Nico McGough met Bosman op biologische toer - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Nico McGough met Bosman op biologische toer

Wijnhandelaar Nico McGough, ooit oprichter van De Gouden Ton, is alive and kicking! Stil zitten is er voor hem immers niet bij, ook niet nu alle zakelijke banden tussen hem en Résidence Wijnen verbroken zijn.


Enige tijd geleden kocht hij een wijnwinkel in Den Haag, Bosman Wijnkopers aan de Frederik Hendriklaan 251. Hij heeft er grote plannen mee. Om dat te illustreren liet hij een selectie uit zijn assortiment proeven. Rode draad daarin: biologische wijnen in allerhande gradaties. Afgaande op een 25-tal daarvan zijn ze uiterst zorgvuldig gekozen. Bosman Wijnkopers richt zich vooralsnog vooral op particulieren, maar gelet op de verteerbaarheid van de meeste geproefde wijnen zou de horeca ook een reële doelgroep kunnen vormen. Hoe dan ook een bedrijf om scherp in de gaten te houden. Een greep uit het assortiment:

Mousserend

Champagne Leclerc Briant Brut 1er Cru Cumières ‘Les Chèvres Pierreuses’ Biodynamische single vineyard champagne, maar gelukkig zonder de extremistische trekjes die je bij andere BD-producenten in het gebied nogal eens tegenkomt. Assemblage van telkens 40% chardonnay en pinot noir en 20% pinot meunier. Fijne mousse, levendig, zuiver, zacht kruidig, lage maar niet te lage dosage, goede balans. 

€ 44,95

Wit

Grüner Veltliner ‘1 Schluck 1000 Ideen’ 2012 Mehofer, Wagram

Opvallend uitgemonsterde fles met als inhoud een super verleidelijke instap Grüner Veltliner. Ongecompliceerd lekker, sappig en met een zeldzaam hoge doordrinkfactor. Veel waar voor je geld.

€ 8,95 (liter)

Muscadet Sèvre et Maine sur lie ‘ Les Gautronnières 2012 Domaine Bonnet-HuteauMuscadet volgens het boekje. Ingetogen geur, knisperend minerale smaak, lichtvoetig door bescheiden alcohol, vuursteen, zilte toets, opwekkende fraîcheur. Klassiek!

€ 9,95

Riesling Kalkstein trocken 2012, Rheinhessen Gustavshof

Wijn voor groene fundamentalisten, want behalve biodynamisch ook nog eens gegarandeerd veganistisch! Het zij zo. Maar hoe smaakt ie? De wijn stuift het glas uit, gistaroma’s, citrusfruit, een en al spanning. Verrassend in de beste zin des woords.

€ 9,95

Vouvray sec 2011 Domaine des Lauriers

Uitstekende Vouvray waarin je niet voorbij kunt aan de mineraliteit van de kalkbodem, fruitaccent van kweepeer, fijne zuren, aangenaam spicy finale, zuiver en precies.

€ 12,95

Rood

Zweigelt ‘1 Schluck 1000 Ideen’ 2012 Mehofer, Wagram

Rode tegenhanger van de Veltliner en zo mogelijk een nog grotere charmeur dan die witte. Super soepel, rond, sappig vlezig, zwoel, bramen. Licht gekoeld serveren. Jammer dat het picknickseizoen voorbij is.

€ 8,95 (liter)

Castello di Tassarolo, Monferrato 2012

Slanke en lichtvoetige Piemontese rode zonder toegevoegd sulfiet. Dat merk je in de wat ‘wilde’ geur. De smaak is puur, slank en verteerbaar, en doet wel een beetje aan die van een lichte Pinot Noir denken.

€ 15,95

Château de Targé ‘Cuvée Ferry’ 2009, Saumur-Champigny

Onmiskenbaar cabernet franc. Neus heeft lucht nodig. Karakteristieke smaak, grafiet, aards bittertje, behoorlijk wat body, licht vegetale toets maar ook voldoende zwart fruit. Echte eetwijn.

€ 16,95

Matsu ‘El Recio’ 2010, Toro

Gemaakt van druiven van (zeer) oude stokken. Een en al concentratie in geur, kleur en smaak. Zoete specerijen, gestoofd fruit, wat hout, veel body (14,5% alcohol), nadrukkelijk chocolade in de finale. Gelukkig niet overmatig heftig, maar voor een Toro voorbeeldig in balans. Laat de winter maar komen.

€ 16,95

Richmond Plains Pinot Noir 2011, Nelson

Verrukkelijk drinkbare Pinot, heel zuiver en typerend voor de druif. Delicaat rood fruit, beheerste extractie en body, levendige zuren, schone afdronk. Als een goede Sauvignon in rode uitvoering.

€ 19,95

Stefano Amerighi  Syrah 2010, CortonaVrij dure, maar zeer goede wijn uit het zuiden van Toscane. Volbloed syrah met flink wat body (14%), puur zwart fruit, spanning, mineralen, uitgebalanceerd, vette knipoog richting Noord-Rhône.

€ 29,95

Versterkt

Rivesaltes Tuilé 3 ans d’age ‘Héritage du Temps’ Domaine SinglaUniek en ten onrechte onderschat type wijn met oxidatieve opvoeding. Decent zoet, aromatisch, gedroogd fruit, citrusschil, noten, zacht kruidig, chocolade

€ 19,95

Bosman Wijnkopers, www.bosmanwijnkopers.nlVermelde prijzen zijn particuliere prijzen.

Tekst en fotografie: René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands