ColumnsOverpeinzingen op de maandagochtend: Geen wijn zonder spijs

Overpeinzingen op de maandagochtend: Geen wijn zonder spijs

22-01-2018

Ik ken eigenlijk bijna geen wijnliefhebber die niet ook een liefhebber is van lekker eten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar geen uitzondering op ben. Het is fijn om lekker te koken, met de wijn als uitgangspunt. Maar uit eten gaan is natuurlijk ook fijn, althans bij restaurants die er iets moois van maken, uiteraard. En die mooie wijnen serveren. 

Column: Nostalgie over wijn

Column: Nostalgie over wijn

09-07-2017

Ik geef het grif toe: startende wijnliefhebbers kunnen mij wel eens jaloers maken. Wat voor spannende avonturen beleeft een mens niet tijdens zijn eerst wijnjaren? Die eerste jaren, ik vond ze ronduit geweldig. Ik koester de herinneringen aan de opwinding van toen, die frisse vibe, dat onbevangen proeven van die eerste mooie wijnen. Vergelijk het met de eerste geslaagde seks. Of met prille emotie bij muziek. Terugdenken aan toen maakt me nostalgisch.

Reactie op column Job Seuren: De sommelier is oké

Reactie op column Job Seuren: De sommelier is oké

19-06-2017

Beste Job,  Als één van de bedenkers van WineStein en zeer ervaren restaurantbezoeker en wijnliefhebber las ik je column ‘De sommelier is oké’ met veel interesse. Meestal lees ik je column ook met instemming, maar nu heb ik toch wat kanttekeningen, met name bij het afserveren door jou van de speciaal voor restaurants ontwikkelde WineStein applicatie (niet te verwarren met de WineStein app voor consumenten). 

Ook maar een mening: Toen nog een nieuwe naam...

Ook maar een mening: Toen nog een nieuwe naam...

12-06-2017

Stel: je bent een bekende Nederlandse. En iemand komt op het idee om zich voor jou uit te geven. Zogenaamd omdat die iemand graag op je lijkt en pretendeert er niets kwaads mee in de zin te hebben. Maar er onder valse voorwendselen wel een plat commercieel slaatje uit probeert te slaan. Zou je dat op prijs stellen? Natuurlijk niet. Vreemd is het dan wel wanneer je je zelf leent voor praktijken waarbij, nota bene met jou als lokkend bedoeld uithangbord, plagiaat gepleegd wordt. 

Column: Terug naar het aroma van de wijn

Column: Terug naar het aroma van de wijn

06-06-2017

Professioneel praten over aroma’s in wijn staat ter discussie. Het aromawiel van professor Noble van de universiteit van Davis biedt nochtans een hoop proefplezier. Mits training kan iedereen de tientallen onderscheiden en vervolgens weer gegroepeerde geuren en smaken in zijn glaasje wijn herkennen. Fruit, bloemen, groenten, chemische aroma’s, gebrande aroma’s en ga zo maar door. Zo ruiken we aan wijn dat het een lieve lust is. 

Column: Ook de wijnbouwer maakt het verschil

Column: Ook de wijnbouwer maakt het verschil

08-05-2017

Het belang van natuurlijke omgevingsfactoren in de wijngaard, het zogenoemde terroir, wordt in de wijnliteratuur vaak overdreven. Het kwaliteitsverschil tussen wijnen wordt eerst en vooral verklaard door de kundigheid en de kwaliteitsambitie van wijnbedrijven en pas in tweede instantie door specifieke bodem en microklimaat van de wijngaarden. Waarom wordt deze stelling door zo weinig wijnliefhebbers spontaan onderschreven? 

Ook maar een mening: Cherchez les femmes!

Ook maar een mening: Cherchez les femmes!

09-04-2017

Vrouwen! Ik lust er wel pap van. Bij wijze van spreken dan. Ze smaken niet alleen anders, ze proeven ook anders. Anders dan mannen. Proeven ze ook beter dan mannen? Tikje dubieuze vraag, want tja, wat is nu eigenlijk ‘goed’ proeven, laat staan ‘beter’ proeven? In ieder geval lijken vrouwen onbevangener en bijgevolg eerlijker te proeven. En dat mag je eigenlijk wel beter noemen.

Reactie op column Job Seuren: Verbijstering

Reactie op column Job Seuren: Verbijstering

16-03-2017

Net zoals de heer Nijdam las ik met verbazing, of wellicht nauwkeuriger uitgedrukt verbijstering, het stuk van de heer Seuren in Perswijn.     In mijn optiek heeft Perswijn hier als publicatie de plank faliekant misgeslagen; de heer Seuren heeft dat naar mijn bescheiden mening op meer persoonlijk niveau gedaan. 

Column: Dit is geen stemadvies

Column: Dit is geen stemadvies

15-03-2017

Weet u al wat u gaat stemmen? Nee, dit is geen stemadvies. Mijn ervaring is dat wijn en politiek zelden goed samengaan. Lekker uit eten gaan overstijgt politiek debat, daarom voelt zowel progressief links als conservatief rechts zich op zijn gemak in Café de Klepel, waar ik werk. Wel vraag ik me af hoe ik zou reageren als Geert Wilders voor mijn deur zou staan. Zou ik hem principieel weigeren? Hoe zou de eigenaar van de Münchense Bürgerbräukeller zich achteraf gevoeld hebben, wetend dat zijn zaak een rol speelde in wat zich tussen 1932 en 1945 afspeelde? 

Reactie op reactie Pieter Nijdam column Job Seuren

Reactie op reactie Pieter Nijdam column Job Seuren

15-03-2017

Even voor de duidelijkheid: het wederzijdse respect tussen Pieter Nijdam en ondergetekende is er zeker, onverminderd groot en ook heilig. Vandaar ook dat wij (Vinoblesse) onze weigering (januari 2013) om nog langer proefflessen naar/voor proeverijen van de 'Telegraaf in samenwerking met Perswijn' in te zenden niet aan de grote klok hebben gehangen. Maar over onze motieven geen misverstand: 'medewerken aan een krant die in zo ongeveer alles indruist tegen onze eigen levensopvattingen, en zulks ook nog op meesttijds nare manier. Doen we niet meer aan mee', schreef ik aan Ronald de Groot.

Reactie op column Job Seuren: HYPOCRIET?

Reactie op column Job Seuren: HYPOCRIET?

13-03-2017

Met verbazing las ik in de laatste Perswijn een column waarin Job Seuren importeurs oproept geen proefflessen meer te sturen naar De Telegraaf, om ‘afstand te nemen van wat niet deugt’. Zij zouden daarmee het voorbeeld volgen van enkele principiële importeurs die dat al zouden doen. 

Column: Een maand zonder wijn? Tournée Minérale!

Column: Een maand zonder wijn? Tournée Minérale!

24-02-2017

België houdt een Tournée Minérale. Meer dan 125.000 alcoholgebruikers doen mee met deze nationale campagne die aanspoort om in februari geen druppel alcohol te drinken (www.tourneeminerale.be). Wijnhandel en vooral horeca reageren ongerust op dit droogleggingsinitiatief en vrezen inkomstenverlies. 

Column: De mythe van de mineraliteit

Column: De mythe van de mineraliteit

09-11-2016

Dat de minerale kenmerken van de bodem in de wijn te proeven zijn, is een populaire en hardnekkige mythe in de wijnbeleving. Het mineralenverhaal, mooi en voor de hand liggend, geeft sinds de 20e eeuw richting aan de manier waarop veel wijnbouwers en wijnproevers naar wijn kijken. Verschillende decennia lang al snuffelen en slurpen we aan wijn op zoek naar mineralen. Wijnboeren pakken er mee uit: les arômes typiquement argilo-calcaire monsieur, en blinde wijnproevers raden zich te pletter: nope, het is geen kalk maar löss en leem, verkeerd, punt af. 

Ook maar een mening: Masterclass in bescheidenheid

Ook maar een mening: Masterclass in bescheidenheid

05-11-2016

Wat is dat toch met die hardleersheid van ons, zelfbenoemde ‘wijnkenners’? Die er bij het blind proeven van wijnen zo vaak publiekelijk naast zitten, maar toch keer op keer willens en wetens weer de afgrond opzoeken door quasi zelfverzekerd te speculeren over de herkomst van wat ze in het glas hebben. Om daarbij dan opnieuw de plank volledig, of, in het gunstige geval, toch weer grotendeels mis te slaan. Het laat zich misschien al raden dat dit doorgaans proevers van de mannelijke kunne zijn. 

Column: Over smaak valt te twisten

Column: Over smaak valt te twisten

18-10-2016

Ook al heeft wijn geen objectieve eigen smaak, maar alleen een door gebruikers ervan toegedichte, toch valt er weldegelijk over te twisten. We moeten er zelfs over twisten, juist vanwege dat subjectieve element. Dat wil zeggen: netjes discussiëren en argumenten uitwisselen. Wat iets anders is dan zomaar iets roepen.

Ook maar een mening: Wat heet ‘groot’?

Ook maar een mening: Wat heet ‘groot’?

19-09-2016

Vooraanstaande kunstcritici wisten het destijds met zekerheid te zeggen: het doek De Emmaüsgangers was op basis van de waargenomen klasse van de hand van Johannes Vermeer. En dus een Meesterwerk van onschatbare waarde. Appreciatie en veilingprijs zijn in de kunst minstens zo gefundeerd op de naam van de maker als op de intrinsieke waarde van het werk zelf. 

Ook maar een mening: In Europa

Ook maar een mening: In Europa

19-08-2016

Alles is politiek. Wijn dus ook. En al helemaal wijn binnen de Europese Unie. Die Europese Unie die momenteel zo verguisd wordt door populistische roeptoeters met hun simplistische antihouding. Met tot vervelens toe de ‘elite’ (‘links’), de ‘media’ (ook ‘links’), het ‘establishment’, de ‘buitenlanders’ en ‘Brussel’ als zondebokken voor alle echte en vermeende problemen.

Ook maar een mening: Lekker moeilijk doen

Ook maar een mening: Lekker moeilijk doen

30-06-2016

Vrij naar Kloos: ik ben een dominee in ‘t diepst van mijn gedachten. En wat doet een dominee graag? Vermanende preken houden! De preek van vandaag heeft als thema: zalig de eenvoudigen van geest? In 2004 werd in het Verenigd Koninkrijk The World of Fine Wine gelanceerd, een magazine dat bewust wenste te kiezen voor een ‘cerebrale’ benadering van wijn.

Column: Hoe naturel is wijnbouw

Column: Hoe naturel is wijnbouw

28-06-2016

De mens is de tak die hem draagt, in hoog tempo aan het afzagen. Moeder natuur die leven geeft en leven neemt,  wordt ernstig bedreigd. Wetenschap en vooral technologie worden in die context met argusogen bekeken. Zal datgene wat ons zoveel vooruitgang bracht op gebied van kwaliteit van leven, niet tegelijk onze ondergang betekenen? Denk aan de klimaatopwarmende CO₂-uitstoot, de tonnen plastiek in onze oceanen en het radioactieve afval uit kerncentrales.

Ook maar een mening: In de aanbieding

Ook maar een mening: In de aanbieding

10-06-2016

Aangezien bepaalde wijnaanbieders onverminderd en helaas ook ongestraft een loopje nauw nemen met de morele aspecten van hun handel en hordes naïeve wijnconsumenten onverminderd met open ogen in de val van voornoemde kommersanten trappen, moet het onderwerp toch nog maar weer eens een keer aan de orde komen: aanbiedingen. ‘Aanbieding’ is een welhaast magische term. 

Ook maar een mening: If it ain’t Dutch, it ain’t much!

Ook maar een mening: If it ain’t Dutch, it ain’t much!

27-05-2016

Stel je eens voor dat in wijnbladen of zogeheten ‘relatiemagazines’ advertentieteksten volledig in het Frans of in het Duits zouden staan afgedrukt. In Nederland, welteverstaan. Dat zou gegarandeerd niet goed vallen. Wellicht zelfs op hoongelach onthaald worden.

Column: Ook regenwormen zijn terroir

Column: Ook regenwormen zijn terroir

17-05-2016

De paring van de regenworm duurt ongeveer drie tot vier uur. Het beest, door de bioloog 'Lumbricus terrestris' genoemd, door een West-Vlaming zoals mijzelf 'tettieng' en door veel bewoners van de Lage Landen gewoonweg 'pier', is tweeslachtig. Mannelijk en vrouwelijk tegelijk. Innig verstrengeld en badend in overvloedig slijm bevruchten twee wormen elkaar wederzijds - het slanke lijf deels in deels uit de grond - en zo zorgen ze voor een uitgebreid nageslacht.

Ook maar een mening: Fout Parkeren

Ook maar een mening: Fout Parkeren

13-05-2016

Sinds hij in 2012 zijn Wine Advocate grotendeels van de hand heeft gedaan aan Singaporese investeerders met een dikke geldbuidel, bemoeit Robert Parker zich steeds minder met proeven. Al voordien proefde hij trouwens lang niet alle wijnen waarvan beschrijvingen in zijn blad verschenen. Denk aan assistenten als de kundige Pierre-Antoine Rovani en de charlatan Jay Miller.

Column: Lof zij riesling

Column: Lof zij riesling

18-04-2016

Als ballerina’s dansen de zuren, en in het fruit weergalmt het gezang van een engelenkoor. Alleen riesling, koningin der druiven, brengt de schoonheid van de natuur zo precies en hemelspuur in smaak tot uitdrukking.

Column: Orakelen over terroir

Column: Orakelen over terroir

07-03-2016

Het woord terroir is aan inflatie onderhevig. Het voor de hand liggende idee dat natuurelementen een invloed hebben op de samenstelling van een druif, groeide in het schijnbaar verlichte wijndiscours van de 20e eeuw uit tot een obscuur inzicht in de relatie tussen wijn, mens en natuur. Na Dionysos en Bacchus werd Terroir een wereldwijd aanbeden wijngod. Bij nadere beschouwing is terroir, net als god, een misleidend en bedrieglijk concept. In veel gevallen dan.

 • Santa Rita t/m april of september 2018
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend
  • Winterhalter - t/m?
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner