.

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
    • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
    • Bossenbroek B.V. - doorlopend
    • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
    • Okhuysen webwinkel - doorlopend?