Wijn van de week: Bournet brut - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Bournet brut

Er zijn veel verschillende mousserende wijnen te koop, van overal ter wereld. Maar Frankrijk blijft toch de leidende rol opeisen, met daarna natuurlijk Spanje met zijn aantrekkelijke Cava’s. Belangrijkste Franse streken voor mousserend –naast de Champagne uiteraard- zijn de Loire natuurlijke, met goede mousseux op basis van bijvoorbeeld de chenin-blanc-druif, de Elzas met zijn populaire Crémant d’Alsace, de Crémant de Bourgogne natuurlijk en de wat minder bekende Crémant de Die
Melodie, Domaine de Bournet, Vin Mousseux de Qualité, Brut

Er zijn veel verschillende mousserende wijnen te koop, van overal ter wereld. Maar Frankrijk blijft toch de leidende rol opeisen, met daarna natuurlijk Spanje met zijn aantrekkelijke Cava’s. Belangrijkste Franse streken voor mousserend –naast de Champagne uiteraard- zijn de Loire natuurlijke, met goede mousseux op basis van bijvoorbeeld de chenin-blanc-druif, de Elzas met zijn populaire Crémant d’Alsace, de Crémant de Bourgogne natuurlijk en de wat minder bekende Crémant de Die en de Crémant en de Blanquette de Limoux.

Maar buiten deze bekende streken is er ook nog het nodige aan mousserende wijnen, alsof dit rijtje nog niet lang genoeg is. Maar de wijn die we onlangs proefden, is in elk geval in één opzicht uniek:  hij is gemaakt op basis van viognier, de druif voor Condrieu. Voorzover we weten is er op dit moment (nog) geen andere wijn beschikbaar op basis van deze druif. Niet helemaal onbegrijpelijk, want op het eerste gezicht zou je denken dat de viognier misschien wat zuren mist voor een levendige mousserende wijn. Maar in de Ardèche, het achterland van de Condrieu, weet het Domaine de Bournet er een heel aantrekkelijk glas bubbels van te maken. Het panel was heel positief: hij is zacht en fruitig van karakter, heerlijk open, romig, fris, aangenaam, met goed wit fruit, perzik en peer en een zachte mousse. Heel origineel dus.

Importeur:
Wijnkoperij l’Ardèche, € 17,95
http://www.lardeche.nl/

Reageer op dit item

nl Nederlands