Advertorial: Domaine du Tariquet - Perswijn
Nieuws

Advertorial: Domaine du Tariquet

Familiebedrijf Tariquet maakt avontuurlijke wijnen in het hart van Gascogne.

Tariquet_groot.jpgDe familietraditie

Tariquet is een familiebedrijf opgericht in 1912 door het echtpaar Hélène en Pierre Grassa. Zij werden opgevolgd door twee van hun kinderen Maïtè en Yves. Deze nieuwe generatie besloot om de Bas-Armagnac, verbouwd op het eigen landgoed, te bottelen en te verkopen onder de familienaam. Zo ontstond in 1982 de eerste Domaine du Tariquet wijn. Vandaag de dag vertegenwoordigen de twee zonen van Yves, Armin en Rémy, de 3e generatie Grassa. Tariquet is tot op de dag van vandaag de grootste witte wijnproducent in één appellatie in Frankrijk. Alle wijnen worden uitsluitend gemaakt met druiven die op het eigen landgoed groeien en worden gebotteld op het eigen domaine. Dit garandeert de kwaliteit alle Tariquet wijnen.

De revolutie in de Gascogne

Yves Grassa nam de gedurfde beslissing om te kiezen voor het produceren van kwaliteitswijn en plantte Chardonnay, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc aan. Een baanbrekende beslissing voor deze regio! Vervolgens ging hij experimenteren met nog niet eerder vertoonde blends, zoals Chardonnay-Sauvignon Blanc, Chenin Blanc-Chardonnay en de verrassende Ugni Blanc-Colombard. Deze wijnen werden snel opgenomen door de internationale wijnwereld en in 1987 werd Yves Grassa door het prestigieuze ‘Wine and Spirits Challenge’ in Londen uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.

Het terroir

Gesitueerd in het hart van Gascogne, tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën, beschikt het landgoed over een gevarieerde bovengrond van klei en kalksteen, liggend op een ondergrond van zand. Een perfect terroir voor voor witte druivenrassen. Warme dagen en koude nachten, gecombineerd met de afkoeling van de Atlantische Oceaan en ochtenddauw, zorgen voor rijpe druiven. Druiven met een dikke schil vol frisheid en fruit, wat perfect in balans is met de zuren van het sap.

De filosofie achter de wijn

Van de wijngaard tot de technologische geavanceerde faciliteiten, alles wordt er aan gedaan om de topkwaliteit van de wijn te garanderen, waaronder:

  • Duurzame verbouwingsmethode door het gebruik van natuurlijke meststof.
  • Het ontstelen van de druiven tijdens de oogst
  • Transport in luchtdichte tanks onder druk van edelgassen
  • Het starten van de gisting al in de wijngaard en tijdens het transport.
  • Het langzaam en voorzichtig persen van de druiven met pneumatische persen.
  • Schilcontact voor 8 tot 12 uur.
  • Koele en langzame fermentatie om de optimale smaak te bereiken
  • Koude opslag in temperatuurgecontroleerde tanks bij -3°C om de versheid te bewaren.
  • Botteling op het domaine om de kwaliteit te waarborgen en een authentieke smaak te bereiken.

De wijnen

De wijnen van Tariquet hebben een frisse en fruitige smaak en zijn makkelijk te drinken:

  • Avontuurlijk, onconventioneel en interessante variëteiten en blends.
  • Kwaliteit en versheid zijn gewaarborgd
  • Geweldige prijs/kwaliteitsverhouding
  • Laag alcoholgehalte
  • Geschikt voor veganisten
  • 100% op het landgoed gebotteld
  • Schroefdop zorgt voor o.a. beter gebruiksgemak én meer frisheid
  • Meest populaire wijn bij restaurants in de Bordeaux en Toulouse

CLASSIC UGNI BLANC/COLOMBARD

De Classic is een wijn met aroma’s van citrus en exotische vruchten. De Ugni Blanc werd vroeger gebruikt voor Bas-Armagnacs, tegenwoordig gebruikt men hem ook voor frisse witte wijnen. Samen met de Colombard zorgt hij voor een zeer betaalbare en verrassende wijn!

ROSÉ, CHENIN/CHARDONNAY, SAUVIGNON & CHARDONNAY

Een mooie verscheidenheid aan wijnen. Van een rijke, vlezige en frisse rosé, tot een elegante Sauvignon met hinten van grapefruit, brem en bloesem. Ertussenin een aromatische Chardonnay met kracht en finesse en een blend van Chenin en Chardonnay, waarbij de eerste druif zorgt voor mineraliteit en de tweede voor rond- en rijkheid. Allevier fris met veel fruit en zeer toegankelijk.

LES 4 RÉSERVE & CÔTÉ TARIQUET

De vier druiven in Les 4 Réserve zorgen voor een zeer spannende wijn met een krachtige afdronk en een grote diversiteit aan aroma’s. De Côté is elegant en fris, overweldigend en warm met aroma’s van grapefruit en peer. Mineraliteit van de Sauvignon en rondheid van de Chardonnay.

CHARDONNAY TÊTE DE CUVÉE

Vrij vertaald “Het neusje van de zalm”. Een uitermate krachtig karakter door 12 maanden rijping in Franse barriques. Een complexe, rijke wijn met tonen van verse boter en hazelnoten.

PREMIÈRES GRIVES & DERNIÈRES GRIVES

Beiden gemaakt van overrijpe druiven, waar de lijsters (Grives) dol op zijn! De Premières Grives is delicaat, elegant, intens aromatisch en expressief met hinten van citrusfruit. De Dernières Grives doet er een schepje bovenop. Complex, intens met veel fruit, kruiden en zoetheid. Prachtig uitgebalanceerd, vol, maar toch elegant. Fruit, fruit en nog eens fruit!

Reageer op dit item

nl Nederlands