De Michelin gids Nederland 2016: stabiliteit als teken van succes - Perswijn
Persberichten

De Michelin gids Nederland 2016: stabiliteit als teken van succes

(persbericht)Michelin onthulde op 7 december in Amsterdam de selectie van de Michelin gids Nederland 2016 met één nieuw tweesterrenrestaurant en zeven nieuwe restaurants met een ster. Stabiliteit is dit jaar het sleutelwoord in Nederland. Geen enkel restaurant verliest in de nieuwste Michelin gids een ster en dat mag uitzonderlijk genoemd worden.
107 Nederlandse restaurants hebben één of meerdere sterren, een record. “Dit wijst op de positieve evolutie die de Nederlandse gastronomie nu al even doormaakt. De chefs kijken vooruit en bouwen met vakmanschap voort aan de ontwikkeling van de Nederlandse culinaire cultuur”, aldus Michael Ellis, Internationaal Directeur van de Michelin gids.

De Michelin Gids 2016
Absolute top

De grote voorbeelden hiervan zijn en blijven De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen), die allebei hun drie sterren behouden. Wie in de 2016 editie ook een speciale vermelding verdient, is De Kromme Dissel (Heelsum), want zij behouden als eerste Nederlands restaurant voor de 45e keer hun ster. Al die jaren zijn ze blijven evolueren en hebben ze zich telkens weten aan te passen, met behoud van kwaliteit. Van stabiliteit gesproken!De Groene Lantaarn (Zuidwolde) sluit zich dit jaar aan bij het selecte kransje restaurants dat twee sterren heeft. Chef Jarno Eggen weet met zijn typerende creativiteit en technische bereidingen intense smaken heerlijk te laten samenspelen. Dat de prijs-kwaliteitverhouding er fantastisch is, ook a la carte, maakt de omweg echt waard.

De eerste ster

Zeven restaurants krijgen voor het eerst de felbegeerde eerste ster. Opvallend is dat verschillende nieuwe sterrenzaken tot een hotel behoren. Zo kan men bij Het Roode Koper (Leuvenum) genieten van een heerlijke harmonie van sterke smaken alvorens de prachtige kamers op te zoeken. Dat scenario kan ook bij De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag), waar de chef zeer bewerkte gerechten serveert die wel eens kunnen verrassen. Bij De Swarte Ruijter (Holten) geniet men dan weer van mooi ogende gerechten die de verwachtingen volledig inlossen dankzij uitgesproken smaken.De nieuwe sterren delen ook charme als kwaliteit, dat bewijst onder meer het prachtige Joelia (Rotterdam). Mario Ridder toont er nog maar eens zijn kunnen met een keuken die niet té bewerkt is en subtiele parfums met intense smaken verenigt. De opvolger van De Zwethheul, het gerenommeerde restaurant waar chef Ridder jarenlang kookte, valt eveneens in de prijzen. Aan de Zweth (Schipluiden) sleept een ster in de wacht dankzij gerechten die bol staan van diepgaande smaken. Power vindt men ook in de gulle productkeuken van Strandlodge (Winterswijk) en de creatieve bereidingen van Zarzo (Eindhoven).

Bib Gourmand

Deze gids beloont eveneens 133 Bib Gourmand restaurants, waarvan maar liefst 25 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is. 

De Michelin gids Nederland 2016 is te koop vanaf 10 december voor de prijs van € 21,95 in Nederland. In deze nieuwste editie vindt u 1.253 adressen, namelijk 557 hotels (waaronder 36 gastenkamers) en 696 restaurants waaronder:

– 107 sterrenrestaurants

* 2 restaurants met 3 sterren

* 20 restaurants met twee sterren, waaronder 1 nieuw

* 85 restaurants met één ster, waaronder 7 nieuwe– 133 Bib Gourmand restaurants, waaronder 25 nieuwe

 

Bekijk hier het volledige overzicht.

  

Reageer op dit item

nl Nederlands