In de hemel met Pétrus - Perswijn
Nieuws

In de hemel met Pétrus

Net als je denkt dat het in Bordeaux net gekker kan, wordt bewezen dat dit het toch echt zo is. Ook in dit geval blijkt Einstein nuttig: “Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet dat ik eigenlijk niks weet.” En zo is het maar net. In alle gekte rond de primeurs rijden de journalisten van hot naar her.

petrus_3350.jpg
Net als je denkt dat het in Bordeaux net gekker kan, wordt bewezen dat dit het toch echt zo is. Ook in dit geval blijkt Einstein nuttig: “Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet dat ik eigenlijk niks weet.” En zo is het maar net.

In alle gekte rond de primeurs rijden de journalisten van hot naar her. Alle grote namen, en ook een flink aantal minder grote namen, wil namelijk dat je op het château langskomt om hun wijnen te proeven. Niet dat ze dat vervolgens makkelijk maken. We berichtten vorig jaar al over de gang van zaken bij Mouton en Latour, maar dat terzijde.

Een stralend lichtpunt was altijd Pétrus. Deze wijn is voor de gewone sterveling zo duur en onbereikbaar dat mensen jaren sparen om een fles te kunnen kopen. Deze wordt dan gedeeld met de twintig meest geliefde prikborders om vervolgens de hele avond uit te buiken. Voor de verzamelde journalisten was het altijd een stuk makkelijker om de jaarlijkse portie Pétrus in het glas te krijgen. Je bezocht de proeverij van het handelshuis Moueix en de laatste van de serie is bovengenoemde wijn.

Helaas kregen we dit jaar een schrijven dat dit zo niet langer kon. Vanaf 2010 is Pétrus alleen nog te proeven op het domein zelf. Vanzelfsprekend kun je niet zomaar langskomen om de wijn te proeven. Je mag alleen binnen met de – strikt persoonlijke – uitnodiging. Daarop wordt tevens gemeld dat deze bij de entree ingenomen zal worden. We lusten best een glaasje Pétrus, maar het wordt er niet makkelijker op gemaakt.

Enfin, er blijkt ook nog een reden te zijn: de broers Jean-Pierre en Christian Moueix maken zich op om de kinderen op te nemen in het bedrijf. Om die reden worden het handelshuis en Pétrus gesplitst. Of het handelshuis Pétrus niet meer zal verkopen en om die reden de wijn niet op kantoor in Libourne laat proeven is onduidelijk, de logica ontgaat ons in ieder geval een beetje. Maar goed. De wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk, maar Pétrus kan er ook wat van.

Reageer op dit item

nl Nederlands