Columns



Column: Babbelen met Baldwin en Grange

Column: Babbelen met Baldwin en Grange

22-12-2015

Australië was 10 jaar geleden een hip wijnland. Is de wind gaan liggen? Was het een hype? En gaat er nog een comeback komen? Ik heb een hulplijn nodig! Deze dient zich aan in vorm van een vooraanstaande wijnmaker. Zijn naam is Andrew Baldwin, mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de illustere Penfolds Grange, dé icoonwijn van Australië.

Column: Leve de wijntaal!

Column: Leve de wijntaal!

20-11-2015

Er zijn mensen die wijnbeschrijvingen haten. De gemoederen raken wel eens zo verhit dat welmenende gebruikers van wijntaal weerloos slachtoffer worden van verbale agressie. Bijvoorbeeld op sociale media: ‘Wijn drinken gaat alleen maar over lekker of niet’, schreeuwen deze wijndrinkers, en: ‘Mensen die het moeilijker of complexer maken zijn ijdeltuiten. Dus drink en zwijg’.

Column: Vervlochten

Column: Vervlochten

06-11-2015

Voor dag en dauw verlies ik het contact met de aarde, en ga ik op zoek naar nieuwe smaken en ontmoetingen. Nee, ik ben niet in dromenland. Al lijkt mijn plaats van bestemming hier wel op. Na twee uur in de wolken te hebben gezeten, land ik nabij het prachtige Porto.

Column: Cliché

Column: Cliché

03-11-2015

Ik kom uit een wereld waarin gasten de hele dag door “inmiddels zijn aangeschoven” of anders toch zeker “aan de lijn hangen”. In de creatieve omgeving van radio- en televisiemakers zou je misschien niet zo snel cliché’s en platgetreden paden verwachten, maar ze zijn er volop.

Hoe typisch en expressief kan wijn zijn?

Hoe typisch en expressief kan wijn zijn?

28-09-2015

Een aantal jaren geleden kwam de wereldberoemde zanger Sting de wijn van zijn Italiaans wijndomein Tenuta Il Palagio voorstellen in Brussel. Ik herinner me de Sistermoon 2009 als een mooie Toscaanse blend van sangiovese, cabernet sauvignon en merlot. Maar meer nog dan de wijn, die in mijn kelder rust, is een opmerkelijke uitspraak van de beroemdheid me bijgebleven.

(Post)modern wijnproeven

(Post)modern wijnproeven

18-08-2015

Het filosoferen over wijn verbreedt en bevrijdt de wijnbeleving. Zoals men onderscheid maakt tussen moderne en postmoderne wijsgeren, zo kan men verschil zien tussen modern en postmodern wijnproeven.

Speeddating

Speeddating

23-07-2015

Het is dinsdagmiddag, rond de klok van vieren. Enigszins verward en overprikkeld zit ik in de auto. Het tintelt van mijn kruin tot mijn tenen. Met nog ruim vier uur te rijden, kijk ik in mijn achteruitkijkspiegel. Nog een laatste knipoog naar de kathedraal van Reims. Zo lang als het kan blijf ik in mijn linkerspiegel turen.

Ergens aan de Maas

Ergens aan de Maas

06-07-2015

In “Ergens aan de Maas” bezingt de Brabantse zanger en liedjesschrijver Gerard van Maasakkers een uniek plekje aan de rivier. Hij kan wel uitschreeuwen hoe mooi en fijn het daar is, maar wil het tegelijkertijd voor zichzelf houden. Heel herkenbaar. Ik had die ervaring en dat dilemma toen ik onlangs een aantal wijnen leerde kennen.

Geef de wijn terug aan de wijnmaker!

Geef de wijn terug aan de wijnmaker!

23-06-2015

Een chic geklede wijnjournalist, die in zijn leven nog nooit een druppel wijn maakte, las een verlegen wijnmaker tijdens een mega-wijnbeurs de les. De wijn was beter geweest als de vinificatie zus en zo was uitgevoerd, en in de wijngaard dit en dat was ondernomen. Ik aanschouwde dit eenrichtingsgesprek en voelde plaatsvervangend schaamte.

"Naakt door de wijngaard": Carmenère waar je wild van wordt

"Naakt door de wijngaard": Carmenère waar je wild van wordt

08-06-2015

In mijn zoektocht naar de wereld die wijn heet, ben ik in het vliegtuig naar Chili gestapt. Chili staat bekend om haar betaalbare en kwalitatief goede wijnen. Vooral het supermarktsegment met wijnen van rond de vijf euro wordt steeds meer door de Chilenen gedomineerd. Ik vraag me af in hoeverre de productie van de betere kwaliteitswijnen ook naar Nederland kan overwaaien.

Ceasar\'s choice

Ceasar's choice

12-05-2015

Waar de meeste mensen naar kantoor gaan op maandagmorgen, gaan de sommeliers proeven. Ik proef graag met een bepaald doel of onderzoeksvraag voor ogen. Hierdoor kan ik me heel gericht een weg banen door het landschap van wijn. Het is als kleding shoppen in de Bijenkorf. Als ik niet al weet waarnaar ik op zoek ben, raak ik verstrikt in het katoen.

Weg met de wijnverlegenheid

Weg met de wijnverlegenheid

14-04-2015

Het proeven en drinken van wijn is onnodig belast met allerlei complexiteiten, getuige de weinige wijndrinkers die in een groep hun wijnimpressies spontaan op tafel durven gooien. Nog stroever loopt het in gezelschap van vermeende wijnconnaisseurs. Gewone wijndrinkers nemen aan dat spreken over wijn geleerd moet worden.

Schuilt er een Robert Parker in elk van ons?

Schuilt er een Robert Parker in elk van ons?

13-03-2015

Punten en wijnen, een heikel punt. Is Robert Parker als schuldige aan te wijzen voor de opgeklopte prestatie- en concurrentiecultuur in wijnproeverijen? Met punteninflatie als gevolg? En wat is meer punten waard: kracht of verfijning? Stefaan Soenen laat zijn licht schijnen op deze kwestie.

Ingezonden brief: columnist heeft het mis

Ingezonden brief: columnist heeft het mis

04-07-2013

Naar aanleiding van de jongste pennenvrucht van Perswijncolumnist René van Heusden in Perswijn nummer 4, stuurde oenoloog Gerhard Horstink de volgende reactie.

Het alternatief voor de liefhebber

Het alternatief voor de liefhebber

06-09-2012

Na aanleiding van het artikel 'Diploma? Graag!', over wijnopleidingen in Nederland, ontving de redactie van Perswijn veel reacties. Volgens de heer Frans Bajens richtte het artikel zich te veel op de professionals, waarbij de liefhebbers buiten de boord vielen. Een ingezonden brief.

Het alternatief voor de liefhebber

Het alternatief voor de liefhebber

06-09-2012

Na aanleiding van het artikel 'Diploma? Graag!', over wijnopleidingen in Nederland, ontving de redactie van Perswijn veel reacties. Volgens de heer Frans Bajens richtte het artikel zich te veel op de professionals, waarbij de liefhebbers buiten de boord vielen. Een ingezonden brief.

Terroirbeleving in de Languedoc

Terroirbeleving in de Languedoc

28-08-2012

Mede geïnspireerd door de notities Corbières en Minervois in Perswijn nummer 5 heeft wijnliefhebber Nico Schiettekatte een artikel geschreven aan de hand van zijn (wijn)reis door de Languedoc, tweede helft juli. Tekst: Nico Schiettekatte

Terroirbeleving in de Languedoc

Terroirbeleving in de Languedoc

28-08-2012

Mede geïnspireerd door de notities Corbières en Minervois in Perswijn nummer 5 heeft wijnliefhebber Nico Schiettekatte een artikel geschreven aan de hand van zijn (wijn)reis door de Languedoc, tweede helft juli. Tekst: Nico Schiettekatte

Le Pin, het vergeten postzegeldomein

Le Pin, het vergeten postzegeldomein

02-07-2012

Wie proefnotities over Bordeauxwijnen leest zal het ongetwijfeld zijn opgevallen dat bijna elke grote naam vaak voorbij komt, of het nu ‘en primeur’ proeverijen zijn of niet. Tekst en fotgrafie: Job Seuren

Le Pin, het vergeten postzegeldomein

Le Pin, het vergeten postzegeldomein

02-07-2012

Wie proefnotities over Bordeauxwijnen leest zal het ongetwijfeld zijn opgevallen dat bijna elke grote naam vaak voorbij komt, of het nu ‘en primeur’ proeverijen zijn of niet. Tekst en fotgrafie: Job Seuren

Overpeinzingen van de sommelier - To be or not to bio

Overpeinzingen van de sommelier - To be or not to bio

06-03-2012

Een tijd geleden kreeg ik een uitnodiging voor een proeverij met diner met de woorden: “Beste Job, het diner is voor een select gezelschap en ik vind het leuk je erbij te hebben als biosommelier.” Tekst: Job Seuren

Overpeinzingen van de sommelier - To be or not to bio

Overpeinzingen van de sommelier - To be or not to bio

06-03-2012

Een tijd geleden kreeg ik een uitnodiging voor een proeverij met diner met de woorden: “Beste Job, het diner is voor een select gezelschap en ik vind het leuk je erbij te hebben als biosommelier.” Tekst: Job Seuren

Overpeinzingen van de sommelier - Gastronomische wijn

Overpeinzingen van de sommelier - Gastronomische wijn

06-01-2012

De essentie van wijn is dat deze gedronken wordt, althans zo zie ik dat. De Grieken, de Romeinen, volgens mij maakten ze het vergiste druivensap - want veel meer was het toen niet - primair om de maaltijden mee weg te spoelen. Tekst: Job Seuren

Overpeinzingen van de sommelier - Gastronomische wijn

Overpeinzingen van de sommelier - Gastronomische wijn

06-01-2012

De essentie van wijn is dat deze gedronken wordt, althans zo zie ik dat. De Grieken, de Romeinen, volgens mij maakten ze het vergiste druivensap - want veel meer was het toen niet - primair om de maaltijden mee weg te spoelen. Tekst: Job Seuren

Mooie Onbekenden: Vinsobres

Mooie Onbekenden: Vinsobres

20-12-2011

Er zijn van die wijngebieden die onbekend zijn bij het grote publiek of vergeten worden door de kenners. Ze liggen simpelweg tussen teveel andere toppers. Tekst en fotografie: Thijs Akkerman

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
    • Riedel - doorlopend
    • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
    • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
    • Winterhalter - t/m?