Lekker kleintje port: Dow's 1996, L.B.V. - Perswijn
Wijn van de week

Lekker kleintje port: Dow’s 1996, L.B.V.

In port onderscheiden we twee belangrijke soorten: Ruby en Tawny. Ruby is het fruitige type, tawny de ‘tanige’, gerijpte stijl port, met een typische wat lichtere, bruine kleur. Ruby wordt gemaakt door een betrekkelijk korte rijping op vaten, tawny kan tot tientallen jaren rijping ondergaan voor hij op fles wordt gebracht. Overigens beseffen weinig liefhebbers dat de wijnen die op de markt komen als ‘vintage’ port, ook tot het ruby-type moeten worden gerekend. Ze zijn fruitig en krachtig van karakter, zoals je van een ruby mag verwachten. Vintage Port is het mooiste type, maar helaas nogal duur. Een goed alternatief is de Late Bottled Vintage (L.B.V.). Dit type lijkt op een vintage port, maar kan direct worden gedronken en is goedkoper.

Late bottled vintage is een type port dat wordt gebotteld, op fles gebracht, tussen de vier en zes jaar na de oogst. Hij is gemaakt van één enkele jaargang, vandaar de benaming vintage. Tot aan de botteling rijpt de port op grote houten vaten. Omdat een rijk en krachtig type port wordt gebruikt, is de wijn na deze periode wel al wat gerijpt, maar nog steeds heel fruitig van karakter. Wel is de rijping zo ver gevorderd, dat een L.B.V. na aankoop direct kan worden gedronken. Enige tijd bewaren is mogelijk, maar na een jaar of wat wordt hij er niet beter op. Dat in tegenstelling tot een gewone, klassieke Vintage Port, die decennia lang kan worden bewaard.
Door de verbetering van de kwaliteit van de port van de laatste jaren is een L.B.V. tegenwoordig vaak uitstekend van kwaliteit en een lekkernij voor wie van een fruitig type port houdt. Op de markt zijn op dit moment meest L.B.V.’s uit de jaren 1996 en 1997, dat uiteraard in verband met de minimale rijpingsduur van 4 jaar.
De jaargang 1996 bracht de portstreek een tamelijk grote hoeveelheid wijn, die vanwege zijn wat lichtere karakter niet geschikt was voor een klassieke vintage. Dan komen er goede wijnen beschikbaar voor de L.B.V., die vaak juist prima kan zijn. De Dow’s L.B.V. van 1996 is goed en betaalbaar exemplaar. Het voordeel is dat hij ook verkrijgbaar is als een ‘kleintje’, een half flesje, dat zeker heel betaalbaar is. Een goede manier om eens te genieten van een goede L.B.V. Hij is lekker fris, betrekkelijk lichtvoetig, met kersen, viooltjes, mooi op het fruit gemaakt, bessen, mooi sappig, in goed in balans, heel lekker.

Gall & Gall, half flesje € 6,99
www.gall.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands