Artikelen

Hier vind u onze uitgebreide selectie aan inhoudelijke artikelen over alles wijn, bij wijn of door wijn, per rubriek. Bent u op zoek naar een specifiek artikel? Kijk dan onder 'Service', bij 'Uitgebreid zoeken'.

 

Terroir d’Alsace - Bijzonder? Ja!

23-05-2017

Julien Schaal, talentvol wijnmaker in de Elzas én in Zuid-Afrika, vatte het bondig samen: “Verschillen tussen wijnen op basis van terroir draaien in Zuid-Afrika vooral om klimaat. In de Elzas draait alles om bodem.” Ik ben het steeds meer met hem eens. Bodem en geologie spelen in de Elzas een bepalende rol als het om wijnstijl gaat.

Lara in Italia

19-05-2017

Elisabetta Soms heb je simpelweg geluk. Afgelopen Prowein was er zo’n moment. Al laverend door hal 13, ons een weg banend door massa’s druk gesticulerende Italianen, liepen mijn collega en ik toevalligerwijs recht in de armen van onze Amarone-producent, die ons natuurlijk onmiddellijk zijn stand in loodste voor een glas wijn. 

Oproep tot solidariteit

15-05-2017

WineMatters Nieuwsbrief Nummer 245 - Zondag 14 mei 2017 Helaas is er zeer slecht nieuws, in de nacht van dinsdag 9 mei op woensdag 10 mei is er een grote brand geweest bij de WineMatters opslag. Bij het pand van de buren is het gaan branden (waarschijnlijk door brandstichting) en het is overgeslagen naar de wijnopslag.

Gewürztraminer: Echt, het kan heerlijk zijn!

12-05-2017

Rozen en lychees, druivig zoet, weinig zuren, (vaak) pittig in alcohol. Gewürztraminer, in Elzas zonder umlaut, is misschien wel de meest herkenbare wijn ter wereld. Wijn met veel van een heleboel en soms te weinig van het essentiële. Van ordinair tot verleidelijk en, volgens Lars Daniëls, soms fascinerend fraai. 

Israëlische wijnen: van Judean Hills tot Golan Heights

12-05-2017

Wat wist ik van Israël? Natuurlijk, ik had gehoord over Jeruzalem en Nazareth, historische plekken. En uiteraard kent iedereen de religieuze en politieke conflicten. Maar Israëlische wijnen waren mij volledig onbekend. Des te interessanter om dit land samen met Mireia Pons te ontdekken. Zij was een van mijn eerste wijncursisten 15 jaar geleden, jarenlang importeur van Spaanse wijnen en vanwege haar grenzeloze liefde voor haar Israëlische vriend twee jaar geleden naar Israël verhuisd..

Kromtaal

09-05-2017

Schlumberger is de  oudste en meest bekende mousserende wijnproducent van Oostenrijk en behoord (sic!!!) tot de TOP10 mousserende wijnproducenten ter wereld. Al sinds de oprichting in 1842 worden alleen de beste Oostenrijkse druiven gebruikt en krijg (sic!!!) Schlumberger, net als champagne, haar (sic!) bubbels door een tweede vergisting op de fles (méthode traditionnelle). 

Jongens nog aan toe

09-05-2017

Na de succesvolle evenementen 'DIKKE JONGENS' en 'HELDERE JONGENS' is 'FRISSE JONGENS' een logisch vervolg! Aankondiging van Verlinden Drink & Discover. Wanneer zullen de Lieve Jongens aan de beurt komen?

Column: Ook de wijnbouwer maakt het verschil

08-05-2017

Het belang van natuurlijke omgevingsfactoren in de wijngaard, het zogenoemde terroir, wordt in de wijnliteratuur vaak overdreven. Het kwaliteitsverschil tussen wijnen wordt eerst en vooral verklaard door de kundigheid en de kwaliteitsambitie van wijnbedrijven en pas in tweede instantie door specifieke bodem en microklimaat van de wijngaarden. Waarom wordt deze stelling door zo weinig wijnliefhebbers spontaan onderschreven? 

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 5)

26-04-2017

In mijn vorige blog beloofde ik deze keer iets meer te vertellen over het theoriedeel van het examen. Dus laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het theorie-examen bestaat uit vijf onderdelen, elk met een eigen onderwerp. Zo gaat ‘paper 1’ over alles wat met wijnbouw te maken heeft en ‘paper 4’ over het verdienen van geld in de wijnindustrie. Het examen bestaat uit verschillende vragen, waarover essays geschreven moeten worden. De onderwerpen zijn zeer divers. 

Proeverij op zijn Belgisch

12-04-2017

Beste vrienden, levensgenieters en professionelen, De families van Rennes en Kékkö en het team van het Wijnkasteel nodigen U uit voor de ‘Lente’ presentatie en proeverij: Inkom €30 contant per persoon, inclusief proeverij met soepje • oesters of gerookte zalm of rosbief • kreeft of gebraden mini hammetje (per aankoop van € 150 één persoon gratis, inkom recupereerbaar)

Riesling Kabinett: fladderend als een vlinder!

09-04-2017

Er mag dan veel kritiek zijn op de Duitse wijnwetgeving omdat zij kwaliteitsniveau koppelt aan suikergehalte, een rechtstreeks gevolg is wel dat Kabinett, de laagst geplaatste wijn op de predikatentrap (onder Spätlese, Auslese, Beerenauslese … ), opvallend goedkoop is voor de geboden kwaliteit. De mooiste pareltjes vind je vaak onder de 18 euro en tussen 7 en 10 euro is er ook veel lekkers. 

Ook maar een mening: Cherchez les femmes!

09-04-2017

Vrouwen! Ik lust er wel pap van. Bij wijze van spreken dan. Ze smaken niet alleen anders, ze proeven ook anders. Anders dan mannen. Proeven ze ook beter dan mannen? Tikje dubieuze vraag, want tja, wat is nu eigenlijk ‘goed’ proeven, laat staan ‘beter’ proeven? In ieder geval lijken vrouwen onbevangener en bijgevolg eerlijker te proeven. En dat mag je eigenlijk wel beter noemen.

Grand Cru

09-04-2017

Bijna Grand Cru…  Bordeaux van supérieure kwaliteit. Had dit domein 10 kilometer noordelijker gelegen, dan was het een Saint-Emilion Grand Cru geweest!

Opwinding in Bordeaux

09-04-2017

Primeurs : le millesime [sic!] 2016 s’annonce de haute volée. Au terme de la semaine des primeurs, tous les professionnels s’accordent sur la qualité exceptionnelle des vins.

Unique selling point?

06-04-2017

"Dourzame" ontwikkeling De woordspeling is misschien gemakkelijk, toch krijgt de term al zijn betekenis wanneer we de grootste wijngaard van de Dourovallei, met zijn 1006 hectares aan wijnstokken, ontdekken.

Nicht übertreiben

06-04-2017

Weingut Claes ǀ Mösel ǀ Deutschland Mededeling van ad Bibendum. Men heeft daar kennelijk meer met umlauts dan aan de Mosel zelf.

Wine Society - Verdienmodel

03-04-2017

Een nieuwe lente, een nieuw geluid! Het zijn weer mooie dagen in Nederwijnland nu de ene gratis lunch na de andere zich aankondigt. Het zijn echt ook verwarrende dagen. Inclusief schijnbare 1-aprilgrappen die geen grappen bleken te zijn. 

Recensie: Soep - Mariette Wijne

31-03-2017

Er zijn weinig gerechten die je zo divers kunt interpreteren (en dus maken) als soep. Wat voor de een soep is, is voor de ander een stoofgerecht en voor een derde een verfrissende kom koude gazpacho. Daarnaast heeft soep ontelbare kwaliteiten. Het laat zich makkelijk in grote(re) hoeveelheden maken, vaak is het goed te bewaren of in te vriezen en er zijn weinig mensen die je niet blij maakt met een kom soep.

Het wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

30-03-2017

Constantia, Stellenbosch en Franschhoek zijn prachtig en staan symbool voor de Kaapse wijnbouw. Maar de Cape Winelands hebben ook een ruigere, minder toeristische kant. Daarvoor moet je noordwaarts, naar de oudere wijngaarden in wards en buitengebieden als Wellington, Piekenierskloof en het magische Skurfberg. De beloning: een aantal van de beste en origineelste Zuid-Afrikaanse wijnen.

The Queen of Burgundy

28-03-2017

Madame, as she is known to those close to her, has more style in her 80s than most women half her age. She may be petite in size but her intensity and charisma make most people feel small in her presence. She comes alive and the intensity in her blue eyes sharpen when she speaks about her vineyards or her wines. When I ask her how she manages to get so much intensity, depth and energy in her wines, she replies, “It is simple, I love my vines more than most people.”

Zo smaakt een ‘innnovatieve’ wijn

28-03-2017

The [wine] is rich golden in color and opens with intense aromas of ripe pineapple and toasted coconut with hints of toasted marshmallow and vanilla bean. Flavors of grilled pineapple, juicy peach, graham cracker and toffee follow, with baking spices and toasty oak. This rich, creamy, and concentrated wine has balanced acidity and a lingering finish that makes it perfect to enjoy on its own or with a variety of foods including English cheddar, cow’s milk blue cheese, grilled fish with lemon butter, roasted pork tenderloin, garden salad with gorgonzola and toasted pecans, shrimp scampi, and bacon-wrapped dates.

Prowein: ondergedompeld in drie dwaze wereldse wijndagen

25-03-2017

Vanuit de hele wereld stromen wijnmakers en andere wijnprofessionals naar die ene stad in Duitsland, Düsseldorf. Het is de grootste beurs denkbaar in Europa, ongeveer de oppervlakte van tien keer de hallen van de Rai in Amsterdam. Het lijkt net op de drie dwazen dagen van de Bijenkorf, mensen die dringen om naar binnen te komen en als bijen rond zoemen in de korf. Een soortgelijk gevoel bekruipt me in dit massale wijngebeuren. 

Van je collega’s moet je het maar hebben

21-03-2017

Ook dit jaar hebben we weer een Late Harvest van Viognier kunnen maken. Helaas mogen wij de term Vendange Tardive niet gebruiken omdat deze door de wijnboeren in de Elzas als merknaam is gedeponeerd. Het is wel apart dat de term ‘laat geoogst’ als merknaam kon worden vastgelegd, maar het is helaas niet anders. Vandaar dat wij de Engelse benaming Late Harvest hanteren.  

Luxe borrel met Lidl

21-03-2017

Voor elk borrelfestijn de juiste voorjaarswijn! Proef het voorjaar met onze luxe wijnen.  

Fucking busy

21-03-2017

Sergio Herman opent eind deze maand de deuren van AIRrepublic, zijn nieuwe restaurant in de haven van Cadzand. Reserveren kon sinds gisteren, maar de eerste maand zit het restaurant al meteen volgeboekt. Herman kondigde eind 2015 al aan dat hij plannen smeedde om een derde restaurant te openen in de haven van Cadzand, na Pure C en The Jane. Op 31 maart kunnen de eerste gasten de voeten onder tafel [schuiven] bij AIRrepublic.

  • Riedel - doorlopend
  • WijnSpijs Wandeling - doorlopend
  • Banner Kwast tm 1 juni 2017
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Bossenbroek B.V. - doorlopend