Shaw and Smith, Sauvignon blanc 2002, Adelaide Hills - Perswijn
Wijn van de week

Shaw and Smith, Sauvignon blanc 2002, Adelaide Hills

Slecht nieuws voor de kurkproducenten. De schroefdop rukt onweerstaanbaar op. Niet alleen goedkope wijnen zijn voorzien van een schroefdop, maar ook steeds meer duurdere. Australië vervult hierin een voortrekkersrol. De wijnmakers hebben daar al lang genoeg van de bedervende kurksmaak in de wijn en niet alleen vrijwel alle Australische Riesling, maar ook Sauvignon blanc wordt steeds meer met schroefdop gebotteld. Zo ook deze voortreffelijke Sauvignon blanc van Shaw and Smith, die met elegantie ook wordt geschonken in restaurant Parkheuvel, een van de twee Nederlandse restaurants met 19 punten in de Gault Millau gids.

Mooie Sauvignon blanc uit Australië is in feite een zeldzaamheid, laten we eerlijk zijn. Het klimaat is meestal niet zo geschikt voor deze druif. Technische ingrepen kunnen veel bereiken, maar een goed evenwicht tussen techniek en eigen karakter van deze druif wordt moeilijk bereikt. Imiteren van de Franse versie is zinloos. De wijnen van Sancerre of Pouilly-Fumé hebben dat bijzondere karakter, die mineraligheid en frisheid, die we van deze wijnen zo gewend zijn –behalve dan in het zeer atypische jaar 2003. Deze wijn van Shaw and Smith doet geen poging in die richting. Het is een typische Sauvignon-blanc in de Nieuwe-Wereld-stijl: mooi exotisch, met een beetje grassigheid, veel fruit, veel aroma en smaak. Dit bedrijf, in 1989 gesticht door twee neven (Shaw en Smith, u raadt het al), ligt dan ook heel gunstig, in het koele klimaat van de Adelaide Hills, direct onder de invloed van de zuidelijke, koude oceaan. Ook dat is mogelijk in Australië, een bijzonder wijnland. Hij is mooi breed en grassig, met heerlijk exotisch fruit, kruisbessen, asperges, passievrucht, complexiteit, kracht, leng­te, veel materie.

Importeur:
New World Wineries, € 12,50
043-4512495

Reageer op dit item

nl Nederlands