120 jaar Pasteuning groots gevierd - Perswijn
Nieuws

120 jaar Pasteuning groots gevierd

De Amsterdamse wijnwinkel Pasteuning is dit jaar 120 jaar gevestigd aan de Willemsparkweg 11, en dat werd onlangs groots gevierd. Vele trouwe klanten van dé wijnhandel (ook cateringbedrijf) van de Amsterdamse concertgebouwbuurt waren uitgenodigd voor de jubileumdag, gehouden in het nabijgelegen Conservatoriumhotel.


Het werd een gevarieerd festijn, met uiteraard een wijnproeverij waar vele producenten in levenden lijve aanwezig waren, maar ook een boekonthulling, begeleide proeverijen en een knallend diner.

Kruidenierszaak

Eigenlijk bestaat Pasteuning al 137 jaar, vertelde Erik Muller, eigenaar van de vijfde generatie. Want al in 1876 begon zijn betovergrootvader met een kruidenierszaak, toen nog aan de Marnixstraat. Over de geschiedenis van Pasteuning en de concertgebouwbuurt is een boek gemaakt, dat door Erik met gepaste trots aan het begin van de proeverij werd gepresenteerd, en via de website verkrijgbaar is. Het eerste exemplaar werd overigens uitgereikt aan een van de vele bekende klanten van Pasteuning, acteur Huub Stapel.

 

Daarna begon de proeverij en konden de gasten de wijnen proeven van vele van Pasteuning’s producenten, zoals gezegd veelal persoonlijk aanwezig. Zo was er een Franse afvaardiging, met o.a. Domaine Gayda, Champagne Henri Giraud en Jan Panman van Rives-Blanques. Ook Duitsland, dat de laatste jaren een steeds belangrijkere rol is gaan spelen in het assortiment van Pasteuning, was goed vertegenwoordigd. Daniel en Cathrin Wagner van Weingut Wagner-Stempel en Volker en Heide-Rose Raumland van Sekthaus Raumland waren er zelf, en ook de wijnen van Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken en Weingut Jean Stodden waren te proeven. Altijd een feest.


Douwe Walinga had twee Italiaanse producenten meegenomen, waaronder de zeer boeiende persoonlijkheid Luigi Valori van Valori uit de Abruzzen (zie foto). De Spaanse delegatie tenslotte, met producenten als Celler del Roure en Labastida, bleek ‘s avonds tijdens het diner veruit de luidruchtigste, maar ook een van de gezelligste. Over de wijnen van genoemde producenten gaat het hier nu niet, maar we kunnen er kort over zijn: ze maken allemaal wijnen van goede tot uitmuntende kwaliteit, die typerend zijn voor het niveau van het aanbod van Pasteuning.

Samenwerking

Terwijl in de grote zaal de proeverij voortging, konden de gasten in een kleinere zaal presentaties van de wijnen van Geltz-Zilliken en Stodden bijwonen, onder leiding van Lars Daniëls MV.



En later volgde een unieke samenwerking van Harold Hamersma en Nicolaas Klei, die op een manier zoals enkel zij dat kunnen, de gasten wegwijs probeerden te maken in de wirwar van biologische, biodynamische en ‘natuurlijke’ wijnen, aan de hand van een mooie selectie wijnen uit hun populaire wijngidsen. Harold moest de vele vragen meermaals ‘parkeren’ om er later op terug te komen, hetgeen amusante momenten opleverde.

 


De dag werd afgesloten met een feestelijk 9-gangen diner in Tunes Restaurant by Schilo. Schilo, voor degenen die dat niet weten, is Schilo van Coevorden, de chef van het restaurant in het Conservatorium Hotel. Hij bleek wederom in topvorm te zijn, want het eten was zeer goed. En soms briljant in al zijn eenvoud, zoals in het geval van fazant met grote witte bonen uit Asturië. Top! Eén gang werd trouwens verzorgd door l’incontournable Alain Caron, op verzoek van gastheer

Erik Muller: Sint Jakobsschelp voor Erik, een mooi gepresenteerde en smakelijke coquille in de schelp. Maar niet alleen de chefs verdienden een groot compliment, ook de formidabele wijnservice onder leiding van Alvaro Steenbergen.

Toast

Met in het glas de bijzondere Ratafia de Champagne van Giraud kwam er een einde aan de feestelijke dag ter ere van het 120-jarig bestaan van Pasteuning aan de Willemsparkweg. En met een toast op de volgende 120 jaar.

Fotografie: Gert Jan van Rooij


      

Reageer op dit item

nl Nederlands