Es sieht gut aus an der Mosel! - Perswijn
Nieuws

Es sieht gut aus an der Mosel!

Begin oktober is voor wijnboeren in Duitsland altijd een spannende tijd. De oogst is in volle gang of staat op het punt om te beginnen, afhankelijk van druivenras en gebied natuurlijk. Tijd dus ook om weer te peilen hoe het er dit jaar voor staat. Een update over de Mosel vooral, met ook wat aandacht voor de Pfalz. Verleden jaar waren mijn verwachtingen over de gemiddelde kwaliteit,

Mosel__blik_op_Graach.jpg
Begin oktober is voor wijnboeren in Duitsland altijd een spannende tijd. De oogst is in volle gang of staat op het punt om te beginnen, afhankelijk van druivenras en gebied natuurlijk. Tijd dus ook om weer te peilen hoe het er dit jaar voor staat. Een update over de Mosel vooral, met ook wat aandacht voor de Pfalz.

Verleden jaar waren mijn verwachtingen over de gemiddelde kwaliteit, na een kort verblijf in de Mittelmosel omstreeks deze tijd, niet erg hoog. Niet iedereen was het met mij eens, wijzend op de meer dan correcte wijnen die er door de betere producenten in 2008 gemaakt zijn. Inderdaad, maar goede producenten maken onder vrijwel alle omstandigheden meer dan correcte wijnen. En die wijnen maken de top paar procenten uit van de Duitse wijnproductie. De meeste consumenten drinken gewoon de basiswijnen van de Winzergenossenschaften; dat waren in 2008 geen wijnen om te bejubelen. Maar laat ik wel toegeven dat de betere 2008er ook mij zeer goed smaken.

2008, een ‘klassiek’ jaar

Dat wijnboeren zelden negatief zijn, heeft natuurlijk een voor de hand liggende reden: de oogst moet verkocht worden. Daarom is de actuele oogst altijd de ‘beste’ oogst. Bij 2008 was het motto: “dit is een mooi klassiek jaar, eigenlijk een verademing na dat zware, wat ontypische 2007”. Maar 2007 werd wel daarvoor wel als Jahrhundertjahrgang betiteld….

Er zijn in 2008 aan de Moezel veel minder hogere wijnen (niveau Grosses Gewächs voor droge wijnen en vanaf Auslese voor zoet) gemaakt dan in voorgaande jaren en de wijnen hebben doorgaans wat minder substantie. Dat het geen 1998 is geworden ligt vooral aan de verbeterde inzichten ten aanzien van het wijngaardmanagement en het wijnmaken.

2009, een groot jaar?

2009 wordt een heel ander verhaal. Het ziet er tot nog toe erg goed uit. Met een stabiele en relatief droge oktober kunnen waarden gehaald worden, die te vergelijken zijn met die van 2007. En dat was, zoals we nu wel weten, een absoluut topjaar voor de Mosel. Maar zelfs wanneer het weer toch nog mocht tegenzitten vanaf nu, het wordt sowieso beter dan 2008. Volgens de laatste metingen van het DLR Mosel (het Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum Mosel) liggen de Oechslegehaltes in de Mittelmosel en bij Trier zo’n 4 à 5 graden Oechsle hoger dan in 2008 om deze tijd. Sterker nog, de rijping loopt zelf iets voor op die van 2007. Ook de zuurgraad ligt al flink lager dan in 2008 en komt overeen met die van 2007.

Aanzuren toegestaan!

En aangezien de pH-waarden er ook gezond uit zien, zal men aan de Moezel niet hoeven grijpen naar de voor dit jaar toegestane noodgreep van aanzuren van de most of de wijn. Ja, u hoort het goed, aanzuren zal dit jaar zijn toegestaan, ook aan de Moezel! In werkelijkheid is de aanvraag gedaan op dringend verzoek van Baden-Württemberg om de warmere gebieden (zoals Baden, maar wellicht ook de Pfalz en Rheinhessen) te hulp te schieten, want daar gaat het met de Oechslewaarden erg voorspoedig, terwijl de zuren en pH-waarden nauwelijks die van 2007 dreigen te halen.

Weinig problemen

De producenten in Mosel zelf zijn dan ook zeer tevreden en optimistisch. Want los van de goede analytische waarden, zijn er weinig grote problemen. De valse meeldauw, die in meerdere delen van Duitsland, waaronder de Nahe, voor behoorlijk wat uitval heeft gezorgd, is meestal succesvol bestreden. Problemen met botrytis, altijd actueel in de herfst, zijn niet ernstig. Er zijn wel wat ‘haarden’, maar onder de huidige koele, vrij droge omstandigheden, zal het niet tot een plaag komen. Bovendien, het beetje botrytis dat zich nu vormt, zit vooral op al voldoende rijpe druiven en is dus niet zo ongewenst. De zeer strenge voorselecties, die in 2008 absoluut noodzakelijk waren om goede wijn te maken, zijn nu veel minder nodig. Het ziet er naar uit dat de boeren hun oogst goed kunnen plannen en geen paniekvoetbal hoeven te spelen.

Pfalz: suiker als in 2003

De Pfalz, ik heb het al even aangestipt, staat er toch wel wat anders voor. De zeer zonnige, droge en warme maanden augustus en september hebben daar voor een enorme sprong in de rijping van druiven gezorgd. De Oechslewaarden zijn nu al zeer hoog; eind september lagen die van riesling in de betere wijngaarden al op 95º, waarden als in 2003! Dat is op zich nog geen echt probleem, maar die twee opvallend warme maanden hebben ook de zuurgehaltes en pH-waarden sterk negatief beïnvloed; eind september waren die vergelijkbaar met die van 2007. Het lijkt er op dat het voor riesling in de Pfalz weer een lastig, maar zeer rijk jaar wordt, met wijnen die sterk wisselen van niveau en stijl. Maar goed, we kunnen nu nog genieten van de voor de Pfalz prachtige jaargang 2008.

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item

nl Nederlands