Kippenvleugeltjes met citroen, komijn en munt - Perswijn
Eten & Drinken

Kippenvleugeltjes met citroen, komijn en munt

Om de week serveert Gerard Reijmer een nieuw recept. Aangepast aan het aanbod en de smaak van het seizoen. En natuurlijk met een passend wijnadvies. Deze week: kippenvleugeltjes met citroen, komijn en munt.
Dit is een ideaal gerecht voor bij de borrel, op een buffetje of als onderdeel van een walking diner. Serveer er een servet bij, want kluiven is onvermijdelijk. Citroen, komijn, munt en het pepertje geven een lekkere mediterrane smaak. De hoeveelheden in dit recept zijn als voorgerecht voor 6 personen.

Wat drinken we hierbij? Een wijn met body en frisse zuren. Hij moet wel opgewassen zijn tegen het citroensap en de citroenschil. Maar de honing in de dressing vraagt om een wijn die ook vulling heeft, een licht zoetje mag. Dus, zou je bijna zeggen, een Duitse wijn. Een Riesling bijvoorbeeld, Trocken of Kabinett. Ook een lichte rode wijn kan: een Spätburgunder zou kunnen, maar een Beaujolais Villages van het mooie rijpe jaar 2009 zal uw gasten waarschijnlijk nog beter tevreden stellen.
2._kipvleugel_uitdeoven_214.jpeg

Benodigdheden:

24 kippenvleugels

1 theel zeezout

1/2 theel gemalen zwarte peper

1/2 theel gemalen komijn

1/2 theel paprikapoeder (heet)

3 eetl citroensap

2 eetl verse muntblaadjes, fijngesneden

2 eetl verse korianderblaadjes, fijngesneden

2 eetl honing

1 eetl geraspte citroenschil

2 eetl olijfolie

1 rode peper, zaadjes eruit, fijngesneden

1 citroen, in partjes

1. Verwijder de punten van de vleugels. Snij ze bij het gewricht door.

2. Doe de stukken vleugel in een kom en meng ze met het zeezout, de peper, komijn, paprikapoeder, twee eetl citroensap en de helft van de munt en koriander. Laat minimaal 30 minuten intrekken.

3. Verwarm de oven voor op 200° C. Maak de dressing in een grote kom: los de honing op in 1 eetl citroensap. Voeg 1 eetl geraspte citroenschil en de rode peper toe.

4. Dep de stukken kip droog en leg ze op een rooster in de oven. Afhankelijk van de dikte zijn ze na 15 tot 20 minuten mooi bruin en gaar.

5. Haal de kippenvleugels uit de oven en wentel ze direct door de dressing in de kom.  Strooi er de overgebleven kruiden bij en meng alles goed.

6. Leg de kip op een serveerschaal, garneer de schaal met partjes citroen. Serveer met servetjes.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item

nl Nederlands