Casa Silva Rood 2004, Colchagua Valley - Perswijn
Wijn van de week

Casa Silva Rood 2004, Colchagua Valley

Hoewel Chileense wijnen internationeel veel succes hebben en de exporten van het langste land ter wereld de laatste jaren met sprongen zijn gestegen, heeft Chili toch ook wel wat problemen. Met name dreigt soms een imago van eenvormigheid, van soepele en gemakkelijke wijnen, soepel en open, zonder bewaarmogelijkheden. Wijnen vooral gemaakt op het fruit, maar niet altijd met de stevigheid die wijnen nét even interessanter maakt. En na de stormachtige ontwikkelingen rond de wijnen van de Nieuwe Wereld, die hand in hand ging met de opkomst van fruitige en soepele wijnen, lijkt het tij een beetje te keren, en willen de wijndrinkers toch wijnen met wat meer pit. Een Chileens bedrijf dat anticipeert op deze ontwikkeling is Casa Silva, een dynamisch familiebedrijf in Colchagua Valley, enige honderden kilometers ten zuiden van hoofdstad Santiago. De wijnen van dit bedrijf onderscheiden zich door hun kwaliteit en karakter.

Uniek aan Casa Silva is dat het een familiebedrijf is, dat al vijf generaties in handen is van de familie Silva, die ook op het domein woont. De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en is de aanplant van de druiven flink uitgebreid. Bij deze aanplant van de wijngaarden is zorgvuldig gekeken naar de beste plek voor de verschillende druiven. De familie is van mening dat Colchagua Valley een van de beste plekken in Chili is voor de aanplant van blauwe druiven. Vooral aan de voet van de Andes, in de nieuwe Los-Lingues-wijngaard, blijken deze druiven het meer dan uitstekend te doen. Vooral de resultaten van de carmenère, de ‘eigen’ druif van Chili, zijn hier bijzonder goed. Daarnaast komt van deze wijngaard voortreffelijke cabernet-sauvignon. Op basis van deze twee druiven worden een paar uitstekende topwijnen gemaakt, maar dat niet alleen. Voor elke dag is er ook een betaalbare rode wijn van een prima kwaliteit, de gewone Casa Silva Rood. Deze wijn wordt gemaakt op basis van 75% cabernet-sauvignon en 25% malbec.
De geur is warm en kruidig, lekker peperig, met een vleugje laurier, kersen en vanille, in de smaak zwoel en sappig, lekker ongecompliceerd, maar toch met wat pit. Heerlijk.

Prijs: € 5,99

Te koop in de wijnhandel, onder andere bij Moolenaar wijnimport ( www.hansmoolenaar.nl ), Vin de Poncin (vindeponcin.nl/menu.htm), wijnhandel van Vianen ( www.wijnblad.nl ), Van Dop Wijnen, J.P. Alsem Wijnen ( www.alsem.nl ), Vinifins, Varga’s fijne wijn (www.winkelsinhetgooi.nl/2004/402006.html), Van Tetering, Vinvite, De Bibliotheek, Yves Krimpenfoort, De Oude Wijnhoeve en Wijnhandel Wijn enzo.

Reageer op dit item

nl Nederlands