Wijn van de week: Errazuriz Merlot - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Errazuriz Merlot

In hun zoektocht naar koele terroirs zijn de Chilenen steeds verder richting zuiden getrokken. Met als risico dat najaarsregens de oogst verstoren, omdat deze verder naar het zuiden eerder inzetten. In dat opzicht is het niet zo gek dat Errazuriz gewoon heeft besloten zijn merlot te blijven maken op de winery in Curico Valley, waar dit risico verwaarloosbaar klein is

errazuriz_merlot.jpg
Errazuriz Estate Merlot 2006, Curico Valley

In hun zoektocht naar koele terroirs zijn de Chilenen steeds verder richting zuiden getrokken. Met als risico dat najaarsregens de oogst verstoren, omdat deze verder naar het zuiden eerder inzetten. In dat opzicht is het niet zo gek dat Errazuriz gewoon heeft besloten zijn merlot te blijven maken op de winery in Curico Valley, waar dit risico verwaarloosbaar klein is. Met als risico dat de Merlot wat te zwaar zou worden. Maar de ligging direct tegen de Andes geeft toch genoeg koelte om deze wijn voldoende frisheid mee te geven.

Het kan in elk geval geen toeval zijn dat Chili zo sterk is vertegenwoordigd bij de finalewijnen in de wedstrijd voor de beste Merlot uit de Nieuwe Wereld tot € 10. De wijnen uit dit land, zeker de rode wijnen, hebben als regel een onverslaanbare verhouding tussen prijs en prestatie. En de merlot is zeer gevoelig voor te veel warmte, maar blijkbaar biedt of de nabije oceaan, of de hellingen van de Andes genoeg koelte om de merlot in balans te houden. Maar het heeft ongetwijfeld ook te maken met de geroemde wijnmaakkwaliteiten van de eigenaar van Errazuriz, Eduardo Chadwick. Of in elk geval met zijn expertise om goede wijnmakers aan te nemen, om dit soort wijnen te maken. Het is een heerlijk glas rood, met veel room, kersen en pruimen, verleidelijk in de mond, met veel laurier, krentjes, en nog wat tannines na.

Gastrovino, € 8,95

www.gastrovino.nl

Deze en andere finalewijnen, en nog veel meer wijnen zijn te proeven op ons evenement Ontdek de Nieuwe Wereld in Amsterdam. Interesse? Meld u zich dan hier aan.

Reageer op dit item

nl Nederlands