11

Pascal Janvier, Cuvée du Silex 2009, Jasnières

Eerder zag je een appellation als Jasnières nooit, nu zijn er plotseling meer importeurs die ‘m ‘ontdekt’ hebben. Jasnières is ook een buitenbeentje, want de streek ligt als een op zichzelf staand gebied ten noorden van het Loiredal, in het dal van de Loir, samen met de Coteaux du Loir en de Coteaux du Vendômois.

pascal_250.jpgEerder zag je een appellation als Jasnières nooit, nu zijn er plotseling meerdere importeurs die ‘m ‘ontdekt’ hebben. Jasnières is ook een buitenbeentje, want de streek ligt als een op zichzelf staand gebied ten noorden van het Loiredal, in het dal van de Loir, samen met de Coteaux du Loir en de Coteaux du Vendômois. Daarmee is het een van  de noordelijkste wijngebieden van de Loire, en dus relatief koel. Maar de oceaanlucht die hier door het dal stroomt en de zuidelijke ligging van de beste wijngaarden zorgen er voor dat de chenin blanc mooi rijp kan worden, al zijn de zuren ook altijd aanwezig. Chenin blanc is de enige druif, op de luttele 65 hectare wijngaarden die we hier in de appellation vinden. Dus zo vreemd is het niet dat we Jasnières maar weinig tegenkomen. Pascal Janvier oogst de druiven voor deze wijn van twee bijzondere percelen met een ondergrond van silex, die de smaak een extra dimensie geven, door meer kracht en diepgang. Daarnaast zorgt de noordelijke ligging voor mooie zuren en veel karakter. Deze combinatie zorgt er voor dat de wijnen, aldus Pascal Janvier zelf, wel tien tot twintig jaar moeten rijpen tot ze hun echte expressie bereiken. Oei, dat vraag bij deze wijn nog wel even geduld...

Hij is ook nu al mooi, ruikt krachtig en breed, met grapefruit en mango, smaakt mollig en rond, rijp en dik, zacht door een zoetje, aangenaam exotisch.


Joop van der Goot, € 9,95



Pascal Janvier, Cuvée du Silex 2009, Jasnières

Pascal Janvier, Cuvée du Silex 2009, Jasnières

14-03-2011

Eerder zag je een appellation als Jasnières nooit, nu zijn er plotseling meer importeurs die ‘m ‘ontdekt’ hebben. Jasnières is ook een buitenbeentje, want de streek ligt als een op zichzelf staand gebied ten noorden van het Loiredal, in het dal van de Loir, samen met de Coteaux du Loir en de Coteaux du Vendômois.

Poças, Vale de Cavalos 2007, Douro

Poças, Vale de Cavalos 2007, Douro

07-03-2011

Poças is van oorsprong een porthuis, en een van de weinige huizen van de streek die volledig bezit is van een Portugese familie. Een prestatie op zich in een streek waar de ‘groten’ steeds meer kleintjes opkopen, op zoek naar schaalvergroting.

Poças, Vale de Cavalos 2007, Douro

Poças, Vale de Cavalos 2007, Douro

07-03-2011

Poças is van oorsprong een porthuis, en een van de weinige huizen van de streek die volledig bezit is van een Portugese familie. Een prestatie op zich in een streek waar de ‘groten’ steeds meer kleintjes opkopen, op zoek naar schaalvergroting.

Cabriz, Encruzado 2009, Dão

Cabriz, Encruzado 2009, Dão

28-02-2011

Een beetje ten onrechte heerst het idee dat Portugal een typisch rode-wijnland is. Maar liefst 40% van de productie is wit, en net als bij rood beschikt het land over een schat aan bijzondere witte druiven.

Cabriz, Encruzado 2009, Dão

Cabriz, Encruzado 2009, Dão

28-02-2011

Een beetje ten onrechte heerst het idee dat Portugal een typisch rode-wijnland is. Maar liefst 40% van de productie is wit, en net als bij rood beschikt het land over een schat aan bijzondere witte druiven.

Borges Octave Reserva 2006, Douro

Borges Octave Reserva 2006, Douro

21-02-2011

De dynamiek in de Portugese wijnbouw van de afgelopen jaren is voor een deel te danken aan grote, ondernemende Portugese bedrijven, die consequent streven naar het maken van goede wijnen voor billijke prijzen. Ook in streken als de Douro, waar dure vlaggenschepen de toon zetten.

Borges Octave Reserva 2006, Douro

Borges Octave Reserva 2006, Douro

21-02-2011

De dynamiek in de Portugese wijnbouw van de afgelopen jaren is voor een deel te danken aan grote, ondernemende Portugese bedrijven, die consequent streven naar het maken van goede wijnen voor billijke prijzen. Ook in streken als de Douro, waar dure vlaggenschepen de toon zetten.

Domaine de la Chapelle des Bois 2009, Chiroubles

Domaine de la Chapelle des Bois 2009, Chiroubles

18-02-2011

Chiroubles, tussen Fleurie en Morgon, heeft wijngaarden tot zo'n 400 meter hoogte, hoger dan in enige andere cru. Dat levert wijnen op die zacht en elegant zijn, bloemig en fijn, en met meer zuren en elegantie dan de meeste andere crus.

Domaine de la Chapelle des Bois 2009, Chiroubles

Domaine de la Chapelle des Bois 2009, Chiroubles

18-02-2011

Chiroubles, tussen Fleurie en Morgon, heeft wijngaarden tot zo'n 400 meter hoogte, hoger dan in enige andere cru. Dat levert wijnen op die zacht en elegant zijn, bloemig en fijn, en met meer zuren en elegantie dan de meeste andere crus.

Cave de Bel Air 2009, Beaujolais

Cave de Bel Air 2009, Beaujolais

07-02-2011

De rol van de coöperaties in de Beaujolais is geleidelijk iets kleiner geworden. Maar nog altijd nemen de overgebleven caves coopératives ruim dertig procent van de productie voor hun rekening, verdeeld over 15 kelders.

Cave de Bel Air 2009, Beaujolais

Cave de Bel Air 2009, Beaujolais

07-02-2011

De rol van de coöperaties in de Beaujolais is geleidelijk iets kleiner geworden. Maar nog altijd nemen de overgebleven caves coopératives ruim dertig procent van de productie voor hun rekening, verdeeld over 15 kelders.

Casas del Bosque Reserva 2010

Casas del Bosque Reserva 2010

31-01-2011

Deze Chileense Sauvignon Blanc komt uit de koele, hooggelegen percelen van de Casablanca Valley. De bodega Casas del Bosque produceert steevast succesvolle wijnen, met vooral voor de Sauvignon lovende woorden en de hoogste beoordelingen van de internationale wijnschrijvers. En ook deze Reserva werd met 92 punten 'Best Sauvignon of the Year 2011'.

Casas del Bosque Reserva 2010

Casas del Bosque Reserva 2010

31-01-2011

Deze Chileense Sauvignon Blanc komt uit de koele, hooggelegen percelen van de Casablanca Valley. De bodega Casas del Bosque produceert steevast succesvolle wijnen, met vooral voor de Sauvignon lovende woorden en de hoogste beoordelingen van de internationale wijnschrijvers. En ook deze Reserva werd met 92 punten 'Best Sauvignon of the Year 2011'.

La Grange d\'Aïn, Le Cèdre 2008

La Grange d'Aïn, Le Cèdre 2008

18-01-2011

Faugères is naar ons idee een van de meest miskende terroirs van Frankrijk. De ondergrond bestaat uit pure schistes, gelaagde steen die de warmte vasthoudt en perfect is voor het maken van klassewijnen.

La Grange d\'Aïn, Le Cèdre 2008

La Grange d'Aïn, Le Cèdre 2008

18-01-2011

Faugères is naar ons idee een van de meest miskende terroirs van Frankrijk. De ondergrond bestaat uit pure schistes, gelaagde steen die de warmte vasthoudt en perfect is voor het maken van klassewijnen.

Domaine de Coste Chaude 2007

Domaine de Coste Chaude 2007

09-01-2011

Domaine de Coste Chaude ligt aan de oostkant van het Rhônedal, bij Visan. De huidige eigenaren kochten het in 1994 en besloten tot een rigoureuze verbetering van de kwaliteit. De wijngaard werd deels herplant, waarbij is gekozen voor lage opbrengsten van 30 tot 40 hectoliter per hectare. Ook in de kelder en bij de flessenopslag werd het nodige veranderd.

Domaine de Coste Chaude 2007

Domaine de Coste Chaude 2007

09-01-2011

Domaine de Coste Chaude ligt aan de oostkant van het Rhônedal, bij Visan. De huidige eigenaren kochten het in 1994 en besloten tot een rigoureuze verbetering van de kwaliteit. De wijngaard werd deels herplant, waarbij is gekozen voor lage opbrengsten van 30 tot 40 hectoliter per hectare. Ook in de kelder en bij de flessenopslag werd het nodige veranderd.

Niepoort, Colheita 1980

Niepoort, Colheita 1980

02-01-2011

Niepoort past andere technieken toe om het fruit in de colheita te behouden, zoals (tijdelijke) opslag in grote glazen containers in plaats van op hout. Het bij zondere is dat deze port van de ene generatie op de andere wordt overgedragen. Deze colheita van Niepoort is gemaakt door vader Rolf van der Niepoort; zoon Dirk heeft hem in 2007 gebotteld. Het resultaat doet beslist niet onder voor een grote vintageport. Je ruikt sinaasappelschilletjes, kruiden, abrikozen; de smaak heeft stevigheid, goede zuren, subtiele bitters, lengte.

Niepoort, Colheita 1980

Niepoort, Colheita 1980

02-01-2011

Niepoort past andere technieken toe om het fruit in de colheita te behouden, zoals (tijdelijke) opslag in grote glazen containers in plaats van op hout. Het bij zondere is dat deze port van de ene generatie op de andere wordt overgedragen. Deze colheita van Niepoort is gemaakt door vader Rolf van der Niepoort; zoon Dirk heeft hem in 2007 gebotteld. Het resultaat doet beslist niet onder voor een grote vintageport. Je ruikt sinaasappelschilletjes, kruiden, abrikozen; de smaak heeft stevigheid, goede zuren, subtiele bitters, lengte.

Pol Roger, Pure, Brut Nature, Champagne

Pol Roger, Pure, Brut Nature, Champagne

26-12-2010

Pol Roger heeft voor deze volledig ongedoseerde champagne gekozen voor gelijke delen pinot noir, pinot meunier en chardonnay. We zijn er erg gecharmeerd van, maar beseffen wel dat je liefhebber moet zijn van het heel droge type. Wij vinden hem prachtig elegant, opwekkend en sappig, met mooie zuren, licht getoast, fraai.

Pol Roger, Pure, Brut Nature, Champagne

Pol Roger, Pure, Brut Nature, Champagne

26-12-2010

Pol Roger heeft voor deze volledig ongedoseerde champagne gekozen voor gelijke delen pinot noir, pinot meunier en chardonnay. We zijn er erg gecharmeerd van, maar beseffen wel dat je liefhebber moet zijn van het heel droge type. Wij vinden hem prachtig elegant, opwekkend en sappig, met mooie zuren, licht getoast, fraai.

Gimonnet-Gonet, Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne

Gimonnet-Gonet, Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne

20-12-2010

We zijn dol op goedgemaakte champagnes van de Côte des Blancs, ten zuiden van Epernay, waar de beste chardonnaydruiven vandaan komen. Gimonnet is een typische, kleinere champagneproducent, met in totaal 13 hectare wijngaard. Voor de Champagne is dat nog betrekkelijk groot. Ze zitten in Le Mesnil. Ze hebben ook wijngaarden in de Marnevallei, maar die druiven worden voornamelijk aan handelshuizen verkocht.

Gimonnet-Gonet, Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne

Gimonnet-Gonet, Blanc de Blancs Grand Cru, Champagne

20-12-2010

We zijn dol op goedgemaakte champagnes van de Côte des Blancs, ten zuiden van Epernay, waar de beste chardonnaydruiven vandaan komen. Gimonnet is een typische, kleinere champagneproducent, met in totaal 13 hectare wijngaard. Voor de Champagne is dat nog betrekkelijk groot. Ze zitten in Le Mesnil. Ze hebben ook wijngaarden in de Marnevallei, maar die druiven worden voornamelijk aan handelshuizen verkocht.

Winzer Krems, Haus österreich, Cuvée Riesling Extra Trocken

Winzer Krems, Haus österreich, Cuvée Riesling Extra Trocken

14-12-2010

De Plus koopt deze wijn bij de Winzer Krems. In het gebied rond het gelijknamige stadje wordt al meer dan tweeduizend jaar wijn gemaakt. In 1305 mocht het plaatsje zich ook officieel beroemen om haar wijngaarden. Het gilde (of gewoon coöperatie) ‘Winzer Krems’ stamt uit 1938. Er zijn een kleine 1500 leden aangesloten en samen beheren deze boeren zo’n duizend hectare aan wijngaarden. Het is een van de grootste coöperaties van Oostenrijk. Het nadruk van dit bedrijf licht op witte wijnen van de ‘nationale’ grüner veltliner en de riesling. En ze maken dus ook een heerlijke witte met een bubbeltje. Snel naar de Plus!

  • Riedel - doorlopend
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Riesling Weeks 2017 t/m 19 juni
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner