Achtergrond & Interviews



Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs 2017: Als een kind in een snoepwinkel

Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs 2017: Als een kind in een snoepwinkel

18-09-2017

Als wijnadept is er altijd wel een wensenlijstje, maar zo nu en dan overstijgt de werkelijkheid je stoutste dromen. Bijvoorbeeld als je aanwezig mag zijn bij de Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs in Wiesbaden. Daar waar alle Duitse topwijnen van het laatste oogstjaar gewoon naast elkaar te proeven zijn.

Overpeinzingen op de maandagochtend 9

Overpeinzingen op de maandagochtend 9

18-09-2017

Zo, ik schenk mezelf nog eens een glaasje melk in. Alleen op wijn leven, en dan ook nog artikelen schrijven, dat is (helaas) niet mogelijk. En niet gezond. Mijn favoriete melk is Boerenlandmelk. Heel lekker, maar helaas ook schreeuwend duur. Ik troost me met de gedachte dat de boeren ook wat meer krijgen en de koeien in de wei lopen.

Gepaste trots: Azienda Agricola Negro Angelo & Figli

Gepaste trots: Azienda Agricola Negro Angelo & Figli

14-09-2017

Een charmant aspect van de Piëmontese wijnbouw zijn de vele succesvolle familiebedrijven. Azienda Agricola Negro Angelo & Figli, uit Monteu Roero, is daar een mooi voorbeeld van. En hun wijnen zijn vanaf heden verkrijgbaar via De Monnik Dranken.

Klimaatverandering: Gevolgen voor de wijnbouw (deel 1)

Klimaatverandering: Gevolgen voor de wijnbouw (deel 1)

11-09-2017

Klimaatverandering is uiteraard ook voor wijnbouw een groot en essentieel vraagstuk. Daarom een tweetal artikelen over dit verschijnsel. Het eerste deel gaat over de klimaatverandering in het algemeen, de oorzaken ervan en de gevolgen voor wijnbouw. In het tweede deel bespreken we wat wijnproducenten (kunnen) doen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Overpeinzingen op de maandagochtend 8

Overpeinzingen op de maandagochtend 8

11-09-2017

Lekker, even een rustig weekend. Even namijmeren over proeverij Le Tour de Champagne, die ons veel positieve reacties opleverde en ons daarmee positieve energie gaf. Maar tegelijk moet er doorgewerkt worden. 

Wijnkeuring van de Lage Landen 2017

Wijnkeuring van de Lage Landen 2017

02-09-2017

Ook dit jaar organiseerde de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) de Wijnkeuring voor de Lage Landen. Die keuring vond echter op een heel andere wijze plaats dan in het verleden en dat had grote gevolgen voor het resultaat…

Overpeinzingen op de maandagochtend 7

Overpeinzingen op de maandagochtend 7

28-08-2017

Heerlijk, zo’n zondag met lekker weer. Je waant je nog even in Frankrijk, vooral al er zo weinig wind staat. Tegelijk roept het werk, onvermijdelijk. Komkommertijd bestaat voor ons niet. Deze week wordt ons nieuwe digitale supplement van het Spaanse wijnconcours opgemaakt. 

Overpeinzingen op de maandagochtend 6

Overpeinzingen op de maandagochtend 6

20-08-2017

Zo, we zijn weer in het land. Weer even terug naar de Nederlandse realiteit. Vooral het weer is hier anders, zodat het buitenleven heeft plaatsgemaakt voor het binnenleven. Het werk, tja, dat gaat gewoon door. Dat is de verworvenheid van de moderne techniek. Perswijn #6 is vooral in Frankrijk gemaakt, daarvoor hoef je tegenwoordig niet meer fysiek aanwezig te zijn.  Daardoor kun je je verblijf in het buitenland ook nog lekker even rekken.

Pinot gris-wijnen uit Nederland en België worden gekroond tot internationale sterren

Pinot gris-wijnen uit Nederland en België worden gekroond tot internationale sterren

20-08-2017

Er bestaan wijnliefhebbers, wijnhandelaars en sommeliers die het nog steeds niet doorhebben: de betere wijndomeinen uit Nederland en België produceren wijnen die op internationaal niveau uitblinken. Vorig jaar werd dat in een vergelijkende wijnproeverij aangetoond voor Pinot Noir. Dit jaar is de minder befaamde Pinot Gris aan de beurt. Net zomin als pinot noir is pinot gris een gemakkelijke druif om te verbouwen.

Overpeinzingen op de maandagochtend 5

Overpeinzingen op de maandagochtend 5

14-08-2017

Spanje ligt al weer even achter ons, maar we genieten nog altijd even na. Vooral van de heerlijke schapenkaas die we op de terugweg kochten. Ik herinnerde me van ons vorige bezoek dat we bij het verlaten van Ribera del Duero in het dorpje Sotillo zulke heerlijke schapenkaas hadden gekocht. Dus moesten we even opletten of we deze ambachtelijke kaasmakerij nog konden vinden. 

Overpeinzingen op de maandagochtend 4

Overpeinzingen op de maandagochtend 4

06-08-2017

Afgelopen week waren we op reis door Spanje. Augustus is niet helemaal het beste seizoen voor reizen over de hoogvlakte, want het kan er razend heet zijn. Op een gegeven moment gaf de thermometer 37 graden aan. Maar het is en blijft een van onze favoriete reisdoelen. De ruimte en mooie historische steden zoals Salamanca en Zamora blijven ons trekken.

Overpeinzingen op de maandagochtend 3

Overpeinzingen op de maandagochtend 3

30-07-2017

Vorige week schreef ik over mijn avonturen met het maken van wijnafspraken in de Franse zomermaanden. Geen onverdeeld succes, dat was duidelijk. Ik kreeg meteen een paar leuke tips en adviezen met andere mogelijkheden. Waarvan er één toch ook weer weg bleek te zijn. Nou ja, lekker rustig, geen man overboord. Even genieten van het Franse land en het lekkere weer. 

Overpeinzingen op de maandagochtend 2

Overpeinzingen op de maandagochtend 2

22-07-2017

Afgelopen weekend hebben we ons verplaatst van Amsterdam naar de Dordogne. Dat lijkt als plek niet zo spannend, maar het is daar gewoon heerlijk relaxt, fijn om even uit te rusten –hoewel er altijd wel werk is. Van te voren werden we gewaarschuwd voor zwarte zaterdag, maar dat blijkt hoofdzakelijk een lokaal Frans feestje, dat zich met name afspeelt op de Autoroute du Soleil, tussen Lyon en Orange. 

Interview met Marco Oreggia

Interview met Marco Oreggia

22-07-2017

Voor Marco Oreggia, auteur van de jaarlijkse internationale olijfoliegids Flos Olei en organisator van het gelijknamige event vorige maand in het Amstelhotel in Amsterdam, is het tijd voor een serieuze upgrade van het product Olijfolie Extra Vergine. 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 6)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 6)

17-07-2017

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. In september 2016 was ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste jaar zit erop. Op de site van Perswijn brengt Marije verslag uit van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze aflevering vertelt zij over haar eerstejaarsexamen.

Overpeinzing op de maandagochtend

Overpeinzing op de maandagochtend

17-07-2017

Zo, nummer vijf van Perswijn is weer klaar. Waarschijnlijk is het blad al gedrukt. Dit was een van meest bizarre uitgaven die we ooit hebben gemaakt. Ik dank mijn team voor hun geweldige inzet. Het overlijden van René van Heusden, twee weken voor het blad klaar moest zijn, hakte er bij iedereen diep in. Persoonlijk, maar natuurlijk ook voor het blad zelf. We moesten doorgaan zonder de gelegenheid van een moment van rouw om het geleden verlies. 

Reacties op het overlijden van René van Heusden

Reacties op het overlijden van René van Heusden

28-06-2017

De dood van René heeft veel mensen geraakt. De in memoriam van de redactie en medewerkers van Perswijn kunt u hier lezen. Verder hieronder een aantal stukken die bij ons zijn binnengekomen. We proberen zoveel mogelijk te plaatsen. Mocht u wat over René van Heusden willen vertellen, dan kunt u mailen naar wijnpers@wijnpers.nl of naar Ronald de Groot, Middenweg 193, 1098AN, Amsterdam. Graag aangeven of u toestemming geeft voor het plaatsen van uw schrijven.

De beste Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc

De beste Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc

21-06-2017

Ter ere van #DrinkChenin Day 2017.  Wat in 2014 begon als een Amerikaans initiatief –hoe kan het anders met zo’n naam met hashtag– wordt vanaf 2016 ook door de Chenin Blanc Association van Zuid-Afrika ondersteund: #DrinkChenin Day. Ook in ons land werd er aandacht aan besteed. En waren het logischerwijze de twee grootste ambassadeurs van Zuid-Afrikaanse Chenin, Udo Göebel MV en Arjen Pleij, die ter ere van Zuid-Afrika’s paradepaardje onder de cultivars, chenin blanc, een ware topproeverij samenstelden. 

Terroir d’Alsace - Bijzonder? Ja!

Terroir d’Alsace - Bijzonder? Ja!

23-05-2017

Julien Schaal, talentvol wijnmaker in de Elzas én in Zuid-Afrika, vatte het bondig samen: “Verschillen tussen wijnen op basis van terroir draaien in Zuid-Afrika vooral om klimaat. In de Elzas draait alles om bodem.” Ik ben het steeds meer met hem eens. Bodem en geologie spelen in de Elzas een bepalende rol als het om wijnstijl gaat.

Gewurztraminer: Echt, het kan heerlijk zijn!

Gewurztraminer: Echt, het kan heerlijk zijn!

12-05-2017

Rozen en lychees, druivig zoet, weinig zuren, (vaak) pittig in alcohol. Gewurztraminer, in Elzas zonder umlaut, is misschien wel de meest herkenbare wijn ter wereld. Wijn met veel van een heleboel en soms te weinig van het essentiële. Van ordinair tot verleidelijk en, volgens Lars Daniëls, soms fascinerend fraai. 

Column: Ook de wijnbouwer maakt het verschil

Column: Ook de wijnbouwer maakt het verschil

08-05-2017

Het belang van natuurlijke omgevingsfactoren in de wijngaard, het zogenoemde terroir, wordt in de wijnliteratuur vaak overdreven. Het kwaliteitsverschil tussen wijnen wordt eerst en vooral verklaard door de kundigheid en de kwaliteitsambitie van wijnbedrijven en pas in tweede instantie door specifieke bodem en microklimaat van de wijngaarden. Waarom wordt deze stelling door zo weinig wijnliefhebbers spontaan onderschreven? 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 5)

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 5)

26-04-2017

In mijn vorige blog beloofde ik deze keer iets meer te vertellen over het theoriedeel van het examen. Dus laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het theorie-examen bestaat uit vijf onderdelen, elk met een eigen onderwerp. Zo gaat ‘paper 1’ over alles wat met wijnbouw te maken heeft en ‘paper 4’ over het verdienen van geld in de wijnindustrie. Het examen bestaat uit verschillende vragen, waarover essays geschreven moeten worden. De onderwerpen zijn zeer divers. 

Proeverij op zijn Belgisch

Proeverij op zijn Belgisch

12-04-2017

Beste vrienden, levensgenieters en professionelen, De families van Rennes en Kékkö en het team van het Wijnkasteel nodigen U uit voor de ‘Lente’ presentatie en proeverij: Inkom €30 contant per persoon, inclusief proeverij met soepje • oesters of gerookte zalm of rosbief • kreeft of gebraden mini hammetje (per aankoop van € 150 één persoon gratis, inkom recupereerbaar)

De Monnik Wine Experience top 10

De Monnik Wine Experience top 10

10-04-2017

Een aantal nieuwe wijnhuizen erbij, een uitgebreid assortiment, kortom het resultaat van heel hard werken. Het dynamische wijn duo Joke Holster en Robert Handjes heeft duidelijk niet stil gezeten sinds ze september vorig jaar als ‘brand managers het team bij de Monnik dranken hebben versterkt. 

Riesling Kabinett: fladderend als een vlinder!

Riesling Kabinett: fladderend als een vlinder!

09-04-2017

Er mag dan veel kritiek zijn op de Duitse wijnwetgeving omdat zij kwaliteitsniveau koppelt aan suikergehalte, een rechtstreeks gevolg is wel dat Kabinett, de laagst geplaatste wijn op de predikatentrap (onder Spätlese, Auslese, Beerenauslese … ), opvallend goedkoop is voor de geboden kwaliteit. De mooiste pareltjes vind je vaak onder de 18 euro en tussen 7 en 10 euro is er ook veel lekkers. 

  • Santa Rita t/m april of september 2018
    • Banner Kwast  1 sept 2017 tm 1 dec 2017
    • Vinoblesse wijngids vanaf 14sept
    • Winterhalter - t/m?
    • NZ Wine Trade Event t/m 27 september
    • Bossenbroek B.V. - doorlopend