Eten & DrinkenCulinaire bubbels

Culinaire bubbels

04-12-2015

Nederlanders staan bekend om hun zeer beperkte consumptie van Champagne. De hoogtijdagen van deze koolzuurhoudende alcoholische drank zijn nog steeds de laatste dagen van december. Waarbij de slechte combinatie van oliebollen en een glas bubbels elk jaar opnieuw garant staat voor een fikse kater. Ontzettend jammer en een gemiste kans, want een goed glas Champagne en een zorgvuldig klaargemaakt gerecht zijn een match made in heaven!

Kaas & wijn: Brillat Savarin

Kaas & wijn: Brillat Savarin

05-10-2015

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. In deze aflevering: een heerlijk romige triple crème: Brillat Savarin.

Gegeten en gedronken: le VIN\'x

Gegeten en gedronken: le VIN'x

25-09-2015

Passie. Een ander woord is er niet voor het aanstekelijke enthousiasme waarmee Marieke Vennix haar restaurant-wijnbistro le VIN’x drijft. Als ben je nog zo’n zuurpruim, bij deze gastvrouw moet je je wel thuis voelen. De geboren en getogen Bossche opende in oktober 2014 haar eigen zaak in het centrum van de Brabantse hoofdstad en vervulde daarmee een van haar grote wensen. En om direct maar te zeggen waar alles om draait: wijn!

Gegeten en Gedronken: Restaurant Fitzgerald

Gegeten en Gedronken: Restaurant Fitzgerald

28-06-2015

Je moet het maar durven: je restaurant vernoemen naar een alcoholist die zich vroegtijdig dood gedronken heeft. Danny Gonzalez heeft dat gedaan met zijn zaak in Rotterdam. De naam is een hommage aan de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald, auteur van The Great Gatsby en bekend om de gevleugelde uitspraak ‘Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right.’

Gegeten & Gedronken: De Fuik

Gegeten & Gedronken: De Fuik

01-06-2015

Bij restaurant De Fuik in Aalst steken ze hun ambitie niet onder stoelen of banken: terugkeer naar het allerhoogste niveau met ‘topgastronomie op een unieke locatie’. Onderdeel van de aanpak om dat waar te gaan maken is een flexibel menuconcept waarbij de gast niet meer gebonden is aan de traditionele kaartindeling met gerechten à la carte en aan vaste menu’s, maar vrije keuze heeft. 'Gegeten & Gedronken' ging op onderzoek uit.

Tartaar van rode biet

Tartaar van rode biet

15-05-2015

Een heel simpel, maar verrassend smakelijk vegetarisch voorgerecht. En gezond: we voorspellen dat de rode biet binnenkort - samen met boerenkool, zuurkool en walnoten - toegelaten zal gaan worden tot de categorie 'superfoods'! Dit gerecht heeft de aardse smaak van de winter en de frisse zuren van de aankomende lente.

Duo van ribeye met ovengeroosterde groenten

Duo van ribeye met ovengeroosterde groenten

01-05-2015

Rib-eye is minder populair dan entrecote omdat het in feite uit twee soorten vlees bestaat. Het middelste deel is perfect om kort en rood te bakken, terwijl het omliggende vlees van een structuur is die vraagt om een langere bereidingstijd. Een handige hobbykok snijdt dat zo even uit elkaar en presenteert een mooie biefstuk gecombineerd met een smakelijke stoofpotje. Leuk voor uw gasten beter voor uw portemonnee!

Gegeten & Gedronken: Podium onder de Dom

Gegeten & Gedronken: Podium onder de Dom

24-04-2015

Utrecht ziet zichzelf graag als grote stad. Binnen de Nederlandse context, welteverstaan. Of het dat ook werkelijk is, is twijfelachtig. Een culinaire hot spot als Rotterdam en Amsterdam is het vooralsnog niet. Gezellig is het wél, en niet vergeven door toerisme. Datzelfde Utrecht is beslist een bezoek waard vanwege een bijzonder sympathiek restaurant, Podium onder de Dom.

Pastarol met spinazie en ricotta

Pastarol met spinazie en ricotta

10-04-2015

Een klassieker uit de Italiaanse keuken: als je spinazie zegt, dan komt bijna altijd in één en dezelfde ademtocht het woord ricotta. Dat is dan ook een gouden combinatie, en de salie maakt de combinatie helemaal perfect. Helemaal niets meer aan doen! Behalve nog een goede wijn erbij uitzoeken.

Kaas & wijn: gorgonzola

Kaas & wijn: gorgonzola

10-03-2015

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. In deze aflevering een smeltend zachte gorgonzola.

Kip uit de Römertopf

Kip uit de Römertopf

09-03-2015

Een goede kip heeft niet veel smaakmakers nodig. Als je tenminste de goede kip hebt: eentje die zelf zijn voer bij elkaar heeft mogen scharrelen, zoals de kippen met het Franse 'Label Rouge' keurmerk.

Gegeten & gedronken: De Librije (beter dan ooit)

Gegeten & gedronken: De Librije (beter dan ooit)

16-02-2015

Ik heb de emoties bewust even laten bezinken, maar ik ben nog steeds ontroerd. Dat eten tegelijkertijd zo veel intellectuele opwinding kan oproepen, puur fysieke bevrediging kan bewerkstelligen én tegelijk rust kan geven, dat wist ik inmiddels wel. Alleen heb ik dat zelden zo intens beleefd als tijdens de perslunch ter gelegenheid van de heropening van De Librije.

Rijstvermicelli met dorade in kokossaus

Rijstvermicelli met dorade in kokossaus

10-02-2015

Een heerlijk fris en hartig voorgerecht. De dorade is een stevige, vette vis die mooi heel blijft als je hem bakt. En het vettige van de vis past heel mooi bij de frisse tonen in de kokossaus. Een bijpassende wijn moet net als het gerecht van de ene kant een beetje zwoel en romig zijn en van de andere kant lekker fris.

Pompoenrisotto met venkelworst

Pompoenrisotto met venkelworst

23-12-2014

Comfortfood, dat is het zeker. Een smakelijke portie risotto met smeuïge pompoen, op smaak gebracht met een flinke klont boter en geserveerd met een hartig vers worstje met venkel. Voor de nodige frisheid zorgt de geroosterde tomaat. Simpel en lekker.

Hazenpeper met steeltjesstamppot

Hazenpeper met steeltjesstamppot

18-12-2014

Haas heeft die uitgesproken bitter-zure wildsmaak. Je houdt ervan of niet. Wij wel. Zeker in het donkere winterseizoen, en zéker als de feestdagen in aantocht zijn! Een gerecht bomvol smaak met veel kruiden als kruidnagel en jeneverbes en natuurlijk een paar plakjes peperkoek.

Winterse wortelsalade

Winterse wortelsalade

27-11-2014

In de winter geen sla eten? Zeker wel. Maar in plaats van sla, komkommer en tomaat nemen we winterse groenten als witlof en geroosterde wortelen. Die brengen we op smaak met hartige, 'warme' kruiden en natuurlijk frisse zuren in de vorm van winters fruit als sinaasappel en citroen.

Ceviche

Ceviche

20-11-2014

Een klassieker uit de Zuid-Amerikaanse keuken die door toedoen van voormalig El Bulli-kok Albert Adria weer helemaal in de internationale belangstelling staat, sinds hij de keuken van Peru tot speerpunt van zijn nieuwste restaurant Pakta in Barcelona heeft gemaakt.

Kaas & wijn: Pecorino

Kaas & wijn: Pecorino

17-11-2014

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. In deze aflevering gaan de tanden in een heerlijke pecorino.

Gegeten & Gedronken: Seinpost

Gegeten & Gedronken: Seinpost

11-11-2014

Restaurantgidsen kun je niet blindelings vertrouwen. In het beste geval baseren die zich voor het gros van hun waarderingen op een eenmalige ervaring - soms worden zaken immers helemaal niet bezocht. Met alle risico’s van dien. Want kritiekpunten bij zo’n momentopname, hoe terecht misschien ook, worden nogal eens achterhaald door nieuwe ontwikkelingen.

Japan versus Italië, gelijkspel van formaat

Japan versus Italië, gelijkspel van formaat

30-09-2014

Wat hebben de Japanse keuken en een gerenommeerd Italiaans wijnhuis als Tommassi met elkaar te maken? Nou simpel, goede smaak en een voorliefde voor kwaliteit.

Kaas & wijn: Beaufort

Kaas & wijn: Beaufort

16-09-2014

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. In deze aflevering gaat het mes in een Beaufort.

Gegeten & gedronken: Valuas, Venlo

Gegeten & gedronken: Valuas, Venlo

08-09-2014

Bedrijven als Valuas, pal aan de Maas net even buiten het centrum van Venlo, zijn er in Nederland maar weinig. Het is wat de Fransen omschrijven als een hostellerie: een combinatie van viersterrenhotel, restaurant met een Michelinster en brasserie met een Bib Gourmand plus nog een aantal nevenactiviteiten op het gebied van wijn en…kroketten!

Krug: hoogstaande bubbels

Krug: hoogstaande bubbels

02-09-2014

De allerleukste plek voor een hoogstaande proeverij: op het dak van het Okura Hotel met uitzicht op bewolkt Amsterdam. En dan een topchampagne proeven: de Grande Cuvée van het huis Krug. Een champagne met historie, gebaseerd op de visie van een bijzondere man; Joseph Krug.

Tandoorikip met kerrie-aardappel

Tandoorikip met kerrie-aardappel

19-08-2014

Kruidige kip met dito aardappelen. Past daar wel wijn bij? Zeker, geen probleem zelfs. We proefden witte en rode wijnen en het acht man/vrouw sterke proefpanel koos zowel witte als rode wijn als hun favoriet bij het gerecht.

Procureur met citrus

Procureur met citrus

07-08-2014

Procureur is de ontbeende nek en schouder van het varken. Speciale varkensrassen als het Iberico varken of de Bonte Bentheimer worden daarbij als smakelijker beschouwd dan het 'gewone' varken. Dat heeft met de soort te maken maar vooral ook met hun voeding. Dus ook een gewoon varken dat een goed gevoed leven heeft geleid kan een prima keus zijn.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Riedel - doorlopend
  • Winterhalter - t/m?
  • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner