Top 20 Georgische wijn

19-02-2013

Tijdens zijn wijnreis door Georgië, waarvan een verslag in vier delen verscheen op deze website, heeft Willem Gout vele tientallen wijnen geproefd. Daaruit heeft hij zijn persoonlijke Top 20 samengesteld.

Tekst en fotgrafie: Willem Gout

Niet op basis van vergelijkend proeven want daarvoor verschillen de wijnen te veel. De ‘Europese’ wijnen kenmerken zich door hun unieke combinatie van inheemse druivensoorten en moderne vinificatie. Willems favorieten uit deze categorie koppelen druifeigen aroma’s aan zuiverheid, frisheid en fruit.
 
Bij de keuze van kvevriwijnen heeft Willem zich vooral laten leiden door complexiteit, terroir en avontuur. Want deze wijnen trakteerden hem op spannende kleuren, (zoet) geurend fruit, fraaie tannines en krachtig fruit in de smaak. Het lange sap-schilcontact in de kvevri geeft de witte wijnen vaak een aroma van zuidvruchten en de rode kleur van kersenconfituur. Als je deze wijnen proeft besef je dat het niet altijd een straf is om wat langer ‘bij moeder’ te verblijven…

Klik hier voor het verslag van Willems reis.

‘Europese’ wijnen - wit

Schuchmann - Mtsvane 2011 *
Bleke, licht groengele kleur. Frisse geur met citrus, gemaaid gras en groene appels. Lekkere sappige smaak met fijne zuren. Breed en sappig met peer en meloen.

Shumi - White Dry 2010 *
70% Rkatsiteli en 30% Mtsvane
Lichtgeel. In de neus appeltjes, peren en citrus. Brede sappige smaak, aromatisch, bijenwas en een klein bittertje toe.

Château Mukhrani - Rkatsiteli 2010
Licht strogeel met een groene tint. Elegante geur met veel frisheid (citrus) en tropisch fruit als ananas en mango. Mooie smaakbalans met wederom ananas en abrikozen. De beste Rkatsiteli in Europese stijl die ik geproefd heb.

Shumi - Keti en Akaki

‘Europese’ wijnen - rood

Schuchmann - Saperavi 2008 *
Kersrood, zachte en verleidelijke geur. Romig en rond. Smaak is krachtig met zachte tannines, kersenpitten en bosvruchtenconfituur.

Shumi - Red Dry 2009 *
75% Saperavi en 25% Cabernet Sauvignon (3 à 4 maanden rijping op eikenhouten vaten)
Diepe donkerrode kleur. Krachtige geur met munt, vuursteen, rijpe kersen, aardbeien en cacao. Lekker pittige smaak met goed tannine. Zwarte bessen, groene paprika, peper en kersen. Gave balans tussen fruit, zuren en hout.

Shumi - Mukuzani 2008 *
100% Saperavi (4 maanden rijping op eikenhouten vaten)
Dof paars-rode kleur. Rijke geur met aroma’s van kersenpitten, bramen, aardbeienconfituur en  pruimen. Rijpe en zachte smaak met wat mint, gekookte pruimen en kersen.

Château Mukhrani - Khvanchkara 2010
Afkomstig uit de AOC Khvanchkara/Racha-Lechkhumi.
50% Aleksandrouli en 50% Mujuretuli, half zoet gevinifieerd.
Robijnrode kleur. Stuivend bouquet van aardbeien en frambozen. Rijke, zacht zoete smaak. Lichte wijn. Mooi alternatief voor liefhebbers die port te zwaar vinden.

Tbilvino - Saperavi 2011 *
Paars-rode kleur. Zuivere geur barstensvol rood fruit. Elegante smaakstijl, iets strak en metalig maar met ruim overheersend kersenfruit. Op en top Saperavi!

Tbilivino

Kvevriwijnen - wit



Iago’s Wine 2011 *
Geproefd in april 2012 uit de kvevri.  Biologische wijn van meer dan vijftig jaar oude stokken uit kleine wijngaard. Nog  jong en onevenwichtig maar met  potentieel. Okergele kleur, intense geur van  honing, rozemarijn, tijm en salie en een droge, kruidige smaak.

Vinoterra - Kisi 2010 *
Afkomstig uit de AOC Napareuli.
Rijping: 6 maanden kvevri en 12 maanden op Frans eikenhouten vaten, ongefilterd gebotteld.
Oranje kleur en dik tranend. Complexe geur met tonen van rijpe peer, dadels, gedroogde vijgen, krenten en appelstroop. Ondanks zoete geurindrukken is de smaak totaal anders: strak en droog maar rijk geschakeerd in laagjes van bijenwas, noten en karamel. Intrigerende wijn die met de jaren nog beter zal worden!

Pheasant’s Tears - Rkatsiteli 2009
Afkomstig uit Kartli en 6 à 9 maanden gerijpt (met moeder) in kvevri, daarna nog 3 à 6 maanden in kvevri (zonder moeder). Donkere goudgele kleur. In de geur citrus, sinaasappel, ananas, perzik en wat rokerige tonen. Uitgesproken droge smaak met sinaasappel, gekonfijte abrikozen en pruimen (tutti frutti) met een licht oxidatieve toon.

