Echte Wijnen - aflevering 3 - Perswijn
Nieuws

Echte Wijnen – aflevering 3

Er zijn nog altijd wijnschrijvers/-journalisten die menen dat voor een prijs van minder dan een tientje geen ‘echte’ wijnen kunnen worden gemaakt. En ze menen ook dat er wijnschrijvers zijn die zich door containerladingen ‘hele of half industriële meuk’ zitten te proeven en deze wijnen zelf niet drinken. Ik behoor zelf tot de bedoelde wijnschrijvers en ik heb een geruststellende en tegelijk ontnuchterende boodschap: er zijn veel wijnen bij die ik zelf graag drink –en ik doe dat ook nog.

ronald_de_groot_web.jpg
Er zijn nog altijd wijnschrijvers/-journalisten die menen dat voor een prijs van minder dan een tientje geen ‘echte’ wijnen kunnen worden gemaakt. En ze menen ook dat er wijnschrijvers zijn die zich door containerladingen ‘hele of half industriële meuk’ zitten te proeven en deze wijnen zelf niet drinken. Ik behoor zelf tot de bedoelde wijnschrijvers en ik heb een geruststellende en tegelijk ontnuchterende boodschap: er zijn veel wijnen bij die ik zelf graag drink –en ik doe dat ook nog. Ik nodig degene die deze mening verkondigt dan ook uit om van zijn zelfgebouwde apenrots af te komen en af en toe neer te dalen naar de wijnen die de meeste wijnliefhebbers met veel plezier drinken als ze zélf de rekening moeten betalen.

Met plezier heb ik een selectie gemaakt van een aantal opmerkelijk goede wijnen die ik de afgelopen tijd met plezier heb geproefd voor de Wijnalmanak –dit najaar te verschijnen. Allemaal wijnen onder een tientje, en allemaal heerlijke wijnen. Wijnen die door de importeurs met zorg zijn uitgezocht voor de veeleisende wijnliefhebber. En wijnen die ook echt te koop zijn en die ik allemaal zélf heel graag drink, als de Corton 1934 bij de buren helaas nét op is… En het is nog maar een greep:

Loosen Bros., Riesling 2010, Mosel

De gebroeders Loosen brengen twee versies op de markt van deze heerlijke Riesling uit de Moezel, één ‘Trocken’ en één ‘Lieblich’. Beide zijn heerlijk, maar deze liebliche versie heeft toch heel mooiste evenwicht tussen zuren en zoet, met een alcoholgehalte van niet meer dan 8,5%, dus de lichtvoetigheid ten top. Zo hoort betaalbare Riesling uit de Moezel dus te smaken! Heerlijk fruit, perzik en bloemen, appel en citrus, een licht zoetje, wat stevige appelzuren voor de afronding, spanning en lengte. Mooi koel te genieten op een terras.

Wijnkoperij De Gouden Ton, € 9,95

Colle Stefano 2010, Verdicchio di Matelica

In de Marken, direct achter het wijngebied Verdicchio dei Castelli di Jesi vinden we in de heuvels een andere interessante wijn op basis van dezelfde druif, Verdicchio di Matelica. Van 4 hectare biologisch beheerde wijngaard maakt eigenaar, oenoloog Fabio Marchionni een prachtige witte wijn, een combinatie van kracht en frisheid. Dit is een originele wijn, met honing en abrikoos, even een klein zoetje bij de inzet, maar een droge smaak, weelderig, met wat kweepeer en meloen en een zachtrinse finale; wat lekker! Voor deze zomer bij een mooi visgerecht.

Vinoblesse, € 8,60

Peique, Tinto Mencia 2010, Bierzo

Een prachtige rode wijn, om stil van te worden, geweldig fruit, puur, heerlijk zacht, met frisse zuren. Bierzo, de streek in Noord-Spanje, op de grens van van León en Galicië is vermaard om de mencia-druif, op basis waarvan deze wijn is gemaakt. Bodegas Peique maakt deze wijn op basis van mencia van 50 jaar oude stokken. Prachtig. Licht gekoeld te drinken.

Adrienne van Gils, € 7,25

Domaine Alary, La Gerbaude 2009, Côtes du Rhône

‘Gewone’ Côtes du Rhône uit een mooie jaar 2009, in een klassieke compositie van syrah, grenache en carignan. Dit soort familiedomeinen in de zuidelijke Rhône –in dit geval sinds 1692- doen hun stinkende best om mooie wijnen te maken. De topwijnen van Domaine Alary hebben de herkomstbenaming Cairanne, maar dit soepele en zachte broertje is perfect om nu, jong, op zijn fruit te drinken. Heerlijk kruidig, met mooi zacht fruit, een vleugje tijm en chocola, soepel en smakelijk. Een genot om te drinken.

Les Généreux, 8,75

Château Thieuley 2009, Bordeaux Blanc

Bordeaux wordt nogal eens afgedaan als een elitair wijngebied, waar alleen maar heel dure goede wijnen worden gemaakt en heel matige goedkope wijnen. Voor het gemak wordt er aan voorbijgegaan dat er ook veel goede en zeer betaalbare gewone Bordeaux, zoals al jarenlang wordt gemaakt op Château Thieuley in de Entre-deux-Mers. Dit is een prachtige, inmiddels licht gerijpte droge witte Bordeaux, op basis van sauvignon blanc, sémillon en sauvignon gris.

Wijnhandel Léon Colaris, € 8,75

Laurent Miquel, Rosé Cinsault Syrah 2010, Pays d’Oc

Heerlijke rosé op basis van 70% cinsault en 30% syrah, zo hoort een mooie rosé te smaken, dan kunnen we er niet van afblijven als het zulk mooi weer is als de afgelopen tijd. Hij is heerlijk elegant en open, strak en fris, zacht en rins, met enorme veel smaak, aardbeien en frambozen, opgefrist door mooie zuren.

Nederlandse Wijnkring, € 6,75

Tuella 2009, Douro

How low can we go? Tot € 4,99 dus, en dan nog kunnen we wijnen vinden die gewoon superlekker zijn. De familie Symington, groot in port, wilde nooit aan het maken van ‘gewone’ rode wijnen. Maar een paar jaar geleden ging het roer om en kwamen er rode Douro’s van dit huis op de markt. Eerst heel dure, en nu ook heel betaalbare. opmerkeljik voor zijn prijs, en dat van Symington, drop,zoethout, intens en een tikje stevig, mooi kruidig, ziet er nog chique uit ook

Albert Heijn, € 4,99

Cono Sur, Pinot noir Reserva 2010, Casablanca Valley

Het Chileense Cono Sur is een van de grootste producenten van Pinot noir ter wereld. Na jaren van experimenteren, met hulp uit de Bourgogne, is men nu in staat zeer fraaie pinots te maken, die veel eleganter en frisser zijn dan voorheen. Ze hebben het echte ‘pinot-fruit’, zeggen we dan. Dit is een perfect voorbeeld, wat een heerlijk Bourgondisch glas. Prachtige finesse, in de geur mooi hout, zacht en romig in de smaak, met heerlijk fruit en sap, kersen en bramen, gepolijst, lengte, mooie zuren.

Mitra, € 9,99

Ronald de Groot

hoofdredacteur Perswijn

Reageer op dit item

nl Nederlands