Pheasant’s Tears - Mtsvane 2010 *
Afkomstig uit Manali van 50 jaar oude wijnstokken. Productie circa 5000 flessen per jaar. Wij proefden een van de laatste 50 flessen die het domein nog bezat. Gouden kleur. Krachtige geur van rijpe peren, mango’s en abrikozen. Dik, vol en vettig van smaak. Levendige wijn met opeenvolgende smaaklaagjes van gedroogde (gekonfijte) abrikoos, citroen en sinaasappel. Zal met flesrijping nog meer diepgang ontwikkelen.

Kvevriwijnen - rood

Vinoterra - Saperavi 2009
Afkomstig uit Kondoli en Kisiskhevi.
Gedurende 3 weken in kvevri gefermenteerd, 12 maanden gerijpt in Franse barriques en ongefilterd op fles gebracht. Diepe, intens paars-rode kleur. Geurig bouquet, rijk gevuld met kersen, frambozen en aardbeien. Complexe smaak met kersenconfituur, vanille, cederhout en gekookte pruimen. Ondanks pittige tannines nu al een prachtige wijn.

Vinoterra - Saperavi Selektion 2008 *
Kvevriwijn zonder houtrijping. Karakteristiek donkerrode kleur van Saperavidruiven.
Wat dierlijke geur (leer) met krachtig bosvruchtenfruit en kersenconfituur. Zuivere smaak met pepertje en krachtig rijp fruit. Bijzonder goede wijn die nog aan kwaliteit zal winnen.

Pheasant’s Tears - Shavkapito 2010 *
Gemaakt van 100% Shavkapito druiven uit Mukhrani Valley in Kartli.
Totale productie (2 kvevri’s) = 5000 flessen per jaar.
Paars-rood van kleur. In de geur veel rood bessenfruit en terroir (aarde/kleitonen).
Bijzondere smaak die sterk begint, even wegvalt en nadrukkelijk terugkomt in de afdronk.

Pheasant’s Tears - Tavkveri 2009 *
Tot 5 jaar terug werden er van deze druivensoort sporadisch wijnen gemaakt via thuisbotteling.
Pheasant’s Tears was de eerste producent die deze uit Kartli afkomstige rode wijn op fles bracht.
Dof diep donkerrood van kleur. Wat gesloten neus met iets vettig terroir (klei). Vlezige, stoffige smaak (inkt) en niet erg toegankelijk. Dit moet je ‘leren’ drinken. In de smaak ook tonen van dennenappels en kreupelhout. Zachte tannines in de afdronk.

Pheasant’s Tears - Saperavi 2010
Uit Kakheti  afkomstige wijn die 18 maanden in de kvevri verbleef waarvan 9 maanden met moeder.
Erg diepe donkerrode kleur, bijna zwart zelfs. Complex parfum van kersen, zwarte bessen, pruimen, aardbeien en viooltjes. Overweldigende fruitsmaak, rijk en met finesse. Een echte eetwijn. Volop toekomst maar nu al heerlijk!

Vino Underground - Chkaveri 2010
Nikoladze Wines
Ramas Nikoladze en zijn vrienden maken van deze bijna uitgestorven rode druivensoort een unieke rosé uit de kvevri. Daarin rijpt de wijn 6 maanden (slechts 2 weken ‘met moeder’).
Bijzondere lichtrode en doffe kleur. Volop aardbeien en rozenbottels in de geur. Unieke smaak met rijp rood fruit (aardbeien) en aangenaam zuur. Blijft mooi nahangen. Met niets te vergelijken!

Vino Underground - Saperavi 2009
Winery Nika Bakhia
Afkomstig uit het dorpje Anaga in Kakheti.
Diep donkerrood, bijna zwart. Krachtige geur met inkt, pepertjes, tegelijk zwoel en kruidig.
Uiterst complex. Lijkt op een top Syrah! Strak droge smaak met fraaie bitters, pruimen en kersen.
Nu al heerlijk maar heeft nog veel lekkers in petto!

Soliko

Vino Underground - Saperavi 2010
Vineyard Akhoebi van Soliko Tsaishvili.
Afkomstig uit het dorpje Kardanakhi in Kakheti.
Soliko vertelde dat de druiven voor deze wijn een ongekend hoog suikergehalte (29%) hadden op het moment van oogsten (15 en 16 september). Verbleef 2 weken ‘met moeder’ om daarna meer dan
1 jaar in kvevri te rijpen. Heel diep donkerrood. Veel kersenfruit in de geur, ongekend krachtig en eigenlijk nog gesloten. Dikke confituurachtige en krachtige smaak vol pit en karakter. Complex, rijk en met een klein zoetje.



* Voor meer informatie zie www.geowine.nl


Tekst en fotografie: Willem Gout



Share |
  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
    • Winterhalter - t/m?
    • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
    • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
    • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept